Secolul al XVI-lea –XVIII-lea Originea poporului roman si a limbi romane i-a preocupat pe carturari nostri inca din perioada umanismului. Nicolae Olahus este primul care afirma unitatea de neam,de origine,si de limba a romanilor din cele trei tari in lucrarea sa intitulata ,,Ungaria’’ scrisa in limba latina la Bruxelles si terminata in 1536. Dupa un secol cronicari moldoveni Grigore Ureche si Miron Costin reiau texa romanitati popurului roman si latinitatea limbii romanesti in prdilogia(prefata)ce deschide,, Letopisetul Tari Moldovenesti’’. Izvoarele istorice scrise ,straine si autohtone sunt la baza celor scrise de cei doi in prefata,, Letopisetului Tari Moldovenesti’’. Miron Costin mai publica o lucrare intitulata „De-a Neamului Moldovenilor’’ in care demonstraza originea poporului roman cu argumente propri. Un secol mai tarziu Dimitrie Cantemir redacteaza la petersburg ,,Lucrarea Hornicul a vechimi romano-moldo-vlahilor ’’ce reia problema controversata a etnogenezei romanesti. Concluzia acestei scrieri este aceea ca inca de la inceputul secolului al XVI-lea scriitori romani au vrut sa demonstreze orinigea poporului romana si a limbi romane.
Istoria Tari Romanesti
Constantin Cantacuzino la randul sau demonstreaza in lucrarea sa „Istoria Tari Romanesti’’ originea romana a poporului roman.
Romani si poeziile lor Vasile Alecsandri ne prezinta in lucrarea sa ,,Romani si poeziile lor istoria’’ poporului roman . Ne scrie despre daci cum era inainte de razboaile de cucerire a Daciei de catre romani. Prezinta frumusetea plaiului romanesc,apoi vorbeste despre Dacia Traiana care era cea mai sigura fortificatie pentru cetatea cezarilor . In continuare ne prezinta luptele eroice sustinute de poporul roman impotriva glotilor ,a hunilor,a turcilor,a tatarilor,a lesilor ,etc,dadan exemple de locuri unde s-au desfasurat aceste lupte ca,,Valea Alba ,,Baia,” ,,Calugareni’’. Ne vorbeste despre domnitorul Stefan Voda care este condamnat de catre mama sa Ruxandra la o moarte cu onoare decat la o viata in lasitate. Autorul il intreaba pe un om simplu si batran ce este el si acesta ii raspunde ....,,Eu sunt roman ....’’spunandu-i despre cucerirea lui Traian asupra Daciei,despre formarea tari romanesti ,explicandu-i ca toata averea sa este pamantul pe care sta casa si nevasta sa. Aceste cuvinte sunt de ajuns sa dovedeasca in opinia autorului originea latina a poporului roman. Concluzia mea din toate aceste fragmente este urmatoarea inca de la inceputul vremurilor civilizate originea limbi si a poporului roman a fos intes dezbatuta si intradevar din punct de vedere lingvistic, cultural si istoric, Romania este o tara latina ,o ,,insula de latinitate ’’intre cele doua oriente cel Oriental si Occidental.