Structura Si Responsabilitate (1).docx

  • Uploaded by: Cristina Delu
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Structura Si Responsabilitate (1).docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,177
  • Pages: 4
Structura si responsabilitate

Orice organizaţie are trei tipuri de resurse: umane, materiale şi financiare pe care orice manager le gestionează pentru a obţine cu ele profit maxim. SMM poate contribui la acest scop dar mai întâi trebuie construit şi implementat corespunzător, iar pentru aceasta este necesar ca, începând cu managementul de vârf, să fie antrenat întregul personal al organizaţiei printr-o distribuire corespunzătoare a responsabilităţilor. Societatea CHIMPEX, avand ca profil de activitate prestarea de servicii portuare de manipulare a ingrasamintelor chimice pentru export, import si tranzit prin portul Constanta, are o politica de mediu adecvata specificului sau de activitate. Politica de mediu reprezinta declaratia organizatiei referitoare la intentiile si principiile sale asupra realizarii perfomantei in conditii de sanatate si securitate ocupationala, furnizand cadrul de actiune si de stabilire a obiectivelor si tintelor in acesti domeniu. Politica este, in general, documentul principal al tuturor sistemelor de management care furnizeaza:

 un angajament al managementului la cel mai inalt nivel privind preocuparile si orientarea oraganizatiei;  directia oficiala care trebuie urmata de personalul organizatiei. Politica de mediu presupune obtinerea angajamentului de varf pentru:  respectarea cerintelor legale si de alta natura;  evaluarea continua a riscurilor asociate activitatilor desfasurate;  luarea tuturor masurilor necesare pentru a preveni producerea accidentelor majore si a limita consecintele acestora;  asigurarea intruirii personalului cu privire la riscurile asumate si dotarea acestora cu echipament corespunzator de lucru. Obiectivul prioritar al conducerii CHIMPEX este organizarea activitatilor din incinta societatii de asa natura incat acestea sa se desfasoare in conditii de deplina siguranta, in conditii de risc minim si la cele mai exigente standarde privind siguranta angajatilor si a mediului. Conducerea societatii isi asuma raspunderea privind alocarea resurselor umane si financiare necesare realizarii acestui obiectiv. Conducerea societatii este constienta de faptul ca amplasamentul CHIMPEX, prin natura activitatii specifice desfasurate aici, poate constitui sursa unui accident major cu efecte negative asupra angajatilor, publicului si mediului natural, fapt pentru care isi asuma responsabilitatea luarii tuturor masurilor pentru controlul acestui pericol.

Un "accident major" reprezinta producerea unei emisii importante de substanta, a unui incendiu sau a unei explozii, care rezulta dintr-un proces necontrolat in cursul exploatarii oricarui amplasament, care intra sub incidenta legislatiei in vigoare si care conduce la aparitia imediata sau intarziata a unor pericole grabe asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, in interiorul sau in exteriorul amplasamentului, si in care sunt implicate una sau mai multe substante periculoase. Obiectivele si principiile de actiune referitoare la controlul asupra pericolelor majore, pentru realizarea acestui deziderat sunt: Principiile de actiune:  mentinerea unei structuri organizatorice conceputa sa minimizeze riscul aparitiei accidentelor majore si minimizarea efectului acestora in cazul in care s-ar produce;  identificarea rolului si responsabilitatilor tuturor functiilor relevante in managementul prevenirii riscurilor, implicarea si instruirea acestora;  identificarea pericolelor in afara amplasamentului societatii incluzand si conditiile anormale de functionare in functie de conditiile meteo, inundatii, cutremure, caderi de tensiune etc.;  implementarea de planuri de interventie pentru minimizarea efectelor la aparitia accidentelor majore sau a situatiilor potential generatoare de pericole;  monitorizarea performantelor organizatiei pentru indeplinirea obiectivelor propuse si identificarea necesitatilor de actualizare a documentelor operationale;  alocarea resurselor necesare intruirii si prevenirii riscurilor majore. Obiective:  selectarea personalului relevant, instruirea acestuia pentru a se asigura pregatirea necesara si experienta in indeplinirea sarcinilor in situatii deosebite;  conformarea cu cerintele legale;  implementarea, mentinerea si imbunatatirea continua a Sistemului de Management de Mediu;  analiza periodica a riscurilor potentiale;  testarea periodica a planurilor de interventie;  constientizarea angajatilor privind posibilele riscuri, instruirea acestora si atribuirea de responsabilitati in legatura cu acestea;  analiza periodica a rezultatelor instruirilor, simularilor si evaluarea performantelor;  incurajarea intregului personal pentru a face sugestii privind reducerea riscului aparitiei situatiilor de urgenta in zona operationala;  adoptarea de masuri corective/preventive si urmarirea indeplinirii acesora la termenele stabilite.

Managementul de top furnizeaza resursele necesare (resurse umane si calificari specializate, infrastructura organizationala, resursele tehnologice si financiare) pentru stabilirea, implementarea, mentinerea si imbunatatirea Sistemului de Management de Mediu. Organizatia investeste in instruirea conducerii, a responsabililor de mediu si a personalului in ceea ce priveste prevederile politicii de mediu si asupra factorilor poluatori din interiorul firmei, pentru a obtine un Sistem de Management de Mediu performant. Societatea este datoare sa informeze personalul si responsabilii de mediu cu privire la politica, obiectivele si tintele de mediu, dar si cu privire la performana de mediu si a realizarilor la nivelul organizatiei. Pentru a spori performantele organizatiei Directorul General impreuna cu Directorul Economic si sefii compartimentelor iau in considerare:  necesarul de resurse, precum si calitatea acestora, tinandu-se cont de limitele si oportunitatile legate de asigrarea acestor resurse;  resursele umane si calificarile de specialitate avand in vedere motivarea, dezvoltarea, abilitatile de comunicare si competenta personalului;  resursele reprezentate de echipamente si spatii, utilaje si materiale;  resurse reprezentate de facilitati, instrumente de software etc;  resurse reprezentate de documentatia operationala si tehnica;  resurse alocate protectiei mediului, sanatatii si securitatii. Cerinţa standardului ISO 14001, în scopul de a facilita un management de mediu efectiv, este ca atribuţiile, responsabilităţile şi autorităţile să fie documentate şi comunicate. O abordare pentru stabilirea responsabilităţilor de mediu este dată mai jos. (tabelul 1) Tabelul 1 Responsabilitatea de mediu Stabilirea conducerii generale Elaborarea politicii de mediu Stabilirea obiectivelor si programelor de mediu Monitorizarea globala a performantei SMM Asigurarea conformitatii cu reglementarile aplicabile Asigurarea imbunatatirii continue Identificarea asteptarilor clientilor Identificarea asteptarilor furnizorilor

Persoane responsabile Director general Director general Responsabili relevanti Responsabil de mediu Seful entitatilor organizatorice Seful entitatilor organizatorice Personal de la Marketing Personal de la Aprovizionare

Elaborarea si mentinerea procedurilor contabile Director financiar-contabil Conformarea cu procedurile stabilite

Tot personalul organizatiei

Managementul de varf al organizatiei trebuie sa numeasca unul sau mai multi reprezentanti specifici care, indiferent de alte responsabilitati, trebuie sa aiba definite atributii, responabilitati si autoritate pentru: asigurarea ca Sistemul de Management de Mediu este stabilit, implementat si mentinut in conformitate cu standardul ISO 14001; a raporta managementului de varf despre perfomanta Sistemul de Management de Mediu in vederea analizei acesteia si ca baza pentru imbunatatirea SMM. Resursele necesare se mai refera la:  resurse umane (competenta pentru asigurarea conformitatii, instruire pentru competenta, constientizarea importantei activitatilor desfasurate);  infrastructura (cladiri-spatii de lucru, utilitati, echipamente, transport, comunicatii, sisteme informatice);  mediu de lucru (zgomot, temperatura, umiditate, iluminare).

Responsabilul denumit de managementul de varf trebuie sa analizeze periodic SMM pentru evaluarea eficientei acestuia. Analiza trebuie sa ia in considerare oportunitatile de imbunatatire si necesitatile de schimbare a SMM, inclusiv a politicii si obiectivelor calitatii. In cazul analizei efectuate de management avem date de intrare si respectiv de iesire ale analizei.

Datele de intrare ale analizei trebuie sa cuprinda informatii referitoare la :      

rezultatele auditului; feedback primit de la clienti; performantele procesului stadiul actiunilor corective si preventive; urmarirea actiunilor stabilite in analizele precendente; propuneri de imbunatatire. a SMM.

Datele de iesire ale analizei trebuie sa cuprinda decizii si actiuni referitoare la:     

imbunatatirea eficientei SMM si a proceselor sale; imbunatatirea serviciilor in raport cu cerintele legale; necesarul de resurse; planuri de afaceri, strategie, investitie; creearea de noi obiective.

Related Documents


More Documents from "Marian"