Subturnarea Fundatilor.docx

  • Uploaded by: Anonymous w1ROBRc
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Subturnarea Fundatilor.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 508
  • Pages: 2
Lucrarile de subzidire sunt destul de dificile si costisitoare. Recurgerea la lucrari de subzidire se face in general pentru case cu valoare mare, monumente de arhitectura, ect. In linii mari operatiile constau in saparea sub actualele fundatii a unor portiuni de circa un metru lungime si pe adincime corespunzatoare noilor fundatii; oricum macar pina la 80 cm. Se armeaza se cofreaza, dupa care se betoneaza. Dupa intarirea betonului se sapa zonele lasate initial, se inadeste armatura din zonele turnate cu cea montata in zonele sapate in etapa 2 ; dupa care se cofreaza si se betoneaza si acestea. In cursul unor astfel de lucrari pot aparea fisuri in zidariile existente. Va sfatuiesc sa apelati la un proiectant si la un constructor care a mai facut astfel de lucrari.

Subzidirea fundatiilor sau peretilor June 18, 2013 · by Rosu Catalin · in Fundatii

Ce reprezinta subzidirea? Este un termen foarte folosit atat de constructori cat si de arhitecti sau proiectanti. Se refera la turnarea de beton sub fundatii existente si uneori sub pereti cand fundatiile nu exista. Turnarea acestui beton are ca rol marirea suprafetei de rezemare a cladirii respective. De multe ori subzidirea se foloseste si in situatia cand o cladire noua are fundatiile mult mai jos decat cladirea vecina de care este alipita ( de exemplu cladiri noi cu subsol langa cladiri existente fara subsol).

Cum se face? Subzidirea se executa pe etape, pe tronsoane de maxim 1.00m lungime, astfel incat doua tronsoane sa nu fie turnate unul dupa altul. Adica, torni un tronson de 1.00m, masori 2.003.00m si faci alt tronson, si tot asa pana termini, apoi repeti procedura. Eu nu am folosit niciodata aceasta solutie nici la consolidari nici la cladiri vecine, pentru ca, dupa parerea mea, nu functioneaza. Daca subzidirea nu este executata perfect sau daca ploua, e posibil ca zidariile sa fisureze. De ce ar fisura, pai sunt doua situatii: a. betonul proaspat se taseaza si atunci se taseaza si fundatia; b. pamantul de sub subzidire se taseaza. Ca sa ma exprim mai clar, daca subzidesti o casa pe care o consolidezi, si-ti fisureaza peretii, nu e o tragedie pentru ca te astepti la asta si poti lua masuri de reparare. asa ca nu ai probleme. Dar daca subzidesti o casa veche a vecinului si fisureaza, ce faci atunci? Te trezesti cu procese pe cap si cu tot felul de probleme. Am colegi ingineri care au folosit aceasta metoda pentru alipirea la calcan si n-au avut probleme, insa am si colegi care au folosit-o si cladirile au fisurat. Pentru alipirea la calcan exista alte solutii mai elegante decat subzidirile cladirilor vecine, pe care le folosesc in mod curent si functioneaza. Cand faci o subzidire este important sa fie executata de o echipa cu experienta si sa fie respectat proiectul tehnic.

Mai jos cateva poze cu o subzidire si camasuire a fundatiei, la o casa ce s-a consolidat. Puteti observa si mustatile verticale, lasate special pentru camasuirea cu plase sudate, despre care va spuneam ca este mai eficienta atunci cand este ancorata in fundatii.

Related Documents

Subturnarea Fundatilor.docx
December 2019 6

More Documents from "Anonymous w1ROBRc"