Llengua i literatura catalana 3r ESO Literatura - Apunts
Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona El Rector de Vallfogona va néixer probablement el 1579 a Tortosa i va morir a Riucorb el 1623. Se l’ha considerat el primer gran escriptor català de la literatura barroca. Fou ordenat sacerdot el 1605 a Vic. L’any següent va obtenir la rectoria de Vallfogona. Fou secretari de Pere de Montcada, bisbe de Girona. La seva poesia va ser molt coneguda i circulava en còpies manuscrites. No es va editar fins el 1703. L’obra del Rector de Vallfogona La seva producció abraça tots els gèneres: poesia, teatre i prosa. Va inaugurar una escola literària que va tenir vigència fins ben entrat el segle XIX. Fins i tot va arribar a esdevenir tema d’obres literàries, com el drama de Frederic Soler Lo Rector de Vallfogona. Va adquirir molta fama fins el s XIX amb l’arribada de la Renaixença. L’arribaren a culpar de la castellanització literària i de la decadència de la literatura catalana. Aquesta visió fou superada al s XX quan diversos autors de renom com Carner, Rosselló-Pòrcel i Palau i Fabre van reivindicar la seva figura. La poesia Va escriure sonets i dècimes amoroses, on mostra un gran ventall de figures retòriques. Va compondre poemes satírics i burlescos, moralitzadors, bucòlics i mitològics. Els temes poètics de Vallfogona presenten la visió barroca del món: el desengany, el pessimisme, la fragilitat de les aparences, els canvis de la fortuna, veure el món com un teatre i l’escassa fe en la condició humana. La característica més usual de la seva poètica és el gust per la sorpresa, el contrast i els canvis de to dins d’un mateix poema. El joc és una manera d’intervenir en el món, per això trobem en la seva poesia detalls d’humor. MULTIMÈDIA (TIC) Per Escoltar la cançó de Celdoni Fonoll Francesc Vicent Garcia : Bons consells a una minyona
Web molt completa http://vallfogona.usuaris.net/ Es pot buscar “L’ofici solemne de la Trinca” (Escolà ratapà) Es pot visionar un fragment del vídeo “Vallfogona de Riucorb” (min. 2.31- 4.27) Es poden retallar els textos i segmentar-los.
Llengua i literatura catalana 3r ESO Literatura - Apunts
Textos: Del correctiu que donà a la majordona Un dia que plovia molt, el Rector de Vallfogona hagué de sortir i tot ell es va enfangar. L'endemà en anar-se a vestir trobà les sabates, el manteu i la sotana tot brut de fang. Preguntà a la majordona per què no ho havia netejat i aquesta li objectà que com encara plovia i havia de tornar a sortir es tornaria a embrutar i que de res no serviria d'haver netejat la roba. El Rector callà, i arribada l'hora se n'anà i s'emportà la clau del rebost. La majordona ho advertí i el cridà per tal que li donés la clau, puix que si se l'emportava no podria fer el dinar. El Rector es limità a contestar-li: -- No et cal pas dinar puix que al vespre tornaràs a tenir gana. I se n'anà amb la clau. De com va tractar de porc al bisbe En una de les visites pastorals que el bisbe efectuà a Vallfogona, fou molt ben rebut i molt ben tractat per part del Rector tant que en lloc de passar-hi un parell de dies com tenia propòsit, el bisbe s'hi passà tota una setmana. Quan se n'anà el Rector l'acomiadà amb gran atenció i gentilesa i així que hagué caminat deu passes el Rector exclamà: "Adéu porc". El bisbe es girà indignat i demanà explicacions al Rector, que li contestà que tenia recollits uns diners per poder comprar un porcell, criar-lo i, per poder-lo ben festejar, se'ls havia gastats i restaria per tant sense porc. El bisbe donà al Rector els diners necessaris perquè pogués comprar un porcell i criar porc.