Managementul inspecției școlare Sarcina 1 Părerea personala despre: Inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar = Inspecția de evaluare instituțională a unităților de învățământ preuniversitar
Inspecţia şcolarã generalã a unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar reprezintã o activitate de evaluare generalã a performanţelor diferitelor categorii de unitãţi de învãţãmânt, prin raportare explicitã la politicile educaţionale, scopurile şi obiectivele dezirabile propuse sau la standardele asumate în funcţionarea acestora. Scopul inspecţiei şcolare generale îl constituie:
evaluarea şi monitorizarea activitãţii unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar
îmbunãtãţirea rezultatelor şcolare prin evaluarea conformitãţii funcţionãrii şi dezvoltãrii unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar cu legislaţia privind învãţãmântul în vigoare, cu politicile, strategiile şi proiectele naţionale în domeniul educaţiei şi cu nevoile individuale, comunitare, regionale şi naţionale în domeniul educaţiei;
consilierea şi sprijinirea unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar şi a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic pentru îmbunãtãţirea propriei activitãţi.
Ȋn calitate de director, cadru didactic şi metodist al ISJ Olt, am participat, atât în calitate de persoană inspectată, cât şi de persoană care inspectează, la o inspecţie şcolară generală. Scopul unei astfel de inspecţii este acela de a verifica documentele cadrelor didactice din unitate, actul de predare şi calitatea materialelor transmise copiilor. Fiecare cadru didactic este evaluat pe baza unei fişe de inspecţie, profesorul metodist având sarcina de a urmări şi de a verifica activitatea dascălului. Pe parcursul unei întregi săptămâni toate cadrele didactice din unitate sunt verificate, iar activitatea managerială este controlată de inspectori. Responsabilul inspecţiei întocmeşte la final un raport care conţine concluziile tuturor compartimentelor evaluate şi recomandări pentru viitor. Uneori se poate da revenire pe o anumită categorie.