Trafic De Persoane

  • Uploaded by: Spataru Marian
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Trafic De Persoane as PDF for free.

More details

  • Words: 500
  • Pages: 10
Ce este traficul de persoane ?umane se înţelege Prin trafic de fiinţe

“recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea de persoane, prin ameninţare sau prin utilizarea forţei sau a altor forme de constrângere, prin răpire, escrocare, înşelăciune sau abuz de putere, prin utilizarea unei poziţii vulnerabile, prin darea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obţinerea consimţământului unei persoane

Din punctul de vedere al drepturilor omului, traficul de fiinţe umane include: -sclavia -munca forţată -violenţa -abuzul de încredere -agresiunea fizică şi psihică a persoanei.

Din perspectiva economica, traficul de fiinţe umane presupune: -interese financiare -reţele regionale şi internaţionale de trafic de fiinţe umane -crearea condiţiilor în care o persoană poate fi transformată în marfă -circulaţia ilicită a banilor pe baza cărora se realizează traficul -o stare de săracie accentuată a victimelor care se întorc în ţară mai sărace decât au plecat, unele chiar având datorii acumulate la plecarea în străinătate.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în topul ţărilor care fac trafic de persoane. Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa sunt ţările gazdă pentru românii care ajung în mâinile traficanţilor de persoane.Este concluzia unor rapoarte realizate EUROPOL.

După declararea independenţei Republicii Moldova, în 1991, circa 800.000 de persoane, adică o treime din populaţia activă a ţării, au emigrat pentru a scăpa de o situaţie economică sumbră. Traficanţii se folosesc de această emigrare masivă, legală şi ilegală, estimările oficiale vorbind despre 60.000 de victime ale traficului de persoane, la o populaţie totală de 3,6 milioane de locuitori. În aprilie 2008, Republica Moldova a fost plasată printre codaşe în raportul anual al Departamentului de Stat american privind traficul de persoane.

Potrivit cifrelor acestui departament din Ministerul moldovean de Interne, în 2007, 81% din victimele traficului de persoane au fost femei, 5% barbaţi şi 4% minori. În 87% din cazuri, obiectivul traficului a fost exploatarea sexuală, în 10% din cazuri munca forţată şi în 2% din cazuri cerşitul. Traficanţii îşi obligă victimele să recruteze, la rândul lor, noi victime.

În

Asia şi Europa de est, fete de 13 ani sunt traficate ca “soţii la comandă” (sursa: UNICEF. The Progress of Nations, 1997). În India, se estimează că două din cinci femei care prestează servicii sexuale au sub 18 ani (sursa: UNICEF, UNAIDS şi OMS, 2002). Conform unor estimări regionale, între 1 şi 2 milioane de bărbaţi şi femei sunt victime ale traficului în fiecare an, majoritatea în Asia. Peste 225.000 dintre ei provin din Asia de sud est, iar aproximativ 150.000 din Asia de sud

CAUZE Sărăcia

şi inechitatea sunt cauzele de bază ale traficului. Discriminarea de gen în cadrul familiei şi al comunităţii, precum şi toleranţa faţă de violenţa îndreptată împotriva femeilor şi a copiilor, au şi ele un rol important. Lipsa legislaţiei corespunzătoare şi a voinţei politice de a aborda această problemă, politicile de imigrare restrictive, globalizarea industriei sexuale şi implicarea reţelelor transnaţionale de crimă organizată sunt alte cauze ale acestei probleme.

Numar

de telefon ANITP(Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane )



-0800800678-

Bibliografie: http://www.unfpa.org http://www.ziare.com  http://www.analogtv.ro

Related Documents


More Documents from "Tomy Valentino"

Vitamina C
May 2020 15
Recomandari
May 2020 8
Trafic De Persoane
May 2020 7
Petrolul
April 2020 10
Fizicus
April 2020 15
Mickey.docx
April 2020 9