Ghid de întrebări pentru verificarea cunoștințelor anterioare.
Cum definim propoziția ? Titlul poeziei este o propoziție ? De ce ? Care este subiectul propoziției ? Care sunt părțile principale de propoziție ? Ce fel de propoziție este aceea formată din predicat și subiect ? Cum am putea numi propoziția care pe lângă subiect și predicat conține și părți secundare de propoziție ? ( antonime pentru simplă) Ce rol au părțile secundare de propoziție ? Dacă predicatul prezintă negație ce fel de propoziție este? Ce este propoziția interogativă și ce semn de punctuație are la final? Cum se numește propoziția care prezintă o informație și se sfârșeste cu un punct ?
Sarcinile echipelor .
Pentru propoziția din fișa primită 1. Subliniați cu o linie predicatul și cu 2 linii subiectul. 2. Realizați schema propoziției. 3. Precizați felul propoziției. Propoziții Eu nu vreau pisică ! Mâța nu desenează gheme. S-a deșirat ghemul ? Unde a fugit pisica gri ? Va fugi pisica! Ioana și Ion au râs tare. Pisica nu toarce ? Noi iubim pisicile. Mâța a măzgălit măsuța!
Dumneavoastră aveți pisică ? El nu scrie. Poeziile au mult farmec. Pisica nu toarce mereu. Pisica nu sare pe geamul deschis. Afară plouă. Va găti bunica ? Noi mergem repede !
Pentru jocul de final ( dacă este cazul ) se vor folosi aceleași propoziții. Cerințele suplimentare ( dacă este cazul) vor solicita : transformarea propoziției date din simplă în dezvoltată sau invers transformarea din afirmativă in negativă sau invers. Transformări în interogativă enunțiativă sau exclamativă