PLĂMĂDEALĂ Sandu, gr.MRU 161
TEZA DE LICENȚĂ ”Managementul conflictelor în cadrul organizațiilor” (pe baza materialelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă) Conducător științific: dr.,conf.,univ. ABRAMIHIN Cezara CHIȘINĂU – 2019
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE A MOLODVEI FACULTATEA ECONOMIE GENERALĂ ȘI DREPT DEPARTAMENTUL RESURSE UMANE,AFACERI PUBLICE ȘI COMUNICARE
Sandu PLĂMĂDEALĂ
MANAGEMENTUL CONFLICTELOR ÎN CADRUL ORGANIZAȚIILOR (pebazamaterialelorAgențieiNaționalepentruOcupareaForțe i de Muncă) TEZĂ DE LICENŢĂ Specialitatea 363.1 Managementul Resurselor Umane
ADMIS la susținere Şef catedră: învățământ cu frecvență la zi conf. univ.Prenumele Numele Sandu PLĂMĂDEALĂ
Autor: student gr. MRU 161,
______________________________________________ ‖___‖______________20__(semnătura)
Conducător ştiinţific: dr., conf., univ. Cezara ABRAMIHIN _____________________ (semnătura)
CHIȘINĂU - 2019 Declarația de propriarăspundere………………………………...…………………3 Lista abrevierilor (opţional)….…………………………………………………….. Listafigurilor (opţional)…………………………………………………………… Listatabelelor (opţional)…………………………...……………………………… INTRODUCERE …………………………………………………………………..
Capitolul I. CONFLICTUL ÎN ORGANIZAŢIE 1.1. Noțiuni generale ………………………………………………………………………. 1.2. Cauzele conflictelor organizaționale …………………………………………………. 1.3 Clasificare conflictelor organizaționale…………………………………………………. 1.4 Managementul conflictelor……………………………………………………………….
Capitolul II. ANALIZA ACTIVITĂȚII ECONOMICO-FINANCIARE AL ANOFM 2.1. Caracteristica generală a ANOFM……………………………………………………. 2.2.Analiza economico-financiară a ANOFM…………………………………………….. 2.3.Analiza sistemului managerial al ANOFM……………………………………………
Capitolul III. METODE DE SOLUȚIONARE A CONFLICTELOR 3.1. Manifestarea și gestionarea conflictelor în cadrul ANOFM………………………… 3.2. Analiza și interpretarea rezultatelor……………………………………………….. 3.3. Metode și căi de soluționare a conflictelor în cadrul ANOFM……………………… CONCLUZII BIBLIOGRAFIE ANEXE
Subsemnatul (a),___________________________________________________________ absolvent al Facultăţii _________________________________________ al Academiei de Studii Economice din Moldova, specialitatea ____________________________________________, declarpepropriarăspunderecăteza de licențăpetema_______________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ ____ _________________________________________________________________________ afost elaborată de mine şi nu a maifostprezentatăniciodată la o altăfacultatesauinstituţie de învăţământ superior din ţarăsau din străinătate, iarexemplarulprezentatşiînregistrat la catedrăcorespunde integral cu variantaelectronicăplasatăînsistemul Anti-plagiat. De asemenea, declarcăsurseleutilizateînteză, inclusivcele din Internet, sunt indicate cu respectarearegulilor de evitare a plagiatului: - fragmentele de text suntreproduseîntocmaişisuntscriseînghilimele, deţinândreferinţa precisă a sursei; - redarea/reformulareaîncuvinteproprii a texteloraltorautoriconţinereferinţaprecisă; - rezumareaideiloraltorautoriconţinereferinţaprecisă a originalului. ________________________ NumelePremulele ________________________ Semnătura
Lista abrevierilor ANOFM – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
INTRODUCERE Introducere aceastavaconțineinformațiiprivind: Importanţaşiactualitateatemei; Scopulşiobiectivelecercetării; - Obiectulinvestigatşisubiectulcercetat; - Metodologiacercetării; Bazainformaţională; - Descriereaconcisă a fiecăruidintrecapitoleletezei; - Prezentareacantitativă a elementeloradiacente (bibliografie, anexe). Introducerea nu se numerotează ca un capitol separat, iarvolumul maxim al acesteiaeste de 3 - 4 pagini.
Tema managamentul conflictelor este importantă , deoarece în întreprindere managerii superiori și intermediarii își consumă circa 24% din timpul lor pentru soluționarea unor situații conflictuale. Din această cauză tot mai mult se pune accent pe importanța managementului conflictelor. Această problemă este actuală și în spațiul est-european, în care, o lungă perioadă de timp orice conflict era soluționat prin diferite metode, iar orice conflict declanșat sau manifestat era înlăturat prin mijloace brutale. De aici rezultă că cultura sau experiența privind soluționarea conflictelor , fie ele inter-personale,inter-grupuri sau inter-organizații, nu era. Existența unui număr mare de situații conflictuale și amplificarea acestora, pe fondul situației economice nestabile, a făcut ca numărul conflictelor să crească continuu, cele mai des întîlnite fiind conflictele colective de muncă
Conţinutul de bază al tezei - teza de licențăesteexpusăîn 2 - 3 capitole, fiecareavândcâte 2 - 4 subcapitole. Studentul, împreună cu conducătorulştiinţific, decide, îndependenţă de tematicatezei, dacăaceastavaconţine 1 sau 2 capitole practice. Înanumitesituaţiiobiectivetezapoateaveaşimaimult de 3 capitoledacătematicaabordată de autor are uncaracter specific şi nu existăsoluţia de structurarelogicoanaliticăîn maxim 3 capitole. Conţinutul de bază al tezei de licenţăpoateaveaurmătoareastructură:
Capitolul I – parteateoreticăÎnprimul studiindliteratura
capitol
de
efectueazăanalizaacestora,
se
prezintăcadrulteoretic
specialitate,
al
problemeicercetate.
descrieconcepţiile/teoriile/modelele
prezentândavantajeleşilimitele.
Înaceastă
parte
Studentul,
de
bază,
a
tezei,
studentultrebuiesădemonstrezecapacitatea de a selecta diverse sursebibliografice, de a le analizaşi de aşi formula propriulpunct de vedere. Volumulpărţiiteoreticeconstituiecca. 30 % dinvolumultezei.
Capitolul II – parteaanaliticăCapitolul II, înfuncție de caracterulșiconținutultemei, poatesăprevadă o analiză a principalilorindicatoriaiactivităţiiîntreprinderii, peexemplulcăreiaesteelaboratăteza de licenţă, examinându-se problemele din activitateapractică (pe un cazconcretsaupesituațiisimilare). Volumulpărţiianaliticeconstituiecca. 40 % din volumultezei.
Capitolul III – parteapracticăCapitolul III cuprinderezultatelecercetăriiefectuate, precumşiinterpretareaacestora. Este relevatraportuldintrerezultatelepropriişicele din literatura de specialitateșisunttraseprincipaleleconcluzii ale studentuluiînbazacercetăriiefectuate. Volumulmaterialuluiilustrativ din teză (figuri, tabele, etc.) nu vadepăşi 30 % din volumulpărţii de bază.
Concluzii încadrulacesteipărţi, sunt formulate celemaiimportanteconcluzii ale cercetării, precumşirecomandărileobținuteînrezultatulcercetărilor. Concluziile nu se numerotează ca un capitol aparteși are un volum de cca. 2 -3 pagini.
Bibliografie indicăvolumulşicalitateadocumentăriiteoretice a studentului. Înlistabibliograficăvor fi inseratedoarlucrărileconsultate, indiferent de naturalorprimară. Nu se permiteindicareatitlurilor care nu au fostconsultate. De asemenea, toatesurselecitateîntextullucrăriitrebuiesă se regăseascăînlistabibliografiei. Lista cu referințebibliograficetrebuiesăconținăîntre 20 și 30 de titluribibliografice, care pot fi repartizatedupă: Acte normative (legileRepublicii Moldova, hotărârileGuvernuluiRepublicii Moldova, regulamente, materiale instructive șimetodice); Monografii, manuale, lucrărididactice, broșuri; Articole din edițiiperiodice (reviste, culegeri de articole etc.); Resurseelectronice; Standarde; GD.0.ESTL Ghidprivindelaborareaşisusţinereatezelor de licenţă PAGINA 12/30 Documente interne etc.Înbibliografie, manualele, monografiile etc. se includînordineaalfabetică a numeluiautorului. Încazulreferințelorbibliografice de pe Internet, se indicăadresa de Internet completă cu precizareîntreparanteze a dateiaccesăriiadresei respective. Regulileprivindasigurareabibliografică a tezeisuntprezentateînAnexa 7.
Anexe - conţinmaterialele care pot completaideile din teza de licență, la elefăcându-se referinţepeparcursullucrării. Anexele nu se includînvolumullucrării, suntexpuseînordineaîn care suntfăcutereferințeîntextul de bază. La fiecareAnexă se indicătitlulşisursa de unde a fostpreluatdocumentulrespectiv.