Tipuri De Advertising

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tipuri De Advertising as PDF for free.

More details

  • Words: 1,097
  • Pages: 2
Advertising institutional Acesta reprezinta ceea e face de fapt o companie atunci cand vorbeste despre munca sa, despre punctele ei de vedere si despre problemele ei ca despre un intreg, in scopul de a castiga bunavointa si suportul populatiei, si nu pentru a vinde un anumit produs. Acest lucru este uneori numit advertising de relatii publice Advertising-ul are mai multe roluri, dar scopul de baza este acela de a contribui la sporirea profitului companiei. Aceasta contributie se poate realiza pe mai multe cai. La o extrema, advertising-ul poate constiti singurul element de vanzare, cum e cazul ofertelor personalizate, facute prin posta. Totusi, in cele mai numeroase cazuri, rolul advertising-ului este mult mai indirect si mai greu de masurat. Advertising-ul institutional, creat sa imbunatateasca parerea publica despre o anumita companie si sa duca in final la vanzari pe termen lung, se incadreaza in cea de-a doua categorie. De cele mai multe ori, advertising-ul opereaza undeva la mijloc, ca una dintre metodele de marketing folosite pentru a-i determina pe consumatori sa cumpere. Faptul ca advertising-ul este doar una din metodele folosite in procesul de vanzare, face ca rolul lui sa fie greu de apreciat cu precizie. Mai multe studii au aratat ca o rata crescuta de advertising duce la sporirea profitabilitatii firmelor. Un astfel de studiu, realizat de Ogilvy & Mather Worldwide a aratat ca rata de advertising influenteaza parerea consumatorilor in legatura cu calitatea, distributia pe piata si pretul produsului. Acesti factori determina si profitabilitatea. Perceptia ca un produs este de calitate superioara duce la cheltuieli mai reduse ale producatorilor, la posibilitatea acestora de a creste pretul fara sa piarda clienti. Lasand la o parte situatia, forta competitiva a unei companii, factorul primordial in advertisig este crearea unui plan orientat spre profit. Cheia succesului unui plan de advertising este contributia la profitabilitatea firmei. Nu trebuie sa cadem in capcana de a considera vanzarile si veniturile ca un substituent pentru profit. La o privire asupra ultimului deceniu se poate vedea ca cele mai mari (din punct de vede al volumului vanzarilor) companii din au suferit si cele mai mari pierderi. Nu trebuie sa fii un geniu ca sa conduci o campanie de advertising daca scopul acesteia este doar cresterea vanzarilor, iar profitul nu este luat in considerare.

Momentul lansarii produsului pe piata Succesul advertising-ului depinde deseori mai mult de momentul ales, decat de calitatea produsului. Mai multe produse lansate la un moment dat au avut un esec total, iar peste cativa ani au fost o mare reusita. In aceeasi ordine de idei, companii care au adus pe piata produse prea tarziu au realizat ca nu pot face fata concurentei de pe piata. Produsele inovatoare, care se integreaza in curentele existente sau care anticipeaza nevoile consumatorilor sunt acelea al caror succes este aproape garantat. O mare reusita a fost si lansarea in anii ?80 a produselor de fitness si de sanatate, anticipandu-se dorintele populatiei in acest sens. Cuvantul "light" (usor, slab) s-a integrat foarte bine in vocabularul oamenilor, fiind folosit de la anumite tipuri de bere, pana la anumite sortimente de paine. De asemenea, vanzarile de bilete de tratament pentru statiunile balneoclimaterice au crescut, inregistrandu-se cresteri spectaculoase si in vanzarile de echipament pentru fitness la domiciliu si de incaltaminte pentru alergare. Acele firme care au anticipat acest curent au obtinut profituri substantiale. Daca anii `80 au constituit o perioada "de sanatate", anii `90 au fost dominati de curentul legat de mediul inconjurator. Populatia este constienta de necesitatea de a conserva, de a salva, de a recicla si de a evita pierderile de orice fel. Firmele au raspuns acestei preocupari ale populatiei prin realizarea de noi produse, ambalaje si prin apeluri pentru un consum

rational al diferitelor produse. Acest curent de vanzare a unor produse care protejeaza mediul a fost numit piata verde. In 1990, Procter & Gamble a introdus ambalajele reciclabile, iar Lever Brothers au lansat pe piata ambalaje de plastic realizate in proportie de 35% din materiale reciclate. Aceste inovatii nu au dus la imbunatatirea calitatii produselor, dar ele au avut efect in randul cumparatorilor preocupati de mediul inconjurator. Este putin probabil ca piata verde ar fi avut acelasi succes, daca s-ar fi lansat chiar si cu cativa ani mai devreme; pur si simplu, nu ar fi fost timpul potrivit.

Advertising-ul afacerilor si al profesiilor Majoritatea populatiei nu acorda importanta anumitor reclame, deoarece acestea se adreseaza doar comerciantilor, doctorilor sau arhitectilor sau unor categorii de persoane care consuma anumite bunuri in cantitati mai mari. Acest tip de advertising vine in completarea aceluia care promoveaza bunuri de folosinta personala. Advertising-ul care se adreseaza comerciantilor en-gros sau celor care vand cu amanuntul, precum si agentiilor de vanzari, prin intermediul carora probusele sunt revandute. Pentru ca un bun sa poata fi cumparat de catre consumatori, acesta trebuie sa fie disponibil in magazine. Producatorii folosesc aceasta forma de advertising pentru ca marfurile lor sa fie dorite si achizitionate de catre marii sau micii agenti comerciali. Acest mod de promovare tinde sa puna accentul pe profitul pe care il pot avea agentii comerciali, ca urmare a distribuirii acelor produse. Sunt, de asemenea, promovate si anumite bunuri sau servicii de care comerciantii ar putea avea nevoie pentru a-si desfasura activitatea in conditii mai bune. In cadrul acestui program de advertising se promoveaza si mobilier de birou sau de magazin, servicii de curatenie, case de marcat etc. Advertising-ul comercial poate indeplini mai multe scopuri: 1. Incercarea gratuita a produselor Producatorii sunt interesati in crestrea numarului de magazine echipate cu produsele lor. Se urmareste sporirea notorietatii marcii si prin intermediul agentilor care prezinta direct produsele potentialilor comparatori, prin oferirea de reduceri la urmatoarele bunuri achizitionate si prin punerea la dispozitie a unor linii telefonice gratuite, unde se pot afla mai multe detalii despre produse. 2. Sporirea sustinerii producatorului de catre agentii comerciali Producatorii sunt intr-o permanenta competitie pentru obtinerea spatiilor de expunere a produselor in cat mai multe magazine. Advertising-ul poate determina comerciantii sa acorde preferinta anumitor producatori sau acestia pot fi motivati sa aleaga un anumit producator in functie de avantajele oferite lor de catre compania respectiva. 3. Anuntarea de vanzari promotionale Multe companii ofera comerciantilor un program pe termen lung in legatura cu vanzarile promotionale pe care doresc sa le organizeze. Producatorii vor sa convinga comerciantii ca ei sunt adeptii reducerilor de preturi si sa ii incurajeze sa organizeze promotii locale. Exista aproximativ 8000 de publicatii de advertising, pentru fiecare categorie de comercianti in parte, publicatii de care majoritatea populatiei nici macar nu a auzit, dar reviste cum ar fi Progressive Grocer sau Drug Topics joaca un rol important in programele de promovare multor companii.

Related Documents