Techniek4elj Magnetisme Achtergrondinfo

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Techniek4elj Magnetisme Achtergrondinfo as PDF for free.

More details

  • Words: 621
  • Pages: 2
Achtergrondinfo voor de lk

Tips per hoek: Hoek 1: er kunnen problemen zijn met de bordmagneet. Die wordt langs 1 kant aangetrokken tot de magneet. De andere kant wordt daarvan afgestoten. Hoe dit komt, wordt duidelijk in de tweede oef. De lln kunnen hier invullen: ‘langs 1 kant’. Hoek 2: geen probleem. Hoek 3: als het glas behoorlijk dik is, kan het gebeuren dat je de paperclip er niet kunt uithalen. Zorg in elk geval al voor een hele sterke magneet en zijn er toch nog problemen, dan zeg je maar tegen de gastjes dat het ook goed is als ze de paperclip kunnen bewegen door aan de buitenkant van het glas te bewegen met de magneet. Hoek 4: als de magneet niet sterk genoeg is, zal je er geen derde paperclip kunnen aan doen hangen en zullen ze ook niet magnetisch geworden zijn als je de magneet verwijdert. Bij mij is het tot nu toe nog niet gelukt. Evt. zoek ik nog een andere opdracht. Hoek 5: zorg dat het bakje waar je water in doet groot genoeg is, anders botst de kurk voortdurend tegen de rand en draait ze zich niet in de juiste richting. Het is ook belangrijk dat wij zelf de naald door de kurk steken, want de lln zullen zich daar wellicht pijn bij doen… Wat als een leerling wat meer vraagt over magneten? Hoe komt het dat magneten aantrekkingskracht hebben? Alles bestaat uit hele kleine deeltjes die we atomen noemen. Aan de buitenkant daarvan zitten superkleine deeltjes die we elektronen noemen. In ieder elektron zit onder andere een piepklein magnetisch veldje. Als die magnetische veldjes ‘vrij’ zijn (en dat zijn ze in de meeste stoffen, zoals glas en plastic) trekken ze elkaar héél zachtjes aan. Zo zacht dat je er eigenlijk niets van merkt. In ijzer zijn de magnetische veldjes normaal ook vrij. Maar wat ijzer zo bijzonder maakt, is dat we de magnetische veldjes daarin kunnen dwingen om samen te werken. We krijgen een magneet: in plaats van elkaar gewoon zachtjes aan te trekken, trekken de magnetische veldjes allemaal samen in dezelfde richting. Ze worden dan verbazend sterk. Uit welk materiaal bestaan magneten? Permanente magneten bestaan uit neodymium (veruit het meest krachtig magnetisch materiaal). De andere bestaan uit een keramisch materiaal dat ijzeroxide bevat en waarvan het magneetveld in één bepaalde richting het sterkst is. Onder invloed van een permanente magneet kan ijzer b.v. magnetisch worden.

Uitleg bij hoekenwerk ‘magnetisme’ Instap: (5’) Toneel technopolis + het verdelen van de lln in 4 groepjes. Uitleg: (7’ per hoek) Elk groepje gaat naar een hoek. Bij elke hoek hangt de titel van de uit te voeren opdracht en liggen de instrumentenfiches. De lln nemen elk een fiche voor ze beginnen aan de opdracht. Ze vullen de fiches in naarmate de opdracht verloopt. Het is de bedoeling dat elke ll toch tenminste één keer een opdracht kan uitvoeren. B.v. bij de opdracht ‘samen sterk’ kunnen de lln elk om beurt testen of een voorwerp blijft kleven aan de magneet. Als de lln vroeger klaar zijn met een opdracht, dan kunnen zij een kijkje nemen in de infohoek (zie: boeken uit de bib over techniek). Evaluatie: (10’) De lln zitten weer elk op hun plaats. De lk hangt een grote fiche aan het bord en bedekt de antwoorden. De lln geven hun antwoorden, waarna de lk dan het ‘correcte’ antwoord toont. Desnoods wordt een proef nog eens klassikaal uitgevoerd. Tijd over? Er zal een infohoek worden voorzien voor als de lln tijd over hebben bij een of andere proef. In deze infohoek staan boeken uit die bib die betrekking hebben tot dit onderwerp en zal ook de elektrocomputer staan. Deze wordt enkel gebruikt onder toezicht van de lk!

Related Documents