4.6.2.f Bewonersbespreking Leefgroep

  • Uploaded by: Eyckerheyde
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 4.6.2.f Bewonersbespreking Leefgroep as PDF for free.

More details

  • Words: 926
  • Pages: 3
BEWONERSBESPREKING LEEFGROEP Bewoner : Aandachtsbegeleider : Datum bespreking :

We (=werkgroepje B-bespreking 11/05) zien de bewonersbespreking als volgt : - we zorgen dat iedere bewoner een levensgeschiedenisboek heeft, dit is een meerjarenproces. We kunnen familie/ouders/vrienden vragen om dit boek voor de bewoner mee aan te vullen. Zelf kunnen we er oog voor hebben dat we samen met de bewoner dit boek up-to-date houden. (foto’s, commentaar bij belangrijke gebeurtenissen). Dit boek helpt de bewoner te vertellen over ‘zijn’ leven. (zeker bij nieuwe collega’s of stagiaires kan dit een fijn instrument zijn, en sprekender dan een dossier) - we plannen voor de bewoner een droomactiviteit (samen iets gaan drinken, een snoezelbadje, een wandeling, een massage, gaan winkelen, naar de kapper, …) - hieronder vindt men een aantal richtvragen om de bewonersbespreking uit te schrijven. Men mag het gerust anders uitwerken, als we maar een beeld krijgen van de bewoner : hoe hij/zij zich nu voelt, of bewoner achteruit is gegaan op sommige punten, of er specifieke aandachtspunten zijn, of er opvallende veranderingen zijn gebeurd (fysisch, emotioneel, op het thuisfront, in de leefgroep, …) -

zijn er aanpassingen nodig aan eet-drinkfiche ? zijn er aanpassingen nodig aan verzorgingsfiche ? gebruiken wij bij deze bewoner vrijheidsbeperkende maatregelen ? (vb riem aan in rolwagen, af en toe op kamer zetten, pyama uit één stuk, …) Zijn er maatregelen waarvan we een fiche moeten maken voor juist gebruik? (vb fixeerjasje in bed, zweeds band, …)

Zijn er belangrijke veranderingen geweest thuis, bij andere netwerken van bewoner, in de leefgroep, in het dagverloop, … ? Is de bewoner vooruit/achteruit gegaan in het begrijpen van dingen/situaties ? Vergeet hij meer, is zijn taakspanning groter/kleiner geworden, is hij stipter/nonchalanter geworden, … ? Reageert bewoner anders ? Meer/minder emotioneel, meer/minder plezier in de dingen, meer/minder gemotiveerd om iets mee te doen, meer/minder initiatiefname, …? Is bewoner lichamelijk veranderd ? Meer/minder moe, meer/minder verzorging nodig, meer/minder zelfredzaam, … ? Zijn zijn contacten met medebewoners veranderd ? Meer/minder contact, andere vriendschappen, meer/minder ruzie, meer/minder initiatiefname, … ? Zijn zijn contacten met begeleiders veranderd, Meer/minder contact, andere voorkeuren, meer/minder conflicten, meer/minder initiatiefname, … ?

Hoe ga ik om met … - bij communicatie let ik op contactafstand (1m -> +- niveau 1 jarige, …) - ik raak bewoner eerst aan vooraleer ik functioneel contact met hem wil. - Tijdens verzorgingsmomenten of andere momenten gebruik ik bewust lichaamstaal of mijn stem om bewoner te laten weten wat er gaat gebeuren, om bewoner gerust te stellen. (vb hand op schouder leggen van bewoner vooraleer bewoner te draaien, of zeggen dat men omhoog gaat met handimove, of dat voeten in het water gaan zakken of ...) - binnen een activiteit laat ik de handelingstoutines letterlijk terugkomen (vb vast handelingsscenario voor het wassen, vb vast ritueel bij het slapen gaan, …) - ik vraag mondeling om voorwerpen of ik steek mijn hand uit of allebei. - Ik vraag dingen of stel activiteiten voor door het te zeggen, door het voorwerp te laten zien, door een foto te laten zien, door een pictogram te laten zien, door SMOG, door gebaren te gebruiken, door er samen naartoe te gaan, door een foto/picto te laten zien en deze foto/picto is ook terug te vinden op een voorwerp/… zodat er een match mogelijk is. - Ik zeg altijd eerst de naam van bewoner vooraleer iets te vragen, … - Ik gebruik 1 of 2-woordzinnen - Ik geef maar 1 opdracht tegelijkertijd - Ik zeg enkel wat er direct gaat komen, of ik geef al aan wat er verder die dag/week/maand gaat gebeuren. - Ik laat bewoner kiezen of deze 1 bepaald voorwerp of activiteit wil of niet wil (ik bied maar 1 ding aan, als bewoner dit wegduwt, bied ik een alternatief aan. - Ik laat bewoner uit 2 dingen kiezen. - Ik stel een open vraag (als het gaat om vb een activiteit te kiezen of broodbeleg te kiezen of …) Hoe kan men bewoner situeren in de theorie van Timmers-Huigens (die Inge uiteraard wil uitleggen of misschien kunnen we dit samen invullen). En wat houdt dat dan in naar omgang met deze bewoner. Hebben we zicht op het loyaliteitsprincipe ? (ook eventueel met Inge in te vullen) Hoe uit zich dat bij bewoner. Waarop letten we dan best ? Als we over deze bewoner niet veel nieuws kunnen schrijven, is het dan een goed idee om eens via de methode ‘ontdekkend kijken’ van Heijkoop naar deze bewoner te kijken ? Hiervoor hebben we 2X5 of 4X2,5 minuut video nodig. Niet van poeilijk gedrag, maar gewoon van een situatie waarin bewoner een ‘activiteit’ aan het doen is en van een ‘vrij moment’. We kijken los van alles wat we al weten naar dingen die we opmerken (bewegingen, geluiden, reactie op, …) Ervaring met deze methode is dat we altijd opnieuw iets zien, iets waarop we ons kunnen richten in de begeleiding. (ook met Inge te doen) -

wat zijn onze voornemens met/voor deze bewoner. (concreet op te volgen via blauwdrukken vergaderingen)

tevredenheidsvragen : - geeft bewoner ons de indruk tevreden/gelukkig te zijn met zijn leven in Eyckerheyde ? - Zijn er zaken binnen de mogelijkheden van Eyckerheyde als organisatie opdat de bewoner meer tevreden zou zijn ?

-

Zijn er zaken binnen de mogelijkheden van de begeleiding specifiek opdat de bewoner meer tevreden zou zijn ? Zijn er zaken binnen de mogelijkheden van ouders, voogden, belangrijke derden opdat de bewoner meer tevreden zou zijn ?

Bij het ophalen van blauwdrukken andere diensten, dit samen even overlopen. Ook na bespreking op leefgroepvergadering punten van/voor andere dienst terugspelen.

Related Documents


More Documents from "Eyckerheyde"