Adil Toplum
Güçlü Yunanistan
IV. SOSYAL ANLAŞMA Ulusal ve bölgesel düzeyde yeni bir kalkınmacı ve sosyal anlaşma
Modern bir sosyal devlet Adil yeniden dağılım, PASOK’un Değişim Programını destekleyecek, geniş toplumsal düşünce birliği ve ittifak için gerekli unsurdur. İşin, emeğin ve çetin mücadelenin tüm insanlarına sesleniyorum. Vaatlerimizle, PASOK’un yenilenmiş Programının vaatleriyle, çalışanlara ve emeklilere sesleniyorum. Gerçek gelirinizin çöküşünü gören tüm sizlere sesleniyorum. Aile bütçesinin kredi taksitlerinden gören sizlere.. Çocuklarınızın tahsilini karşılamak veya bir hastalığın tedavi edilmesi için kanayan sizlere.. Sigorta Kurumlarınızın soyulduğunu ve emeklilik maaşlarınızın tehlikeye girdiğini gören sizlere.. Şirketlerin büyük ortakları, borsa kumarbazları ve yüksek gelirliler, Nea Dimokratia’dan her türlü indirimlerle vergi “hediyeleri” alırlarken, daha çok vergi ödeyen sizlere.. Sizlere vaat ediyoruz: PASOK hükümeti gelirinizin alım değerini geri getirecektir. Her vatandaşa asgari onurlu bir yaşam düzeyi için. YORGOS A. PAPANDREU 19-5-2007
Asgari onurlu yaşam düzeyi için vaatlerimiz Temel emeklilik maaşını, sigortasız eşler için 950 evro’ya ve tek kişi hak sahipleri için 550 evro’ya arttırıyoruz. Emekli Sosyal Yardımlaşma Ödeneği’nin (EKAS) kriterlerini, 300.000 emeklinin daha yararlanabilmesi için yaygınlaştıracağız. Adil ve bağlı bir toplum için bu şart. Fakirliği azaltan bağlı bir toplum için bu şart. Sosyal hizmetler için yeni altyapılar – sosyal müdahale ağları. Ülkenin bölgelerine göre derecelendirilecek ısıtma ödeneği.
Bunu nasıl gerçekleştireceğiz: (PA.SO.K. Başkanının programı ve halk mitinglerinden çıkan izlenimden).
Fakirliğe ve toplumsal dışlanmaya hayır PA.SO.K., otuz senelik siyasi sürecinde, modern yunan sosyal devleti’nin yapılandırılmasıyla özdeşleşmiştir. Ama tatmin olmuş değiliz ve evsizler, işsizler, korunmasızlar ve temel eğitim bilgilerini almaktan yoksun çocuklar olduğu sürece de tatmin olmayacağız. Fakirliği doğuran ve çoğaltan hiçbir şeyle uzlaşmıyoruz ve özellikle de onurlu yaşam sürebilmek için temel ihtiyaçlardan yoksun vatandaşların ve toplumsal grupların yanı başımızda oluşunu kabul etmiyoruz.
Önümüzdeki dört yılda, sorumluluklarımızın bilincinde olarak, herkese garantilenmiş onurlu bir yaşam düzeyi için sürekli gelişen bir güvence ve teminat sistemi aracılığı ile, fakirlikle mücadele etmenin temellerini atan, tamamlanmış bir genel siyasi önlemler ve faaliyetler çerçevesini uygulamayı kendimize borç biliyor ve tümüyle üstleniyoruz. Günümüz fakirliği ve yani dışlama şekilleri yeni politikalar ve yeni yapılanmalarla mücadele edilmelidir. Aşağıdaki önlemlerle fakirlik ve toplumsal dışlamaya karşı tamamlanmış bir mücadele planı vaat ediyoruz: Hedeflenmiş müdahaleler, yani fakirliğin her çeşidini kökünden vuracak faaliyetler. «Fakirliğin fakirliği doğurmaması» için etkili bir şekilde ekonomiye ve topluma katılmaları gereken, toplumun en zayıf grupları öncelikli olacaktır. Müdahaleler, öncelikli olarak çocukların, yaşlıların, engellilerin ve toplumsal dışlama gören grupların fakirliği ile ilgilidir. Fakirlikle mücadele için yatay politikalar. İş piyasasına erişimin desteklenmesi, aileninçocuğun korunması, okul terk etme oranının azaltılması, sosyal sigorta ve sağlık politikalarının iyileştirilmesi. Toplumsal ortakların ve örgütlerin katılımıyla her üç yılda bir, fakirlik ve dışlamaya karşı milli mücadele planı düzenlenecektir. Yıllık vadede olduğu kadar uzun vadedeki gelecekte de somut hedefler-öncelikler ortaya konacaktır. Katılım imkanları. Her türlü ödeneğin ve ayrıcalığın desteklenmesi bunlara karşılık gelen katılım imkanları ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Her ödenek, yapabilecek durumda olanlara bir fırsatla birlikte verilecektir. Vatandaşların ekonomi ve topluma katılımlarını kolaylaştırmak için eğitim fırsatı, gönüllü faaliyetler fırsatı, sosyal uğraşı ve sosyal etkinliklere katılım fırsatı verilecektir. Yeni yapılanmalar. Sosyal hizmetleri, ihtiyacı olan vatandaşın yakınına getiriyoruz. Yetkiler ve devlet gelirleri yerel düzleme aktarılıyor. Merkezi hükümet, siyasetin çerçevesini ve hedeflerini belirliyor, değerlendiriyor ve denetliyor.Her Belediye’de sivil toplum etkili bir şekilde canlandırılıyor.
Herkesin katılımıyla, esnek bir Sosyal Müdahale Ağı teşvik ediliyor. Sosyal ağ, dışlanmışların katılımını sağlamak için katkıları ve etkin faaliyetleri bağdaştırıyor. Belediye’nin Kamu Sosyal Hizmetleri tarafından destekleniyor. Ağın faaliyetleri, Belediye’de oluşacak ve devlet ile Belediye’nin yanı sıra, katkıda bulunmak isteyenlerin katılımıyla, ekonomik olarak Sosyal Dayanışma Fonu tarafından destekleniyor. Yunanistan’da daimi ikamet eden her vatandaş için Asgari Onurlu Yaşam Düzeyi’nin garantisini veriyoruz. Program, dört yıllık vadede aşağıdaki konuları somutlaştırır ve kapsar: 65 yaşını geçmiş, emeklilik hakkından yoksun olan ve yıllık geliri 7000 evro’dan az olup sigortası olmayan herkesin dahil edilmesi. Aylık ödenek, sağlık ve tıbbi bakım hizmetleri sağlanacaktır. Ek aylık ödenek tek kişi için 550 evro ve çift için 950 evro’dur. Aylık ödeneğin ve tıbbi bakım ihtiyaçlarının karşılanması sorumluluğunu OGA üstlenecektir. OGA emeklilerine Temel Emeklilik Maaşı, çiftler için 950 evro ve tek kişi için 550 evro’dur. O.G.A.’nın iadeli temel emeklilik maaşının takviyesi. I.K.A., O.A.E.E. ve diğer Sigortaların emeklilerine, yeni toplumsal ihtiyaçlarını esas alarak ve temel emeklilik maaşına dönüştürülmesini hedefleyerek, E.K.A.S. yasasının yeniden düzenlenmesi. On yıllık bir geçiş dönemini gerektiren ilk aşamada, 300 bin emeklinin daha kapsanabilmesi için, gelir kriterlerini genişletmeyi taahhüt ediyoruz. «Eve Yardım» gibi programlarla, maddi olmayan yardımların desteklenmesi. Düşük gelirlilere, bölgelere göre derecelendirilecek ısıtma ödeneği. Garantilenmiş onurlu yaşam düzeyi teminat altına alınmakta ve iş, aile, sağlık, sosyal sigorta alanlarındaki ek politikalarla güçlendirilmektedir.