Cercetari De Marcheting Telfonie.docx

  • Uploaded by: Luminita
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Cercetari De Marcheting Telfonie.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 2,589
  • Pages: 9
INTRODUCERE Telefonul mobil este astăzi un obiect absolut indispensabil pentru foarte mulţi oameni. Câţiva dintre ei au chiar mai mult de 1 telefon. Cu toate acestea, se pare ca acest obiect a avut o istorie şi o naştere destul de grele, iar trecerea de la telefonul fix la mobil a presupus schimbarea mentalităţilor. Dar de-a lungul secolului al XXlea, această modernizare a parcurs mai multe trepte. Iată zece lucruri despre crearea şi istoria telefonului mobil. În 1910, inventatorul şi omul de afaceri suedez Lars Magnus Ericsson pune în practică conceptul de telefonie mobilă instalându-şi un astfel de dispozitiv în maşina sa. Prin intermediul unei antene bifilare, reuşeşte să se conecteze cu reţeaua de telefonie naţională în timp ce se deplasa prin ţară. În 1946, inginerii sovietici G. Saphiro şi I. Zaharcenko testează cu succes un telefon montat într-un autovehicul care, pe o rază de 20 de kilometri, se putea conecta la reţeaua locală. Conceptul de bază de telefonie celularăse naşte în 1947, când cercetătorii îşi dau seama că, prin introducerea unor zone celulare pot îmbunătăţi substanţial eficacitatea convorbirilor. Astfel, în decembrie 1947, Douglas H. şi W. Rae Young, ingineri la firma americană de cercetare Bell Laboratories, propun construcţia unor celule hexagonale ca relee pentru telefoanele mobile. În 1957, radio-inginerul sovietic Leonid Kuprianovici din Moscova a creat un telefon portabil numit după iniţialele sale LK-1 sau „radiofon”. Acesta era prevăzut cu antenă, rotiţă pentru formarea numerelor şi putea comunica cu o staţie-bază. Avea o greutate de 3 kg, raza de acţiune 20-30 km, iar timpul de funcţionare al acumulatorilor ajungea până la 20-30 de ore. Kuprianovici şi-a patentat invenţia în acelaşi an. Telefonul mobil a fost inventat în 1973 în Statele Unite ale Americii, deşi diverse concepte, planuri şi prototipuri au existat încă de la începutul secolului XX. Inventatorul telefonului a fost Motorola. Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, unul dintre managerii Motorola a iniţiat pentru prima oară un apel de pe telefonul mobil. La capătul firului fictiv s-a aflat nimeni altul decât Joel Engel, rivalul său de la Bell Labs (actualii Alcatel-Lucent), o altă companie în căutarea revoluţionării tehnologiei. În 1983 a apărut primul telefon mobil destinat utilizatorului final (eu, tu şi restul lumii), aprobat de către FCC pentru comercializare. Acesta a fost Motorola DynaTAC. Acesta cântărea aproape 1 kg.

În perioada 1983 – 1989 au apărut cinci modele DynaTAC, iar la sfârşitul anului 1989 au fost înlocuite de către un terminal mult mai performant, Motorola MicroTAC.

Cererea pe piață Telefoanele mobile, timp de un deceniu au devenit un accesoriu indispensabil pentru moldoveni, dar și pentru întreaga populație. Celularul, prin comoditatea sa și operatorii de telefonie mobilă prin ofertele sale au reușit să eclipseze importanța telefonului fix. Majoritatea, vorba aia, îl folosesc pentru ca să sune pe numărul său de mobil atunci când nu-l găsesc printre lucruri. Magenta Consulting a realizat un studiu care a aflat câți moldoveni dispun de un telefon mobil, câte cartele au și care este operatorul de telefonie mobilă preferat. Aproximativ 2 din 10 nu folosesc un cellular Așadar, 84% de moldoveni au și folosesc telefoanele mobile, iar 16% – nu. Printre cei ce nu dețin un telefon mobil cu un număr activ, majoritatea se numără din mediul rural, sunt cei ce au trecut de vârsta de 61 de ani, văduvi și văduve, cei ce dețin doar studii primare, neangajați și locuitorii ai zonelor de nord și de sud din Moldova. Din categoria celor ce au și utilizează un telefon mobil, 95% folosesc un pachet standard oferit de operator – cel pentru persoanele fizice, 3% au pachete corporative, iar 2% – ambele. Așadar, pachetele corporative sunt populare în mediul urban, în nordul Moldovei, cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani și printre cei care au venit lunar peste 15 mii de lei.

Printre moldovenii care se folosesc de un telefon mobil, doar 1% deține 3 cartele, 13% – 2 cartele, iar restul utilizează doar o singură cartelă SIM. De două cartele SIM se folosesc preponderent bărbații, cei de la oraș, în egală măsură în nordul și centrul Moldovei, angajați ai unei companii private sau moldovenii care dețin propria afacere.

Din totalul respondenților, marea majoritate (73%) au atât telefon fix, cât și mobil. Fiecare al zecelea moldovean dispune doar de telefon fix (14%) și doar de telefon mobil (10%), iar 2% au menționat că nu au nici telefon fix, nici mobil. Majoritatea celor care au doar telefon mobil, au o vârstă cuprinsă între 21-30 de ani (37%), iar cei care au doar telefon fix sunt în mai mare măsură persoane de peste 61 de ani (57%). Respondenții care nu au nici telefon mobil, nici telefon fix sunt preponderent femei, din regiunea rurală, cu vârsta cuprinsă între 51-60 de ani. Tipul de telefoane utilizate, %

Abonamentele sunt populare la oraș Magenta Consulting i-a întrebat pe moldoveni despre preferințele lor în legătură cu alegerea operatorului de telefonie mobilă. Așadar, în linii generale, lider este compania Orange – 77%, pe al doilea loc s-a clasat cu 26% operatorul Moldcell, iar pe ultimul și al treilea loc – Unite cu 6%. Conform analizei caracteristicilor socio-demografice ale utilizatorilor de telefonie mobilă, se observă că cele mai mari ponderi, indiferent de operatorul utilizat, au fost obținute de către utilizatorii cu o vârstă cuprinsă între 21-30 de ani. De asemenea, am remarcat că persoanele după 61 de ani utilizează în mai mare măsură Unite (13%), decât Orange sau Moldcell (câte 8%). Caracteristicile socio-demografice ale utilizatorilor de telefonie mobilă în funcție operatori, % Caracteristicile se schimbă de la un operator la altul, fapt care induce concluzia că fiecare operator de telefonie mobilă din cele trei încearcă să creeze și să ocupe nișa sa.

(Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.) Au fost stablite cele mai populare telefoane mobile pentru anul 2015 Cele mai des întâlnite glume făcute de moldoveni pe subiectul telefoanelor mobile sunt cele despre iPhone. Însă așa pare doar la prima vedere. Un sondaj realizat de echipa Magenta Consulting arată că, de fapt, există alte branduri de telefoane mobile care se bucură de o popularitate mai mare decât cele cu măr mușcat pe verso. Liderii topului de telefoane mobile preferate de moldoveni sunt dispozitivele marca Samsung și Nokia, cu o diferență de doar 5 la sută. Cu alte cuvinte, 36% din moldoveni au în buzunar un Samsung și 31% din respondenți – Nokia. Locul trei, patru și cinci a fost luat cu o diferență de un procent dintre fiecare de Lenovo (13%), HTC (12%) și iPhone (11%) respectiv.

Majoritatea dintre moldovenii care dețin un telefon sau smartphone Samsung dețin propria afacere, au peste 35 de ani și un venit între 5.000 și 6.000 de lei lunar. Cea mai mare parte din proprietarii de iPhone din Republica Moldova sunt liberi profesioniști sau neangajați. De asemenea, majoritatea acestei categorii o reprezintă respondenții ce dețin studii gimnaziale sau medii incomplete. Moldovenii care utilizează acum o Nokia pentru convorbiri telefonice sunt în egală măsură clienții operatorului mobil Orange și clineții Moldcell; de două ori mai

puțini sunt cei care folosesc serviciile operatorului Unite. De asemenea, pentru telefoanele Nokia manifestă interes persoanele din toate categoriile de vârstă. Totuși, mai mulți dintre aceștia sunt bărbați și liberi profesioniști, cu un venit lunar de până la 4.000 de lei. Dincolo de cifre, sondaje și fițe, nu uitați că un telefon mobil e doar un mijloc de comunicare și nu evadare de la persoanele ce ne înconjoară. (Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion convențional de 335 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-5% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 21 mai – 11 iunie, 2015.) Furnizorii de telefonie mobilă în R. MOLDOVA sunt de regulă următorii: - Orange - Moldcell - Unite Telefonia mobilă este unul dintre sectoarele economice cu cele mai mari ritmuri de creştere în ultimii ani iar la capitolul serviciilor de telefonie mobilă, Republica Moldova chiar nu rămâne în urma ţărilor dezvoltate. Iar acest lucru se datorează unei competiţii acerbe pe această piaţă. Deși oficial avem trei companii care se bat pentru cota de piaţă, cea mai aprigă luptă se dă între companiile Orange și Moldcell, acestea, deținând circa 96% din piața autohtonă de telefonie mobilă. Cum încearcă ele să devină mai atrăgătoare pentru clienţi? Ofertele ambelor companii sunt destul de „ramificate”. Prețuri reduse, bonusuri, extra bonusuri și alte câte și mai câte, că este destul de dificil pentru un om neiniţiat să se dumirească ce este mai avantajos. Oferta Orange la Pre Pay Oferta Orange Pre Pay e ca o pânză de păianjen. De fapt cam toate ofertele Orange sunt de acest gen: activează opțiunea respectivă pentru a beneficia de bonusul respectiv, cu care poți face acest lucru şi de la ora aceasta până la ora aceasta poți comunica cu acest preț etc… Atunci când cumperi un număr de telefon Pre Pay de la Orange, ai următoarele planuri tarifare și opțiuni: Planul tarifar Standard: apeluri către numere Orange – 1,50 lei; apeluri către alte numere din Moldova 2,30 lei. Planul tarifar Seara și Week End: apeluri de la 20:00 până la 8:00 în zilele de lucru şi intregul weekend – 1,20 lei; apeluri de la 8:00 până la 20:00 în zilele de lucru – 2,30 lei. Planul tarifar Prietenii: apeluri către utilizatorii planului tarifar Prietenii – 0,60 lei; apeluri către alte numere Orange – 1,60 lei; apeluri video în reţeaua Orange – gratuit; apeluri către alte numere din Moldova – 2,30 lei; mesaj SMS între

utilizatorii planului tarifar Prietenii – 0,30 lei; mesaj MMS între utilizatorii planului tarifar Prietenii – 0,60 lei. După aceasta urmează o mulțime de oferte în funcţie de planul tarifar pe care îl alegi, iar după 6 luni poți alege un Număr Magic cu care vorbești în rețea la prețul de 60 bani pentru toată durata convorbirii. Cartela Moldcell La fel ca și Orange, Moldcell dispune de o ofertă la conectarea care nu necesită contract. Tarifele pentru această ofertă sunt următoarele: Planul tarifar Tarif Unic: apel național – 1,50 lei, apel în centre raionale -1,0 lei, apel în rețea în alte regiuni – 0,75 lei şi apelul la numere preferate – 0,75 lei. Planul tarifar prietenii mei: apel în rețea – 1,50 lei, apel în rețea noapte și week end – 0,75 lei, apel la numere preferate – 0,75 lei, apel în afara rețelei – 2,0 lei. Planul tarifar rețeaua mea: apel în rețea -1,20 lei, apel la numere preferate – 0,60 lei, apel în afara rețelei – 2,0 lei. După ofertele standarte Moldcell oferă o serie de facilități: * Duminicile Moldcell – comunicare gratuită duminică pentru că îţi întoarcem cheltuielile din timpul săptămânii * Reduceri de 50% la apelarea a 5 numere preferate Moldcell la orice oră, orice zi * Asistenţă şi consultaţii specializate 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână – gratuit * Moldcell Cinema – al doilea bilet la cinema gratuit * Primul ton de aşteptare – gratuit (prin apel la 7007) După prima „bătălie”, părerea mea, e că Moldcell bate Orange destul de bine. Argumente: 1. Tariful pentru convorbirile în afara rețelei este de 2 lei la toate planurile tarifare a Moldcell, la Orange este de 2,30 lei. 2. Moldcell oferă 5 numere preferate cu care vorbești la tarife speciale, Orange, după informația oferită pe site – doar 3. 3. Prețuri speciale pentru apeluri seara și în week end au ambele companii, dar la Moldcell e mai ieftin apelul în rețea seara și în week end – 0,75 lei față de 1,20 a celor de la Orange. Internet mobil În prezent tot mai multe persoane apelează la internet mobil. Beneficiile sunt multiple, nu le vom enumera acum. Ceea ce vom face este să prezentăm ofertele pe care le au cei doi operatori. Atât Orange cât și Moldcell oferă, la moment, pachete promoționale pentru conectarea la internet mobil, vom analiza doar oferta standart. Internet „Acum” de la Orange Orange oferă patru pachete de internet la următoarele prețuri: * 100 lei – 2,5 GB de trafic

* 150 lei – 7,5 GB de trafic * 200 lei – 15 GB de trafic * 300 lei – 30 GB + trafic nelimitat între orele 00:00 – 12:00 pe viață. Internet „ca lumea” de la Moldcell Moldcell oferă cinci pachete de internet la următoarele prețuri: * 80 lei – 1 GB trafic * 100 lei – 5 GB trafic * 140 lei – 10 GB trafic * 240 lei – 25 GB trafic * 300 lei – 50 GB trafic Nu cred că necesită mari comentarii, cifrele vorbesc de la sine. La capitolul internet Moldcell „bate măr” Orange-ul, ori la același preț, sau chiar mai mic, Moldcell îți oferă mai mulți GB de trafic decât o face Orange. În loc de concluzie Iată că, fiind mişcat de o simplă curiozitate de a afla prin comparaţie care operator oferă condiții mai avantajoase am constatat că, deşi deţine o cotă mai mică de piaţa, cei de la Molcell oferă condiţii mult mai atractive decât concurenţii săi (lucru firesc când vrei să rupi o felie mai mare). Toate informațiile le-am luat de pe site-urile oficiale ale companiilor, și dacă Moldcell la un moment dat iese în evidență, atunci poate e cazul ca Orange să schimbe politica de prețuri? Furnizorii de telefonie mobilă au înregistrat o scădere considerabilă în vînzări în 2016. Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, vânzările pe piața serviciilor de telefonie mobilă au fost în scădere. Companiile din domeniu au înregistrat vânzări cu 4,4 la sută mai puțin și au ajuns la 3,4 miliarde de lei. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației. Potrivit ANRCETI, scăderea este determinată de micșorarea vânzărilor companiilor Orange Moldova și Moldcell. Vânzările Orange Moldova au scăzut cu 5,4 la sută și au constituit peste 2,5 miliarde de lei, iar cele ale companiei Moldcell – cu 3,6 la sută, înregistrând 1,4 miliarde de lei din vânzări. În același timp, veniturile obţinute de Moldtelecom, din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă, au crescut cu 6,8% şi au alcătuit 146 de milioane de lei.

Evoluţia veniturilor înregistrate de furnizorii de telefonie mobilă Datele ANRCETI mai arată că, în urma analizei vânzărilor realizate de furnizori, veniturile obținute de la utilizatori, persoane fizice, au constituit 54% din totalul veniturilor înregistrate pe piaţa de telefonie mobilă sau 80% din piaţa vânzărilor cu amănuntul. Restul veniturilor au fost obținute de la persoanele juridice. În anul 2016, persoanele juridice au achitat, pentru serviciile de telefonie mobilă, cu 3,1% mai mult decât în anul 2015. Conform aceleiași analize, veniturile obținute din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă în bază de abonamente au crescut, față de anul 2015, cu 16,2% și au depășit cifra de 1,4 miliarde de lei. Veniturile din serviciile în bază de cartele preplătite au scăzut cu 7,3% și au însumat peste 818 milioane de lei. Estimările ANRCETI arată că, în perioada de raportare, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de cifra de afaceri, au suferit schimbări ușoare. La finalul anului 2016, cota de piaţă Orange Moldova s-a micșorat cu 0,7 puncte procentuale și a alcătuit 65,5%. Cotele de piață ale Moldcell şi Moldtelecom au crescut cu 0,3 și, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale, și au constituit 30,2% și, respectiv, 4,2%.

Related Documents


More Documents from "Revista Blog Pagini"