Proiect didactic la biologie Clasa IX-a C
Tema: Legitățile eredității
A realizat :Balan Cristina
Data: 09.02.2015 Obiectul: Biologie Clasa: a IX-a C Subiectul: Legitățile eredității Obiectivul general: Familiarizarea elevilor cu legitățile eredității Obiective operaționale: O1. Să definească noțiunea de caractere dominante , cractere recesive, celule heterozigote , celule homozigote. O2. Să deosebească caracterele dominante de caracterele recesive O3.Să analizeze experințele primei și a doua încrucișare efectuate de G. Mendel cu mazărea. O4. Să compare celulele homozigote cu cele heterozigote .
Competențe derivate: 1.Definirea noțiunilor de caractere dominante , cractere recesive, celule heterozigote , celule homozigote. 2.Deosebirea caracterelor dominante de caracterele recesive. 3. Analiza experințelor a primei și a doua încrucișari efectuate de G. Mendel cu mazărea. 4. Compararea celulelor homozigote cu cele heterozigote .
Forma de organizare: lecție Tipul lecției: mixtă Strategii didactice: Metode și procedee didactice: conversația ,explicația , demonstrarea planșei, activitatea în grup ,diagra Venn, metoda păiangen,explozia stelară,desenul la tablă ,lucrul cu manualul.
Materiale didactice: manual , planșă ,scheme,desen,fișe.
Nr. Etapele lecției 1. 2.
Moment organizatoric Reactualizarea cunoștințelor
O
Activitatea profesorului
Activitatea elevului
Bună ziua elevi !
Elevii se salută și se pregătesc de lecție 1.Pentru acasă am avut de pregătit tema „ Variabilitatea caracterelor”. 2.C. ereditare –caracterele care pot Povestire
1.Elevi ce ați avut de pregătit pentru acasă ? 2.Ce numim caractere ereditare și caractere neereditare ? Dați exemple?
3.Prin ce se deosebesc caracterele tipice de caracterele individuale.
varia de la un organism la altul în interiorul aceleiași specii. C.neereditare –trasături ce pot fi achizițonate de-a lungul vieții datorită acțiunii mediului ambiant sau capacităților individuale ale organismului și nu pot fi transmite de la tată la fiu. 3.Caracterele tipice sunt caracteristice pentru animalele din aceeasi specie ,au aceleași trasaturi. Caracteristicile individuale sunt caracteristice pentru fiecare individ din specie , deoarece se deosebesc unul de altul.
4.Desenați in caiete Diagrama Wenn, in 4. care veți reprezenta asemănările și deosebirile dintre variabilitate și ereditate.
5.Ce reprezintă genetica?
Metode
Povestire
Povestire
Diagrama Wenn
5.Genetica- este o știință ce studiază trasmiterea caracterilor ereditare de la o generație la alta.
Povestire
6.Completați schema cu Metode genetice de cercetare efectuate de G. Mendel.
Metoda Păiangen Met. gen
3. 4.
Captarea atenției
Cum anume a efectuat G.Mendel experiențele veți afla astăzi.
Anunțarea temei noi și a obiectivelor
Tema de astăzi este „Legitățile eredității„ și vom fi capabili să atingem următoarele obiective : O1. Să definească noțiunea de caractere dominante , cractere recesive, celule heterozigote , celule homozigote. O2. Să deosebească caracterele dominante de caracterele recesive O3.Să analizeze experințele primei și a doua încrucișare efectuate de G. Mendel cu mazărea. O4. Să compare celulele homozigote cu cele heterozigote .
5. Dirijarea învățării
Pe timpuri agricultorii faceau schimb de mazăre pentru a avea o recoltă mai mare . Pe G.Mendel nu-l interesa recolta ,dar cum are loc acest fenomen , adică – modalitățile de moștenire a caracterelor ereditare. Pentru început el a încrucișat forme de mazăre cu floarea roșie și alba. Plantele obținute în urma primei încrucișarii a fost numite prima generație și reprezentată prin simbolul F1,florile erau de culoare roșie . Atunci s-a pus întrebarea unde au dispărut
Explicație
Elevii își notează cele explicate la tablă
plantele cu flori albe? El a executat incă o încrucișare din boabele de mazăre din prima generație(F2), autopolenizindu-le pentru ca sa nu patrunda polen cu character strain. Rezultatele acestui experiment a fost uimitor, au apărut atit flori roșii cit și albe.El a concluzionat ca culoarea alba nu a disparut dar s-a pastrat printrun anumit mod în interiorul specie . Astfel caracterele ce predominau asupra celorlalte caractere au fost numite caractere dominante .Iar caracterele care apareau si dispareau in diferite generații au fost numite recesive. Mendel a notat cu R-culoarea roșie a floriicaracter dominant, și cu r –culoarea alba a florii–caracter recesiv.A stabilit ca florile albe apar in raport de 1:3. Mendel a elaborate o teorie pentru a explica cele observate: 1.În planta există o pereche de factori ereditari pentru fiecare caracter. Fiecare factor ereditar al perechii a fost numit alelă. Respectiv cuplu de alele RR-flori roșii și rr –flori albe. 2.Gameții conțin doar o singură alelă a fiecărui character. 3.Fiecare alelă în timpul reproducerii se unește intîmplător cu altă alelă . 4.La contopirea gameților se formează zigotul și se restabilește cite un cuplu de alele.(Explicarea schemei din manual)
Anexa nr.1
6.
Conexiunea inversă
1.Efectuați testul, el constă dintr-o întrebare cu mai multe răspunsuri .alegeți raspunsurile corecte.
Elevii rezolvă testul
Anexa nr.2
Elevii completează
Anexa nr.2
2.Explozia stelară 3.Completați rebusul
7.
8.
Aprecierea cunoștințelor
Se apreciază elevii activi
Tema pentru acasa
De studiat tema „Legitățile ereditare” și de efectuat exercitțiile 1-5 pag.76
Elevii își notează însărcinarea
Legitățile ereditare Ce?
De ce?
Cine?
Cînd? Ce?
Cum?