Biologische landbouw.
Aan de hand van deze presentatie wordt uitgelegd wat biologische landbouw is.
Wat is biologische landbouw? Biologische landbouw is een milieuvriendelijke landbouwmethode waarbij geen kunstmatige meststoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Hierin verschilt ze van de gangbare landbouw. De biologische landbouw houdt daarnaast ook uitdrukkelijk rekening met o.a.het behoud van een gezond milieu en het landschap.
Wat zijn de keurmerken van de geproduceerde producten. Biologische producten.
Biologisch dynamische producten Gangbare producten hebben geen keurmerk
Waarom kiest de consument voor biologisch geproduceerd voedsel. Het voedsel is gezonder? De dieren zijn diervriendelijker gehouden? Er is niet gemanipuleerd met de erfelijke eigenschappen. Het voedsel is milieuvriendelijk geproduceerd. Er zit meer smaak aan het voedsel?
Waarom is biologische landbouw beter voor het milieu?
De biologische boerderij wil op een milieu vriendelijke manier aan landbouw doen. Dat betekend dat er gewerkt wordt in harmonie met de natuur en gestreefd naar een vruchtbare aarde,gezond water en lucht.
Waarom kiest de producent voor het produceren van biologisch voedsel. De producent vindt dat voedsel “verantwoord” geproduceerd moet worden. De productie moet op een milieuvriendelijke manier plaatsvinden. Het brengt een hogere prijs op. De producent produceert wat de markt (consument) vraagt.
Wie controleert het biologisch produceren. Skal Een product mag je niet zomaar biologisch noemen. Daarom houdt Skal streng toezicht op de biologische productie in Nederland. Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Skal is een onafhankelijke controle-instantie in opdracht van de overheid.
Wat zijn de grote verschillen tussen biologisch en gangbaar produceren van voedsel.
Diervriendelijkheid.
In de biologische landbouw worden de kalveren niet onthoornd en blijven de kalveren bij de moeder de eerst tijd.
Bemesting.
Als bemesting worden natuurlijke meststoffen gebruikt. Kunstmest wordt niet gebruikt.
Gewasbescherming.
In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen maar van natuurlijke vijanden. Vruchtwisseling i.p.v. grondontsmetting.
Diervriendelijkheid.
In de biologische landbouw is er per dier meer ruimte beschikbaar en zijn de stallen vaak ingestrooid met stro.
Duurzaam grondgebruik.
De gemengde teelt wordt veel gebruikt in de biologische landbouw. Het gebruik van o.a. groenbemesters en klaver houdt de bodemvruchtbaarheid op peil.
Het gebruik van diergeneesmiddelen.
In de biologische landbouw mag je preventief geen antibiotica gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van homeopatische middelen. Onder voorwaarden mag curatief antibiotica gebruikt worden.
Nieuwe wijze van gewassen telen.
Substraatteelt is niet toegestaan in de biologische landbouw. Een plant moet met de wortels in de grond staan.
Kan jezelf ook biologisch tuinieren?
Ja natuurlijk steeds meer mensen telen hun eigen groenten met respect voor de natuur. Dus begin zelf maar in je eigen tuin of op je balkon,of samen met andere in de schooltuin.
Welke organisatie houden zich bezig met biologische landbouw.
Biologica. Ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Voor biologische boeren, handelaren,verwerkers en detaillisten.
Warmonderhof. Opleiding voor biologische landbouw.
Skal. Voor certificering en omschakelen op biologische productie. Via bovenstaande adressen kun je doorlinken naar andere organisaties.