1.3. Conflictul in cadrul organizatiilor In ceea ce priveste rolul pe car eil au conflictele in cadrul unei organizatii, exista mai multe puncte de vedere: Pe de o parte, conflictele au o reputatie proasta, sunt stari anormale in activitate, avand fara discutie un caracter disfunctional, presupunand trimiterea la o valorizare negativa. Pe de alta parte, sunt numeroase argumente ce consemneaza ca situatiile conflictuale se constitue intr-un factor de dezvoltare a organizatiei, sunt aspecte firesti de existenta si evolutie a afacerilor, functional avand un rezultat benefic, pozitiv. Practica manageriala a dezvoltat de-a lungul timpului doua teorii, viziuni asupra conflictelor, care se exclud reciproc. J. Stoner si R. Freeman, sintetizeaza cele teoriile managerieale privind conflictul doua sceme, pe care le intituleaza „Viziunea veche” si „Viziunea noua”.
Viziunea veche
Viziunea noua
Conflictul poate fi evitat Conflictul este cauzat de erori
Conflictul este inevitabil Conflictul este cauazt de structura
manageriale in proiectarea si
organizationala, diferntele in scopuri
conducerea organizatii.
si perceptii, evaluarea resurselor
Conflictele dezbina organizatia si
umane, etc. Conflictele contribuie la defaimarea
impiedica obtinerea performantelor
performantei organizatiei in diferite
optime. Obiectivul managerului este de a
grade. Obiectivul managerului este de a
elimian conflictul.
conduce nivelul coflictului spre obtinerea performantelor optime in
Performanta optima necesita
organizatie. Performanta optima necesita reducerea
indepartarea conflictului.
nivelului conflictului.
Stiintele umane arata faptul ca mediul organizational, este in primul rand un loc de invatare permanenta; in concluzie abordarea uneia dintre cele doua viziuni prezentate mai
sus, depinde de experientele anterioare in cadrul companiei, de capacitatea de adaptare la noile provocari organizationale. Nu putem cataloga cele doua viziuni ca fiind corecte sau gresite, el se pliaza sau nu pe modelul organizational al fiecarei companii in parte. Magement-ul trebuie insa sa isi cunoasca foarte bine organiaztia, oamenii si structurile in asa fel incat sa stie ce viziune adopta. In viziunea noua asupra conflictului, acesta ii determina pe adversari sa comunice, sa argumenteze, sa depuna eforturi pentru a convinge. Toate aceste lucruri stimuleaza imaginatia, creativitatea, dezvolta angajatul, in cazul in acre sunt realizate in anumite limite si termeni. Pe de alta parte insa, ele solicita din partea angajatului diverse resurse cum ar fi timpul si energia pe care le-ar putea dedica indeplinirii atributiilor de serviciu. In aceasta situatie, recomandat este sa puneti in balanta costul acestor resurse si beneficiile aduse de catre conflict. In cazul in care costul conflictului este unul nejustificat de mare pentru compania dumneavoastra, iar beneficiile sunt putine sau nu foarte valoroase, incercati sa mediati, sa aplanati starea conflictuala. In mod cert, lipsa conflictelor, poate cauza aparitia, imobilismul si inadaptarea organizatiei la provocarile schimbarii. Astfel, managementul va avea ca sarcina identificarea corecta a nivelului conflictului si diagnosticarea acestuia, ca fiind benefic sau daunator companiei.