KLAS:
Duur: 50' WEROTHEMA: techniek: magnetisme
Systeem hoekenwerk: Carrousel
Leerplandoelen: 0.5 Kinderen werken samen.
Inrichting van de hoek: Elke weroles worden hoeken gemaakt door 2 of meer banken tegen elkaar te schuiven.
0.8 Kinderen ontwikkelen tot autonome leerders.
Overzicht van het materiaal: zie instrumentenfiches Afspraken en organisatie: * De klas wordt verdeeld in 4 groepjes van 5. * Telkens er in een hoek moet gewerkt worden, neemt elke leerling een instrumentfiche die klaarligt in elke hoek. * De instrumentenfiche wordt door elke ll ingevuld naarmate men de oefening uitvoert. * De lln moeten elk evenveel aan de beurt komen, b.v. door elk om de beurt iets uit te uit te proberen. Waar het kan moeten ze samenwerken.
0.9 Kinderen kunnen nauwkeurig waarnemen met al hun zintuigen. 0.12 Kinderen kunnen uit een aantal vaststellingen zelf conclusies trekken. 6.6 Kinderen zien in dat producten worden gemaakt volgens bepaalde technische principes. 6.12 Kinderen kunnen hun materialenkennis en hun kennis van constructie-, bereidings- en bewegingsprincipes gebruiken bij het ontwerpen van een constructie of bereiding. 6.15 Kinderen kijken kritisch naar een zelfgemaakt product of bereiding. Lesdoelen: 1. Samenwerken. (0.5)
* Na elke proef wordt het materiaal geplaatst zoals men het vond.
2. Zelfstandig proefjes uitvoeren. (0.8, 0.9, 6.12)
* Wanneer een groep klaar is, maar nog niet kan doorschuiven, dan mag deze groep een kijkje nemen in de informatiehoek. Daar wordt enkel onder toezicht van de lk gewerkt met de elektrocomputer.
3. Zelf conclusies trekken uit een aantal vaststellingen. (0.12, 6.15)
Omschrijving van de proefjes: zie instrumentenfiches Aanbod leerkracht: De proefjes worden vooraf niet uitgelegd. Wanneer er problemen zijn, helpt de lk de lln in de juiste richting te sturen. Evaluatie: Alle proefjes worden klassikaal besproken a.h.v. grote evaluatiefiches aan het bord.
4. Proefondervindelijk vaststellen welke voorwerpen worden aangetrokken door een magneet en welke niet. (0.9) 5. Proefondervindelijk vaststellen dat de aantrekkingskracht van magneten behouden blijft doorheen materie. (0.9, 0.12) 6. Proefondervindelijk ontdekken hoe je iets magnetisch kan maken. (6.6, 6.12, 6.15) 7. Proefondervindelijk ontdekken dat een magneet 2 polen heeft en hoe die werken. (0.9, 0.12)