Atestare nr. 1 La disciplina „Interacțiunea Om – Calculator” st. gr. TI – 162 Nicula Sandu
1. Pentru o selectare a bazei de date tipurile de interacțiuni utilizate de mine sunt: · întrebare / răspuns și dialog de interogare · point și faceți clic pe (icon) Fiecare din aceste variante este mai binevenită într-un anumit context. Spre exemplu dacă avem de selectat din baza de date informații ce se conțin în mai multe tabele dar le dorim afișate în unul singur doar cu câmpurile necesare, atunci utilizăm dialogul de interogare care ne oferă o flexibilitate mai mare. Dar dacă avem doar de afișat primele 100 de rânduri dintr-un anumit tabel, putem utiliza cu ușurință metoda de point și click pe icon. Mai greoae consider că este metoda de click deoarece trebuie să creăm view-uri pentru a dispune de toate posiblitățile pe care ni le oferă metoda de interogare, iar pentru a crea aceste view-uri trebuie oricum să scriem interogări. 2. File New Open file Open copy of file Save Save as Page setup View page Print preview Show alternative document Close file Delete Quit Mail Open mail Send mail Edit Repeat edit Undo Cut Copy Paste Clear
Add footnote Add page break Renumbers pages Find word Change word Go to Go back Position on page Insert Insert Graphic Table Tool Check spelling Count words Preferences Format Format paragraph Layout document Font Change font Character style Plain text Bold text Italic text Underline Increase point size Decrease point size Help Glossary See table of contents View index Insert Index entry a)Care este dezavantajul plasării simultane a tuturor funcțiilor pe ecran? În cazul plasării simultane a tuturor funcțiilor pe ecran vom obține o supraîncărcare a acestuia. Funcțiile nefiind selectate după categorii vor fi greu de găsit, iar cele ce sunt din categorii diferite dar cu denumiri asemănătoare vor fi tratate eronat de utilizator.
b)Care este problema cu utilizarea numeroaselor titluri de meniu? Când utilizăm prea multe titluri de meniu utilizatorului îi ea timp analizarea fiecărei categorii și verificarea dacă anume în acel titlu de meniu se află funcția de care el are nevoie. De fiecare dată când eliminăm un element de meniu, elementele rămase devin mai proeminente. Trebuie să ne limităm navigația la 5-8 elemente de meniu. c)Care este problema utilizării a foarte puține titluri de meniu? Când utilizăm foarte puține titluri de meniu iar aplicația noastră este una masivă ce are o mulțime de funcții de tipuri diferite, atunci utilizatorul caută mult funcția dorită în meniu și îi devine greu să înțeleagă ce face această funcție deoarece nu-i cunoaște submenu-ul din care face parte. d) Luați în considerare următoarele: Îmi pot grupa funcțiile fie în trei meniuri, cu multe funcții în fiecare, fie în opt meniuri cu mai puține în fiecare. Care va fi mai ușor de utilizat? De ce? Care este "mijlocul"? În dependență de volumul aplicației depinde și varianta mai bună. Spre exemplu într-un site de informare asupra unui eveniment, vom utiliza mai puține titluri de meniu, iar într-un IDE gen Xcode vom utiliza mai multe deoarece aplicația are mai multe funționalități de tipuri diferite. Mijlocul prin care noi decidem câte meniuri vor fi este numărul de domenii din care fac parte funcțiile prezente în aplicație. Dacă sunt mai puține putem utiliza 3 dacă ai multe 8.
Descrieți pe scurt trei-patru stiluri de interacțiune diferite care se potrivesc dialogului dintre utilizator și computer. Linie de comanda. Utilizatorul introduce tipurile de comenzi pentru program, de obicei unul câte unul. Programul execută comenzile și returnează feedback, dacă este necesar. MS-DOS și UNIX utilizează acest stil. Întrebare si răspuns. Aplicația pune întrebări și când utilizatorul furnizează prin răspunsuri toate datele necesare, aplicația oferă rezultatele. Uneori acestea se numesc aplicații "walktrough and use". Meniuri. Posibilele acțiuni ale utilizatorilor sunt afișate pe ecran și utilizatorul poate selecta una dintre ele. Gopher este un exemplu și majoritatea aplicațiilor MS Windows includ și meniuri. Depunerea formularelor. Utilizatorul introduce datele în câmpuri specifice, asemănătoare cu câmpurile din formularul de completare a hârtiei. Multe aplicații de birou și baze de date utilizează acest stil. Taste funcționale. Interacțiunea se face printr-un set de chei speciale sau combinații de taste pentru diferite operații. Exemple tipice jocurile pe calculator.