Conferinta Urania Cremene Hranirea Nevoilor de baza ale copilului
Nevoia de contact Nevoia de competenta Nevoia de control
Conectare 1. Empatizeaza Atunci cand copilul tau refuza o cerinta, cere ceva ce nu iipoti oferi. Ex.: “Stiu ca e greu sa te desprinzi de jucarie.’’; Inteleg de ce iti doresti ciocolata, “Te-a durut cand ai cazut, asa-I”
2. Intreaba, nu da comenzi Ex.: In loc de “Spala-ti farfuria”, “Ce-am agreat sa facem fiecare cu farfuria dupa ce terminam de mancat?”
3. Iubeste neconditionat Iubirea nu se da si nu se ia, ESTE. Mesajul de transmis: Desi ai facut o greseala, eu te iubesc.Indiferent ce faci, iubirea pentru tine, nu dispare.”
4. Pune accent pe unicitate Evita orice fel de comparatie de tipul:”Toti copii...Numai tu nu!”, “Ceilalti...” “Ma/te faci de rusine”, “Ea/el poate si tu nu” Mesajul de tranmis:”Fiecare om are lucruri la care se pricepe mai bine”, “Ceilalti aleg cum se comporta si ce fac”
5. Implica-l in familie Amana cat de mult poti folosirea gadget-urilor si nu abandona copilul unui joc. Planifica-ti timp doar pentru copil.
6. Coboara din copac Cand simti ca ai ajuns la limita si explodezi, in copil de activeaza reactia de tip “Lupta, fugi sau ingheata”, asadar: - fie ii este frica si se face mic - fie devine agresiv - fie fuge In toate aceste cazuri este imposibila invatarea si deprinderea unui mod sanatos de a aborda problema pe viitor. Astfel, este util sa stabilesti contact vizual cu copilul, sa il imbratisezi, deci, intai te conectezi, apoi corectezi.
Competenta 1. Creeaza spatiu si da-i drumul De evitat comportamente hiperprotectoare, de asa zisa “mama closca” Tot ceea ce poate face un copil singur, va face singur. Faceti impreuna cu copilul si nu pentru copil.
2. Fii model si preda competente Gandeste cu voce tare Explica-i de exemplu In momentele in care te enervezi din cauza unor factori externi, cum reusesti sa iti tii emotiile sub control. Imparte abilitatile in pasi mici in momentul in care vrei sa il inveti ceva. Ex.: In cazul imbracatului singur, lasa-l sa exerseze atat timp cat e nevoie pentru fiecare element vestimentar. Rezerva-ti timp pentru a preda competente
3. Greseala - o oportunitate Ex. “Tati, mi-am pierdut bicicleta”. Nu are sens sa mai adaugam suferinta in plus. Intreaba-te: Ce ar putea face diferit? Cum poate invata asta? Cum ma asigur ca stie? Cand poate sa demonstreze?
4. Nu folosi pluralul De tipul: “Noi ne numim..., noi facem..., noi mergem” Se dilueaza responsabilitate si individualitatea copilului.
5. Problemele lui sunt...ale lui Problemele legate de conflictele exterioare sau scoalanecesita in primul rand rand ascultare si intrebari de tipul:”Cum te-ai simtit?”, “Ce s-a intamplat?”, “Ce ai putea face?”. Apoi, se stabileste solutia in acord cu alegerea sa: “Ai putea fie sa...fie sa...tu ce crezi?”
6. Intreaba si descrie Transforma lauda verbala de tipul “Bravo” in motivatie interioara.Dupa “Bravo/ Uau” sa urmeze intrebari de tipul: “Tie cum ti se pare?”, “Cum te-ai simtit?”, “Cum ai facut?”.
Control 1. Creeaza spatiu pentru joaca Majoritatea jucariilor sunt prea descriptive si inhiba imaginatia copiilor. Cumpara sau inventeaza mai mult jocuri decat jucarii. Preia scenariu de joaca al copilului atunci cand acesta are initiativa unui joc.
2.Afla-i opinia Vrei sa planifici un week-end, afla-i parerea. Vrei sa vorbesti cu o colega si nu stii cum, afla-i parerea. Vrei sa-i opresti un comportament inadecvat, intreaba-l cum ar rezolva el.
3. Calmarea pozitiva De evitat metodele de tipul “time out” in care copilul este izolat pana se linisteste. Ia-l in brate sau ramai langa el. Daca alegi sa pleci tu sa te calmezi, explica-i de ce o faci si da-I de ales cum sa isi foloseasca timpul in care te asteapta. Afla-i opinia.
4. Paranoia pozitiva Spune-i copilului ce sa faca si nu ce sa nu faca. “Nu pleca de langa mami” - “Ramai langa mami” “Nu tipa la mine” - “Vorbeste incet” “Nu te urca pe masa” - “Stai pe scaun”
5. Dezvolta responsabilitatea Sa devina o mantra sintagma “Este corpul tau, e alegerea ta, tu ai cel mai bine grija de tine.” Ex.: In cazul in care refuza sa se imbrace mai gros, sugereaza-i sa isi ia un pulover de rezerva, iar daca apeleaza la el din proprie initiativa, evita sa ii zici “ai vazut”, spune-i “a fost o idee buna sa luam ceva mai gros la noi”
6. Ofera variante in cadru limitat Precizeaza intai limita(cerinta, principiul), apoi 2 variante. Se intareste astfel puterea lui “Tu alegi”. Ex.:” Mami imi cumperi jocul asta, te rog? Stiu ca iti place, dar ai deja multe acasa. Acesta ramane in magazin. Poti sa il primeste fie dupa ce renunti la unul pe care il ai, fie ti-l cumperi din banii tai de buzunar.”