Regulament Examene .docx

  • Uploaded by: Vladiir Cebotari
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Regulament Examene .docx as PDF for free.

More details

  • Words: 3,552
  • Pages: 10
MINISTERUL AGRICULTURII DEZVOLTĂRII REGIONLE ŞI MEDIULUI AL REPUBLICII MOLDOVA COLEGIUL AGROINDUSTRIAL DIN UNGHENI

APROBAT la şedinţa Consiliului profesoral nr.___ din ”____”_______20__ Director ___________ I. Oboroc

REGULAMENT referitor la întocmirea documentaţiei, organizarea şi desfăşurarea sesiunilor de iarnă/vară în colegiu

Elaborat de: Cebotari V., şef secţie Muşchei G., metodist

UNGHENI, 2017

Cuprins

1. Cadrul Normativ ............................................................................................................................. 3 2. Organizarea şi desfăşurarea sesiunilor de examinare ...................................................................... 3 2.1 Desfăşurarea examenului în forma orală ............................................................................. 4 2.2 Desfăşurarea examenului în forma scrisă ............................................................................ 5 3. Orarul tezelor/examenelor ............................................................................................................... 5 4. Lista subiectelor pentru examen ...................................................................................................... 6 5. Biletul pentru examen ...................................................................................................................... 6 6. Lista materialelor didactice şi mijloacelor tehnice permise pentru utilizare la examen .................. 7 7. Test/lucrare scrisă ............................................................................................................................ 7 8. Evaluarea rezultatelor învăţării şi competenţelor ............................................................................ 8 9. Borderou de examinare/notare ......................................................................................................... 9 10. Atribuţiile de funcţie ale asistentului ............................................................................................... 9 11. Dispoziţii speciale .......................................................................................................................... 10 Anexe

2

CADRUL NORMATIV 1.

Actualele recomandaţii, care trebuie să fie profund însuşite şi respectate de toate cadrele didactice sunt prezentate, în fond, din actele normative în vigoare: a) Codului educaţiei nr.152 din 17 iulie 2014 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr.319-324, art.634); b) Strategiei de dezvoltare a învăţământului vocaţional/tehnic pentru anii 2013-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.97 din 01.02.2013; c) Nomenclatorului domeniilor de formare profesională, al specialităţilor şi calificărilor pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţământ profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţial, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.853 din 14.12.2015; d) Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţământ profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţial, aprobat prin ordinul Ministrului Educaţiei nr. 550 din 10 iunie 2015 Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2015, nr. 206-210, art. 1362; e) Regulamentul de organizare a studiilor în învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţial în baza Sistemului de Credite de Studii Transferabile, aprobat prin ordinul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova nr.234 din 25 martie 2016; f) Cadrului de referinţă al curriculumului pentru învăţământul profesional tehnic, aprobat prin ordinul Ministrului Educaţiei nr.1128 din 26 noiembrie 2015; g) Planului-cadru pentru învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar, în baza Sistemului de Credite de Studii Transferabile, aprobat prin ordinul Ministrului Educaţiei nr.1205 din 16 decembrie 2015; h) Prevederilor Declaraţiei de la Copenhaga, aprobată la 29-30 noiembrie 2002 şi a Comunicatului de la Bruges (2010) privind intensificarea cooperării europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale pe perioada 2011-2020.

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA SESIUNILOR DE EXAMINARE (ANEXA 1) 2.

Formele de examinare reprezintă aspectul formal, oficial, al evaluării şi se definesc prin faptul că se finalizează prin acordarea unor note sau calificative care se înscriu în documentele oficiale privind rezultatele şcolare ale elevilor. Sub acest aspect, sistemul de evaluare cuprinde: a) examenele scrise prevăzute în perioada sesiunilor de examene, pe bază de lucrări scrise, teste de cunoştinţe sau chestionare de evaluare; b) examenele orale prevăzute, de asemenea, în perioada sesiunilor de examene, pe bază de: -bilete de examen individuale, tratate prin expunerea liberă a studentului, prin chestionarea orală sau/şi prin conversaţie de evaluare; -susţinerea lucrării individuale; c) teze prevăzute înaintea sesiunilor de examene, în ultimele două săptămâni de activitate didactică ale fiecărui semestru, se admit pentru disciplinele liceale, în cazul grupelor formate în baza studiilor gimnaziale.

3.

Sunt admişi la examen doar elevii care au realizat integral cerinţele pentru unitatea de curs respectivă, media semestrială curentă nu este mai mică decât ”5”. Obţinerea unei note insuficiente la un examen sau absenţa de la un examen nu este temei pentru a interzice elevului să susţină 3

4.

următoarele examene, cu excepţia cazurilor când nu au fost promovate cursuri/module stabilite prin Planul de învăţământ drept precondiţii pentru unităţile de curs evaluate. Nu sânt admişi la examen elevii apreciaţi cu note sub ”5” sau calificativul ”respins” la mai mult de 4 discipline/unităţi de curs. Elevii apreciaţi cu note sub ”5” sau calificativul ”respins” la mai mult de 4 discipline/unităţi de curs se exmatriculează.

5.

Elevul poate susţine examen într-o zi doar la o singură unitate de curs, iar intervalul între examenele succesive trebuie să fie de 2 - 5 zile.

6.

Elevii încadraţi în activităţi sportive de performanţă, festivaluri, concursuri/olimpiade internaţionale, programe de mobilitate, concediu de maternitate, pot beneficia de sesiune specială de examinare.

7.

Elevii care nu obţin creditele necesare promovării în anul de studii următor (conform contractului anual de studii) şi sânt reînmatriculaţi în acelaşi an trebuie să realizeze cerinţele planului de învăţământ al promoţiei respective.

8.

Elevii care au realizat integral Planul de învăţământ sânt admişi la susţinerea examenului de calificare şi/sau a lucrării de diplomă prin ordinul directorului, în baza deciziei Consiliului profesoral.

DESFĂŞURAREA EXAMENULUI ÎN FORMA ORALĂ 9. Examenul în formă orală la unităţile de curs se susţin în săli oformate conform probelor elaborate. 10. Examenul în formă orală se susţine în faţa unei comisii constituite din cel puţin două cadre didactice: examinatorul şi asistentul - un cadru didactic de la catedra de profil. 11. La proba orală, elevii intră cu carnetul de note, pix albastru, creion, radieră, riglă, în sala de examen în ordinea stabilită anterior de către examinator. 12. Se interzice elevilor să aibă asupra lor tabele, manuale, notiţe, telefoane mobile, tablete, etc. La aplicarea TIC pentru probele examenului se folosesc PC numai cu materiale didactice permise la examenul respectiv. 13. Proba orală va fi organizată astfel încât, în sala de examen, să se afle, permanent, 4-5 elevi. 14. Elevul ia un bilet de examen şi primeşte foi ştampilate pentru pregătirea răspunsului. 15. Timpul acordat pentru pregătirea răspunsurilor este 20-30 min., pentru prezentarea răspunsului oral fiecărui elev i se acordă 15 de minute. 16. În cazul în care elevul nu poate rezolva subiectele biletului respectiv, lui i se permite să ia un al doilea bilet de examen. În asemenea situaţii, elevului i se va micşora nota cu un punct. 17. Ultimii 3 elevi rămân în sala de examen până răspund toţi elevii. 18. Examinatorul apreciază răspunsul elevilor cu note întregi şi acordă creditul, înregistrând în borderou de examinare, respectiv în carnetul de note. 19. Examinatorul are obligaţia de a le comunica elevilor rezultatele obţinute la finalul examenului. 20. Rezultatele probelor practice şi orale nu pot fi contestate. 21. Examenul în formă orală la unităţile de curs în baza lucrărilor individuale se susţin în săli oformate conform cerinţelor prezentării multimedia.

4

22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35.

36. 37.

38. 39.

40.

41.

DESFĂŞURAREA EXAMENULUI ÎN FORMA SCRISĂ Sălile pentru susţinerea probelor vor fi, în prealabil, adaptate acestor activităţi, prin eliminarea oricăror materiale didactice care ar putea influenţa elevii în realizarea lucrărilor. Pentru realizarea lucrării scrise, se acordă 3 ore astronomice (180 de minute). Pe uşa sălii se afişează lista nominală a candidaţilor (numele, prenumele). În sala de examen, se prevăd un examinator şi un asistent (un cadru didactic de la catedra de profil). Pentru efectuarea probelor scrise, se folosesc teste personalizate, la rezolvarea cărora se utilizează pix de culoare albastră. Pentru maculatoare, se folosesc foi ştampilate. Examinatorul intră în sală de examen după ce a primit, de la director adjunct, modelul de procesverbal de predare-primire a lucrărilor scrise şi foi ştampilate pentru maculatoare. Accesul elevilor în sala de examen este permis în baza carnetului de note, cu 15 minute înainte de începerea probei şi aranjaţi câte unul în bancă în ordinea alfabetică prevăzută în listele afişate. Se interzice elevilor să aibă asupra lor tabele, manuale, notiţe, telefoane mobile, tablete, etc. Din momentul repartizării testelor, nici un elev nu mai poate intra în sală şi nici părăsi sala de examen. În cazuri excepţionale, elevul, însoţit de asistent, poate ieşi, temporar, din sală doar o singură dată, predând testul examinatorului. În timpul desfăşurării probei scrise, examinatorul şi asistentul nu dau elevilor nici o indicaţie, nu discută între ei şi nu rezolvă subiectele de examen. Pe măsură ce îşi încheie lucrările, elevii închid prin semnul „Z" spaţiile libere, inclusiv sfârşitul lucrării, şi le predau examinatorului. Maculatoarele (nu se verifică) şi lucrările anulate se triază aparte. La expirarea timpului acordat pentru îndeplinirea probei, elevul predă lucrarea examinatorului; depăşirea timpului de realizare a subiectelor de examen este interzisă. Ultimii trei elevi rămân în sala de examen până la predarea ultimei lucrări. Examinatorul are obligaţia de a le comunica elevilor rezultatele de la examenele scrise, în termene de 1-2 zile lucrătoare. Elevii pot contesta nota acordată de examinator în decurs de 24 de ore din momentul anunţării rezultatelor. Lucrarea cu nota contestată se verifică repetat de o comisie de examinare din trei persoane, în componenţa căreia este inclus şi cadrul didactic, care a predat cursul respectiv. Schimbarea notei contestate cu nota acordată după examinarea contestaţiei se va face prin creştere, rămânând definitivă şi se înregistrează în borderoul de notare/contestare La examenele scrise pe bază de chestionare de evaluare (Exemplu: Regulamentul circulaţiei rutiere) cu aplicarea TIC, pentru documentare, elevul concomitent completează şi varianta de hârtie a chestionarului. Un examen repetat poate fi susţinut cel mult de 3 ori. Neprezentarea fără motiv la examen se consideră prima încercare. În cazul în care elevul nu obţine note de promovare şi credite după cea de-a treia prezentare este exmatriculat. Creditele acordate şi notele de la examen se înscriu în borderoul de notare şi în carnetul de note al elevului. ORARUL TEZELOR/EXAMENELOR (Anexa 1)

42. Orarul sesiunii se stabileşte pe formaţiuni de studii şi se aduce la cunoştinţă elevilor cu cel puţin o lună înainte de începerea sesiunii de examene. 5

43. Tezele se susţin în ultimele două săptămâni ale semestrului după un orar stabilit de instituţia de învăţământ, din contul orelor prevăzute pentru disciplina dată. 44. Orarul se elaborează de către directorul adjunct, de comun cu şefii de secţie, şi după examinarea la şedinţă Consiliului de administraţie, se aprobă de către directorul colegiului cu o lună înainte de sesiunea de examinare. 45. Orarul va fi întocmit în formă grafică, asigurând repartizarea examenelor cât mai mult posibil uniformă pe zile, cu intervalul între acestea – la 2-5 zile. 46. Amplasarea examenelor de promovare, cu precădere, în afara zilelor cu examen de absolvire, asigurând astfel posibilitatea persoanelor din aparatul de dirijare să monitorizeze desfăşurarea acestor examene. 47. Evitarea amplasării în aceeaşi zi a 2 examene, în care este ocupată una şi aceeaşi persoană ca examinator la disciplina predată şi ca membru al comisiei la examenul de absolvire. Doar ca excepţie, în asemenea caz, poate fi prevăzut examenul la disciplină în schimbul doi. 48. În Notă la forma orală se va indica: ora de consultaţii pentru 1-2 zile înaintea examenului, ora începerii examenului şi obligativitatea prezentării elevului la examen cu carnetul de note. LISTA SUBIECTELOR PENTRU EXAMEN (Anexa 2) 49. Lista subiectelor teoretice la conţinut şi la ordinea expunerii va corespunde şi va asigura tot conţinutul programei/curriculumului, studiate în semestrul anului de studii dat. 50. Subiectele se elaborează de către profesor, care predă disciplina respectivă, se examinează şi se avizează la şedinţa catedrei şi se aprobă de către directorul adjunct. La formularea subiectelor se va apela la consultanţa şefului catedră/metodistului. 51. Examenul în forma orală constă în două subiecte teoretice şi un subiect/probă practică prezentată într-un bilet. 52. Elaborarea subiectelor se face conform următoarelor criterii: a) să fie formulate clar, precis, prin utilizarea unui verb (caracteriză, expune, clasifică, identifică, relatează, demonstrează, compară, etc.); b) să asigure cuprinderea echilibrată a materiei studiate; c) să solicite elevilor capacităţi de analiză, de sinteză, de generalizare. 53. Lista sarcinilor practice va prevedea posibilitatea evaluării competenţelor elevilor (capacităţi, abilităţi) de a soluţiona cele mai esenţiale situaţii din viitoarea activitate profesională, dar care va corespunde curricumulei şi activităţii îndeplinite în cadrul lucrărilor practice, lucrărilor de laborator şi stagiilor de practică la aceasta unitate de curs. Sarcinile practice de rezolvare a unor probleme vor avea un caracter problematizat. Importante vor fi sarcinile de executare a unor activităţi conform tehnologiilor din producţie, efectuare a măsurărilor de diferite tipuri şi cu diferite aparate şi instrumente. BILETUL PENTRU EXAMEN (Anexa 3) 54. Biletele pentru examen în forma orală se elaborează, conform modelului din anexă, de către profesor, se examinează la şedinţa catedrei şi se aprobă de către directorul adjunct. 55. Numărul biletelor va constitui cu 2 bilete mai mult de cât numărul de elevi în grupă, în care să asigure includerea identică a tuturor subiectelor elaborate şi aprobate anterior. 56. În cazul grupelor paralele, se va elabora un set aparte, în care subiectele pot fi aceleaşi, dar distribuirea lor în bilete să difere. 57. Lucrarea individuală pentru examen în forma orală se elaborează, conform ghidului din anexă 10 LISTA MATERIALELOR DIDACTICE ŞI MIJLOACELOR TEHNICE 6

PERMISE PENTRU UTILIZARE LA EXAMEN

(Anexa 4)

58. Acest document este obligatoriu pentru examen semestrial şi de promovare. 59. Cerinţa este de a selecta acelea materialele didactice din setul unităţii de curs, care prezintă un avantaj pentru răspunsul elevului la examen, totodată să nu conţină informaţii identice celor ce se preconizează să le expună elevul, conform subiectului din bilet. 60. Planşele aprobate vor fi expuse la examen, astfel ca să fie uşor de selectat de către elevi în timpul pregătirii răspunsului la bilet. De asemenea este important să se prevadă posibilitatea demonstrării lui – suport, baghetă. 61. Se recomandă ca machete, mulaje, ierbare etc. să fie plasate într-o poziţie coerentă pentru a desfăşura o demonstraţie eficientă în timpul examenului. 62. Din timp vor fi pregătite organele de maşini, instalaţii, dispozitive, aparate şi instrumente de măsură, mulaje, ierbare, colecţii, în demonstrarea capacităţilor de a efectua unele operaţii tehnologice, de a face măsurări, aprecieri, etc.

63. 64. 65. 66.

67.

TEST/LUCRARE SCRISĂ (Anexa 8) Examenele scrise prevăzute în perioada sesiunilor de examene se vor desfăşura pe bază de lucrări scrise, teste de cunoştinţe sau chestionare de evaluare; Subiectele pentru probele de examen sunt elaborate de către cadrul didactic, examinate la catedră şi aprobate ulterior, de către director adjunct. O probă de evaluare scrisă (testul docimologic) trebuie să fie, mai mult decât un enunţ de întrebări sau de sarcini de lucru. Cerinţe metodologice în elaborarea subiectelor sunt: -în raport cu obiectivele vizate trebuie confirmate sub aspectul validităţii atât conţinutul cât şi modul de prezentare a testului; -dacă se doreşte o reflectare explicită a cunoştinţelor, itemii trebuie formulaţi cât mai clar şi mai concis, de preferat în formă apropiată modelului lor de prezentare în procesul didactic; -dacă se doreşte evaluarea unor însuşiri “funcţionale” – testul trebuie formulat implicit, prin itemi care să utilizeze noţiunile ce se doresc evaluate; -este necesară asigurarea clarităţii şi completitudinii instrucţiunilor care însoţesc proba; orice deficit în planul clarităţii şi orice lacună poate avantaja (pe cei ce pricep mai uşor sau au experienţă în utilizarea unor asemenea probe) sau dezavantaja pe unii sau pe alţii; -ponderarea itemilor în funcţie de gradul lor de dificultate, cei foarte grei şi cei prea uşori trebuind să aibă o pondere redusă în ansamblul probei; -ordonarea itemilor în probă într-o ordine crescătoare ca grad de dificultate, oferind fiecărui elev posibilitatea de a îndeplini cerinţele probei până la nivelul accesibil lui. Etapele elaborării probei de evaluare scrisă sunt:  stabilirea obiectivelor/competenţelor vizate ca evaluare (informative, formative)  prezentarea matricei de specificaţie (legătură între obiective, conţinuturi şi evaluare)  stabilirea materiei (teme, capitole, grup de lecţii etc.) din care se va susţine testarea  elaborarea itemilor (întrebări închise/deschise; itemi obiectivi/semiobiectivi/subiectivi – cu variantele aferente) şi a baremului de corectare (rezolvările vizate)  cuantificarea testului (atribuirea punctajelor: maxim specific şi minim acceptat; echivalarea în note/calificative)  organizarea testului (înştiinţarea elevilor, prezentarea instrucţiunilor de lucru, precizarea timpului de execuţie, asigurarea condiţiilor de aplicare a testului)  aplicarea testului 7

 notarea rezultatelor obţinute (transformarea punctajului obţinut, în urma testării, în notă). 68. Atribuţiile examinatorului sunt: 1) este responsabil de integritatea şi confidenţialitatea lucrărilor din momentul primirii şi până la predarea lor; 2) asigură securitatea subiectelor din testele personalizate scrise la proba de examen, din momentul primirii acestora până la momentul afişării rezultatelor; 3) verifică cu pix roşu sau verde şi acordă punctaj lucrărilor de examen, în strictă conformitate cu prevederile baremului de corectare; 4) evidenţiază greşelile de orice tip la identificarea acestora în lucrări; 5) fixează pe foaia de titlu, cu cifre, scorul acordat fiecărei lucrări; 6) semnează lucrările de examen şi le transmite şefului de catedră. EVALUAREA REZULTATELOR ÎNVĂŢĂRII ŞI COMPETENŢELOR 69. Activitatea de învăţare, inclusiv activitatea individuală, precum şi finalităţile de studiu şi competenţele dobândite de către elev sânt verificate şi apreciate pe parcursul semestrelor prin evaluări curente precum şi în timpul sesiunilor de examinare, prin evaluări finale, în conformitate cu planurile de învăţământ. 70. Formele concrete de evaluare sânt stabilite de catedrele didactice la începutul anului de studii, cele curente se stabilesc în curriculumul unităţii de curs. 71. Numărul de note/calificative curente pe perioada unui semestru acordate fiecărui elev trebuie să fie, cel puţin egal cu numărul săptămânal de ore de curs de contact direct, dar nu mai mic de 3. 72. Evaluarea rezultatelor învăţării se face cu note de la ,,10” la ,,1”. Notele de la ,,5” până la ,,10”, obţinute în rezultatul evaluării unităţii de curs/modulului, permit obţinerea creditelor alocate acestora, conform Planului de învăţământ. 73. Aprecierea evaluării orale se va respecta conform criteriilor de evaluare din Anexa 9. 74. Aprecierea evaluării scrise se va respecta conform baremului de convertire a punctelor în note, care elaborează în baza criteriilor de evaluare din Anexa 9. 75. Media semestrială la unitatea de curs se va calcula ca media notelor curente acumulate la ore cu contact direct (teoretice/prelegere, practice/de laborator, etc.) şi la ore de activitate individuală. O unitate de curs are o singură notă finală. Media finală la unitatea de curs va constitui circa 60 la sută din nota semestrială şi 40 la sută din nota de la examen ( conform circularei 04/14-1194 din 03.12.2014) Exemplul: Elevul pe parcursul semestrului a acumulat următoarele note: Ore teoretice/prelegeri - 8, 7, 5; Ore practice/de laborator – 9, 8, 8; Ore de studiu individual ghidat – 10, 7, 8. Calculul mediei semestriale la unitatea de curs se calculează: ( 8+7+5+9+8+8+10+7+8) ÷ 9 = 7,77. Nota la examen/ teză – 6. Calculul mediei finale la unitatea de curs: 7,77×60% + 6×40% = 4,66+2,40=7,06 76. La finele examenului desfăşurat examinatorul va calcula nota medie, procentul calităţii şi coeficientul însuşirii pe grup de elevi înregistrând rezultatele în borderoul de examinare/notare: suma notelor acumulate A. Nota medie = nr . total de elevi B. Procentul calităţii =

nr . de elevi cu notele 7,8,9,10 nr .total de elevi

x 100%;

C. Coeficientul însuşirii = (”9”şi”10” × 1)+(”7” şi ”8” × 0,64)+(”5” şi ”6” × 0,36) unde ”9”şi”10”- este numărul de elevi notaţi cu 9 şi 10 etc. 8

77. Evaluările asistate de calculator se vor organiza cu condiţia că numărul calculatoarelor utilizate la examen este echivalent cu numărul elevilor evaluaţi. 78. Notele finale la unităţile de curs, exprimate în număr cu două zecimale, prin trunchiere, fără rotunjire, se înscriu în catalog şi în carnetul de note al elevului. 79. În carnetele de note se înscriu numai notele de promovare (nota minimă de promovare este 5). Notele se înscriu atât cu cifre arabe (număr cu două zecimale) cât şi cu litere. BORDEROU DE EXAMINARE/NOTARE (Anexa 5 şi 6) 80. Acest formular se editează centralizat în colegiu şi se înmână examinatorului în ziua examenului de către şeful de secţie. 81. Documentul se va completa cu acurateţe, fără corectări a notei, înregistrând-o în cifre şi litere, după care se semnează de către examinator, asistent şi o remite şefului de secţie. ATRIBUŢIILE DE FUNCŢIE ALE ASISTENTULUI (Anexa 7) 82. Asistentul la examen are ca sarcina să contribuie la buna pregătire, organizare şi desfăşurare a examenului la care este numit. 83. În funcţia asistent la examen se numesc, prin ordinul directorului colegiului, persoane, membri ai consiliului de administrare: director adjunct, şefii de secţie, şef al instruirii practice, şef al lucrului educativ, metodistul, şefii de catedră, precum şi cadre didactice cu pregătire, preponderent, respectivă profilului disciplinei de examen. 84. Dacă examinatorul este o persoană, membru al consiliului de administraţie, la examenul respectiv nu se mai numeşte altă persoană ca asistent. Asistentul execută următoarele atribuţii. Până la începutul examenului. 85. Evaluează pregătirea clasei pentru examen; 86. Se familiarizează cu documentaţia întocmită de dirigintele grupei şi de examinator. În timpul desfăşurării examenului. 87. Urmăreşte ca examinatorul să utilizeze corect tot setul pentru examen: subiectele; biletele; lista materialelor didactice; posibilitatea asigurării folosirii materialelor; hârtii ştampilate pentru elevi, care, după răspuns, se restituie examinatorului. 88. Face notări asupra modului de desfăşurare a examenului; 89. Apreciază corectitudinea comportării examinatorului şi elevilor, creării atmosferei prielnice de lucru; 90. Urmăreşte ca elevii să nu se consulte reciproc şi ca examinatorul să nu acorde ajutor selectiv elevilor, cu excepţia concretizării formulării subiectului din bilet; 91. Se implică în procesul de evaluare, fără drept de apreciere prin notare a răspunsurilor elevilor;

9

92. Se străduie pentru a nu admite fraude din partea elevilor – folosirea surselor informative interzise. Despre eventualele fraude va informa imediat administraţia. După încheierea examenului. 93. Îşi expune părerea examinatorului asupra organizării şi desfăşurării examenului; obiectivităţii aprecierii răspunsurilor elevilor; utilizării materialelor didactice de către elevi; 94. Verifică corectitudinea completării fişei de examinare, calculării notei medii şi reuşitei elevilor; 95. Semnează borderoul de examinare/notare; 96. Fişa de observare întocmită o prezintă şefului secţiei la sfârşitul examenului.

DISPOZIŢII SPECIALE 97. În cazul depistării unor acţiuni/tentative de corupţie/corupere, inclusiv trafic de influenţa sau manifestarea de către candidat a unui comportament ce contravine normelor etice şi morale general acceptate, Comisia de evaluare, în baza probelor justificatoare, este în drept să elimine elevul respectiv de la examen. Decizia se va înscrie în fişa de observare a asistentului, cu anexarea probelor documentare.

10

Related Documents

Examene
August 2019 29
Examene
December 2019 27
Examene Absolventi 2019.docx
December 2019 11
Regulament
November 2019 36
Regulament
October 2019 38

More Documents from ""