Programa pentru studiul formelor si desenul Clasa a XI-a- 36 saptamani-72 ore
Tema 1 – Studiul de constructive a capului folosind linia modulata ca expresie a volumului. Obiectivul A. Experimentarea in continuare a potentelor expresive ale liniei. Obiectivul B. Se va studia masca de ghips Moise punandu-se accent pe constructia formelor mari subordinate intregului. Se va folosi modularea liniei ca expresie a volumului. Tehnica carbine. Obiectivul C. Se va urmari compunerea obiectului de studiu in pagina.
Tema 2 – Studiu, structure, artificiale. Obiectivul A. Aplicarea cunostintelor capatate la studiul elementelor plastic linia si pata in studiul unei draperii (monocrom). Se va experimenta nuantarea de cald si rece a valorilor (valoarea la limita culorii) folosindu-se culori de apa. Se vor urmari ritmurile formelor ce alcatuiesc structura draperiei, precum si ierarhizarea contrastelor valorice folosite in sugerarea volumelor. Se va trece la organizarea expresiva a suprafetelor valorate pe bidimensional in consens cu miscarea volumelor de pe draperie.
Tema 3 – Linia, mijloc de expresie grafica, in studiul mainii. Obiectivul A. Idem A, tema 2. Obiectivul B. Se va studia man ape baza unui mulaj ghips. Elevii vor pune accentual pe constructia si articularea formelor, o data cu intelegerea din punct de vedere morfologic ale acestora. Se recomanda realizarea volumului prin linie fara ajutorul valorii. Obiectivul C. Se va urmari ca punerea in pagina sa serveasca expresivitatea subiectului. Tema 4 – Linia si pata, mijloc de expresie plastic in studiul figurii umane. Obiectivul A. Idem A tema 2.
Obiectivul B. Se vor studia dupa model viu figura intreaga imbracata, asezata intr-o anume ambianta compusa de profesor. Se vor urmari proportiile, caracterul, formele mari morfologice ale figurii. Studii organice, raport om – obiect: tus, carbine, creion. Obiectivul C. Se va urmari cu grija ordonarea atat a suprafetelor valorate cat si a liniilor de forta in consens cu expresia miscarii modelului, precum si realizarea pe aceasta baza a spatiului plastic. Tema la dispozitia profesorului. Tema 5 – Linia modulate si pata ca mijloc plastic in realizarea unui studiu de compozitie. Obiectivul A. Idem A temele 2 si 4 – Linia expresiva si valoarea – cap de expresie. Obiectivul B. Crochiuri statice sau dinamice, dirijate de professor in consens cu ideea compozitiei propuse, vor sta la baza studiului. Mijloacele plastic vor fi linia expresiva si pata (se recomanda ca durata crochiurilor sa fie cca. ¼ din cea a temei). Tehnica carbune, tus. Obiectivul C. Se va urmari ca liniile ordonatoare precum si petele sa constituie scheletul compozitiei, disciplinarea spatiului plastic sa fie ordonarea personala a fiecarui elev; unul din elementele plastic folosite sa fie dominant. Tema 6 – Linia si valoarea mijloacelor plastic in studiul constructiei corpului uman. Obiectivul A. Idem A temele 2 si 4. Obiectivul B. Se va face un studio al corpului uman (seminude, model viu organizat pe contraste) avand urmatoarele obiective : descifrarea formelor mari anatomice, realizarea articularii acestor forme (cap-gat-trunchi-brat-antebrat etc.) sugerarea expresiva a formelor prin linie si pata. Obiectivul C. Punerea in pagina va urmari sensul expresiv al miscarii. Tema 7 – Valoarea si pata cu mijloace plastice in studiul unui cap de expresie. Obiectivul A. Valoarea si pata nemodulata sau modulata va fi elementul de sugerare a formei, a volumului. Obiectivul B. Pe baza unui cap de expresie (se recomanda sclavul lui Michelangelo), se va studia constructia acestui detaliu anatomic, cat si expresivitatea formelor morfologice. Obiectivul C. Se va urmari ordonarea suprafetelor valorate in consens cu expresia modelului. Tehnica carbune, tus, laviu. Tema 8 – Valoarea si pata ca mijloace plastic in realizarea unui studiu de portret (cap, model viu).
Obiectivul A. Idem A tema 7. Obiectivul B. Se vor avea in vedere aceleasi obiective ca la B tema 7. Obiectivul C. Idem C tema 7. Tema la dispozitia profesorului. Tema 9 – Toate elementele de limbaj plastic vor constitui mijloacele de realizare a unui studiu de natura statica. Obiectivul A si B. Mijloacele plastice vor sta la baza ordonarii spatiului plastic in studiul dupa natura. Se recomanda a se organiza o natura statica complexa, iclusiv detaliu anatomic (gips) cu un larg liapazon valoric si diferite contraste cantitative si calitative. Obiectivul C. Respectarea legilor compozitiei va sta la baza ordonarii elementelor in spatiul plastic in functie de intentiile fiecarui elev. Tema 10 – Tema de verificare a cunostintelor. Obiectivul A si B. Toate mijloacele plastic vor servi la rezolvarea unui studio dupa natura (figura umana) organizat pe valori apropiate. La aceasta tema de verificare elevii vor fructifica tot ce au acumulat pana acum in studiul naturii si al structurilor. Obiectivul C. Inclusiv cele dobandite in materie de compozitie. Tehnica la alegere. Tema la dispozitia profesorului.