De neamul moldovenilor Din ce tara au iesit stramosii lor Miron Costin Titlul lucrarii corespunde conceptiei curente in istoriografia romaneasca veche de a se realiza opere importante pentru trecutul istoric a unui stat si nu pentru intregul popor roman. De abia la sfarsitul secolului al XVII -lea si la inceputul secolului al XVIII-lea sunt redactate primele incercari de sinteza care studiaza istoria tuturor romanilor. Prin titlu,Miron Costin realizeaza trecerea de la vechiul tip de istoriografie la cel nou.El nu are ca punct de plecare numai neamul moldovenilor ci si problemele originii intregului popor. Isi incepe povestirea de la venirea imparatului Traian pe aceste meleaguri. Cronicarul isi doreste sa scoata la iveala felul neamului, de ce origine sunt locuitorii Moldovei si Tarii Muntenesti,de unde sunt veniti stramosii nostri si sub ce nume,cand s-au deosebit si au numele de acum moldovean si muntean,ce limba au vorbit si cine a locuit pe acest pamant si sub ce nume. Sunt cateva din idelile care ne-ar ajuta sa aflam originea noastra. El il lauda pe Grigore Ureche,autorul "Letopisetului Tarii Moldovei", pe care il continua insusi Miron Costin in letopisetul sau,dar Costin confunda crearea marcii lui Dragos in nordul Moldovei (1352) cu intemeierea statului feudal al Moldovei (1359) de catre Bogdan. Spune ca Grigore Ureche a fost singurul caruia i-a fost mila de tara noastra ca aceasta sa fie acoperita de negura uitarii. Din povestirile unor boieri a auzit ca Simon Dascal Istratie Logofatul l-a creat cu nascocirile sale pe Misail Calugarul,un urmas fidel al acestuia. Ureche spune ca nu apare nici o scrisoare de la inceputul domniei lui Dragos pana la Alexandru Voda cel Mare si Bun si de aici porneste intrebarea:"De unde sunt aceste nascociri cum ca stramosii nostrii vin din temnitele Ramului ce au fost dati pentru a-l ajuta pe Vladislav I cel Sfant, regele Ungariei?" Spune ca avand ca pavaza pe Enea Silvio Piecolomini;scriitor si diplomat italian care intre anii 1458-1464 a fost papa(Pius al II -lea) si istoricul maghiar Stefan Szamoskozy. Dar Stefan Szamoskozy aduce un argument ca nici moldovenii,nici muntenii nu se trag din ramleni,ci ca imparatul Traian la venirea pe aceste meleaguri si-a pus slujitori care i-au invatat pe daci limba ramleneasca. Miron Costin spune ca cel mai frumos si mai de folos in viata omului este cititul cartilor,prin intermediul carora putem intelege puterile lui Dumnezeu. Scriiptura ne ajuta sa intelegem ca avem puterea de a ne creea un viitor diferit de trecut.
Capul dintai.De Italia Italia asemanata ca asezare cu Grecia de catre cronicar este descrisa ca o tara plina de cetati,orase frumoase,cu o multime de oameni,targuri vestite,pline de toate belsugurile.."raiul pe pamanat" Prin asemanarea denumirilor primite de romani si italieni de le popoarele straine ne putem da seama de apartenenta noastra cat si a Italiei la poporul latin. Cu o adevarata maestrie,Miron Costin ne arata asemanare obiceiurilor si a limbii dintre romani si italieni,aratandu-ne de fapt ca ne tragem din acelas neam ramlenesc
Capul al doile.De imparatia Ramului Imparatia Ramului,cea mai mare si mai puternica ,era preamarita in sfanta biserica inca din vremea primului imparat roman,Augustus,caci in zilele lui s-a nascut Iisus Hrisots din Fecioara Maria. Dupa razboiul dintre greci si troieni,Troia a cazut ramanand Antenor si Enea,doi eroi troieni care s-au refugiat in nordul si sudul Italiei.Asa au ramas de fapt troienii mostenitorii italieniilor.
Capul al treilea.De Dachiia Dacia peste a carei asezare si limba au trecut multe veacuri inaintea lui Hristos,era marginita la rasarit de catre apa Nistrului ,la miazazi de Marea Neagra si Dunare,la apus de Panonia,la miazanoapte de Moravia si Pedolia, a fost in vremea lui Domitian,imparul Ramului o mare putere,ce golea de multe ori visteria Ramlui pentru a nu le robi tarile.
Capul al patrulea.De Traian imparatul Traian,imparatul Ramului al VII -lea dupa Augustus,ajungand la imparatie,a facut ordine,a facut armata,pentru a-i putea tine in frau pe cei care ii cotropeau regatul. Buna organizare a armatei a dus la castigarea mai multor lupte,consecinta carora a fost supunerea intregii lumi. Vrand sa se razbune pe daci pentru cele facute,el porneste cotropirea tarii,construiind un pod peste Dunarea,dupa acestea se porneste lupta,ii invinge pe daci si numeste Muntenia si Moldova-Colonii romane. Isi extinde cotropirea si in Ardeal,in toata Europa(exceptand Suedia si Danemarca),in Asia si Africa,zonele cucerite fiind numite colonii romane. Recruta tinerii din coloniile romane,pe care ii instruia in scoli militare,folsindu-i ulterior pentru noile lui cuceriri. In ciuda trecrii timpului si a numeroaselor cotropiri,de la moartea lui Traian,neamul romanesc si-a pastrat roginea,limba si sufletul curat.
Capul al cincile.De numerile neamului acestor tari si de port si de lege crestineasca,de unde au luat Noi ca popr roman,ne tragem din Italia,imparatia Ramlui si indiferent de cum ne-au numit popoarele straine ca nume,limba vorbita de noi este romana