Programa pentru studiul culorilor si pictura Clasa a XI-a
Tema 1 – Contrastul de cald-rece cu aplicatii la fiinta umana. A. Schite in culoare pregatitoare obiectivului B. B. Constructia prin culoare sub dominatia contrastului de cald-rece; centrare (caldul), ritmare si organizarea suprafetei prin cald si rece cu aplicatii la un nud vazut in picioare sau static. Tehnica modulatiei. Tema 2 – Sentimentul dramatic si tema istorica. A. Alegerea elementelor potrivit semnificatiilor cerute de Obiectivul C. Diverse acorduri, game, dominante prin linii si puncte. Exercitii. B. Gradatia ca antisimetric cu 3 sau 5 personaje. Semnificatiile dinamicei se pot concretiza in subiecte dramatice, istorice. Alegerea contrastului si dominantei corespunzatoare temei. Tema 3 – Contrastul de complementare cu aplicatii la un portret compositional. A. Acordul intre complementare. Ritmuri, miscare. B. Constructii cu dominant contrastului de complementare. Stabilirea ritmului, cald-rece gri (lumina, umbra, demitenta) si analogia complementarelor. Aplicatii la un portret compozitional reglat la sectiunea de aur. Tehnica tonurilor rupte. Tema 4 – Compozitia inchisa si raporturile armonice. A. Alegerea elementelor (punct, linie, suprafata) si relationarea lor potrivit semnificatiei obiectivului B ; B. Compozitia inchisa Centrarea elementelor, a calitatilor si cantitatilor potrivit unor semnificatii precum: unitatea, solidaritatea, prietenia. Pictura figurative cu doua sau patru personaje. Studiu armonic. Tema 5 – Tema la dispozitia profesorului. Testari, recapitulari. Tema 6 – Studiu de expresie. A. Schite cu linii si culori pregatitoare pentru un studiu de expresie aplicat la fiinta umana.
B. Constructie prin culoare cu aplicatii la un seminud. Contrastul de calitate sau cald-rece la optiunea elevului. Tema 7 – Contrast la alegere. A. Schite, contraste, acorduri si game corespunzatoare studiului de la obiectivul B. B. Constructie prin elementele specifice limbajului pictural cu aplicatii la un portret, compozitional. Acordurile intre elemente (punct, linie, suprafata, culoare) pe masura unei temeinice observatii a structurii materiei vii, a organicitatii ei interne si care determina atat contrastul ales, cat si rigoarea constructiei plastic cu relatiile sensibile intre elemente si cu viata partilor in miscarea intregului. Tema 8 – Semnul plastic si expresivitatea umana. A. Schite cu puncte colorate. B. Portretul uman ca expresie a punctului C. Sinteza a expresivitatii coloristice.
Tema 9 – Expresia coloristica si compozitia deschisa.
A. Alegerea elementelor potrivit unui studiu de expresie. Studiu. B. Compozitia deschisa cu distribuirea calitatilor si a cantitatilor spre puncte de atractie exterioare ? Semnificatia va fi a expansiunilor a genezelor. Dominanta coloristica specifica studiului de expresie. Tema 10 – Cai noi spre organicitatea imaginei. A. Exercitii libere cu puncte si energii liniare pe teme de expresie. B. Portretul cu studiu de expresie coloristica. Portret din imaginatie sau din memorie. Un revolutionar, un carturar.
Tema 11 – Studiu de expresie cu semnificatie dramatica. A. Game si acorduri de expresie cu puncte, linii, suprafete. B. Compozitie cu semnificatie dramatic. Relatii de expresie intre elemente si drumul spre configuratii dinamice. Tema 12 – Tema la dispozitia profesorului in functie de necesitatile grupelor de elevi.