Cultuur profiel Middelburg Besluit gemeenteraad 27 augustus 2007 Beleid helpt bij het versterken van de culturele identiteit van Middelburg en voor de verdere optimalisering van culturele voorzieningen en activiteiten ten behoeve van inwoners en bezoekers. Ook zijn er vijf kansrijke projectvoorstellen geformuleerd. Het profiel moet worden gezien als een aanvulling op het noodzakelijke culturele basisaanbod en als een middel om Middelburg onderscheidend te profileren. Inleiding In Kwaliteitsatlas Middelburg 2030 werden onder meer 10 strategische projecten geformuleerd. Wat feitelijk ontbrak, was een helder afgebakend kader ofwel cultureel profiel, waaraan vervolgens bestaande projecten konden worden getoetst en waaruit tevens nieuwe projecten konden worden gedestilleerd. Doel en afbakening Dit profiel is bedoeld voor de komende vijf a zeven jaar. De jeugd vormt in dit kader een belangrijke doelgroep, maar ook de amateurkunsten spelen een belangrijke rol. Het zal niet de eerste keer zijn dat in Middelburg op projectniveau interessante samenwerkingsverbanden ontstaan tussen amateurs en professionals. De maatschappelijke en economische betekenis van de kunstsector speelt zeker ook mee. Maatschappelijk en economische effecten kunnen worden gezien als een positieve spin off van het cultureel profiel. Het cultureel profiel middelburg heeft primair als doel Middelburg te profileren als cultuurstad. Totstandkoming Gestart is met een nulmeting, daarna desk research en field research (ook wel site visits genoemd) aan Middelburg, Vlissingen, Veere en Domburg. Er zijn gesprekken gevoerd met sleutelfiguren in de provincie Zeeland en de gemeente Middelburg. Bij de opstelling van het cultureel profiel vormde de Kwaliteitsatlas een uitgangspunt. Doelgroep Het culturele imago van Middelburg wordt voornamelijk bepaald door cultuurhistorie en niet of nauwelijks door het aanbod van andere kunstdisciplines zoals podium en beeldende kunsten. Bijna uitsluitend dagbezoekers en bijna geen v verblijftoeristen en er is sprake van een lichte nadruk op 65 plussers. Nieuwe muziek zou aan die profilering kunnen bijdragen. De verzorgingsfunctie in de regio neemt toe. Met een sterk cultuurhistorisch aanbod, gecombineerd met een meer modern aanbod als De Vleeshal en De Drukkerij, neemt Middelburg een genuanceerde positie in ten opzichte van Veere en Vlissingen. (Veere =oud. Vlissingen = jong. Middelburg = er tussenin) Middelburg is wel in beweging. Op termijn komt het stadhuis vrij (dit was in 2001, dus dat is nu al zo) en er komt een nieuw A-theater (zijn ze mee bezig) verder wordt onderzocht of Stichting Nieuwe Muziek (heet nu anders) en het filmhuis nieuwe huisvestingsmogelijkheden heeft.
Middelburg op het kruispunt van cultuurhistorie en experiment Het voorgestelde cultureel profiel is gebaseerd op het kruispunt van twee sporen: -
Spoor cultuurhistorie
-
Spoor experiment
Middelburg wilt zich onderscheiden van andere historische steden door haar eigenzinnigheid te heroveren! Spoor cultuurhistorie Het cultuurhistorische spoor richt zich op activiteiten waarmee het behoud, de ontsluiting en de presentatie van cultureel erfgoed worden beoogd. Uit onderzoek van NIPO blijkt dat Middelburg landelijk wordt vereenzelvigd met cultuurhistorie. Door dit spoor verder te ontwikkelen speelt de stad in op haar sterkste bezit. Zowel nationaal als internationaal is sprake van een brede interesse in historische binnensteden. Een actieve interpretatie van het verleden kan ervoor zorgen dat het cultuurhistorische aanbod zichtbaar, toegankelijk en inzichtelijk wordt gemaakt. Spoor nieuw/experiment Het nieuwe/experimentele spoor richt zich op vernieuwende en grensverleggende uitingen op het terrein van kunst en cultuur en daaraan gelieerde disciplines. In 2001 = Stichting nieuwe muziek draagt potentie in zich maar maakt deze op dit moment niet geheel waar. Middelburg heeft in 2000 gekozen voor een inspirerend persoon (Barry Adamson) die ze als een typische vertegenwoordiger van het tussengebied van oud en nieuw zien. Qua marketing zou Middelburg de volgende strategie kunnen volgen: eerst de opinion leaders en de trend setters te beïnvloeden. Spoor ontmoetingen tussen cultuurhistorie en experiment. Wat middelburg uniek kan maken ten opzichte van andere steden is het arrangeren van ontmoetingen tussen cultuurhistorie en experiment, tussen monumentaal Middelburg en avant gardistisch kunstenaanbod, tussen OUD en NIEUW, zowel structureel als in de vorm van incidenten. Voorbeelden zijn: de Vleeshal en het Zeeuws Archief, waar in oude ruimtes nieuwe experimenten plaatsvinden. (door middel van tentoonstellingen) Voor wie? Het geografisch bereik van het C.P.M. (cultureel profiel Middelburg): eerste instantie richten ze zich op de eigen inwoners, waaronder uiteraard de jeugd. Daarna verblijfstoerisme, primair afkomstig uit Zuid en West Nederland en het Belgische grensgebied. La Group stelt voor om de welstandsklasse A te bereiken, omdat zij veel geld hebben. Daarnaast is de leeftijdsklasse 55+ belangrijk (veel oude mensen in Zeeland, veel vrije tijd en kapitaalkrachtig), maar ook de leeftijdsgroep 25-35 lijkt interessant voor Middelburg. Deze groep is mobiel en geïnteresseerd in vernieuwing. Middelburg heeft veel dagtoeristen, ook omdat er weinig hotels zijn.
Evenementenbeleid Een duidelijk afgebakend evenementenbeleid: zo kunnen bestaande culturele evenementen en nieuwe initiatieven worden getoetst aan de sporen cultuurhistorie, experiment en kruisingen daartussen. Culturele evenementen komen in aanmerking voor subsidie als de hieraan voldoen. De politiek heeft gekozen voor bestuur op afstand. In Middelburg ontbreekt een onpartijdig adviesorgaan, een culturele adviesraad waarin deskundigen uit alle betrokken disciplines zitting hebben, die een objectieve inhoudelijke toets kunnen uitvoeren. (alle gemeentes in Nederland zijn na 2001 veranderd: de wethouders vormen het kader en de raad maakt inhoudelijke beslissingen) Bestaande activiteiten en nieuwe initiatieven kunnen aan de hand van het cultureel profiel kritisch tegen het licht worden gehouden. Niet alle voorzieningen en beleidssporen kunnen zich onder het profiel laten rangschikken. Een budget van voldoende omvang moet worden gereserveerd om te kunnen inspelen op nieuwe ideeën en initiatieven die in de komende jaren in Middelburg zullen ontstaan en die passen binnen het voorgestelde cultureel profiel.
C.P.M: 5 kansrijke projectvoorstellen De projecten dienen: -
Aan te sluiten op één van de voorgestelde beleidssporen: cultuurhistorie, experiment en kruising
-
Imago versterkend en onderscheidend te zijn
-
Sector overschrijdend te zijn
-
Binnen een termijn van 4 jaar
-
Een redelijk draagvlak te genieten
-
Aantrekkingskracht bezitten met meetbare resultaten
Het evenwicht tussen gebouwen en activiteiten dient te worden behouden. Het doel = Middelburg te profileren. Project 1 invulling vrijkomend stadhuis Over transformatie van het vrijkomende, monumentale stadhuis tot een HUIS DER KUNSTEN. Een verantwoorde clustering van culturele en commerciële functies kan een belangrijke inhoudelijke meerwaarde opleveren en bijdragen aan een kostendekkende exploitatie van het complex. Gedacht wordt onder meer aan een galerie, een grand café en een arthotel. (ik weet dat er nu een internationale universiteit in zit en een tentoonstellingsruime, maar volgens mij geen hotel of cafe) Het stadhuis ligt vrij centraal en men wil zich vooral op de rijke bovenklasse richten. (welstandsklasse A en B), maar ook leerlingen vormen door middel van educatieve projecten een belangrijke doelgroep. (deze projecten zijn er al, kijk maar naar de lijst met culturele instellingen van middelburg) Project 2 multimediale ontsluiting middelburg
Het onderzoek van NIPO zegt dat Middelburg zijn sterke troef (cultuurhistorie) nog onvoldoende uitspeelt. De geschiedenis en het culturele erfgoed van Middelburg kunnen beter toegankelijk en inzichtelijk worden gemaakt via eigentijdse multimediale toepassingen. Dat wil zeggen speelse, spontane en toch educatieve vormen van informatievoorziening. (ik vind dat er in de meeste gemeentes te weinig wordt gedaan met multimedia. Dit kan een heel belangrijke manier van experimenteren zijn) Project 3 de verborgen stad Men zoekt hier naar nieuwe creatieve varianten op de traditionele routebeschrijvingen, gidsen, rondleidingen enzovoort.
Project 4 manifestaties beeldende kunst Projecten waarbij een breder publiek werd geconfronteerd met hedendaagse kunst in een historische omgeving. Middelburg heeft hiermee uitstekende kansen om zich krachtig te onderscheiden. Haar monumentale binnenstad in combinatie met de verworvenheden op het terrein van de actuele kunst vormen de unieke basis voor periodiek terugkerende, sculpturale kunstmanifestaties. Dat wil zeggen kunst in relatie met bijzondere plekken in de stad. (dit project heeft bijna elke gemeente: de buurtbewoners betrekken met kunstenaars om zo kunstwerken in de stad te plaatsen) Project 5 culturele informatie Middelburg Middelburg wil beter gecoördineerde informatievoorzieningen over het culturele aanbod in Middelburg.
In grote lijnen is dit het beleid van Middelburg van 2001. De overige informatie in het beleid betreft voornamelijk gegevens over leeftijd inwoners, bestedingspatroon etc. Natuurlijk zullen we de volgende vragen stellen: -
De afloop van de projecten. Welke zijn geslaagd, welke minder tot niet. Wat is hieruit voortgekomen, wat kun je hieruit leren.
-
Welke doelgroep(en) kan Middelburg moeilijk tot niet bereiken
(heb jij nog vragen beatrice?) Verder valt mij op (als ik de culturele instellingen bekijk) dat er veel 55 plussers zijn, maar weinig ACTIEVE of VERNIEUWENDE experimenten met ouderen wordt gedaan. Toch een belangrijke doelgroep lijkt mij? Instellingen richten zich voornamelijk op passieve en informatieve activiteiten als ouderen hun doelgroep vormt. Waarom eigenlijk? En bestaat er zoiets als experimenten met multimedia voor ouderen? Allochtonen worden ook niet genoemd. Daarnaast noemen ze af en toe stichting nieuwe muziek, maar er wordt maar weinig mee gedaan. (dit zijn ideeën) Wat komt er bij jou op als je dit leest? De synthese oud en nieuw sluit wel heel goed aan bij onze visie.