Tratamente Naturiste - Retete

  • Uploaded by: Cristi
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tratamente Naturiste - Retete as PDF for free.

More details

  • Words: 6,146
  • Pages: 4
Preparate naturale 1.Anoregin

Acţiuni:

Ingrediente: – – – – – –

Ingrediente: – – – – – –

rădăcină de Ghinţură – 5 linguriţe rizomi de Obligeană – 5 linguriţe Rostopască – 5 linguriţe aspirină – 2 comprimate zahăr – q.s (apr 350g) apă – 350ml

Mod de preparare: Se face infuzie cu 250ml apă şi rădăcina de Ghinţură. După ce s-a răcit se adaugă rizomii de Obligeană şi se lasă la macerat 8 ore după care se strecoară. Se face infuzie cu 100ml apă şi rostopască. După ce s-a răcit se strecoară şi se amestecă cu soluţia preparată anterior. Se adaugă apoi zahărul şi aspirina pisată şi se agită recipientul până la dizolvarea acestora. Siropul se păstrează numai la răcoare în locuri ferite de lumină. Este recomandat ca siropul să nu fie păstrat mai mult de 2 luni. Indicaţii: anorexii, colici hepato-biliare, dischinezie biliara, enterocolite, helmintiaze, tulburări neuro-vegetative, gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, disconfort abdominal, dureri abdominale, calculoză biliară, dismenoree, ameliorant în bolile aparatului respirator.

Ingrediente:

– – – – – –

frunze de Merişor – 36 linguriţe Cimbru/Cimbrişor – 8 linguriţe rădăcină de Nalbă-mare – 29 linguriţe apă – 1130ml bicarbonat de sodiu – 2 linguriţe zahăr – 2 linguri

Mod de preparare: Se face decoct 15 minute cu 450ml apă şi frunzele de Merişor după care se strecoară şi se lasă deoparte. Se face infuzie 10 minute cu 330ml apă şi Cimbru, se strecoară şi se lasă deoparte. Se macerează rădăcina de Nalbă-mare în 330ml apă adăugându-se şi bicarbonatul de sodiu, timp de o oră, după care se strecoară şi se lasă deoparte. Se amestecă cele 3 soluţii şi se adaugă zahărul. Soluţia se păstrează numai la rece în locuri ferite de lumină şi nu se păstrează mai mult de o lună. Acţiuni: diuretic, bactericid, dezinfectant renal, emolient, antispastic, stimulant hepatic, stimulant gastric, expectorant, antibacterian. Indicaţii: nefrită, pielită, uretrită, cistită, calculoză uretrală, colici renale. adjuvant în litiază fosfatică, helmintiază, anorexii, tuse, abcese dentare. Administrare: adulţi: 1 – 2 linguri x 3 ori / zi copii: 1 linguriţă x 2 ori /zi Nu se administrează copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani. După 12 zile de tratament se face pauză de 7 zile după care se poate relua. După administrarea soluţiei se stă culcat pe o suprafaţă netedă, cu faţa în sus şi cu genunchii ridicaţi timp de 30 – 45 minute încercându-se o relaxare profundă.

3.Taridal Ingrediente:

- Talpa-gâştii – 41g – rădăcină de Ghinţură – 13 g – rădăcină de Angelică – 9g – flori de Coada – şoricelului – 18g – Valeriană – 18g – alcool 75o – 500ml

Mod de preparare: Toate ingredientele se pun într-un recipient închis etanş şi se macerează la întuneric şi căldură timp de 14 zile, agitându-se pe fiecare zi. Se strecoară şi se pune în sticluţe de culoare închisă, păstrându-se la răcoare în locuri ferite de lumină. Valabilitatea este de 1 – 2 ani.

Administrare: adulţi: 0,5 – 2ml x 2 ori / zi înainte de masa de prânz cu un sfert de oră şi înainte de culcare. copii: 5 – 20 picături x 2 ori / zi. Nu se administrează copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani. După 14 zile de tratament se face pauză de 14 zile, după care se poate relua.

Indicaţii: anorexii, digestie lentă, constipaţie, hipotensiune, dischinezie biliară, afecţiuni vasculare. Adjuvant în diabet zaharat dacă zahărul la prepararea oţetului este înlocuit cu miere de tei. Contraindicaţii: hipertensiune arterială, tahicardie.

Indicaţii: tricomonază, toxoplasmoză, dismenoree primară, răni, hemoroizi. Adjuvant în tulburări de menopauză, anorexii, helmintiaze, abcese dentare, tulburări neuro-vegetative, nevroze, astenie nervoasă. Administrare: 0,5 – 1,5ml x 2 ori / zi pe stomacul gol. Soluţia se ia dizolvată în puţină apă. Se poate folosi şi extern prin spălături locale cu soluţie formată din 1ml Tricodelzin şi 50 – 100ml apă distilată.

Administrare: Se poate pune la salate sau se poate lua dizolvat în apă. Doza recomandată este de o lingură pe zi. Doza maximă este de 4 linguri pe zi. 8.Oţet din fructe de pădure Ingrediente:

5.Rinipat

– – – – – –

rădăcină de Măceş – 33g frunze de Anghinare – 30g frunze de Merişor – 30g ulei volatil de Eucalipt – 23ml alcool 85o – 500ml bicarbonat de sodiu – 4g

Mod de preparare: Se face tinctură din toate ingredientele mai puţin uleiul de Eucalipt macerându-se timp de 14 zile. Se strecoară şi se adaugă uleiul. Înainte de folosire se agită bine recipientul. Acţiuni: febrifug, antiseptic, antiparazitar, uşor hipertensiv, expectorant, hepatoprotector, antispastic, antibacterian, diuretic. Indicaţii: litiază renală, calculoză biliară, colici hepato-biliare, disconfort abdominal, dureri abdominale, hemoroizi, anghină pectorală, ateroscleroză, ateromatoză, anorexii. Adjuvant în boli ale aparatului respirator(în special amigdalită), hipotensiune. În cazul litiazei renale, tratamentul va dura timp îndelungat (1 – 18 luni). Administrare: adulţi: dimineaţa la ora 6 se iau 15 – 30 picături, iar seara la ora 6 se iau 20 – 40 picături. Picăturile se iau cu apă sau ceai cald. În cazul copiilor doza se reduce la jumătate. După 30 de zile de tratament se va face pauză de 10 zile, după care se reia dacă mai este necesar.

– tinctura de Rostopască 20% – 30g – tinctură de Valeriană 20% – 30g – tinctură de Armurariu 20% – 40g

Mod de preparare: Tinctura 20% se prepară din 20g planta la 100ml alcool 75o – 85o. Se macerează timp de 14 zile, agitându-se recipientul zilnic. De la Armurariu se vor folosi doar fructele. Acţiuni: hepatotrofic, hepatoprotector, coleretic, antispastic, neurotrofic, anafrodiziac.

porumbe – 1kg măceşe proaspete – 1kg corcoduşe – 500g gherghine – 500g apă – 4kg zahăr/miere – 400g drojdie de bere – 40g coajă de pâine neagră – 150g

colagog,

Acţiuni: antidiareic, astringent, antispastic.

antiseptic,

diuretic,

uşor

laxativ,

Indicaţii: anorexii, colită, dureri intestinale, afecţiuni vasculare. Adjuvant în bolile aparatului respirator. Contraindicaţii: hipertensiune arterială, tahicardie. Administrare: Se poate pune la salate sau se poate lua dizolvat în apă. Doza recomandată este de o lingură pe zi. Doza maximă este de 3 linguri pe zi. 9.Sitosec Ingrediente:

– – – – –

rădăcină de Nalbă-mare – 28 linguriţe Rostopască – 3 linguriţe apă – 700ml bicarbonat de sodiu – 5g zahăr/miere de tei – q.s(apr 700g)

Mod de preparare: Se face infuzie cu 60ml apă şi Rostopască, după care se strecoară şi se lasă deoparte. Se pun la macerat rădăcina de Nalbă şi bicarbonatul de sodiu în 640ml apă. Se macerează timp de o oră după care se strecoară, se amestecă cu prima soluţie şi cu restul ingredientelor. Siropul obţinut se păstrează la frigider. Se recomandă a se păstra maxim 2 luni.

6.Bilipat Ingrediente:

– – – – – – – –

Mod de preparare: Ingredientele se pun într-un vas cu gura largă; apa trebuie să fie caldă(fiartă în prealabil).Vasul se păstrează la întuneric la temperatura camerei timp de 10 zile amestecându-se zilnic cu o lingură de lemn. Apoi se strecoară se adaugă 300g zahăr şi se lasă iar la fermentat la căldură şi întuneric până se finalizează procesul de dospire. Se strecoară şi se păstrează în sticle de culoare închisă la răcoare în locuri ferite de lumină.

Ingrediente:

sedativ,

Indicaţii: colici hepato-biliare, calculoză biliară, anorexii, tahicardie, dureri abdominale, enterocolite, hepatite, icter.

Acţiuni: antitusiv, emolient, hepatotrofic, antihepatotoxic. Indicaţii: abcese dentare, tuse seacă, răguşeală, dischinezie biliară. Adjuvant în bronhopneumopatii, calculoză biliară, pielite, uretrite, cistite, dismenoree primară. Administrare: adulţi: 1 – 2 linguri x 3 ori / zi copii: 1 – 2 linguriţe x 3 ori / zi

Administrare: adulţi: 0,5 – 1,2ml x 2 ori / zi înainte de masă, dimineaţa şi la prânz. copii: 5 – 15 picături x 2 ori / zi înainte de masă, dimineaţa şi la prânz. Soluţia se ia dizolvată în puţină apă cu zeamă de lămâie(1 linguriţă). Obs. O altă modalitate de preparare mai simplă de data aceasta a soluţiei este următoarea: se face tinctură din 18g Rostopască, 18g Valeriană, 24g fructe de Armurariu şi 330ml alcool 85o.

10.Sitopec Ingrediente: – – – – – –

După 14 zile de tratament se face pauză de 7 zile după care se reia.

Acţiuni: hipotensiv, vasodilatator, sedativ, antiinflamator, antibacterian, antiseptic, imunostimulant. Indicaţii: tulburări neuro-vegetative, hipertensiune cu substrat nervos, astenie nervoasă, nevroze, tulburări de menopauză. Adjuvant în anorexii, helmintiaze, hemoroizi, enterocolită, abcese dentare.

flori de Gălbenele – 30g flori de Iasomnie – 30g flori de Urzică moartă albă – 11g flori de Coada – şoricelului – 30g rădăcină de Ghinţură – 7g alcool 75o – 500ml

Mod de preparare: Toate ingredientele se pun într-un recipient închis etanş şi se macerează la întuneric şi căldură timp de 14 zile agitându-se zilnic.

Administrare: adulţi: 1 linguriţă x 3 ori / zi copii: ½ linguriţă x 3 ori / zi

2.Peritin

neurotrofic, hipertensiv, colagog, imunostimulant, accelerarea digestiei, uşor laxativ, antiseptic, neutralizarea unor toxine, astringent.

4.Tricodelzin

7.Oţet de măceşe şi ghimbir Ingrediente: – – – – – – proaspete)

vin roşu – 1600ml apă – 1000ml vodcă – 400ml drojdie de bere – 20g zahăr – 200g coajă uscată de pâine neagră – 80g – măceşe uscate – 250g (sau 700g măceşe

– nucşoară – 20g – ghimbir – 20g Mod de preparare: Ingredientele se pun într-un vas cu gura largă; apa trebuie să fie caldă. Vasul se păstrează la întuneric la temperatura camerei timp de 10 zile amestecându-se zilnic cu o lingură de lemn. Apoi se strecoară se adaugă 150g zahăr şi se lasă iar la fermentat la căldură şi întuneric până se finalizează procesul de dospire.

rădăcină şi rizomi de Ciuboţica – cucului – 65g rădăcină de Brusture – 54g fructe de Anason – 54g apă – 1120ml zahăr – 560g bicarbonat de sodiu – 3g

Mod de preparare: Se face decoct din rădăcină şi rizomii de Ciuboţica-cucului şi 504ml apă. În timpul fierberii se adaugă bicarbonatul de sodiu. Se strecoară şi se lasă deoparte. Se face decoct din rădăcina de Brusture şi 336ml apă, după care se strecoară şi se lasă deoparte. Se face infuzie din fructele de Anason zdrobite şi 280ml apă. Se amestecă cele 3 soluţii şi se adaugă zahărul. Se agită recipientul până la dizolvarea aproape completă a zahărului. Siropul se păstrează la frigider. Acţiuni: expectorant, diuretice, antispastic. Indicaţii:

fluidifiant

al

secreţiilor

bronşice,

anorexii, disconfort abdominal, dureri abdominale, tuse, colici hepato-biliare. Adjuvant în bronşite, bronhopneumopatii, calculoză biliară.

– Busuioc de câmp – 30g – Şofran pur – 0,1g – Cimbru de cultură – 10g - Talpa-gâştii – 30g – Ghiocel – 25g – alcool 85o – 500ml – zeamă de lămâie – 2 linguri

Administrare: adulţi: 1 – 2 linguri x 3 ori / zi copii > 6 ani : ½ – 1 linguriţă x 2 ori / zi copii 2 – 5 ani: ½ linguriţă o dată pe zi

Mod de preparare: Toate plantele uscate şi mărunţite se macerează cu alcoolul şi zeama de lămâie timp de 14 zile la căldură într-un loc ferit de lumină. Zilnic se agită recipientul. Apoi se strecoară şi se pune în sticluţe de culoare închisă.

ateroscleroză, anghină pectorală, obezitate, dureri abdominale, hipertensiune, anorexie, enterocolite, dischinezie biliară, creşterea colesterolului L.D.L, boli diareice. Administrare: 10 – 30 picături x 2 ori / zi înainte de masă. Soluţia se ia cu 50ml vin negru şi o linguriţă de zeamă de lămâie. În hipertensiune vinul se va înlocui cu apă îndulcită cu miere de tei. După o lună de tratament se face pauză de 10 zile după care se poate relua. 16.Enterodin

Indicaţii: 11.Astripec Ingrediente:

– – – – –

tumori abdominale, carcinom esofagian, tumori digestive, tumori de rinichi, tumori de ficat, cancer de sân, cancer uterin.

rădăcină şi rizomi de Ciuboţică – cucului – 5g fructe de Fenicul – 5g gutui – 600g vin negru – 1kg alcool 75o – 100ml

Mod de preparare: Se face tinctură din rădăcinile şi rizomii de Ciuboţica – cucului şi fructele zdrobite de Fenicul. Gutuile se dau prin răzătoare şi se fierb în vin timp de 15 – 20 minute . Se lasă să se răcească după care se strecoară şi se amestecă cu tinctura. Soluţia obţinută se pune în sticle de culoare închisă şi se păstrează la răcoare în locuri ferite de lumină. Acţiuni: astringent, expectorant, fluidifiant al secreţiilor bronşice, diuretic, antispastic, emolient. Indicaţii: anorexie, tuse, disconfort abdominal, dureri abdominale, amigdalită, faringită, stomatită. Adjuvant în bronşite, bronhopneumopatii.

Unele plante din compoziţia preparatului sunt specificate în medicina tradiţională chinezească şi tibetană ca fiind remedii antitumorale. Ghiocelul este utilizat în medicina tradiţională chineză în tratamentul unor forme de cancer. El conţine foarte mulţi alcaloizi care sunt extraşi mai uşor cu ajutorul acidului citric din zeama de lămâie. Busuiocul de câmp figurează, într-o ediţie mai veche a farmacopei tradiţionale chineze apărută înainte de Christos, pe lista plantelor indicate în tratamentul cancerului de esofag şi stomac. Şofranul este specificat în medicina tradiţională din Extremul Orient ca făcând parte din tratamentul tumorilor abdominale, de ficat, de rinichi, cancer de sân şi cel uterin. Talpa-gâştii este utilizată în medicina tradiţională tibetană, în tratarea cancerului mamar. Cimbrul de cultură este util în special în cazul tumorilor digestive. Administrare: Doza se stabileşte individual în funcţie de organismul şi evoluţia fiecărui bolnav. doza minimă: 0,2ml (≈ 8 picături) x 2 ori / zi doza maximă: 3ml x 2 ori /zi După o lună de tratament se face pauză de 10 zile după care se reia dacă este cazul.

Administrare: adulţi: o lingură de trei ori pe zi copii: o linguriţă de trei ori pe zi

14.Carcifit 6C Ingrediente:

12.Fitovit 7 Ingrediente: – – – – – – – –

rădăcină de Ghinţură – 16g flori de Coada – şoricelului – 12g frunze de Salvie – 19g fructe de Coriandru – 18g fructe de Chimion (Chimen) – 24g Rostopască – 5g Cimbru – 6g alcool 85o – 500ml

Mod de preparare: Se face tinctură din ingredientele de mai sus, macerându-se timp de 24 zile. Acţiuni: imunostimulant, expectorant, hepatoprotector, antiinflamator, antispastic, carminativ.

anorexie, helmintiaze, tulburări neuro-vegetative, tulburări de menopauză, diaree, dizenterie, hemoroizi, dureri abdominale, disconfort abdominal, enterocolite, calculoză biliară, dischinezie biliară, amigdalită, abcese dentare, gingivite, dismenoree, uretrite. Adjuvant în bronhopneumopatii, astm bronşic, diabet zaharat. Administrare:







Helmintiaze: 1,5 – 3ml x 3 ori / zi pe stomacul gol. Soluţia se ia dizolvată în puţină apă. După 5 zile de tratament dacă paraziţii intestinali nu au fost eliminaţi, se continuă tratamentul dar cu o doză de 1ml x 3 ori /zi. Amigdalită: se face gargară cu soluţie preparată din 2ml Fitovit şi 50 ml apă caldă de 3 ori pe zi. Pentru uz intern se va lua 1ml de 3 ori pe zi în cazul adulţilor şi 0,5 ml de 3 ori pe zi în cazul copiilor. Anorexie, dureri abdominale, disconfort abdominal, enterocolită, diaree, dizenterie: se ia numai la nevoie 2ml în cazul adulţilor şi 1ml în cazul copiilor. Nu se va depăşi numărul de 3 doze pe zi. Tulburări

neuro-vegetative,

tulburări

de

menopauză,

hemoroizi: 1ml x 3 ori / zi. După o lună de tratament se face pauză de 10 zile după care se poate relua.



Bronhopneumopatii,

astm

bronşic,

calculoză

biliară,

dischinezie biliară, dismenoree, uretrite: adulţii vor lua 1ml de 3 ori pe zi iar copiii 0,5ml de 2 ori pe zi. După 3 săptămâni de tratament se face pauză de 7 zile după care se poate relua. Atenţie: Dacă se constată că Fitovit 7 provoacă neplăceri atunci se va reduce doza la jumătate.

O doză de – tinctură – tinctură – tinctură – tinctură – tinctură – tinctură – tinctură

2ml Fitovit 7 este echivalentă cu : 20% de Ghinţură – 0,3ml ≈ 13 picături 20% de Coada – şoricelului – 0,23 ml ≈ 10 picături 20% de Salvie – 0,4ml ≈ 16 picături 20% de Coriandru – 0,34ml ≈ 15 picături 20% de Chimion – 0,5 ml ≈ 20 picături 20% de Rostopască – 0,1ml ≈ 4 picături 20% de Cimbru – 0,12ml ≈ 5 picături

13.Carcifit 5C Ingrediente:

rădăcină de Iarbă – mare – 30g Cimbru de cultură – 15g Stânjenel – 10g frunze de Podbal – 20g frunze de Conduraşi (Călţunaşi) – 25g Şofran pur – 0,1g alcool 85o – 500ml oţet alimentar 9o – 75ml

Mod de preparare: Se macerează cimbrul de cultură în oţet alimentar timp de 7 zile într-un vas închis etanş, la căldură într-un loc ferit de lumină. Se adaugă apoi restul plantelor şi alcoolul şi se continuă maceraţia timp de 14 zile agitându-se zilnic. Se strecoară şi se pune în sticluţe de culoare închisă păstrându-se la întuneric. Indicaţii:

antibacterian,

Indicaţii:



– – – – – – – –

tumorile glandei tiroide, cancer mamar, tumori abdominale, tumori digestive, tumori de ficat, cancer pulmonar. Rădăcina de Iarbă – mare se utilizează în China la tratarea tumorilor glandei tiroide. Tot în farmacopeea chineză se află specificat faptul că Stânjenelul este util în diverse tumori, iar Podbalul este folosit în tratamentul pentru cancerul pulmonar. Planta denumită Conduraşi este folosită în medicina tradiţională chineză şi indiană, în tratamentul unor diverse tipuri de cancer. Administrare: Doza se stabileşte individual în funcţie de organismul şi evoluţia fiecărui bolnav. doza minimă: 0,2ml (≈ 8 picături) x 2 ori / zi doza maximă: 1ml x 2 ori /zi După o lună de tratament se face pauză de 10 zile după care se reia dacă este cazul.

Ingrediente:

– – – – –

rădăcină de Ghinţură – 7g rizomi de Obligeană – 10g frunze de Anghinare – 14g Cimbru – 10g alcool 85° – 200ml

Mod de preparare: Se face tinctură din toate ingredientele. Acţiuni: hepatoprotector, hipocolesterolemiant, antibacterian, antihelmintic, antidiareic, antiseptic. Indicaţii:

enterocolite, boli diareice, diaree acută, boli cronice digestive, balonări, dureri abdominale, anorexie, tulburări neurovegetative, colici hepato-biliare, helmintiaze, gastrite hiperacide, ulcer gastric. Adjuvant în bolile aparatului genital feminin. Administrare: adulţi: 10 – 50 picături x 3 ori / zi copii: 5 – 20 picături x 3 ori / zi Soluţia se ia dizolvată în puţină apă şi nu se administrează copiilor cu vârsta mai mică de un an. În cazul unor dureri puternice de stomac sau intestine doza se poate dubla dacă se constată că nu este eficientă. După 14 zile de tratament se face pauză de 7 zile după care se poate relua.

17.Cicrudin Ingrediente:

– – – – – –

coajă de Cruşin – 15 linguriţe rădăcină de Cicoare – 15 linguriţe fructe de Chimion – 10 linguriţe apă – 1kg zahăr – 700g aspirină – 2 comprimate

Mod de preparare: Se pune apa la fiert. Când începe să fiarbă se adaugă coaja de Cruşin. După 10 minute se adaugă rădăcina de Cicoare şi se continuă fierberea încă 10 minute. Se ia de pe foc, se adaugă fructele de Chimion şi se acoperă vasul pentru 30 minute. Se strecoară şi se adaugă zahărul şi aspirina pisată, agitându-se recipientul până la dizolvarea acestora. Acţiuni:

laxativ, carminativ, antispastic, colagog, coleretic,

anorexigen. Indicaţii:

constipaţie, constipaţie cronică, dischinezie biliară, dureri abdominale, disconfort abdominal. Adjuvant în bronşite, afecţiuni ale aparatului genital feminin. Contraindicaţii: cancer de colon, colon iritabil. Administrare: adulţi: 1-4 linguriţe x 3 ori / zi copii: 1-2 linguriţe x 2 ori / zi După 7 zile de tratament se face pauză de 21 zile după care se poate relua. Nu se administrează copiilor sub 1 an. Se va administra cu prudenţă la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani.

15.Redocol Ingrediente: – coji uscate de struguri roşii – 30g – sâmburi măcinaţi de struguri roşii – 20g - frunze de Anghinare – 30g – alcool 85o – 500ml Mod de preparare: Se face tinctură din toate ingredientele, macerându-se timp de 21 zile. Acţiuni: scade colesterolul L.D.L. (colesterolul aşa zis “rău”), creste colesterolul H.D.L. (colesterolul aşa zis “bun”), hepatoprotector, colagog, antispastic, antioxidant puternic, diuretic, coleretic. În anul 1980 s-a demonstrat ştiinţific faptul că sâmburii şi cojile de struguri roşii, sub formă de extracte duc la scăderea colesterolului din sânge. Aceasta se datorează antioxidanţilor puternici (mai ales resveratrolului) care cresc concentraţia de H.D.L. şi scad concentraţia de L.D.L. Resveratrolul este un foarte puternic antioxidant, fiind de 20 – 50 ori mai puternic decât vitamina E (cunoscută în special pentru acţiunea sa antioxidantă). Cercetătorii au ajuns la un consens în privinţa cantităţii de vin roşu recomandate zilnic în scop terapeutic. Astfel o cantitate de 100 – 500ml pe zi nu îi dăunează sănătăţii, ci îi ajută, ducând la scăderea colesterolului L.D.L. şi încetinind procesele de oxidare din organism. Cel mai indicat este a se folosi vinul negru deoarece conţine o cantitate mai mare de antioxidanţi. Dar pentru a obţine rezultate, este recomandat a se urma tratamentul o perioadă mai îndelungată de timp (în acest caz cantitatea maximă care se va folosi zilnic va fi de 200ml). Indicaţii:

18.Septigal Ingrediente: – conuri de Hamei – 20g – rădăcină de Valeriană – 10g - Talpa-gâştii – 30g – rădăcină de Ghinţură – 15g – rădăcină de Iarbă – mare – 15g – alcool 85° – 500ml Mod de preparare: Se face tinctură cu toate ingredientele, macerându-se timp de 21 zile. Acţiuni: sedativ, anafrodiziac, antiemetic, antibacterian.

antispastic,

hipotensiv,

Indicaţii: anorexie, alcoolism, nevroze, palpitaţii, tahicardie, insomnii, stări de nervozitate, hipersensiblitate motorie şi senzorială, stări de vomă, dureri abdominale, tulburări de menopauză. Adjuvant în dischinezie biliară, helmintiaze, hipertensiune. Administrare:

În primele 7 zile de tratament se vor lua 10 – 20 picături seara înainte de culcare. După cele 7 zile se vor lua 0,5 – 2 ml (≈ 20 – 80 picături)

– – – – –

19.Hiperidin Ingrediente: – – – – – – –

flori şi frunze de Păducel – 20g fructe de Anason – 20g frunze de Roiniţă – 15g fructe de Coriandru – 20g rădăcină de Lemn – dulce – 25g rădăcină de Angelică – 7g alcool 85° – 500ml

rizomi de Obligeană – 3 linguriţe oţet de mere – 75ml zahăr – 250g apă – 100ml aspirină – 2 comprimate

Administrare: 1-4 linguri x 2 ori / zi dimineaţa şi la prânz înainte de masă. După 7 zile se face pauză de 14 zile.

Mod de preparare: Se face infuzie de Ţintaură cu 100ml apă. După răcire sa adaugă rizomii de Obligeană şi se lasă la macerat 6 ore. Se strecoară şi se amestecă cu restul ingredientelor. Acţiuni:

astringent, antiseptic, anorexigen, antispastic, expectorant.

Mod de preparare: Se face tinctură, macerându-se timp de 21 zile.

antibacterian,

hipolimepiant, hipocolesterolemiant, neurotrofic, antiemetic, antispastic, coleretic, imunostimulant, carminativ, antibacterian.

cardiotonic, expectorant,

Indicaţii:

hipotensiune, insuficienţă cardiacă, insuficienţă circulatorie, angină pectorală, tulburări de menopauză, stări de vomă, disconfort abdominal, dureri abdominale, dischinezie biliară, dismenoree, endometrite, amenoree, tulburări de ciclu, bronşite, bronhopneumopatii, ulcer gastric, ulcer duodenal, constipaţie, helmintiaze, astenie nervoasă, nevroză gastrică, ateromatoză. Contraindicaţii: nervoasă.

hipertensiune

arterială,

stări

de

excitabilitate

febră, răceală, tuse, bronşite, stări de apatie, ateroscleroză, enterocolită, sindromul azotemic cronic, anorexie, tulburări neuro-vegetative, helmintiaze, dischinezie biliară, dureri abdominale. Administrare:

adulţi: 1-4 linguriţe x 2 ori / zi copii: ½ – 2 linguriţe x 2 ori / zi

23.Teofigin Ingrediente:

-

alcool 85° – 500ml ceai negru – 50g cafea – 50g nucşoară – 10g zeamă de lămâie – 3 linguriţe zahăr – 500g

Mod de preparare: Se macerează toate ingredientele mai puţin zahărul timp de 14 zile la căldură şi întuneric. Se strecoară, se amestecă cu zahărul şi se lasă într-un vas descoperit pentru a se evapora apa şi alcoolul. Din când în când se amestecă cu o lingură de lemn. Acţiuni:

20.Maxivit U Ingrediente: – – – – –

ulei ulei ulei ulei ulei

din germeni de porumb – 135g de soia – 135g de măsline – 135g de dovleac – 62g de rapiţă / luminiţă / nuci – 17g

rahitism, astenie nervoasă, tulburări de ciclu, afecţiuni ale aparatului genital, hiperexcitabilitate nervoasă, ten aspru, disfuncţii hepato-biliare, hipovitaminozele E, D, B17, F. Administrare: adulţi: 1 – 4 linguriţe x 2 ori / zi copii: ½ – 2 linguriţe x 2 ori / zi În cazul disfuncţiilor hepato-biliare, soluţia se va lua pe stomacul gol dimineaţa şi se stă culcat pe partea dreaptă timp de 15 minute. În acest caz soluţia se va folosi maxim 10 zile pe lună. Preparatul conţine cantităţi apreciabile de vitamina E, F, D, B17, , acidul gama – linoleic (AGL – care este prezent şi în laptele de mamă), acidul docosahexaenoic (DHA) . Cercetări recente au relevat faptul că nivelul scăzut de DHA în organism este responsabil de boala Alzheimer, boală progresivă şi din nefericire, deocamdată incurabilă. DHA se află şi în uleiul de peşte, uleiul de rapiţă, de nuci şi de soia. S-a demonstrat că vitamina B 17 , care se află în seminţele unor fructe (mere, nuci pere, caise,….) şi în unele uleiuri extrase din plante, este anticancerigenă. Uleiul de porumb este antioxidant, şi este foarte util, datorită conţinutului ridicat de vitamina E, în dezvoltarea şi asigurarea unei bune funcţionalităţi a aparatului reproducător. Uleiul de dovleac asigură buna funcţionare a aparatului uro – genital. Uleiul de măsline este util ficatului şi stomacului. Uleiul de luminiţă conţine cantităţi mari de AGL.

21.Tanafeg I Ingrediente:

– – – – –

Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se agită recipientul în care au fost puse până la dizolvarea completă a zahărului. Se păstrează la rece. Acţiuni:

astringent, antiseptic, antibacterian, bactericid.

Indicaţii: febră, răceală, tuse, bronşite, stări ateroscleroză, enterocolită, sindromul azotemic cronic.

de

apatie,

Administrare: ½ – 2 linguriţe x 3 ori / zi După 7 zile de tratament se face pauză de 14 zile după care se reia.

Ingrediente:

– suc de ceapă – 75ml – Ţintaură – 2 linguriţe

antispastic,

carminativ,

colagog,

Indicaţii:

constipaţie, constipaţie cronică, disfuncţii hepatobiliare, dispepsii, tuse. Administrare:

2-6 linguri înainte de masa de dimineaţă.

27.Maxivit L Ingrediente: – – – –

suc de morcov – 300ml suc de pătrunjel – 150ml suc din frunze de păpădie – 70ml miere de tei / salcâm – 1kg

anticanceros, carminativ, tonic-amar, colagog, depurativ, diuretic, febrifug, calmant, energizant, fortifiant.

adulţi: ½-3 linguri / zi copii: ½-1 lingură / zi

O lingură de preparat este echivalentă cu : -1,5g cafea -1,5g ceai negru -0,3g nucşoară -3,7g cacao 24.Citrovit Ingrediente:

– – – – –

suc de portocale – 300ml suc de lămâie – 100ml suc de kiwi – 100ml zahăr ≈ 700g aspirină – 2 comprimate

Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se agită bine recipientul până la dizolvarea completă a zahărului. Siropul se va păstra la rece în locuri ferite de lumină.

Acţiuni:

Sucul de morcov conţine vitaminele A, B, C, D, E, K, stimulează pofta de mâncare, îmbunătăţeşte structura dinţilor, protejează sistemul nervos, este energizant şi fortifiant. Sucul de pătrunjel este util în menţinerea funcţiei normale a glandelor suprarenale şi tiroidă, favorizează întărirea vaselor sanguine, este eficient în afecţiuni ale aparatului urogenital, calculoză biliară, litiază renală, hipertensiune, afecţiuni oculare, tulburări de menopauză, ulcer, anorexie. Sucul din frunze de păpădie este unul dintre cele mai valoroase medicamente tonifiante şi fortifiante. Se recomandă în hiperaciditate gastrică, ulcer, afecţiuni ale coloanei vertebrale, paradontoză, osteoporoză. Mierea de tei / salcâm ajută ca sucurile să fie asimilate mult mai bine de către organism. Administrare: adulţi şi copiii cu vârsta mai mare de 6 ani: 2-5 linguri dimineaţa pe stomacul gol copii (1-5 ani) : ½-2 linguri dimineaţa pe stomacul gol După 14 zile se face pauză de 7 zile după care se poate relua.

28.Energil

Acţiuni: antihemoragic, antiastenic, antiscorbutic, antiseptic, antispastic, astringent, carminativ, colagog, dezintoxicant.

Ingrediente: – –

Indicaţii: Preparatul este recomandat în special copiilor care au conţinut scăzut de vitamina C, au digestia lentă, precum şi lipsa altor vitamine (A, B1,…) şi minerale (potasiu, fier, calciu,….). Se mai recomandă în constipaţie, anorexie, ulcer, aciditate gastrică, insuficientă hepatică, colici abdominale, ateroscleroză, ateromatoză, hipertensiune, cistită.

25.Lemovit Ingrediente: – – –

suc de lămâie – 250g zahăr – 300g aspirină – 2 comprimate

– – –

Acţiuni:

antiseptic, antibacterian, antianemic, antiscorbutic, bactericid, carminativ, depurativ, diuretic, febrifug. ulcer, aciditate gastrică, insuficienţă hepatică, icter, calculoză biliară, diaree, colici abdominale, disconfort abdominal, hemoroizi, ateromatoză, ateroscleroză, hipertensiune, cistită, litiază renală, hipovitaminoza C, scorbut.

scorţişoară – 30g nucşoară – 10g fructe de Coriandru – 30g ceai negru – 40g alcool 85° – 500ml

Mod de preparare: Se face tinctură din toate ingredientele, macerânduse timp de 21 zile. Acţiuni:

antiseptic, astringent, analgezic, dezintoxicant, accelerarea digestiei, carminativ, antiemetic, antidiareic, antispastic, colagog, hipoglicemiant, antiparazitar, neurotrofic, energizant, stimulant al funcţiilor cerebrale superioare. Indicaţii:

dispepsii, helmintiaze, dureri uterine, dureri abdominale, balonări, anorexie, afecţiuni ale aparatului uro-genital. Adjuvant în afecţiuni ale aparatului respirator. Administrare: adulţi: 0,5-4ml o dată pe zi copii: 0,2-1 ml o dată pe zi

Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se agită bine recipientul până la dizolvarea completă a zahărului. Siropul se va păstra la rece în locuri ferite de lumină.

Indicaţii: 22.Tanafeg II

laxativ,

Indicaţii:

Administrare: 1-3 linguri x 2 ori / zi înainte de masă, dimineaţa şi la prânz. După 14 zile se face pauză de 14 zile.

suc de ceapă – 100ml oţet de mere – 80ml zeamă de lămâie – 2 linguri zahăr – 200g aspirină – 2 comprimate

Acţiuni:

Mod de preparare: Se amestecă ingredientele şi se păstrează la răcoare în vase închise ermetic.

Administrare:

Indicaţii:

Mod de preparare: Se fierb cojile de portocală în 1,5 kg apă timp de 30 minute. Se aruncă apoi apa în care au fiert şi se fierb din nou în 1,5 kg apă timp de 10 minute. La fierbere se adaugă şi zahărul. Se scot apoi cojile şi se pun pe o farfurie lăsându-se la temperatura camerei timp de 24 de ore. Apoi se taie în bucăţi mici şi se amestecă cu miere. La fiecare lingură de coji se adaugă o lingură de miere. Este recomandat a se păstra maxim 2 ani.

energizant, neurotrofic, antioxidant, creştere randamentului fizic şi intelectual, măreşte puterea de disociaţie mentală, stimulează funcţiile cerebrale superioare, diuretic, cardiotonic, stimulează secreţia gastrică şi biliară. mărirea randamentului fizic şi intelectual, tulburări vasculare, atonie gastrică, tuse, bronşită, astm bronşic.

Mod de preparare: Se amestecă toate uleiurile şi se agită bine recipientul. Toate uleiurile trebuie să fie obţinute prin presare la rece.

coajă de la 8 portocale miere de albine apă – 3 kg zahăr – 8 linguri

dezintoxicant.

Administrare: În primele 3 – 4 zile de tratament se vor lua 10 – 20 picături de două ori pe zi. Apoi se vor lua 0,5 – 1,5 ml (≈ 20 – 60 picături) de două ori pe zi. Soluţia se ia dizolvată în puţin vin negru sau apă îndulcită cu miere. După o lună de tratament se va face pauză de 7 zile după care se reia.

-

bactericid,

Indicaţii:

Acţiuni:

26.Laxafor Ingrediente:

29.Dicarbetin Ingrediente: – – – –

coji de castravete amar frunze de Afin – 60g frunze de Anghinare – 20g nucşoară – 40g



alcool 85° – 1000ml

Mod de preparare:

Cojile de castraveţi amari se dau printr-un amestec de oţet alimentar şi alcool (în părţi egale) , după care se pun la uscat la căldură într-un loc ferit de lumină. O cantitate de 150g de coji uscate se amestecă cu restul ingredientelor şi se macerează timp de 21 zile la întuneric şi căldură agitându-se zilnic. Se strecoară iar lichidul obţinut se pune în sticle de culoare închisă. Acţiuni:

hipoglicemiant, hepatoprotector, cardiotonic, hipocolesterolemiant. Indicaţii:

diabet zaharat, angină pectorală, ateromatoză, enterocolite, hipertensiune. Administrare:

antidiareic,

ateroscleroză,

− − − − −

rizomi de Obligeană – 300g vin negru – 2 l zahăr – 200g aspirină – 8 comprimate glicerină de uz intern – 15g

Mod de preparare: Înainte de decojire, portocalele se spală bine cu apă şi detergent. Rizomii de Obligeană împreună cu cojile de portocale se macerează în vin timp de 8 zile. Se strecoară şi se adaugă zahărul, aspirina şi glicerina.

Mod de preparare: Propolisul şi uleiul se pun pe baie de apă şi se ţin până la dizolvarea propolisului. Uleiul de măsline se poate înlocui cu ulei de floarea-soarelui. Indiferent de tipul de ulei folosit acesta trebuie să fie obţinut de preferinţă prin presare la rece. Se ia uleiul de pe baia de apă, se pune într-un recipient de sticlă, împreună cu Sunătoarea şi florile de Muşeţel, şi se închide vasul etanş. Se macerează timp de 5 săptămâni. La 2-3 zile se va agita recipientul. Apoi se strecoară şi se păstrează la rece. Valabilitatea este de 2 ani.

Acţiuni:

Acţiuni:

Antispastic, carminativ, colagog, diaforetic, digestiv, laxativ, febrifug, hipocolesterolemiant, afrodiziac, antioxidant.

0,3-1ml x 3 ori / zi

dezintoxicant, anorexigen,

Indicaţii:

constipaţie, dispepsii, anorexie, colici abdominale, helmintiaze, tuse, obezitate, disconfort abdominal, tulburări neurovegetative.

Indicaţii: uz intern: gastrite hiperacide, hepatite cronice, dischinezie biliară, colite, gingivite, boli diareice, ulcer gastric, tulburări de menopauză. uz extern: răni greu vindecabile, arsuri, cancer de piele.

Administrare:

Contraindicaţii: stări depresive severe. 50ml x 2 ori / zi înainte de masă cu un sfert de oră.

Precauţii: • Se va evita asocierea cu antidepresive, contraceptive orale. • Dacă tratamentul se face vara, atunci se va evita pe cât posibil expunerea la soare a pielii. Dacă apar reacţii de fotosensibilitate, tulburări gastro-intestinale, ameţeală, insomnie, oboseală atunci se va întrerupe tratamentul.

30.Herinil Ingrediente: – – – – – – –

34.Cidricat

pastă de usturoi – 5 linguriţe hrean ras – 5 linguriţe zeamă de lămâie – o linguriţă boia iute – o linguriţă sare fină – o linguriţă aspirină – ½ comprimat alcool 85° – 75ml

Ingrediente:

Mod de preparare: Se amestecă bine toate ingredientele şi se macerează la rece timp de 7 zile. Se strecoară şi se păstrează la întuneric şi răcoare.

− − − − − − −

fructe uscate de Păducel (Gherghinar)– 800g fructe uscate de Măceş – 800g fructe uscate de Cătină – 300g apă – 10l zeamă de lămâie – 10 linguri zahăr – 3kg drojdie de bere – 30g

Administrare: uz intern: ½ - 1 linguriţă x 3 ori / zi uz extern: badjonări cu ulei de 2-3 ori pe zi

Acţiuni:

antibacterian, antiinflamator, antifungic, antispastic, bactericid, antihelmintic, antitumoral, hipocolesterolemiant, hipoglicemiant, vasodilatator, anorexigen.

Mod de preparare: Toate ingredientele se pun într-o damigeană prevăzută cu dop etanş şi tub de fermentaţie prin care se elimină bioxidul de carbon. Fermentaţia durează aproximativ 4–6 săptămâni. În primele 10 zile damigeana se agită uşor. După terminarea fermentaţiei lichidul se trage în sticle cu ajutorul unui furtun. Sticlele se păstrează la roc răcoros.

Indicaţii:

Acţiuni:

Adjuvant în ateromatoză, ateroscleroză, hipertensiune, angină pectorală, obezitate, dischinezie biliară, diabet zaharat, tumori digestive, dispepsii, bronhopneumopatii, bronşite, răceală, anorexie.

neurotrofic.

antiscorbutic,

antioxidant,

cardiotonic,

diuretic,

Indicaţii: angină pectorală, hemoragii, hipovitaminoza dischinezie biliară, astenie fizică, astenie nervoasă, nevroze.

Administrare: Se pune după gust la mâncăruri reci. Administrarea preparatului cu miere de albine şi lapte îi creşte foarte mult valoarea terapeutică.

C,

Administrare: 50–200ml x 2 ori / zi sau 50–300ml o dată pe zi. 35.Anacidin

31.Reternil Ingrediente: – – – –

Ingrediente:

Cimbru – 10g Măghiran – 10g Rozmarin – 7g alcool 85° – 100ml

− − −

Schinel – 20g Şovârv – 10g rizomi de Obligeană – 10g



alcool 85o – 200ml

Mod de preparare: Se macerează ingredientele timp de două săptămâni la întuneric şi răcoare, agitându-se zilnic.

Mod de preparare: Se macerează timp de 10 zile toate ingredientele la loc întunecos după care se strecoară.

Acţiuni:

Acţiuni:

antibacterian, antispastic, coleretic, sedativ, antihelmintic.

bactericid,

anorexigen,

depurativ, anorexigen, carminativ.

vermifug,

antitermic,

antispastic,

Indicaţii:

Indicaţii:

astm bronşic, răceală, anorexie, boli diareice, enterocolită, disconfort abdominal, helmintiaze, insomnii, tulburări de menopauză, tulburări de memorie, colită, migrene.

dispepsii, hipoaciditate, insuficienţă hepato-biliară, dureri abdominale, tulburări neuro-vegetative, anorexie, colită, enterocolită.

Administrare:

Administrare: adulţi: 0,5-2 ml x 2 ori / zi copii: 0,2-1 ml x 2 ori / zi Soluţia se ia dizolvată în puţină apă în puţină apă înainte de masă cu 15-30 minute.

Preparatul se poate adăuga la mâncăruri reci (sau puţin calde), sau se poate lua cu puţină apă. Se recomandă a se folosi maxim 30 picături la o masă.

36.Voscirin 32.Iternil

Ingrediente:

Ingrediente: − − −

făină de Muştar – 15g Piper negru măcinat – 15g Ghimbir – 8g



alcool 85o – 100ml

Mod de preparare: Se macerează timp de 14 zile ingredientele după care se strecoară şi se păstrează în locuri ferite de lumină. Acţiuni: carminativ, antibacterian, antihelmintic, afrodiziac, colagog, neutralizant al toxinelor.

− − −

− − −

Măghiran – 30g Cimbru – 10g fructe de Porumbar – 25g alcool 85o – 200ml miere suc de lămâie

Mod de preparare: Se face tinctură din Măghiran, Cimbru şi fructele zdrobite de Porumbar, macerându-se timp de 14 zile. Se strecoară iar la o parte de tinctură se adaugă o parte de miere şi o jumătate de parte de suc de lămâie. Indicaţii: răguşeală, schimbarea vocii, amigdalită.

Indicaţii: constipaţie, helmintiaze, anorexie, dispepsii, digestie dificilă, tuse, bronşite, enterocolite.

Administrare:

Administrare:

face gargară.

Se dizolvă 2-6 linguriţe de soluţie în puţină apă şi se

În scop terapeutic se vor lua între 2 şi 20 picături, de două ori pe zi. Se recomandă a nu se depăşi pragul de 20 picături mai ales pentru o perioadă lungă de timp.

37.Erpecin Ingrediente:

33.Gastromin Ingrediente: −

coajă de portocale – 200g

antidepresiv, sedativ, antiinflamator, antibacterian, bactericid, antiseptic, astringent, cicatrizant, hipotensiv, vasodilatator.

-

Sunătoare – 20g flori de Muşeţel – 7g propolis – 3g ulei de măsline – 200ml

Atenţie: Nu se administrează femeilor în perioada de sarcină şi alăptare. În cazul copiilor uleiul se utilizează doar pentru uzul extern.

Related Documents


More Documents from ""