Proiectul unităţii de învăţare nr. II
Cuvântul și textul Clasa a V-a, Numărul de ore: 12 ; Competenţe specifice: 4. Organizarea/desfăşurarea/utilizarea diverselor strategii de învăţare autonomă a limbii, prin observare directă şi exersare. 7. Respectarea normei ortografice, ortoepice, semantice, gramaticale, punctuaţionale, stilistice a limbii române literare. 8. Lectura, audierea şi interpretarea textelor literare şi nonliterare, în limita standardelor de conţinut. 9. Operaţionalizarea terminologiei lingvistice şi literare, în limita standardelor de conţinut.
Unități de competenţe vizate: 4.1 Utiliuzarea dictionarului (explicativ şcolar, de sinonime, de antonime, de neologisme, de expresii şi locuţiuni de paronime) în stabilirea sensurilor cuvintelor necunoscute şi a nuanţelor de sens ale cuvintelor; 7.1 Respectarea regulilor ortografice, ortoepice, punctuaţionale, gramaticale, a normei semantice în textul produs (oral şi scris). 8.1 Lectura expresivă a fragmentului de text epic.. 8.2.Comentarea textului liric, a fragmentului de text epic. 9.1 Aplicarea terminologiei lingvistice şi literare studiate în procesul de analiză a textului.
9.2. Aplicarea instrumentariului de interpretare a textului.
Data
Conținutul (subiectul orei) 1. Cuvântul și rolul lui în comunicare. Dicționarul explicativ.
Etapele lecției
Evocare : Se verifică tema de acasă din punct de vedere Exerciţiul cantitativ şi calitativ. Explicaţia Se completează un rebus, din care se deduce care este subiectul Conversaţia lecţiei de azi: 1) Se pune la sfârşitul propoziţiei; 2) Desparte cuvintele unei enumerări; Rebus 3) Sunete rostite fără ajutorul altor sunete; 4) Este alcătuit din toate literele unei limbi; 5) Cea mai mică parte a cuvântului; 6) Semnele scrise ale sunetelor; 7) A spune, a zice, a aduce la cunoştinţă; 8) Convorbirea dintre două persoane.
V
P I A
C D
2. Familia lexicală
Tehnologia didactică
U R L S L O I
N G F U I M A
C U V Â N T U L
T L O B E E N O
A C E T R I G
A T E C
L U
A
Realizarea sensului: Se citește textul de la pag.26. Ex.1-4 pag 26. Se explică că cuvântul are formă și conținut. Se analizează dicționarele explicative propuse. Ex.5-8, pag 27 Reflecție Ex.9-11, pag 27 Extindere: Tema pentru acasă (15 min) Ex.12, pag27 Evocare: Se analizează desenul de la pag.28 Realizarea sensului: Se selectează toate cuvintele derivate selectate din desen. Se explică ce sunt cuvintele derivate, familia lexical.
Manage mentul timpului 10
E L Identificarea sensurilor cuvintelor necunoscute. Integrarea cuvintelor explicate în contexte concrete. Construirea enunţurilor în parametrii daţi. Explicația Identificarea elementelor lingvistice
20
15
10 20
Evaluarea Verificare orală Evaluarea cantitativă si calitativă a temei.
3. Cuvintele derivate. Structura morfematică a cuvântului: temă, desinebță, rădăcină, prefix, sufix.
4. Câmpul lexical.
5. Poezia lirică ,,O furnică” de T. Arghezi. Observarea textului. Vocabularul. Ortografie și punctuație.
Se amintește ce sunt sufixele, prefixele, rădăcina, desinența Reflecție Ex.4-8, pag 29, Ex. 10, pag.29 Extindere: Tema pentru acasă (15 min) Ex.9, pag29 Evocare Se verifică tema de acasă din punct de vedere cantitativ şi calitativ.Se propune o dictare de cuvinte cu identificarea elementelor studiate. Realizarea sensului: Completarea ciorchinelui ,, Structura morfematică a cuvântului” Se analizează la tablă cuvintele propuse. Reflecție: Fișe de lucru(fișa 1) Extindere Tema pentru acasă (15 min) De analizat după structură cuvintele propuse(fisa2) Evocare Se verifică tema de acasă din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Se analizează desenul, pag.30 Realizarea sensului: Se explică noțiunea de Câmp lexical Ex. 8-12, pag.31 Reflecție Lucru în perechi: ex. 13-15, pag.31 Extindere Tema pentru acasă (5 min) De memorat noțiunile studiate Evocare Se va caracteriza imaginea unde este reprezentată o furnică. Ce informații cunosc elevii despre furnici. Realizarea sensului: date despre autor. Lectura-model a poeziei. Lectura în lanț a poeziei- Ce fel de text este acesta? Motivaţi. - Despre cine este vorba în poezie? - Când are loc acţiunea, care este timpul desfăşurării acţiunii? - Unde se petrece acţiunea? - Care sunt personajele participante la acţiune? - Care sunt sentimentele poetului faţă de mica făptură? - Ce ne transmite poetul prin aceste versuri? Ex.1-6, pag.33 Reflecție Completarea ,, Hărții poeziei” Extindere Tema pentru acasă (15 min) De realizat fișa scriitorului Tudor Arghezi (portofoliu)
studiate. Analiză
15
Exerciții
Dictare de cuvinte
10
Dictare de cuvinte
Analiză
15
Analiză
20
10
Problematizarea Descoperirea.
25
Exerciții
10 10 Lectura expresivă. Definirea sensului de bază al cuvântului uzual. Lectura cu voce a textului literar.
25 Lectură expresivă
10
6. ,,O furnică” de T. Arghezi. Exploararea textului. Realitate si fictiune.
7. ,,O furnică” de T.Arghezi. Interpretarea textului.
8. ,,O furnică”de T.Arghezi. Tema, mesajul textului.
Evocare Se verifică tema de acasă din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Realizarea sensului: Se explică noțiunile de ,, realitate„ și ,, Ficțiune” în baza Ex.9-14, pag.34 Reflecție: Ex. 15-17, pag.35 Extindere Tema pentru acasă (15 min) Ex. Evocare Se verifică tema de acasă din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Realizarea sensului Se identifică un elev pentru citirea expresivă a poeziei. Se cere elevilor să prezinte într-o singură frază situaţia surprinsă în poezia ,,O furnică,,. Se va evidenţia faptul că poetul porneşte de la un fapt obişnuit. De unde se inspiră poetul pentru ideea poeziei? Identificaţi în textul poetic aspectele care nu pot fi reale, constituind rodul imaginaţiei poetului. Identificaţi expresiile, care pun în evidenţă că furnica are un comportament aproape omenesc (apare în postura unei gospodine îndrăzneţe, harnice şi grijulii;) Se explică procedeul prin care se măreşte expresivitatea unui text. Acest procedeu poartă numele de figură de stil. Figura de stil este un procedeu utilizat pentru a spori expresivitatea unei comunicări. Personificarea este figura de stil prin care se atribuie însuşiri omeneşti lucrurilor, animalelor sau fenomenelor naturii. Reflecție Se înmânează elevilor o fișă de lucru (Anexa 1)prin care se urmăreşte valorificarea noilor cunoștințe.. Extindere Tema pentru acasă (10 min) Ex.18, pag.35 Evocare Se verifică tema de acasă din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Realizarea sensului Prezentaţi într-o singurã propoziţie întâmplarea surprinsã în poezia “O furnica” Alege o expresie semnificativă (sintagmă pentru conţinutul textului). Descrie “culoarea sentimentală” a textului.
10 Conversația euristică. Exploarea textului.
25
Simularea unei situații de comunicare. Conversaţia
10
Exploarea textului.
10
Aprecieri verbale 25
Explicația Învățarea prin descoperire
Observarea sistematică
10
10 Conversația euristică. Analiza fragmentelor de
Aprecieri verbale
25 Observarea sistematică
9. Atelier de lectură. ,,Povestea furnicii” de I.Druță.
10. Recapitulare și sistematizare
11. Evaluare scrisă. Dictare cu sarcini.
12. Analiza lucrării de evaluare
Găseşte un simbol (grafic) pentru textul în cauză. Ex.1-4, pag.36 Reflecție Identifică câte o trăsătură a furnicii care rezultă din versurile poeziei, pe baza citatelor oferite (fise) Extindere Tema pentru acasă (15 min) De memorat un fragment din poezie Evocare Se verifică tema de acasă din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Realizarea sensului: Lectura comentată a textului, pag.37 Ex. 1-2, pag. 37 Lucru în perechi Ex.4, pag.37 Reflecție.: Se realizează ,, Harta textului” Extindere Tema pentru acasă (10 min) Ex.3, pag.37 Evocare Se verifică tema de acasă din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Realizarea sensului: Se realizează ex. 1-11, pag 38 Reflecție Fișă de lucru Extindere. Tema pentru acasă (10 min) De analizat după structură cuvintele propuse. Evocare Se verifică tema de acasă din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Realizarea sensului: Se citește textul Elevii realizează evaluarea
text Jurnalul dublu Memorarea textului.
Evocare: Se propun curiozități despre animale. Elevii își amintesc și ei curiozități cunoscute. Realizarea sensului Se analizează oral lucrările elevilor. Se efectuează exerciții pentru înlăturarea greșelilor Reflecție. Fișe de lucru Extindere: Tema pentru acasă (15 min)
Algoritmul de analiză, cercetare și corectare a greșelelor.
10
10 Lectură interogativă a textului. Reacția cititorului.
25 10
Observarea sistematică
10
Aprecieri verbale
25
Observarea sistematică
10 5
Dictare0
Exerciții.
Dictare
Aprecieri verbale
40 10 Exerciții. 25 10