PREZENTAREA NOTIUNILOR ALE SISTEMULUI IMUNITAR
1.1.
Sistemul imunitar
Imunitatea este capacitatea unui organism de a nu se imbolnavi sau de a face forme usoare ale unor boli grave. Sistemul imunitar este construit dintr-o retea de celule tesuturi si organe care lucreaza impreuna pentru a apara organismul impotriva atacurilor microbiilor ( bacterii, virusi, paraziti ). Totodata , sistemul imunitar presupune si toleranta crescuta astfel incat sa se evite reactiile alergice sau afectiunile autoimune. Sistemul imunitar are trei functii :
Neutralizarea bacteriilor , virusurilor , parazitiilor si fungilor care patrund in organism si inlaturarea acestora Identificarea si neutralizarea substantelor daunatoare din mediul inconjurator Lupta impotriva propriilor celule ale organismului , care si-au schimbat structura din cauza unei afectiuni .
Structura sistemului imunitar este alcatuita din urmatoarele elemente: *Glanda Timus care este situate in zona sternului intre plamanii , si este activa pana la pubertate . Dupa pubertate aceasta glanda se micsoreaza treptat. Glanda Timus este cea care produce limfocitele care protejeaza organismul de virusuri si infectii . * Maduva osoasa produce globulele albe , adica leucocitele care au un rol protector a organismului .
* Ganglionii limfatici produc si depoziteaza celulele care lupta cu infectiile si cu boala , in general . De aceea , atunci cand organismul este atacat de o infectie , avesti ganglioni se inflameaza , marindu-si volumul . * Splina este cel mai mare organ al sistemului limfatic care contine si ea celule albe care lupta impotriva bolile infectioase . * Amigdalele sunt considerate datorita pozitionarii lor , un guardian al sanatatii . Germeni care patrund prin cavitatea bucala sau nazala sunt detectati de amigdale , care activeaza sistemul imunitar al organismului . * Sistemul GALT ( gut – associated lymphoid tissue ) , adica tesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal , este o component a tesutului limfoid asociat mucoasei si face parte din sistemul imunitar al organismului . Galt protejeaza organismul de invazia agentilor patogeni la nivelul tractului gastrointestinal . * Placile Pleyer sunt foloculi limfatici organizati , care se regasesc in partea terminala a intestinului subtire . Acestea fac parte din Galt . * Sistemul Balt reprezinta tesutul limfoid asociat arborelui bronsic si are rolul de a proteja caile respiratorii
de agenti patogeni care pot patrunde in organism pe cale respiratorie . Atunci cand sistemul imunitar se deregleaza si nu mai functioneaza asa cum trebuie , pot aparea o serie de afectini din cauza unei boli , tratament medicamentos sau inascute . Alergiile debuteaza la nivelul sistemului imunitar atunci cand o substanta intra in contact cu o persoana alergica , sistemul imunitar reactioneaza producand anticorpi pentru a o inlatura . Afectiunile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar isi ataca propriile tesuturi acest lucru fiind neobisnuit . Sistemul imunitar ar trebui sa faca diferenta dintre celulele straine si cele din organism , astfel elibereaza proteinele denumite auto – anticorpi , care ataca celulele sanatoase . Aceasta afectiune poate dauna unui singur organ sau intrgului organism.
1.2.
Prezentarea teoretica a bolii
Alergi la medicamente reprezinta un lucru anormal al organismului la un medicament pe care acesta il percepe invaziv si incearca sa-l elimine. O astfel de alergie poate aparea indifferent de forma de administrare a medicamentului ( tablet, crema, injectie, etc.). Alergiile la medicamente pot si blande sau grave avand efect asupra organelor cel mai frecvent afectat organ fiind pielea. Alergiile cele mai frecvent intalnite la copii sunt cele la medicamentoase si alergiile la intepaturile de albine. Alergiile la medicamente reprezinta un raspuns complex a organismului la medicamente dupa administrare. De regula la copii de cele mai multe ori reactia alergica se declanseaza dupa a doua administrare a medicamentuluui, deoarece dupa prima adiministrare organismul produce anticorpi impotriva acelei substante si vor reactiona de indata ce substanta incriminate v-a ajunge din nou in organism. Aceasta reactie poate fi declansata de substanta active continuta de medicament sau de excipienti (compusi aditionali care favorizeaza absorbtia medicamentului). Intensitatea acestei reactii poate fi variabila : doar la nivel tegumentar sub forma unei eruptii sau insotita de manifestari respiratorii, digestive pana la soc anafilactic – o cascada de potential amenintatoare de viata si care este considerata o urgenta medicala necesitand tratament specific si rapid.
Alergiile medicamentoase cel mai frecvent intalnite apare in urma administrarii de antibiotice dar si alte medicamente cum ar fi anticonvulsivantele, analgezicele, antiinflamatoare nesteroidiene (ibruprofen), anestezicele (mai ales cele cu administrare intravenoasa dar si cele sub forma de sparay folosite de catre medical stomatolog) preparatele de insulina, iodul, serurile folosite pentru anumite vaccinuri. Inainte de a vorbi despre alergiile la care sunt expusi copii dupa vaccin as dori sa definesc termenul “vaccin”. Astfel, vaccinul este un preparat biologic care contine anumiti virusi atenuati capabili sa induca dupa administrare pec ale bucala sau injectabila un raspuns imunitar protective fata de un microb, avand un efect pozitiv sau negativ.
Natura efectelor care include procese elergice sunt locale sau gerale. Cele locale :schimbarea locului de vaccinare si anume durere, sigiliu, roseata, mancarime, urticaria, umflaturi, etc. Cele generale sunt legate ca corp intreg , adica prezinta febra, oboseala, modificari ale apetitului, dureri de cap, etc. Complicatiile dupa vaccinare reprezinta severitate mai complexe decat efecte secundare, inclusiv alergii. In acest caz, o scadere brusca a tensiunii arteriale cunoscuta sub numele de soc anafilactic este cunoscut ca fiind o reactie alergica periculoasa la oricfe enzima la care face parte din vaccinul administrat. Incidenta cazurilor de alergii a crescut foarte mult ceea ce ii face pe uni specialisti sa o considere boala secolului 21.
1. Definitie Reactia adversa reprezinta procesul inflamator declansat de o substanta cunoscuta ca alergen. Alergenii
sunt de obicei proteine si adesea difera de la o persoana la alta. Alergenii frecventi cuprind fire de par de la animale , molecule prezente in aer precum polenul si diferite medicamente ca de exemplu antibioticele, penicilina, sulfamidele.