Asigurari Comerciale Curs6

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Asigurari Comerciale Curs6 as PDF for free.

More details

  • Words: 1,187
  • Pages: 3
ASIGURARI, C6 11.11.2008 Asigurarea maritima Este prima forma de asigurare si dateaza inca din antichitate. Asigurarea maritima ca ramura a asigurarii de bunuri protejeaza navele maritime si fluviale, celelalte ambarcatiuni si instalatii folosite in porturi precum si incarcaturile acestora contra unui complex de riscuri. In literatura de specialitate si in practica internationala a asigurarii maritime intalnim frecvent doua mari categorii de riscuri: riscuri asigurabile si riscuri excluse. Din categoria riscurilor excluse fac parte riscurile obisnuite sau generale si riscurile speciale. Din grupa riscurilor obisnuite fac parte asa numitele riscuri ale marii, prin acestea intelegand orice accidente sau intamplari fortuite in timpul transportului maritim, indiferent daca ele sunt sau nu rezultatul direct al actiunii vanturilor sau valurilor. Cele mai importante riscuri ale marii sunt: furtuna (care poate provoca scufundarea navei, avarierea navei), naufragiul (respectiv scufundarea navei din diferite cazuri), esuarea, coliziunea, abordajul (ciocnirea navei cu orice alt obiect fix sau plutitor), aruncarea unei parti din incarcatura, furtul, jaful, sechestrul, etc. Riscurile speciale se datoreaza unor cauze deosebite si se asigura separat la cererea expresa a asiguratului contra unor prime speciale de asigurare. Din aceasta categorie fac parte riscurile determinate de proportiile intrinseci ale marfurilor: scurgerea lichidelor, spargerea materialelor casante, incingerea cerealelor, etc. Tot din aceasta categorie fac parte riscurile de razboi, inclusiv razboi civil. Riscurile de greva si de miscari civile. In grupa riscurilor de razboi includem: capturarea marfiurilor, blocada, sechestrul, etc. Riscurile excluse sunt acele riscuri pt care soc de asigurari nu poarta nici o raspundere in cazul in care ele ar interveni in timpul unui transport de marfuri asigurate (evaporarea lichidelor, uscarea cerealelor, moartea naturala a vietuitoarelor). Nu se acorda despagubiri pagubelor datorate intarzierii marfurilor la destinatie, lipsa unui ambalaj corespunzator, etc.

Avariile si clasificarea lor In practica asigurarilor maritime prezenta interesului asigurabil este rezultatul direct al existentei schimbului de marfuri si al complexului de imprejurari care pot provoca avarierea bunurilor asigurate. In functie de natura obiectului asigurat, de intensitatea riscului si de interesele pe care le afecteaza, avariile pot fi totale, partiale sau particulare si generale sau comune. Prin avarie totala intelegem pierderea completa a bunului asigurat sau vatamarea integritatii fizico-chimice a acestuia pana la incetarea de a mai face parte din genul de bunuri de care apartine. Orice avarie totala este prezumata a fi pricinuita de un risc al marii, afara de cazul in care nava cu incarcatura de la bord s-a pierdut intr-un act de razboi. Avaria totala poate fi reala sau prezumata. Avaria totala reala poate presupune distrugerea totala fizica a bunului asigurat prin incendiu, inundare, pierderea totala a proprietatilor fizico-chimice a bunului asigurat, confiscarea bunurilor de catre inamic. Avaria totala este prezumata atunci cand pierderea bunului asigurat este inevitabila sau costul salvarii, reconditionarii si reexpedierii ar depasi valoarea bunului la destinatie astfel incat bunul este abandonat. Abandonul trebuie mentionat clar si neconditionat asiguratorului. Avaria partiala- orice dauna partiala suferita de bun in mod intamplator fortuit, din cauza unui risc asigurat. Pot suferii avarii partiale atat marfurile cat si mijloacele de transport si navlul (pretul transportului auto). Avarierea partiala a marfurilor poate lua forma unei avarii materiale, a unei lipse, a

1

ASIGURARI, C6 11.11.2008 unor chelt de reconditionare sau reparare, etc. Avaria partiala a navluluii se refera numai la cel platit la destinatie nu si la navlul platit anticipat care se include in pretul marfurilor. Avariile generale- regulile Jork Amber stabilesc ca avem de a face cu un act de avarie comuna atunci cand din necesitate, in mod intentionat si rezonabil, se face un sacrificiu,, o cheltuiala extraordinara pt siguranta comuna in scopul de a feri de primejdie bunul angajat intr-o expeditie maritima.( ex: aruncarea unei parti din incarcatura peste bordul navei in scopul de a aduce nava pe linia de plutire, inundarea hambarului). In acelasi scop rezulta ca avaria comuna este o avarie particulara petrecuta in anumite conditii, in timp ce avaria particulara se datoreaza unor cauze accidentale si-l priveste exclusiv pe proprietarul bunurilor, avaria comuna este rezultatul unui act intentionat, voluntar intreprins intr-un moment de primejdie grava pt intreaga expeditie maritima si ii priveste pe toti cei implicati in expeditie, armatori si comercianti. Pierderile rezultate din avaria comuna se impart proportional intre acestia indiferent daca bunurile au fost asigurate sau nu. Pentru ca sacrificiul sau cheltuiala sa fie recunoscuta ca act de avarie comuna este necesar ca primejdia, care impune masura exceptionala, sa fie comuna (sa ameninte atat nava cat si incarcatura), sa fie reala si grava, iesita din comun iar cheltuielile facute sa aiba caracter exceptional (sa se detaseze distinct de chelt normale facute de armatori in cadrul obligatiilor sale contractuale), sa fie rezonabile si totodata rezultatul unui act intentionat pt salvarea proprietatii comune.

Conditiile de asigurare a marfurilor Cele mai raspandite conditii de asigurare a marfurilor pe timpul transportului sunt: - conditia fara raspundere pt avaria particulara(PPA) care acopera numai daunele rezultate din pierderea totala a intregii incarcaturi sau a unei parti a acesteia si daunele de avarie particulara - conditia cu raspunedere pt avaria partiala(WPA) care acopera daunele rezultate din avaria totala sau partiala, a intregii incarcaturi sau parti a acesteia, pricinuita de anumite riscuri specificate in mod expres in polita de asigurare - toate riscurile (AR)- aceatsa conditie acopera indiferent de amploarea lor daunele rezultate din avaria totala sau partiala, a intregii incarcaturi sau parti a acesteia care au avut loc din orice cauza cu exceptia unor riscuri enumerate in mod expres in polita de asigurare. Aceste conditii au fost perfectionate de-a lungul timpului iar in 1982 Institutul asigurarilor de la Londra a elaborat noi conditii care au fost aplicate si adoptate si in alte tari printre care si Romania. In prezent marfurile care fac obiectul transportului pot fi asigurate prin trei conditii: Conditia A este cea mai cuprinzatoare. In baza ei sunt acoperite toate riscurile de pierdere si avariere a bunului asigurat cu exceptia unor excluderi prezentate separat. Aceste excluderi sunt formate din trei grupe de riscuri excluse: 1) Pierderea, avaria si cheltuieli rezultate din: comportarea voita, necorespunzatoarea a asiguratului, scurgerea ordinara, pierderea din volum sau uzura normala a bunului asigurat, ambalarea si pregatirea necorespunzatoare a bunului, viciul propriu sau natura bunului, intazierea directa, insolvabilitatea sau deindeplinirea obligatiilor financiare de catre proprietar, administrator, contaminarea radioactiva, starea de nenavigabilitate a navei. Pentru aceasta cat si pt riscurile excluse nu exista acoperire printr-o asigurare suplimentara. 2) Riscuri de razboi, de conflicte militare 3) Risc de greve, conflicte sociale Aceste doua grupe pot fi acoperite printr-o asigurare suplimentara.

2

ASIGURARI, C6 11.11.2008 Conditia B- sunt acoperite incendiul sau exxplozia, esuarea, scufundarea sau rasturnarea navei, coliziunea sau contactul navei cu un obiect exterior altul decat apa, descarcarea marfurilor intr-un port de refugiu, eruptie vulcanica, traznet, cutremur, sacrificiu in avaria comuna, aruncarea marfii sau luarea ei de valuri peste bord, intrarea apei de mare in nava sau locuri de depozitare, dauna partiala a unui colet pierdut peste bord sau in timpul descarcarii. Conditia C- are are o sferă de acoperire mai îngustă şi acoperă riscurile cauzate de: incendiu sau explozie; eşuarea, scufundarea sau răsturnarea navei; coliziunea sau contactul navei cu un alt obiect decât apa; descărcarea navei într-un port de refugiu; sacrificiul în avaria comercială; aruncarea peste bord.

3

Related Documents