Conferinta Ionela.docx

  • Uploaded by: Anna Anna
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Conferinta Ionela.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,008
  • Pages: 10
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova Direcția de Învățamînt IP.Gm.Racovăț

Tema:

Impactul unui factor abiotic asupra mediului natural din localitate (în aspect pozitiv și negativ) (Pentru Conferința științifică ”Vreau să știu” la geografie)

A realizat: Branișt Ionela Profesor: Constantin Bostan

2019

Cuprins: -Cartea de vizită -Imnul -Clima -Relieful -Cuvânt înainte -Capitolul I -Capitolul II

Cartea de vizită Racovăț –Republica Moldova Localitatea Racovăț intră în componența statului Republica Moldova, stat ce se află în partea centrală a Europei,având hotar cu statul România (la vest) și cu statul Ucraina la est,nor și sud.

Fiind o așezare rurală, Racovăț este plasat în apropierea râului Nistru, unul dintre cele doua râuri importante care traversează Republica Moldova (râul Prut și râul Nistru). Racovăţ este un sat şi comună din raionul Soroca. Satul are o suprafaţă de circa 2.63 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.08 km. Racovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 147 km de Chișinău. Satul Racovăț a fost menționat documentar în anul 1646.

Satul Racovăț, amplasat la nordul Moldovei, intră în această zonă geografică, caracterizată prin alterarea de stepă cu masive de pădure de foioase. Localitatea Racovăț , după așezarea ei geografică, face parte din Câmpia Moldovei de Nord (dintre Prut și Nistru, podișul Hotinului și Codrii Moldovei). Ca așezare istorico-geografică, satul Racovăț face parte din întreg ținutul Sorocii care la sud se mărginește cu mica câmpie a Bălțului.

Flora și fauna Pentru localitatea Racovăț,ce intră în zona eografică de silvostepă,sunt caracteristice solurile de cernoziom fertile și solurile brune de pădure. Flora: În tot ținutul Sorocii, inclusiv la Racovăț, deosebim vegetația de pădure, de stepă și de fâneață. În anul 1976, în r.Soroca masivele de pădure ocupau o supafață de 5926 ha. Pădurile de foioase, caracteristice pentru zona geografică de silvostepă, prezintă una din bogătiile naturale ale teritoriului dat. În pădurea de foioase a Racovățului, ca și pe toate terenurile cu pădure ale Sorocii (pădurea de pe podișul Nistrului se întinde admirabil pe ambele părți ale autostrăzii ce străbate distanța dintre Racovăț si Soroca), cresc asemenea arbori ca stejarul, carpenul, frasinul, arțarul, ulmul, fagul, teiul, plopul, bradul, arinul. Etapele inferioare ale pădurii de la Racovăț abundează de ciuperci și mușchi, ce cresc pe trunchiul copacilor. În pădurea Racovățului crește în fond, același strat ierbos ce caracterizează pădurile de foioase ale Moldovei : umbraiepurelui, mierea-ursului, rogozul, brândușele, toporașul, ghioceii, lăcramioarele, coada-melului, coada-șoarecelui, drubujorul etc. Pădurea de la Racovăț, după condițiile sale de reânnoire, este o pădure derivată (formată ca rezultat al factorilor naturali, plus a influenței omului).Conservarea(păstrarea), cât și folosirea, refacerea pădurii se execute prin economia foretieră, care funcționează sub formă de gospodărie silvică. Pe câmpuri crește:albăstreaua, brânca-ursului, broscărița, cicoarea,steluța, palîmida-de-câmp, ciulinul, cânepa-codrului, podbalul, amăruța, punguță-de-câmp, muștar-de-cîmp ș.a Vegetaia ierboasă a fost treptat înclocuit cu plantații și terenuri agricole.

La Racovăț sunt cultivate: grîul, porumbul dulce, floareasoarelui, fasolea, mazărea. Este dezvoltată Isabella. Fauna În bazinele de apă din preajma Racovățului se întâlnesc dintre pești mai des crapul, știuca, carasul. Pădurea este populate de mamifere cum este veverița, mistrețul, iepurele, vulpea,lupul,caprița, bursucul, căprioara; dintre păsări, în pădure viețuiesc privighetoarea, mierla, cucul, ciocănitoarea ș.a.; Pe câmp – ciocărlia, prepelița,. Specificul locului adaugă câteva dintre viețuitoare ce nu se întâlnesc în alte zone: deși cu mult mai rar acum, în apa Nistrului se mai întâlnește somnul, locul este marcat prin prezența deosebită a crustaceelor, se întâlnește rața-sălbatică și nagîțul. În concluzie, menționăm că piatra extrasă de pe teritoriul satului Racovăț (cariera de piatră se află chiar la marginea localității) reprezintă o parte din Depozitul de Stat al Republicii Moldova. Piatra, nisipul,pietrișul- constituie o bogăție naturală a localității Racovăț

Imnul satului Racovăț

Sub cetatea de Soroca, Coborându-se din deal, Satul nostru, peste vremuri, Stă la Nistru, lânga mal. Stând pe glia strămoșească, Ca un brav străjer la porți, Satul nostru are-n lume Numele de Ra-co-văț. Păstrăm har si dărnicie Peste albe case mii Și-un pământ cu bogăție Și biserice-făclii. Și cu aste, și cu toate, Cu gând bun la Dumnezeu, Sub Cetatea de Soroca Noi am dăinuit mereu. (Galina Chiciuc)

Clima

- Pentru Racovăț este caractericstică clima temperat continental.În luna ianuarie temperature medie este de -5*C, în luna iulie +20*C. Precipitațiile anuale sunt de 485 mm.

Relieful

Formele majore de relief: dealuri, văi, ravene, vâlcelele, sunt caracteristice pentru localitatea Racovăț. Dealurile, o formă de relief pozitivă, au de regulă aici plante domoale. La Racovăț întîlnim un deal de eroziune înalt, ce desparte satul în două partea de nord a Racovățului – satul vechi, unde a și fost Vatra satului, și partea de sud, satul nou.

Capitolul I Factorii de mediu abiotici include toți factorii neânsuflețiți și procesele dintr-un ecosistem. Lumina solară, solul, apa, temperatura, vântul și umiditatea sunt exemple de factori abiotici, care interacționeaza între ei și afectează organismele vii- inclusiv animalele și plantele. Unii factori abiotici influențiază pozitiv asupra mediului dar și negativ. Din multitudinea factorilor noi am ales să vorbim despre doi factori care sunt frecvent întâlnit în localitate : Umiditatea și temperatura. *Umiditatea (cantitatea de vapori de apă) reprezintă un factor de control al structurii și funcțiilor sistemelor ecologice.Este factorul decisiv abiotic. Apa este necesară pentru toate procesele care apar într-un organism viu. Prezența sa determină caracteristicile dezvoltării organismelor vii. - Umiditatea și precipitațiile atmosferice sunt determinate de circulația atmosferică și de relief. Pe parcursul anului valorile maxime ale umidității relative a aerului sunt iarna 80-100 % iar vara ele scad până la 60-70 %. Cantitatea precipitațiilor în s.Racovăț diferă de la an la an de la lună la lună. Cantitatea maximă de precipitații în unii ani este de 850mm iar în unii ani scade până la 200-250mm. Cea mai mare cantitate de precipitații, pe parcursul anului, cade în lunile calde aprilie-octombrie. Din elementele climatice principalul factor abiotic este temperatura și este cunoscut că majoritatea organismelor au potențialul de viață situat din acest p.d.v., între 0-50 °C (grade Celsius), plantele fiind mai rezistente la temperaturi letargice (extrem de minime sau extrem de maxime). Animalele sunt mai

putin rezistente la temperaturi letargice, însă există și abateri în acest sens.

Related Documents

Conferinta Ionela.docx
December 2019 89
Conferinta Noica
June 2020 19
Conferinta Unifero
December 2019 42
Conferinta Urania.pdf
May 2020 19
Conferinta De Presa
June 2020 16

More Documents from "Antonio Sandu"