STIMULARE BAZALA Inst.Crisan Adriana Inst. Opris Aurelia
ANDREAS FROLICH – Prof.ortopedagog – Parintele ,initiatorul metodei,cu o bogata activitate la nivel universitar, scolar,prescolar.
A creat stimularea bazala pt. un grup de oameni cu deficiente mintale profunde, considerand ca si daca sunt lipsiti de capacitati cognitive,au nevoie de contacte corporale ,pt. a experientia (imobilizati care au nevoie de cineva care sa le ofere intelegere,ajutor,in lipsa limbajului verbal sau gestual).
PRINCIPII TEORETICE Rolul exercitiilor de stimulare bazala este de a stabili: O
cale de intelegere Ce simte asistatul Ce simte cel care ofera asistenta
PRINCIPII ALE STIMULARII BAZALE: Dupa ce nu mai exista MISCARE,ATINGERE,nu mai exista SENZATII. Fiecare om are propriul proces de dezvoltare: Fizic Psihic Social Procesul individual de dezvoltare se bazeaza pe interactiunea cu ceilalti si sursa este propriul corp.
Copiii cu retard intelectual profund sunt foarte deficitari la perceperea mediului inconjurator cu propriul corp.
Perceptia, comunicarea si miscarea sunt
cele 3 elemente de baza in stimularea bazala care nu se pot separa pentru ca ele se interpatrund. Ex. Stand pe scaun nemiscat, cu mainile sub sezut si cu ochii inchisi, intr-o liniste deplina, timp indelungat. Rezultat: treptat sensibilitatea tactil- chinestezica se diminueaza pana dispare de tot.
PRINCIPIU:Intr-o incapere fara stimuli nu se mai diferentiaza mediul inconjurator. Experiment: Intr-o incapere fara sursa de lumina, in liniste deplina, se sta intins pe spate nemiscat 12-15 minute. Apoi,brusc, se provoaca un zgomot de intensitate mare(se tranteste cu putere un obiect metalic pe podea). Acest zgomot provoaca un disconfort sau poate bucuria ca se intampla ceva. Recunoasterea este foarte importanta.
REGULI IN COMUNICAREA BAZALA 1.Salutul(obligatoriu
la venire si la plecare) 2.Liniste in cabinet si o atmosfera placuta; 3.Mesajele sa fie clare; 4.Sa se respecte emotiile si sentimentele copilului; 5.Pozitiile fata de copil: In comunicare- fata in fata La lucru efectiv –in spatele lui pt. a nu-I distrage atentia In alte situatii se lucreaza in fata oglinzii.
Scopul stimularii bazale
Sa creeze ocazii pt. cunoasterea propriului corp; Ocazioneaza activitati de miscare dar NU trateaza un handicap; Sa stimuleze devz. Completa a perceptiei; Sa-I ajuta sa-si organizeze haosul din jurul lor.
ESTE O CALE SIMPLA DAR PUTERNICA DE A EDUCA DEFICIENTII SEVERI