Sistemul Solar

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Sistemul Solar as PDF for free.

More details

  • Words: 1,505
  • Pages: 4
SISTEMUL SOLAR

SISTEMUL SOLAR s-a format acum, aproximativ 4 miliarde de ani I const n SOARE, cele nou planete care se nv rt in jurul lui I sateli ii lor. Aceste planete sunt: MERCUR, VENUS, PAMANT, MARTE, JUPITER, SATURN, URANUS, NEPTUN, si PLUTO. Sistemul solar s-a format, probabi, dintr-un nor de gaze I praf care s-a desprins dintr-un nor mai mare. For ele gravita ionale au f cut ca norul s se nv rteasc I s se contracte. Centrul, devenind foarte compact, dens I extrem de fierbinte, a format SOARELE. Celelalte materiale au format un disc, care ngr m dindu-se, au format corpuri. In urma ciocnirii corpurilor I r cirii lor s-au format planetele. SOARELE SOARELE este o mas gazoas , de m rime medie care are c ldur I lumin proprie, I care con ine 99.9% din toat materia din sistemul solar. Toate planetele, inclusiv PAMANTUL, fac o mi care de revolu ie n jurul SOARELUI. Cu toate c mai pu in de jum tate din a miliarda parte din energia SOARELUI ajunge pe PAMANT n fiecare secund , este deajuns s sus in via a. Petele solare, care apar pe suprafa a SOARELUI ca ni te pete negre, sunt regiuni mai reci de pe SOARE. Explozile solare - erup ii de gaz I particule asociate cu petele solare – pot distruge comunica iile I sistemul electric de pe PAMANT. V ntul solar, un uvoi de particule electrizate, str bate tot sistemul solar, cauz nd AURORA BOREALA.

MERCUR MERCUR este cea mai apropiat planet de SOARE. De pe suprafa a uscat a planetei, SOARELE apare de doua ori mai mare ca de pe PAMANT. Temperaturile de pe suprafa a planetei, care variaz cel mai mult din sistemul solar, pot ajunge amiaza la 427 de grade Celsius I pot sc dea noaptea p n la –184 grade Celsius. Suprafa a lui MERCUR este acoperit de cratere, provenite din bombardamentele cu meteori I I comete. MERCUR pare a fi f cut n majoritate din fier. Din cauza miezului de fier, planeta are c mp gravita ional, dar este prea mic I prea slab pentru a sustine mai mult de o sub ire atmosfer de vapori de sodiu I heliu. VENUS VENUS este a II-a planet de la SOARE. Cu toate c distan a p n la SOARE este de dou ori mai mare fa de cea a lui MERCUR, VENUS este cea mai cald planet din sistemul solar. O atmosfer sub ire I noroas format din dioxid de carbon, re ine c lduta solar I nv luie planeta cu un strat de acid sulfuric cauzat de erup iile vulcanice. Suprafa a planetei este format din c mpii ntinse i regiuni muntoase modelate de vulcani I de r urile de lav . Se crede c vulcanii continu s erup . Deoarece cantitatea dioxidului de sulf variaz , s-au depistat regiunile calde de pe planet . PAMANTUL Este a III-a planet de la SOARE. Datorit distan ei la care se afl de SOARE, prezen a unei atmosfere protectoare I a unui amestec corect de substan e organice, PAMANTUL este singura planet din sistemul solar care poate sus ine via a. Este deasemenea singura planet pe care o substan (ca apa) exist n stare gazoas , lichid I solid . PAMANTUL este extrem de dinamic a c rui scoar se recicleaz constant, datorit mi c rii continue a platfornelor. MARTE Este a IV-a planet de la SOARE av nd ca dimensiune jum tate din m rimea PAMANTULUI. Deasemenea este nclinat pe o ax care are ca rezultat existen a anotimpurilor. Aceste anotimpuri schimboare creaz pe planet v nturi care ating 161 k/h I care cauzeaz puternice furtuni de praf. MARTE are 2 sateli I care sunt probabil asteroizi captura i. Emisfera sudic a planetei este o suprafa stabil cu multe cratere. Si totu I, pe emisfera nordic se observ r uri ntinse de lav I vulcani gigantici considera I ca fiind cei mai mari din sistemul solar. O uria deschidere, numit Valles Marineris, este de cinci ori mai lung I de dou ori mai lat fa de Alpi. Nenumate canale ramificate str bat c mpiile care sunt str nse n apropierea Ecuatorului. Aceste canale se aseam n sistemului de r uri g sit pe PAMANT I s-ar fi putut forma c nd condi ile de pe MARTE erau foarte diferite de cele de ast zi.

JUPITER A V-a planet de la SOARE, JUPITER este cea mai mare planet din sistemul solar. Suprafa a lui JUPITER este de dou ori mai mare dec t suprafa a total a celorlalte planete laolalt . Inconjurat de 16 sateli I, JUPITER seam n cu un sistem solar n miniatur . La fel ca o stea, este compus n majoritate din gaze I I genereaz propria-I c ldur . Oamenii de tiin speculeaz c dac JUPITER ar avea de 70 sau de 100 de ori mai mult materie, ar fi o stea. Atnosfera planetei este f cut din benzi mi c toare, de gaze. Dominanta “MAREA PATA ROSIE”, av nd diametrul de trei ori mai mare fa de cel al PAMANTULUI, este o furtun uria care a existat cel pu in de c nd telescoapele observ JUPITERUL. O rota ie foarte rapid - odat la 10 ore d lui JUPITER cele mai scurte zile din sistemul solar I ajut la formarea unui puternic c mp magnetic care este de nenum rate ori mai mare fa de cel al PAMANTULUI. Noaptea pe JUPITER este departe de a fi ntunecoas : cerul este luminat de cei 16 sateli I, o auror str lucitoare cauzat de c mpul magnetic I str lucirea fulgerelor gigantice. SATURN Planeta SATURN este a VI-a planet de la SOARE. Este nconjurat de nenum rate inele formate din buc ele mici de roc I ghea . Acestea pot fi resturile de la un satelit care a fost f r mi at ntr-o coliziune cu un alt corp ceresc. SATURN are cel pu in 24 de sateli iar unii dintre ei au urmele unor astfel de coliziuni. Densitatea uria ei planete este at t de mic nc t poate oluti pe ap , un indiciu c este f cut n majoritate din gaze de hidrogen I heliu. SATURN I genereaz propria-I c ldur , probabil, deoarece gazele se separ n interiorul lui, printr-un proces similar celui de separare a uleului de o et. Aceast separare permite gazelor s transforme o parte din energia de mi care, energie cinetic , n c ldur . SATURN are un c mp magnetic puternic a c rui poli coincid cu polii geografici. URANUS Este a VII-a planet de la SOARE. Cea mai caracteristic particularitate este c se rote te pe o parte ajung nd doar pe un singur pol lumina solar . O teorie sugereaz c URANUS a fost lovit de un obiect mare,care l-a r sturnat. Obiectul a fost pulverizat iar resturile au format nori din vapori de ap I pulbere de roc . Mai t rziu aceste resturi s-au str ns form nd cei 15 sateli I I 11 inele care nconjoar planeta. O alt teorie sus ine c inelele s-au format din resturile create c nd c iva din sateli ii planetei au fost zdrobi I de meteori I mai mici. Ca I NEPTUN, n mare parte URANUS este un ocean murdar de ap sus inut de un miez de roc . Atmosfera format din hidrogen I heliu cu urme de metan d planetei culoarea albastru-cenu ie.

NEPTUN Planeta NEPTUN este a VIII-a planet de la SOARE. Cu furtuni uria e care sufl cu o putere de zece ori mai mare dec t cea a uraganelor – aproape deajuns s sparg bariera sunetului – NEPTUN este planeta din sistemul solar b ntuit de v nturile cele mai puternice. V-a r m ne de determinat ce cauzeaz aceste v nturi puternice. De patru ori mai mare dec t PANANTUL I pu in mai mic dec t URANUS, NEPTUN probabil, nu are limite bine definite ntre straturi. Are un mic miez de roc topit nconjurat de un ocean amestecat cubuc I de roc I noroi. Partea superioar a oceanului se gradeaz treptat ntr-o atmosfer compus din hidrogen I heliu. O mic cantitate de metan d planetei culoarea alb struie – gri. PLUTO Este a IX-a planet de la SOARE, cu toate c orbita ei eliptic o aduce mai aproape ca NEPTUN de SOARE. Mica planet (25 de planete ca PLUTO ncap n MERCUR, urm toarea planet ca micime) PLUTO pare a fi mai mult un asteroid f cut dintr-un amestec deroc , ghia , amoniac I metan. PLUTO I singurul ei satelit func ioneaz ca o planet dubl . CHARAN, satelitul lui PLUTO, este aproape jum tate din m rimea planetei I ar p rea de pe cerul lui PLUTO ca fiind aproximativ de ase ori m rimea LUNII. Cele dou corpuri se rotesc n jurul unui punct balansat care se afl ntre ele. Cele dou corpuri mpart chiar atmosfera sub ire de nitrogen a lui PLUTO.

Related Documents