ROQUETES REVISTA DEL CEIP RAVAL DE CRISTO
CURS 2008-2009
REVISTA nº 5
Juny 2009
2
SUMARI AMPA.......................................2 LIC..............................................3 Com tots els anys, per aquest temps, tenim la satisfacció de dir-los que la nostra revista la Ravaleta torna a estar amb vostès . És el 5è número, per tant, fa 5 anys que el col·legi entra un poc a les seves llars, quan tots plegats, alumnes i pares/mares , llegeixen i miren aquest fulls, que els mostra una petita part d’alguns dels molts treballs que durant el curs es porten a terme a les nostres aules . També ens volem dirigir des d’aquí, a la nova associació “Joves de la Ravaleta “ (futurs pares/mares). Mirant la revista Roquetes , hem llegit l’article que ens presenta a aquesta nova associació. Molts dels membres, són antics/es alumnes d’aquesta escola. Els felicitem pel la seva empenta i dir-los que estem totalment d’acord en què el barri ha de mantenir la gent i fer festes per a poder-se divertir aquí, però també aquí, es pot educar i molt bé, els/les seus/es i fills/es, ja que teniu una escola que està oberta per a tots els nens/es del barri, els vostres nen/es. Desitgem que aquesta nova associació que ve a completar el ric teixit associatiu i cultural de la Ravaleta tingui llarga i profitosa vida. Per finalitzar volem fer menció i recordar-los que aquest any celebrem el desè aniversari de l’escola nova, i invitar-los a tots, i en especial a les famílies dels nostres alumnes a la festa de fi de curs, que celebrarem al pati del nostre col·legi i que, ha estat, està i estarà sempre obert al seu poble i a tots els veïns.
EDUCACIÓ INFANTIL P3 i P4. .......................................4 P5............................................... 7 CICLE INICIAL Projectes ....................................8 El Drac..................................... . 10 Els nostres contes.......................11 CICLE MIJÀ Educació Física ........................12 Sant Jordi.................................. 14 Dia de la Pau............................. 16 Reciclatge................................. 17 Autobiografía............................ 18 CICLE SUPERIOR La Castanyada ...........................19 Trobada nadalenca......................20 Sant Jordi....................................21 Dracs......................................... .22 Còmics...................................... .24 Història del teatre...................... 28 Deltàrium.................................. 29 Baix Ebre ................................. .30 Poesia Sant Jordi........................ 31 Educació Física ..........................32 Pla Català de l’esport................. 34 MÚSICA.................................... 36 PASSATEMPS............................38
BON ESTIU !!!.
Blog Ceip Raval de Cristo: http://zermontcaro.blogspot.com Correu electrònic :
[email protected] 3
AMPA Altra vegada hem arribat al final de curs, i fem repàs de la feina feta durant l’any 2008/2009. Durant aquest curs l’Ampa ha participat amb les següents activitats : - Portem la gestió del Servei de menjador, patrocinem àpats de les festes que es porten a terme durant el curs ( la castanyada, la festa de Nadal, el dinar de pares de Nadal, el Carnestoltes,…) i la festa de fi de curs. - Aquest any també es realitza el projecte Pla de l’Esport a l’Escola curs 2008-2009, que consisteix en activitats esportives extra escolars, es realitza tots els dilluns i dimarts, els nens practiquen esports de voleibol i handbol. - També s’està realitzant el Servei de Ludoètnia, subvencionat íntegrament per l’Ajuntament, que té la seva activitat tots els dijous de 5 a 6,30 h. de la tarda. - L’Ajuntament també ha posat en marxa un curs de reforç escolar subvencionat íntegrament en horari no lectiu i està ple. - Aquest any s’ha posat en marxa el Servei d’acollida matinal extra escolar de 8 a 9 del matí subvencionades en part per la Generalitat . Les famílies només paguen un petit cost, i ha tingut bastant d’èxit . El Col·legi ja us ha informat que han sortit les beques de menjador del Consell Comarcal us recomanem que no deixeu fins al darrer moment el sol·licitar-les . És preferible presentar-les directament al Consell Comarcal, així podran comprovar que porteu tots els documents necessaris. Heu de tenir en compte que per tal d’agilitar l’adjudicació dels ajuts, es donarà prioritat de tramitació a aquelles sol·licituds que vagin acompanyades de la declaració de la renda o del certificat d’imputacions . Us recordem que l’Ampa està oberta a tots els pares i mares que hi vulguin formar part ; com més serem els que col·laborem en aquesta tasca, millors serveis podrem aconseguir per als nostres fills i filles. Us saludem atentament, L’AMPA del CEIP Raval de Cristo.
4
LLENGUA, INTERCULTURALITAT I COHESIÓ SOCIAL La diversitat cultural
És temps de diversitat cultural , aquesta diversitat és enriquidora en l ‘educació i cal partir de la convicció que som més iguals que diferents .Només des d’aquesta convicció és possible un tractament adequat a la diversitat . Com a conseqüència d’aquesta diversitat , als mestres des de fa uns anys , ens ha canviat , una mica, la feina . Durant el període de l’ensenyament obligatori, ens agrade més o menys , la nostra tasca no radica solament a facilitar l’aprenentatge, a conèixer i l’aprendre a fer . Cal afavorir sobretot l’aprendre a ser i l’aprendre a conviure . De fet això no és tan nou i els veritables professionals de l’Educació ho hem tingut sempre present i ho treballem. El que pretenem els educadors que tenim diversitat cultural i social és aconseguir una societat escolar cohesionada, on els alumnes siguin capaços de respectar-se els uns als altres com a conciutadans. Als mestres del CEIP “Raval de Cristo” ,el que ens preocupa, i no tenim cap dubte a l’hora de treballar-ho, és garantir la igualtat d’oportunitats a tots els alumnes del centre , més que tot el fantàstic mostrari de trets culturals que tenim i que ens fa a tots diversos i diferents. Trets culturals que hem de tenir en compte però que hem de saber situar i mantenir en el seu lloc.
Orquídea Albiol
5
LES BONES MANERES vistes i treballades pels alumnes d’educació infantil
6
7
Els nens d’educació Infantil hem preparat aquest teatre per a fer-lo a la festa de final de curs . Teatre d’educació infantil Es tracta d’un teatre per a demostrar que totes les persones podem tenir gustos i interessos diferents. A la vegada, també podem divertir-nos amb allò que ens toca fer, i procurar no fer mai mal als altres. Respectem els gustos dels demés.
Sóc un caragol, i el que m’agrada, m’agrada... és deixar un filet de plata damunt de les pedres
Sóc una aranya, i el que m’agrada, m’agrada... és gronxar-me penjada d’un fil de seda
Sóc un camaleó, i el que m’agrada, m’agrada... és disfressar-me de colors perquè no em vegin
Sóc un cérvol, i el que m’agrada, m’agrada... és menjar-me les móres madures del bosc
Sóc una zebra, i el que m’agrada, m’agrada... és passar-me hores i hores comptant les ratlles del meu cos
Sóc un pingüí, i el que m’agrada, m’agrada... és patinar sobre el gel i frenar de cap en la neu toveta
Sóc un liró, i el que m’agrada, m’agrada... és dormir
8
CARNESTOLTES A EDUCACIÓ INFANTIL Aquest curs tots els alumnes d’educació infantil vam disfressar-nos de ratetes, recordant el conte del Flautista d’Hamelin. Ens ho vam passar molt bé!.
CONCURS LITERARI DE SANT JORDI Per a celebrar la Festa de Sant Jordi, a l’escola es va fer un concurs literari. Com els alumnes d’educació infantil no sabem encara escriure frases, vam fer dibuixos sobre la llegenda de Sant Jordi. Els següents dibuixos són els que van guanyar els tres premis, segons els nivells : David Rodríguez Ginovart (3 anys), Roger Platero Belmonte (4 anys), i, Mohamed Ouaissa (5 anys). Enhorabona pel seu esforç!.
ELS CICLE
PROJECTES A INICIAL 9
Els alumnes de cicle inicial aquest curs hem treballat dos projectes a 6ª hora. Primer vam treballar les “papallones” i vam aprendre moltes coses, com que en podem trobar a tot el món, que el seu cos està cobert d’escates, que la seva boca es diu espiritrompa, perquè té forma d’espiral i li serveix per xuclar les flors ... També vam dibuixar i decorar papallones perquè a la natura en podem trobar de tots els colors i de mides diferents. En segon lloc hem treballat el projecte dels “gats”, amb aquest hem après a classificar els animals segons el què mengen, segons com nèixen, segons si tenen esquelet o no... Hem vist que els gats són del grup dels felins i hem estudiat les característiques d’aquest grup, ja que és un grup d’animals força interessants, entre els quals es troben el lleó, el tigre, el guepard, el lleopard, el linx ... I amb tota la informació que hem buscat, finalment hem elaborat un mapa conceptual del gat, al nostre racó de projectes de la classe.
MAPA CONCEPTUAL DEL PROJECTE 10
PREMIS SANT JORDI CICLE INICIAL
Bea de 1r
Vadim de 2n
11
DRACS DE CICLE INICIAL Els nens de 1r. i 2n. vam fer aquest drac el dia de Sant Jordi . Ho vam fer amb trossos de revista de color verd i després els vam anar pegant per dintre del dibuix . Va quedar molt BONIC!!!.
Autors : Tots els nens de Cicle Inicial
12
EDUCACIÓ FÍSICA CICLE MITJÀ
13
Aquest curs han estat moltes les coses que els alumnes d’Educació Física del centre han realitzat, una de totes aquestes ha estat el treball de l’orientació. Aquest any però, l’hem treballat d’una manera molt diferent al curs anterior i val a dir que la classe de Cicle Mitjà hi ha posat molt interès ja que com podreu veure van elaborar fins i tot el seus propis circuits. Per tal de realitzar el treball els alumnes disposaven d’uns fulls amb diferents circuits dibuixats i de tota una sèrie de material (cordes, cons, totxanes, cèrcles, minicèrcles…) que podien utilitzar per tal de muntar els diferents circuits. Aquí teniu un exemple d’un d’aquests fulls.
Després de realitzar aquesta part ells van ser els encarregats de dibuixar el seu propi circuit i de col·locar-lo correctament, aquí els podeu veure en plena feina.
14
Finalment aquí teniu els seus originals circuits.
15
SANT JORDI 2009 Els alumnes de cicle mitjà , vam participar al concurs de poemes de Sant Jordi, aquests són els guanyadors:
Guanyadora de tercer:
Guanyador de quart :
L’amistat L’amistat és un tresor no estic parlant d’or. Entre nosaltres no hi cal justícia, no necessitem l’avarícia, és el contrari d’ una carícia. La nostra amistat no es cap pecat, és felicitat. Amb un tros de paper, una amistat nova és pot fer. De vegades ens barallem, Però sempre ens perdonem
JA ARRIBA SANT JORDI Ja arriba Sant Jordi, per repartir tot l’ordi. Amb la seva estimada, més ben dit casada Salta el seu cavall, amunt, amunt i avall. Amb crits d’alegria dels ciutadans, s’omplen els carrers de galans. Cavaller jove i ben plantat gràcies per matar el mal passat Redoine
Andrea
Però n’hi havia més...... Sant Jordi Hi havia una vegada
L’amistat
en un regne encantat,
L’amistat és l’amistat
un príncep engalanat
Qui s’enamora, s’enamora.
que per salvar a una princesa
L’amistat no és diu en paraulotes,
de la que estava enamorat,
Es diu amb el cor.
contra un gran drac va lluitar.
Si dius paraulotes
Una llança li va clavar
No aconsegueixes res.
i de la sang que de la ferida va brotar
Més que odi.
una rosa roja es va esclatar
Samira
i a la princesa li va regalar. Quim
16
Sant Jordi desgraciat
A la Ravaleta
De qui estàs enamorat? A la Ravaleta
Del gat o de la princesa del terrat.
te regalen una floreta. Per què Sant Jordi
Si estàs enamorat de la princesa del terrat
va matar al drac. I de la sang del drac
estàs torrat. Per què la princesa del terrat
va sortir una floreta. Van menjar ordi,
té un gat Roger
i es va inflar d’ordi. Oriol
17
DIA DE LA PAU. CEIP RAVAL DE CRISTO El dia 30 de gener vam celebrar a l’escola el dia de la Pau, vam escriure poemes i desigs que després vam lligar als globus per a que arribessin a tots els llocs.
Alumnes Cicle Mitjà 18
El reciclatge El divendres dia 22 de maig els monitors del parc natural dels Ports ens van fer una xerrada sobre el reciclatge i això és el que ens van explicar. Primer ens van dir que la natura te ha veure amb el reciclatge i el cicle de l’aigua, quan l’home intervé a la natura ho comença a embrutar tot… Després ens vam parlar de com hem de col·laborar amb la neteja del planeta. Els contenidors són un eina molt útil, cal abocar cada cosa al lloc corresponent: •
Paper i cartró al blau
•
Vidre al verd
•
Plàstics i envasos al groc
•
Residus orgànics al marró
•
La resta al contenidor gris
També ens van dir que els objectes de casa que s’espatllen van a la deixalleria. N’hem après moltes coses i era molt interessant. Andrea
19
Mi autobiografía Yo me llamo Redoine Chmali Benissa. Nací en Tortosa el sábado 18/7/1999 a las 19:20. Desde aquel tiempo han pasado muchos años y ahora tengo 9 años. Mis padres se llaman: Moktar Chmali y Hafida Benissa y mis abuelos se llaman: Fatima y Mohamed. Estoy siempre con mi hermano Othmane que es un pesado. Desde que yo nací vivo en la Raval de Cristo. Recuerdo que un día me pasó una cosa terrible: Mi madre me había dado 20€, con lo cual tenia que comprarme cosas, pero cuando llegué a la tienda me había caído el dinero. A la tarde mi madre me preguntó por el material y yo le dije lo que me pasó. Y mi madre me echó la bronca más grande.
20
Redoine
LA CASTANYADA 2008 Quan arriba la castanyada tots els nens ho volem celebrar, és la primera festa de l’any i sempre en tenim moltes ganes . A la classe de cinquè, aquest curs hem decidit fer una coca de iogurt i ens la hem menjat. També hem fet dibuixos sobre la castanyera i hem fet una cistella molt gran que l’hem pintat en ceres i dintre hem posat totes les castanyes l’hem penjat a la paret. El divendres per la tarda, també hem menjat castanyes, que han torrat els nens de sisè perquè és l’últim any que estan a l’escola. Si la coca de iogurt la voleu fer vosaltres a casa, aquí us escrivim la recepta . Bon profit!!!. KHADIJA EL QAYET 5è curs
COCA DE IOGURT Ingredients : 3 ous 1 iogurt de llimona 2 mides de iogurt de sucre 1 mida de iogurt d’oli 3 mides de iogurt de farina 1 sobre de llevat amb pols “ Royal”
Explicació: Es barregen en un bol els ous, el sucre, el iogurt de llimona, l’oli i el llevat fins tenir una pasta cremosa .A continuació, afegim la farina, removent constantment perquè no es formin grumolls . S’untà un motlle amb mantega, s’hi aboca la massa i es posa al forn durant 30 minuts a temperatura mitjana. Es menja quan està freda .
21
TROBADA NADALENCA DE LA ZER MONT CARO
19/ 12/ 08
Aquest any, els nens de la ZER Mont Caro , vam fer la nostra trobada de Nadal a Alfara de Carles . De bon matí, ens van venir a buscar dos autocars i ens van portar a tots els nens i mestres del Col·legi Raval de Cristo fins al Reguers, allí van pujar els xiquets i els mestres de l’escola del Reguers , alguns ja ens coneixíem del curs passat, vam t tenir una gran alegria de tornar-nos a veure, vam fer un poc de xivarri i vam cantar cançons En arribar a Alfara , el col·legi d’allí ens estava esperant, són pocs nens i el col·legi és petit però molt acollidor . Quan vam arribar al col·legi ens vam dividir en grups per a poder fer els tallers . els
més petits van fer un taller de dibuixos de Nadal i els grans ens van passar un
vídeo dels aliments típics de les nostres comarques, després, l’Ampa d’allí ens va fer un bon
esmorzar a l’ acabar d’esmorzar vam cantar nadales tots junts, i el pare
Noel ens va regalar un petit obsequi, ens ho hem passat molt bé . I una altra vegada cap a casa!!!. Quina ràbia!!!.....
BON NADAL!!!
RAMÓN COLOMÉ
de 5è curs
22
SANT JORDI Aquest curs a Sant Jordi els nens del Col·legi de la Raval de Cristo, hem fet un concurs de dibuixos i poemes , els més petits han dibuixat a Sant Jordi i el Drac i els més grans hem fet poemes , a la classe de 5è ha guanyat Cristian Portillo amb el següent poema
Sant Jordi soldat valent Va matar el drac dolent, I una festa celebrem Perquè tothom està content. En aquest dia tan especial Tots fem algun regal, Llibres i roses comprem Per a la dona que més estimem. CRISTIAN PORTILLO
23
HEM FET DRACS PER SANT JORDI
5e curs
AQUEST DRAC L’HAN FET : AITANA ARLÁNDEZ MIRIAM ARLÁNDEZ I SARA FUSTER
Als nens/es de 5é, a la classe de plàstica , la mestra ens va suggerir si volíem per Sant Jordi construir dracs . Nosaltres ens hem reunit a casa ,i hem fet aquests dracs tant bonics. Ens ha costat molt, però hem tingut la família al nostre costat que ens ha ajudat. El dia de Sant Jordi els vam portar a l’escola i tots /es van quedar bocabadats.
24
QUINS DRACS MÉS BONICS !!!.
AQUEST DRAC L’HA FET : RAMÓN COLOMÉ
AQUEST L’HA FET : CRISTIAN PORTILLO
AQUEST L’HA FET IVAN PORTILLO
25
A cinquè hem fet còmics!!!
26
27
28
29
30
HISTÒRIA DEL TEATRE
Els orígens del teatre són molt llunyans. Les primeres representacions teatrals van ser a Grècia, els primers teatres foren de fusta; més tard va passar a ser de pedra, excavant un semicercle en un turó. Les grades i l’escenari estaven col·locats de forma que els espectadors tinguessin una bona audició. Els actors anaven vestits amb túniques llargues portaven la cara tapada per una màscara. El teatre romà fou hereu del grec. Era més espectacular amb carros de combat i animals exòtics, tot a fi de meravellar al públic. A l’Edat mitjana el teatre es representava a l’interior de les esglésies i places públiques. El teatre era de temes religiosos. Al segle XVI aparegueren les primeres sales destinades a les representacions teatrals. Als segles següents l’ escenografia i la decoració tenen un progrés notable, es va inventar la tramoia, que permetia canviar l’ escenografia en pocs minuts. Actualment l’ escenografia ha experimentat una ràpida evolució, podem trobar escenaris circulars o amb plataformes mòbils. Les obres són moltes i molt variades i estan a l’abast de tots els gustos. CARME RAQUEL I ALEXANDRA
6è curs
31
EXCURSIÓ A DELTARIUM
El dia 29 de maig a les 9’15 del matí , sortíem amb l’autobús des de l’escola . Anàvem d’excursió de fi de curs . Ens dirigíem al Deltarium , un lloc molt bonic que es troba al Delta de l’Ebre . En arribar a Deltarium , vam esmorzar , després vam veure els animals . Hi havia: burros , “pavos reals “ , ànecs colls verds , porcs , cabres , estruços .... Un monitor ens anava explicant coses de cada grup d’animals , tot era molt interessant . Ens vam quedar una mica parats de l’agressius que són els cignes . Tan bonics que són i pacífics que pareixen ! . Després de donar voltes pel parc i veure tots els animals i arbres que hi ha, ja era l’hora de dinar i vam fer cap tots al menjador. .Allí ens esperava una taula molt ben parada i un bon menú que quasi a tots ens va agradar molt : Macarrons, cuixa de pollastre amb “pataques” fregides i per postres un gelat. Després de dinar vam anar a fer un passeig en canoa per la bassa , allí ens ho vam passar molt bé . Els monitors ens van tornar a reunir i ens van explicar normes per anar a fer els esports d’aventura. Tots en filera un darrere l’altre van anar passant per tots: els “ponts tibetans” són uns ponts de fusta molt alts i anàvem passant per damunt de taules de fusta. Des d’allí passàvem a escalar una paret bastant alta. Finalment a berenar , i tots a l’autobús. Vam tornar a la Raval . I una vegada aquí cadascú a casa d’ell.
Anna Berenguer i Joana Grau
6è curs
32
El Baix Ebre és una comarca d'ambient mediterrani situada a la part meridional de Catalunya, vertebrada pel riu Ebre, i limitada pel sector final de la Serralada Pre-litoral en contacte amb el Sistema Ibèric i la Mediterrània amb el delta de l'Ebre. Els camps d'arròs, que ocupen dos terços de la superfície del delta, són el tret més característic i diferenciador de l'economia de les Terres de l'Ebre. Cítrics i l'olivera. Destaca també l'avicultura, la cunicultura i els ports mariners de l'Ampolla i l'Ametlla. La indústria està poc desenvolupada.
La vegetació és molt variada. A la vessant marítima dels Ports de Beseit és de garric o margalló, a la part més baixa; més amunt hi ha alzines, i a la part més alta roures i pinedes. A la zona humida del delta la vegetació és comparable a la de les àrees d'estanys i aiguamolls més septentrionals; hi ha boscos de ribera, alberedes als llocs més enlairats i salzerars als més baixos; també hi creixen verns, freixes, oms, vimeneres i pollancres.
El delta de l'Ebre constitueix la zona humida més gran de Catalunya i és l'hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània després de la Camarga. La cuina de la comarca és molt variada. Els menjars típics de l'interior són la carn a la brasa, cargols amb salsa, espàrrecs i bacallà. De la cuina dels pobles pescadors destaca el suquet de peix. L’arròs a banda, la mariscada i la paella. Al delta és típica la cuina d'angules, anguiles, ànecs, i diferents formes de cuinar l'arròs
Estadístiques Superfície 987,9 km2 Població 64.645 habitants habitants/km2 habitants
Densitat
65,4
Població 1975 65.673 Població 1981 62.554 33
habitants
Població 1986 64.452 habitants Jordi Subirats Fontanet 6è de Primària
CONCURS DE POESIA SANT JORDI 2009 A la classe de 6è va guanyar la poesia de Marta Sánchez Espinach. Sant Jordi un cavaller valent, ha deixat el poble
content
al drac ja ha vençut amb la llança, i el seu escut. Sant Jordi la princesa ha salvat, i la princesa contenta s’ha posat.
Marta Sánchez Espinach
34
EDUCACIÓ FÍSICA CICLE SUPERIOR El passat 27 de maig els alumnes de cicle superior (cinquè i sisè) van poder gaudir d’una activitat ben diferent a les que normalment realitzem a les classes d’educació física. El Club de Rem Tortosa va venir a l’escola a presentar-nos el seu esport, el REM, després d’una petita presentació ens van ensenyar quins moviments havíem de realitzar per poder remar, posteriorment vam realitzar una part pràctica per tal que tots els alumnes poguessin aplicar el que ens havien ensenyat. Finalment vam acabar fent una sèrie de relleus per recórrer una distància de 2.000 metres. Us preguntareu com podíem remar al pati de l’escola si no hi ha aigua. Molt senzill, van portar unes màquines anomenades ergòmetres, si observeu les imatges podreu saber com són aquests aparells.
35
36
37
TROBADA PLA CATALÀ DE L’ESPORT El passat 8 de maig a Ulldecona es va dur a terme la II Trobada de Centres de Primària de les Terres de l’Ebre que participen dintre del Pla Català de l’Esport a l’escola.
Aquest any igualment que l’anterior els alumnes del Ceip Raval de Crist que participen en aquest Pla hi van anar, juntament amb alumnes del Ceip Sant Antoni Abat del Reguers i del Ceip Alfara de Carles que com ja sabeu formen part de la ZER MONTCARO.
Les activitats que vam realitzar foren diverses i variades: bàsquet, mate, korfball, escacs, mini-volei, hoquei, futbol flag i bitlles.
38
La trobada fou una jornada lúdica de convivència, que potencia els aspectes cooperatius, lúdics i socialitzadors, ja que els alumnes compartiren vivències amb altres alumnes de diferents escoles.
39
MÚSICA Els nens de cicle Superior hem estat preparant una coral per a anar a l’AUDITORI a cantar dos cançons molt boniques . Aquí hi ha unes quantes fotografies que ens mostren aquest esdeveniment .
40
Aquí cantem tots junts
41
PASSATEMPS Si vols resoldre alguns passatemps , aquí en tens
42
43
44