Website.docx

  • Uploaded by: Daniel Creciun
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Website.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 2,342
  • Pages: 14
Tema: Crearea unui website personal. Administrarea

Chisinau,2019

Site-ul personal este o metodă eficientă de promovare a propriei persoane, de creare a imaginii și prezentarea propriilor servicii și produse în mediul virtual. Astfel de site-uri sunt utilizate cu succes de câteva categorii de persoane. Crearea site-ului personal reprezintă un avantaj pentru profesioniștii ce ofersă produse și servicii individuale. Funcționalitatea site-ului personal oferă posibilitatea de a descrie detaliat serviciile și produsele oferite și a afișa rezultatele obținute de-a lungul timpului atât sub formă de portofoliu, cât și catalog. Această soluție este destul de des utilizată în special de freelanceri și liberi profesioniști. De asemenea, crearea unui site personal constituie un avantaj și pentru persoanele publice din diferite sfere de activitate: showbiz, politică, jurnalism etc. Cu ajutorul site-urilor personale, vizitatorii pot afla ultimele noutăți de la prima sursă și contribuie esențial la dezvoltarea imaginii publice a deținătorilor acestora.

Pasul 1: Înregistrarea unui Nume de Domeniu Înregistrarea unui nume de domeniu este foarte ușoară și nu ar trebui să dureze mai mult de 2-3 minute. Pentru un site în limba română se recomandă utilizarea oricărui tip de extensie, inclusiv .ro. Dacă numele de domeniu dorit nu este disponibil pe extensia .ro, se poate opta fără probleme pentru oricare dintre extensiile internaționale: .com, .net, .org, .info etc. De asemenea, în cazul în care nu se dorește o investiție prea mare (domeniile .ro fiind mai scumpe), se poate merge din start pe o extensie internațională, la propria alegere. Din punct de vedere al funcționalității site-ului, ca și al poziționării sale în motorul de căutare Google, extensia nu are absolut nicio importanță.

Cum se înregistrează un nume de domeniu Există două situații posibile. Una în care optezi pentru un nume de domeniu cu extensia .ro și cealaltă când dorești să înregistrezi un domeniu cu extensie internațională (.com, .net etc.).

I. Înregistrarea unui domeniu cu extensia .ro Dacă intenționezi să înregistrezi un nume de domeniu cu extensia .ro, iar acesta este disponibil, o poți face la ROTLD - serviciu disponibil la adresa www.rotld.ro. Accesează site-ul ROTLD iar apoi selectează din meniul principal (dreapta sus) link-ul Domeniu Nou. În pagina care se deschide introdu numele de domeniu dorit urmat de extensia .ro (ex. noulmeusite.ro), codul de securitate din imagine și apasă butonul "Verifică disponibilitatea domeniului". Dacă numele de domeniu este disponibil (nu a fost deja înregistrat de altcineva) se va deschide automat o nouă pagină unde trebuie să bifezi o căsuță prin care confirmi că ai citit și ești de acord cu Procedura pentru înregistrare a domeniului. Ulterior selectezi deținătorul domeniului (persoană fizică sau juridică) și faci același lucru pentru emiterea facturii. Prin apăsarea butonului "Continuă" se va deschide automat o nouă pagină ce conține un formular. Aici completezi cu atenție toate informațiile solicitate, inclusiv modalitatea de plată (online/transfer bancar) și apeși butonul "Trimite comanda fermă de înregistrare". Din acest moment domeniul este rezervat pentru o perioadă de 32 de zile, dar va putea fi folosit abia după efectuarea plății. Presupunând încheiată etapa efectuării plății, noul tău nume de domeniu este activ și poate fi utilizat pentru crearea site-ului (vezi Pasul 3). Pentru a funcționa însă, numele de domeniu are nevoie de câteva informații* pe care le primești de la compania de găzduire web. Înregistrarea unui domeniu cu extensie internațională (.com, .net, .org etc.) Sub aspectul investiției inițiale, dar și al ușurinței la înregistrare, alegerea unui domeniu cu extensie internațională este întotdeauna de preferat. După cum am menționat deja, spre deosebire de un domeniu .ro - care costă aproximativ 250 lei - un nume de domeniu cu extensia .com, .net, .org etc. costă mai puțin de 50 de lei, plătibili anual. Înregistrarea unui nume de domeniu internațional este foarte simplă deoarece se poate efectua în același timp cu alegerea serviciului de găzduire web (vezi Pasul 2). Tot ce ai de făcut este să introduci numele de domeniu și să alegi extensia dorită (exact ca în imaginea de mai jos).

Dacă numele de domeniu ales este disponibil, acesta va fi adăugat automat contului tău de găzduire, iar după efectuarea plății nu mai este necesar să efectuezi alte modificări. Astfel, imediat după confirmarea plății vei primi la adresa de e-mail informațiile necesare pentru a te loga în interfața de administrare a contului de găzduire (numele de utilizator, parola și adresa pe care trebuie să o accesezi). Iar din acest moment te afli la doar un pas de crearea site-ului Sfaturi pentru alegerea numelui de domeniu potrivit În practică s-a demonstrat deja că numele de domeniu nu are o importanță prea mare la construirea succesului pe care îl poate avea un site. Cel puțin nu atât de mare pe cât ar fi tentați unii să creadă. Dacă la inregistrarea unui domeniu te bazezi pe intuiție, sau poate pe inspirație, nu sta prea mult pe gânduri. Înregistrează numele de domeniu care îți trece prin minte și axează-te apoi pe crearea unui conținut de calitate. Conținutul site-ului face diferența! O spune Google, o spun experți SEO din întreaga lume, o spun și eu: conținutul este regele! Iar pentru a evita anumite greșeli specifice începătorilor, ține cont de următoarele sfaturi tehnice:  Nu înregistra un domeniu prea lung (ex. negativ: AcestaEsteCelMaiTareSiteDespreFlori.net)  Nu utiliza prea multe liniuțe (ex. negativ: Tractoare-de-vanzare-in-Brasov.net)  Nu folosi prea multe cuvinte cheie (ex. negativ: TelevizoareIeftinePretBun.net)  Nu înregistra un domeniu care conține o marcă înregistrată (ex. negativ: TelefoaneApple.net.  Nu înregistra un domeniu pe extensia altei țări (ex. negativ: numesite.fr - alocat pentru Franța)

 Pasul 2: Alegerea Serviciului de Găzduire 

 Spuneam la începutul acestui tutorial că serviciul de găzduire este cel care asigură spațiul fizic pe care vor fi stocate toate fișierele site-ului. Cu alte cuvinte, spațiul necesar (exprimat în GB) pentru textul, imaginile și fișierele video care vor fi disponibile pe site-ul tău. Acest spațiu de stocare este disponibil pe un server web, iar tot serverul este cel care face ca site-ul să fie accesat pe internet.

 De asemenea, tot pe serverul web va fi instalată și platforma de publicare (v. Pasul 3), precum și tema care asigură designul site-ului. Ca să înțelegi mai bine ce reprezintă serverul web, încearcă să te gândești la hard disk-ul calculatorului tău personal. Sau, de ce nu, la cardul de memorie al telefonului. Ambele sunt necesare pentru stocarea imaginilor, a fișierelor audio/video, a conținutului text, precum și pentru instalarea diverselor aplicații și programe.  Diferența dintre un card de memorie/hard disk și un server web este că serverul are asociat un nume de domeniu care, la rândul lui, are alocată o adresă IP pentru ca site-ul să poată fi accesat de pe orice dispozitiv conectat la internet. Ca să facem o comparație și mai explicită, putem spune că serverul web este de fapt un hard disk (sau card de memorie) conectat la internet.

 Cum aleg serviciul de găzduire web  Pentru început, trebuie să știi că serverul web nu se cumpără, ci se închiriază. Firmele care se ocupă de închirierea serverelor web se numesc firme sau companii de găzduire web, iar cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este reprezentat de calitatea acestui serviciu.  Serviciul de găzduire web trebuie să asigure o funcționare ireproșabilă a site-ului, un timp de răspuns foarte bun și, foarte important, un Uptime de cel puțin 99,9%. Uptime-ul face referire la perioada de timp cât site-ul tău va fi online pe parcursul a 30 de zile. Această perioadă de timp trebuie să fie garantată de firma de găzduire și în niciun caz nu trebuie să fie mai mică de 99,9%.  De asemenea, compania care oferă serviciul de găzduire trebuie să asigure un suport tehnic adecvat, pentru cazul în care vor apărea probleme, și să răspundă prompt solicitărilor venite din partea clienților. Nu în cele din urmă, compania de găzduire trebuie să ofere toate cele de mai sus la un preț rezonabil, în acord cu nivelul pieței. Reguli pentru numele de utilizator și codul PIN: Numele de utilizator (Username):  trebuie scris doar cu litere mici  trebuie să înceapă cu o literă  trebuie să aibă lungimea între 2 și 12 caractere  nu trebuie să conțină caractere speciale (ex. #,!,@,%,&,+,_,-,*)  nu trebuie să fie deja rezervat (luat de altcineva)

Codul PIN (Security PIN):  trebuie să aibă lungimea între 4 și 8 caractere  trebuie să conțină doar numere de la 0 la 9 Vezi imaginea pentru modul corect de completare:

Pentru a merge mai departe este necesar să completezi câmpurile cu informații despre plată. Aici este foarte simplu, trebuie doar să urmezi indicațiile din dreptul fiecărui câmp în parte. Poți alege plata prin Card de Credit sau Paypal. Am adăugat și o imagine pentru cazul în care nu te descurci.

După efectuarea plății vei primi în câteva minute pe adresa de e-mail detaliile serviciului achiziționat, inclusiv numele de utilizator, parola și adresa URL pe catre trebuie să o accesezi pentru a te conecta în interfața de control a contului de găzduire. HostGator

utilizează cPanel ca interfață pentru toate planurile de găzduire, aceasta fiind cea mai performantă și sigură interfață de control pentru un cont de găzduire web. Ai efectuat plata și ai primit e-mailul cu detaliile contului? Caută în corpul mesajului următoarele informații necesare pentru a accesa panoul de control cPanel:  Adresa URL (adresa site-ului tău urmată de "/cpanel")  Numele de utilizator (același pe care l-ai introdus în pagina de plată)  Parola (este recomandat să o schimbi după prima logare) Accesează adresa URL, introdu datele de autentificare (numele de utilizator și parola) și loghează-te în interfața de control cPanel. Ai reușit? Mergi la Pasul 3 și instalează platforma de publicare cu doar câteva clickuri. Site-ul tău e aproape gata!

3: Instalarea Platformei de Publicare Am creat primul site în urmă cu mai bine de 15 ani. Ei bine, la vremea aceea cele mai multe site-uri erau construite folosind HTML, CSS, PHP (limbaj de programare) și chiar Flash. Pe lângă faptul că realizarea unui site dura o perioadă foarte mare de timp, dobândirea abilităților necesare solicita de asemenea timp, nervi și multă îndemânare pentru a le stăpâni foarte bine. Acesta este probabil și motivul pentru care mulți oameni încă sunt de părere că realizarea unui site web de la zero este o sarcină dificilă sau că necesită o mulțime de abilități, cum ar fi designul web sau cunoașterea limbajelor de programare. Dar acest lucru nu mai este deloc de actualitate. Adevărul este că, în 2017, sistemele de management al conținutului precum WordPress au făcut din crearea unui site o activitate incredibil de ușoară, accesibilă tuturor. A face un site cu WordPress este ca și cum ai instala un program pe calculatorul tău sau o aplicație pe telefon. Nimic mai simplu!

3.1 Ce platformă de publicare să aleg? Dacă ai ajuns la acest pas, ar trebui să ai deja un nume de domeniu înregistrat, un cont de găzduire activ și să fii logat în panoul de control cPanel. Acesta arată ca în imaginea de mai jos.

Înainte de a instala platforma, care se face cu doar câteva clickuri, să vedem ce opțiuni avem la dispoziție. Ei bine, deși există Joomla, Drupal și altele asemenea, WordPress este de departe cea mai bună platformă de publicare din câte există!

Cum se instalează platforma WordPress Instalarea platformei de publicare este ultima etapă în realizarea unui site web. După cum arătam anterior, pentru a face acest lucru este necesar un nume de domeniu și un cont de găzduire activ. Iar de aici lucrurile sunt foarte simple. După instalarea platformei site-ul este online și poate fi accesat prin tastarea adresei URL în bara de adrese a browser-ului web. WordPress poate fi instalat în două moduri: manual sau automat, cu ajutorul unui tool oferit de firma de găzduire web. Dar pentru că modul manual presupune parcurgerea mai multor pași (descărcarea pachetului WordPress, dezarhivarea, modificarea anumitor fișiere prin editarea lor cu un editor de text, crearea unei baze de date MySQL pe server, utilizarea unui client FTP pentru încărcarea fișierelor etc.), îți voi prezenta metoda automată. Instalarea platformei WordPress utilizând Wordpress Installer Wordpress Installer este o aplicație care permite instalarea rapidă și ușoară a platformei WordPress direct din interfața panoului de administrare cPanel. Urmărește cu atenție instrucțiunile de mai jos pentru o instalare fără probleme:

1. Loghează-te în cPanel (accesează http://www.noulmeusite.net/cpanel) 2. Sub secțiunea POPULAR LINKS dă click pe iconița Wordpress Installer.

3. În pagina următoare selectează numele de domeniu pe care vrei să faci instalarea și dă click pe butonul Next (vei selecta domeniul pe care l-ai înregistrat deja). În acest exemplu eu voi instala platforma WordPress pe domeniul sitedespreflori.net

4. Completează formularul ca în imaginea de mai jos. Apasă apoi butonul Install Now.

5. Se afișează mesajul WordPress Is Installing..., ceea ce înseamnă că platforma WordPress este în curs de instalare, proces care durează doar câteva secunde.

6. Se afișează apoi mesajul Installation Complete, alături de informațiile despre instalarea efectuată: adresa URL a site-ului, numele de utilizator și parola de acces în interfața de administrare WordPress. Din acest moment etapa de creare a site-ului a luat sfârșit.

7. Site-ul este acum online și poate fi accesat la adresa afișată. Pentru că nu am adăugat încă niciun articol, prima pagină a site-ului va arăta ca în imaginea de mai jos.

8. Pentru a te conecta la interfața de administrare a platformei WordPress (de unde poți adăuga articole, imagini, clipuri video etc.) tot ce trebuie să faci este accesezi adresa URL a site-ului și să adaugi la final textul /wp-admin/. Ulterior, vei folosi numele de utilizator și parola pentru a te loga. Este bine să-ți notezi undeva numele de utilizator și parola pentru a nu le uita (acestea ți-au fost trimise și la adresa de e-mail). În exemplul prezentat, accesarea adresei URL http://sitedespreflori.net/wp-admin/ va deschide următoarea pagină:

9. După introducerea datelor de autentificare și apăsarea butonului Log In se va deschide interfața de administrare WordPress, așa-numitul Dashboard. De aici poți adăuga foarte ușor conținut text, imagini, clipuri video etc. și poți instala o nouă temă pentru a schimba designul site-ului. De asemenea, tot din Dashboard poți schimba și limba site-ului din engleză în română.

More Documents from "Daniel Creciun"