Etapele lecţiei
Timp
Momentul organizatoric
1’
Activitate/discuție introductivă
3’
Ob. op.
1.1.1
Eșalonarea conţinutului Activitatea profesorului *Stabilesc ordinea şi disciplina în sala de clasă; *Pregătesc materialul didactic. *Prezint elevilor obiectele de pe masă. Întreb elevii: -Ce se întâmplă dacă stoarcem lămâie în apă? -Ce gust are amestecul? De ce? -Dar dacă se adaugă zahăr? -Ce se întâmplă dacă se agită? -Dar când se filtrează sucul, ce se întâmplă? -Ce fenomen observăm?
Anunţarea temei şi a obiectivelor
2’
*Anunţ subiectul şi obiectivele lecţiei pe înțelesul elevilor. *Notez titlul la tablă.
Activitatea elevilor *Pregătesc materialele necesare pentru desfăşrarea activităţii.
Elevii privesc cu atenție și răspund: -Amestecul celor două sunstanțe se combină și gustul este acru. -Zeamă de lămâie s-a dizolvat în apă și gusturile acestora au format un amestec. -Zahărul îndulcește amestecul și se dizolvă încet.
Strategia didactică Metode şi procedee Conversaţia
Conversaţia Explicaţia Experimentul
Resurse materiale Caiete Fişe de activitate experimen tală
Forme de organizare Frontal
Pahar Lamiae Zahăr Strcurătoa re
Frontal
Tablă Caiete
Frontal Individual
-Zahărul se dizolvă mai repede și gustul devine mult mai dulce. -Amestecul este limpede fără particule de ămâie sau zahăr. -apa se amestecă prin combinare cu cele două substanțe: zeama de lămâie și zahărul. *Ascultă cu atenție. *Notează titlul în caiete.
Conversația
Evaluare
Prezentarea optimă a conţinutului şi dirijarea învăţării
33’
1.1.1 1.1.2
1.1.1 1.1.2
* Prezint elevilor trei pahare în care voi amesteca următoarele ingredient: *Torn suc într-un pahar cu apă, după aceea îi rog pe copii să explice ce se întâmplă cu lichidele folosite. *Amestec apă cu mere feliate și întreb elevii: -Ce instrumente voi folosi pentru a separa corpurile solide de apă? *Torn apă caldă peste două cuburi de zahăr și observăm timpul de dizolvare a zahărului. *Torn apă rece peste două cuburi de zahâr și observăm timpul de dizolvare a zahărului *Notez la tablă: Cele mai importante amestecuri pentru om și celelalte viețuitoare sun tapa potabilă și aerul. Amestecurile se formează prin combinarea a două sau mai multe substanțe. Puse împreună pot alcătui un ameste omogen având aceeași compoziție și aceleași proprietăți( apă și suc)
Pahare Suc Apă
Frontal
*Elevii răspund: -cele două substanțe lichide se amestecă, prin combinare
Explicaţia Conversaţia Experimentul Explicaţia Conversaţia Experimentul
Apă Mere feliate strecurătoa re
Frontal
*Elevii răspund: -Pentru a separa corpurile solide de apă Vom folosi o strecurătoare mai mare. -Apa caldă dizolvă zahărul mai repede decât apa rece
Explicaţia Conversaţia Experimentul
zahăr apă caldă apă rece
Frontal
Tablă Caiete
Frontal Individual
*Elevii notează în caiete.
Probă practică
1.1.2
1.2.3
sau un amestec neomogen (apă cu nisip). Dizolvarea este fenomenul de rspândire a particulelor unor substanțe printer particulele altor substanțe, rezultând o soluție. (exemplu: saramura). *Elevii privesc și ascultă *Explic elevilor cu atenție. următorul experiment: -Amestec apă cu nisip și las nisipul să se depună pe fundul vasului, după aceeea scurg cu grijă lichidul din vas. *Elevii notează în caiete. *Notez la tablă: Procesul de separare a substanțelor insolubile de un lichid se numește decantare. Procesul prin care se separă o substanță solidă insolubilă dintr-un lichid cu ajutorul unui filtru se numește filtrare. *Elevii ascultă cu *Explic elevilor că: atenție. Plantele medicinale sunt separate de ceai cu ajutorul,unei site. Medicamentele sunt produse complexe obținute prin amestecul anumitor substanțe. Nu folosiți medicamente decât la
Probă practică
Experimentul Conversaţia Explicaţia
Tablă Caiete
Explicația
Frontal
Asigurarea retenției și transferului
5’
1.1.1 1.1.2
1.1.1 1.1.2
recomandarea medicului și sub supravegherea adulților. Sticla se obține prin topirea în cuptoare special a unui amestec format din nisip, piatră de var și alte materiale. Apa potabilă și menajeră este colectată și trebuie curățată prin diferite procedee de decantare și filtrare cu ajutorul unor aparate speciale. Epurarea este un proces de reținere și distrugere a substanțelor dăunătoare prezente în apele murdare menajere sau industrial colectate *Organizez colectivul de elevi pe grupe. *Fiecare grupă are de realizat un experiment și de completat fișa de activitate experimentală. Grupa 1 Amestecați o lingură de Elevii efectuează pietriș într-un pahar cu experimentele. apă. Așteptați să se depună apoi separați prin decantare. Grupa 2 Amestecați o lingură de boabe de piper într-un pahar cu apă, apoi agitați
Experimentul Conversaţia Explicaţia
Pahar Apă Pietriș Lingură Fișa de activitate experimen tală Pahar Apă Boabe de
Pe grupe
Evaluarea după activitatea practicexperimen tală
1.1.1 1.1.2
1.1.1 1.1.2
Aprecieri şi recomandări
1’
cu o linguriță. Găsiți metoda de separare adecvată.
piper Lingură Fișa de activitate experimen tală
Grupa 3 Amestecați o lingură de sare într-un pahar cu apă rece, apoi agitați. Încercați să separați amestecul. Ce observați ?
Pahar Apă rece Sare Lingură Fișa de activitate experimen tală
Grupa 4 Amestecați o lingură de sare într-un pahar cu apă caldă, apoi agitați. Încercați să separați amestecul. Ce observați ?
Pahar Apă caldă Sare Lingură Fișa de activitate experimen tală
*Cer elevilor să prezinte rezultatele experimentelor.
*Elevii prezintă rezultatele obținute
Conversația
*Fac aprecieri şi recomandări.
*Ascultă cu atenție aprecierile și recomandările.
Conversaţia
Frontal
interevalua re autoevalua re Aprecieri verbale