Roleplay nedir?
R
ole-Playing tamamiyle farklı bir kişilik yaratıp bu kişiliğe göre davranmaktır , herhangi bir olay olduğunda kendimiz gibi değilde yarattığımız yeni kişilik adına tepki veririz. Etkili bir şekilde roleplay yapmak için, karakterinizi yaratırken karakteriniz hakkında birçok şeyi düşünmeniz gerekmektedir. Zamanla karakterinizin kişiliği veya davranışları olaylara ve deneyimlerine dayanarak değişecekse de güçlü bir karakter altyapısı hazırlanmazsa diğer insanlarla etkili bir şekilde iletişim ve etkileşim kurulamaz.
Karakter Yaratma
B
ir Role-play karakteri yaratmak “Hangi skilleri GM’lemeliyim?” ile ilgili değildir. “Benim oynayacağım karakter kim olacak?” cümlesi Role-play karakterini yaratırken düşünmemiz gereken şey olmalıdır. Role-play karakterimizin inandırıcı , ilgi çekici ve en önemlisi de oynaması zevkli bir karakter olması için karakter konseptini dikkatli bir şekilde göz önüne almalıyız. Karakteriniz hakkında kendinize sorabileceğiniz YÜZLERCE soru var ve bu soruları sormak size herhangi bir “–“ getirmez aksine tamamıyla ileriye yönelik “+” lar olarak size dönecektir. Tabi bu yüzlerce sorunun arasında karakter konseptinin oturacağı birkaç önemli nokta vardır. Bu noktalara değinecek olursak :
İsim: arakter isminiz kesinlikle size özel olmalı! İsminiz Roleplay yaparken, bana göre , oldukça önemlidir. Doğru veya yanlış, insanlar karakterinizin ismini görür görmez bir yargıya kapılacaklardır. Bu yüzden karakter ismimizi seçerken bazı şeylere dikkat etmeliyiz. Eski yapıtlardan (Roman, Film, Oyun, Anime) gelme veya son zamanlarda popüler olan nicklerden gibi nicklerden uzak durmalıyız. Roleplay konusunda kötü nicklere örnek verecek olursak “WizZzarD” “Silver Blade” “Madenci” “SirSheytan” “Gandalf” “Bilbo” diyebiliriz. Karakterimize isim koyarken herkeste olmayan orijinal bir isim bulmalıyız ve buldugumuz isimde karakterimizin diğer özellikleriyle örtüşmeli. Tamamiyle uydurma olarak “Eramil” , “Arabeth Carsir” veya daha sıradan “Charles Thomas” , “Jemima” gibi.
K
Nerelisin?:
N
erde doğdunuza karar verirken , UO Cografyasinda kalmaya calismaniz daha iyi olacaktir. Yani direk haritadan bir mekan secip burda dogdum diyebilirsiniz. Ormandaki kucuk bir kasabada veya daha detaylı olarak sehirlerin yerleriyle ilgili daha detaylı verilerle hikayenizi perçinleyebilirsiniz. Mesela ; " Yew’in batakliklarinda , Empath Abbey’den cok uzakta olmayan , kucuk bir kasabada buyudum.” gibi.
Geçmiş:
C
ocukluğunuz ve geçmişiniz – hatta karakteriniz biraz daha yaşlıysa gençlik ve yetişkinliğiniz! Karakteriniz buralara bu dünyada ortaya çıkmadan önce neler yapıyordu? Karakterinizin geçmişine ait anları ve anılar karakterinizin nasıl bir kişiliği olduğuna dair büyük ipuçları verir. Bu yüzden karakterinizin geçmişini hazırlamak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir. Öncelikle karakterinizin geçmişini kendine has hadiseler ekleyerek zenginleştirin. Bu hadiseler ve olaylar çok önemli olabilir veya olmayabilir tamamiyle size kalmış fakat bu olayları diğer kişilerin değil sizin yani karakterinizin gözünden nasıl gördüğünü ve karakterinizi nasıl etkilediğini tasarlayın. Ardından ailenizin üyeleri , hoşlandığı bir kızı ve bunun gibi sıradan şeyleri ekleyin. Bu gibi birçok şeyi düşündükten ve parça parça tasarladıktan sonra karakterinizin geçmişi ve hayat süreci hakkında kafanızda güzel bir resim oluşacaktır.
Kişilik:
K
arakterinizin ne tür bir hayat ve yol seçtiğine karar verdiğinize göre onun kişiliğini daha rahat bir şekilde belirleyip , şekillendirebilirsiniz. Eğer zengin bir ailenin her daim korunmuş ve baskı görmüş şımartılmış bir çocuğu olarak büyüdükten sonra hala dominant babasının baskıları altında yaşayan bir genç iseniz karakteriniz herkesle arası çok iyi olan,ve Nimloth dünyasındaki kötülüklerle savaşarak geçmiş ağır bir günün ardından aksam handa kızlarla beraber içki içen bir karakter olması beklenemez. Geçmişinizle kişiliğinizin bağlı ve birbiriyle örtüşmesi karakterinizin inanılır olabilmesi için çok çok önemli bir kuraldır. Kişiliğinizi belirlerken de öncelikle büyük şeylerde karar verin. Genel kişilik , önyargılar , ahlaki bozukluklar veya karakterinize etkisinin büyük olacağı , diğer insanlarla etkileşimini arttıracak ve bu yolla kendisini daha rahat taşıyabileceği huylarını ve değer yargılarını seçin. Ardından hobileri , gizli ilgi alanları , tikleri , tuhaflıkları gibi küçük şeyleri aralara serpiştirirek karakterinizin sadece size özel olan bir şekle sokun. Zira kimse babasını orcların kestiği orc düşmanı demirci karakterini yüzbininci kez oynamak istemez.
Konuşma:
E
vet , bu aslında gerçekten önemli. RP yaparken bazı kişilerin kibar , bazı kişilerin kaba , bazı kişilerinde eski kelimeleri kullandığını görebilirsiniz. Bu özellik çok çok göze batmasa da sizin açınızdan da oyuna biraz daha eğlence katabilir. Karakterinizin nasıl konuşacağını da siz belirleyeceksiniz. Tabi ki bu da birçok etkene bağlı olabilir; geçtiğimiz örnekte verdiğimiz zengin ve şımartımış aile çocuğu kibar bir şekilde konuşurken, Britain’in arka sokaklarinda buyumus bir dilenci cocuk tabi ki boyle konusmaz. Daha kaba veya biraz daha sokak jargonu kullanarak konuşacaktır. Tabi konuşmada bile elimizde bir çok ilgi çekici seçenek var. Mesela hiçbir sağır olarak oynamak, RP yapmayı düşündünüz mü? Veya kekeme olan bir karakterle ? Veya herkesin dediğini yanlış veya doğru tekrar eden bunamış bir büyücüyle? Size kalmış.
Motivasyon, Eksikler ve Olaylar: Eğer RP için bir formül olsaydı sanırım en isabetli formül bu olurdu. Eğlence = Olay2 * Kişi Sayısı
B
uradaki değişkenlere baktığımızda kafamızda bir soru işareti oluşabilir. Peki olayı nasıl yaratacağız. Olaylar karakterinizin ideali olan şeye doğru ilerlerken karşısına kendi kendine çıkar ve onun önünü keser. Bu karşımıza çıkan şeyler , diğer karakterlerin bizimle yani karakterimizin idealine doğru giden yola çomak sokmalarıyla veya çok çok daha eğlenceli diğer yöntem ise kendimize büyük bir kusur yaratmayla olur. Bu tür bir olay, büyük bir kusur, Şekspir romanından fırlamışa benzeyen karakterlerde çok kullanılır ve bu karakterlerin çöküşünü hazırlar. Tabi karakterimizin kusuru çok büyükte olmayabilir. Örnek verecek olursak; • • • •
Kumar , hırsızlık bağımlılığı olabilir. Alkolik olabilir. Savaşlarda çok korkak veya arkadaşlarını arkasından vuran biri olabilir. Arkadaşının karısına bakacak derecede cinsel sapık olabilir.
Sizin hatalarınızla beraber karakterinizin hedeflerine ulaşmaya çalışmak size olağanüstü iyi zamanlar geçirtebilir. Bu kısmı iyi kavrarsanız hiçbir zaman sıkıcı bir anınız olmayacaktır.
Skill Seçimi:
S
imdi, nerde kalmıştık? Ah… Skill seçimi. Karakterinizin bir roleplay karakteri olması onun tamamen gereksiz bir skill tablosu yaratıp boş boş duracağı, britainde sabaha kadar içki içeceği anlamına gelmez fakat skill seçimini yaparken biraz daha hikayesine ve geçmişine uygun bir skill tablosu yaratmak gerekir. Bu biraz oynayacağınız karakter çeşidine göre kafa karıştırıcı olabilir. Mesela herhangi bir savaşçı karakter için bir roleplay geçmişi hazırlamak çok zor değildir. Genel olarak bir savaşçıya gereken skilleri seçip oyuna devam edebiliriz. Fakat ya bir cesur çiftçiyi veya eline silah almaya bile korkan bir gözcüyle oynayacaksak? Skillerinizi seçerken elinizden geldiği kadarıyla kendi karakter geçmişinize dayanarak bir skill tablosu oluşturmaya çalışın. Bunu yaparken kesinlikle karakterin roleplayiyle ters düşecek bir skill almamaya dikkat edin. Örneğin cesur bir çiftçi normalde onun ineklerini tehdit eden bir unsur karşısında eline pitchforkunu alıp tehdit eden kişinin karşısına geçebilir. E bunun için Fencing/Tactics/Herding skilleri alınabilir. Biraz daha karakteri sağlamlaştırmak için Anatomy/Healing ide alabiliriz. Fakat gidipte bu karaktere bir de Magery/Meditation kasarsak olmaz. PVP Skillerimizi konuşturmak istiyorsak çok fazla o zaman gidip başka karakterlerle oynayabiliriz. Ince Detaylar:
K
arakterinize iyice kafa yorduktan sonra , onun hakkında birkaç soruya cevap vermeye çalışın. Bu karakteriniz hakkında sadece daha da fazla kafa yormanıza değil , ayrıca başka birini soracağı ve sizin kafanızda tam olarak cevaplarını oturtmadığınız bazı sorulara karşı sizin bu boşlukları önceden doldurmanızada yarayacaktır.
Burdaki sorulara bir göz atın derim. Liste çok detaylı değil ama kendi kendinize böyle sorular sorarak listeyi kabartabilirsiniz. • • • • • • • • • • • • •
Şehir/Kasaba Şehir/Orman Aile/Arkadaşlar/Kendi Erdemler/Bencillik Chaos/Order İyimser/Kötümser Kanun/Anarşi Ölüm/Yaşam Geçmiş/An/Gelecek Değişim/Sıradanlık Gündüz/Gece Ün/Para Kariyer/Romantizm
Diğer sorularda şöyle gelebilir: • • • •
Karakterinizin cebinde neler var? Neden? Karakteriniz geçmişinde yaşadığı hangi olayı insanlar öğrenirse çok utanç duyar? Neden? Karakterinizin kendisini başka kişilere birkaç cümleyle nasıl tarif edebilir? Bu tarif sizin karakteri tarifinizden farklı mı? Karakterinizin hayatında çok büyük etkisi olmuş ve onun fikirlerine yön vermiş kişi kimdir? Nasıl olmuş ve etkilerini açıklayın.
Öneriler:
O
ncelikle bir biyografi yazarken eski usül ve herkesin yaptığını yapmayın. “Ben … yapıp (oraya bir meslekle ilgili birşeyler ekleyip) eve döndüğümde kasabamızı orclar/drowlar/başka şeytani yaratıklar basmıştı ve bütün ailemi öldürdüler. Ve bu günden sonra bütün gücümle çalışarak bir savaş makinasına dönüştüm. Savulun alçaklar , kahrolun adiler…” Allah allah! Harbi mi? E tamam bütün orcları mahvettin parçaladın… Eee… Sonra? Karakterinizin ileride kendini geliştirebileceği ve değiştirebileceği birşeyler çıkarmaya çalışın. Olaylar ve amaçlar roleplay konusunda büyük fırsatlar sunar bu yüzden karakterinizin geçmişini ve biyografisini yazarken ona boğuşacağı ve çekişeceği bazı şeyler ekleyin. Karakteriniz bir tanrı olmamalı. Her insanı eksik yanları vardır. Her insanın… Akıllanmaz bir yalancı mı ? Veya içmesi gerekenden fazlamı içiyor? Aşırı korktuğu bazı şeyler , fobileri mi var? Çok çabuk mu sinirleniyor? Bunlar sizin hayal gücünüze kalmış. Eksik yanlar roleplayi doyumsuz ve olağan üstü zevkli kılar hemde karakteriniz daha rahat akılda kalan bir hal alır.
Rajinhear.