L’INTERCANVI DE LLAVORS Des de què l’agricultura es va industrialitzar, l'obsessió per la productivitat va provocar l’abandonament de les varietats locals, més resistents, fruit d’un llarg procés de selecció i millora dut a terme per generacions. La Colla Ecologista d’Almassora volem invertir la pèrdua de varietats tradicionals a les comarques de Castelló, estenent la tasca de recuperació que està portant l’associació Llavors d’ací (www.llavorsdaci.org). Esperem que acudisquen els llauradors majors, els quals han custodiat la riquesa de les nostres terres, i també els joves, successors i futur de l’agricultura. Hem contactat amb llauradors i associacions dedicades a rescatar les varietats locals, i que podreu conéixer a la trobada. Per a dur a terme l’intercanvi cal que porteu una representació de les llavors que guardeu per a plantar l’any que ve i que aprecieu per algun motiu, i en rebreu altres d’altra gent. Tanmateix volem catalogar la diversitat de que es disposa per protegir-la. No ens oposem a les varietats comercials; les veiem compatibles amb les tradicionals, cadascuna apreciada per algun tret particular, enriquint així la nostra taula. Impulsem la llibertat per tenir a l’abast totes les varietats possibles. Però rebutgem rotundament les transgèniques.
Organitza: Colla Ecologista d'Almassora Més informació: http://almassorateveu.blogspot.com
[email protected] 656638035, 660064625 Col·laboren: • Almassora Jove Alternativa (AJA) - http://associacioculturalaja.blogspot.com • Associació Llavors d’ací - www.llavorsdaci.org • SEAE, Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica — www.agroecologia.net • La Tomaca, tenda ecològica virtual — www.latomaca.com
Patrocina: Amb el suport de l'Ajuntament d'Almassora
MOSTRA D’AGROECOLOGIA ALTRES ACTIVITATS: Plaça Major de la Vila Durant el cap de setmana hi haurà una mostra de parades d'agricultors i entitats relacionades amb l'agroecologia. Pretén ser un punt d’encontre per a la gent relacionada amb l’agricultura ecològica, ja siga producció, distribució, consum, conservació o conscienciació. A més, hi haurà taules redones, xarrades, demostracions, tallers pràctics, etc. Les xarrades es faran a l’edifici de Ca la Vila (c/st. Vicent).
• • • •
Degustació de productes ecològics. Exposició de panells informatius (COMAV-UPV, etc.). Demostració de cuina solar, amb degustació d’infusió natural (Finca sant Miquel i associació Amics de Palanques). Taller de germinats (La Tomaca)
Nota: el programa pot sofrir xicotetes modificacions per causes sobrevingudes
DISSABTE 26: 16 h: XARRADA CONSERVACIÓ DE L’AGRODIVERSITAT
HORTÍCOLA VALENCIANA: EL BANC DE LLAVORS DEL COMAV (Universitat Politècnica de València). Pel Dr. Josep
CURS DE PRODUCCIÓ, SELECCIÓ I MILLORA DE VARIETATS LOCALS PER A L’AGRICULTURA ECOLÒGICA
V. Valcàrcel
Lloc: Saló del Llaurador de Caixalmassora (L’Alcora, 18). Inscripcions a www.agroecologia.net
17 h: INTERCANVI DE LLAVORS TRADICIONALS Inscripció prèvia dels assistents a l'intercanvi.
Dia 24, dijous: 19-19.30h: Introducció. Presentació de SEAE i dels participants. Marisa Martín (SEAE)
DIUMENGE 27:
19.30-22h: Les varietats locals en l'agricultura ecològica. Per una alimentació sana i de qualitat. Josep Roselló (IVIA, Llavors d’ací)
11 h: XARRADA FINCA EDÉN, PASSIÓ PER LES VARIETATS TRADICIONALS. Martín Bopp.
Dia 25, divendres:
A partir de les 11h, ACTIVITATS PER A INFANTS, per l’Associació Almassora Jove Alternativa (AJA): confecció de bombes verdes i gran Joc de l’Oca relacionat amb l’agroecologia. 12 h: TAULA RODONA EXPERIÈNCIES D’HORTS ABASTIMENT: • Ocio agrario (Jardines del Palancia, Segorbe) • Associació d’horts urbans La Carlota (Castelló)
D’AUTO-
19-22h: Com treballar amb varietats locals. Botànica, obtenció i processament de la llavor. Marta Ribó (IVIA, Llavors d’ací) Dia 26, dissabte: 9-11.30h: Taller pràctic d’obtenció de llavors. Presentació de la campanya "Cultiva diversidad. Siembra tus derechos". Les Refardes 12-14.30h: Taula redona: les varietats locals. Participants: agricultors ecològics. 14.30-15h: Cloenda i avaluació del curs. Helena Cifre (SEAE)