Incercarea prin tragere si aducerea la bataia normala la PK
Incercarea mitralierei prin tragere si aducerea acestea la batai anormala se efectueaza prin tragerea la 100m cu cartuse cu glont obisnuit(cu miez de otel sau usor, model 1908), luate din ambalaj ermetic. Incercarea prin tragere si aducerea la bataia normala se efectueaza: -prin tragerea lovitura cu lovitura (4 cartuse) apoi prin tragerea automata (10 cartuse in 3-4 serii). Bataia mitralierei la tragerea lovitura cu lovitura se considera normala, daca punctul mediu de lovire a coincis cu punctul de referinta sau a deviat de la acesta in orice parte cel mult cu 5cm, adica nu a iesit din limitile circumferintei mici a tintei de reglaj. Dupa terminarea incercarii prin tragere a mitralierii lovitura cu lovitura se efectueaza incercarea prin tragere automata, mitraliorul executa 3-4 serii corectind ochirea mitralierii dup fiecare serie. Bataia mitralierii PK se considera normala daca cel putin sapte gauri din zece incap intr-o circumferinta cu diametru de 20cm si punctul de lovire deviaza cel mult cu 5cm in orice directire, adica nu ese din limitile circumferintei mici a tintei de reglaj. Daca la incercarea prin tragere lovitura cu lovitura punctul mediu de lovire a deviat de la punctul de referinta in orice parte mai mult de 5 cm, atunci se efectueaza corespunzator schimbul pozitiei catarii sau a saniutei acetia. Daca punctul mediu de lovire de mai jos de cel de referinta, catarea trebuie insurubata daca e mai sus
desurubata. Daca punctul mediu de lovire I mai in stinga de cel de referinta, catarea trebuie insurubata, daca e mai sus desurubata. Daca punctul mediu de lovire e mai in stinga de cel de referinta catarea se deplaseaza la stinga daca e mai in dreapta la dreapta. Dupa schimbarea pozitiei catarii tragerea se repeta. O rotatie completa a catarii schimba pozitia punctului mediu de lovire in inaltimea in cazul tragerii la 100m cu 12cm, iar deplasarea saniutii catarii cu un milimetru cu 15cm. Daca la tragerea automata punctul mediu de lovire sa deplasat de cel de referinta mai mult de 5cm, e necesar de examinat mitraliera din nou, de verificat instalarea ei pe pozitia de tragere de schimbat poziti catarii si de repetat tragerea. Daca nu se reusete aducerea mitralierii la bataia normala prin tragerea automata, Ea se expediaza la atelierul de reparatii pentru examinare si reparatie. Dupa aducerea mitralierii la bataia normala rizul vechi pe saniuta catarii se scoate ,iar in locu acestuia se face unul nou. Rezultatul final al adduce mitralierii la bataia normala se scrie in formular.
Icercarea prin tragere si aducerea la bătaia normala la PM
Incercarea pistolului prin tragere se efectueaza tragind cu cartuse din acelasi lot la o distanta 25m. Se trage asupra unui cerc de culare neagra cu diametrul de 25cm, fixat pe un panou cu inaltimea 1m si latimea 0.5m.
Ca punct de ochire serveste mijlocul limitei de jos a cercului negru sau centru centrului. Punctul de ochire trebuie sa se afle aproximativ la inaltimea ochilor tragatorului. Pe liniea verticala de asupra punctului de ochire se marcheaza pozitia normala a punctului mediu de lovire, care trebuie sa fie mai sus de punctul de ochire cu 12.5cm sau sa coincide cu acesta, daca punctul de ochire va fi centrul cercului. Punctul insemnat este punct de referinta. Incercarea pistolului prin tragere se efectuiaza din pozitia in picioare cu arma neasezata sau rezemat pe orice obiect din teren sau suport. La tragerea rezemat laba minei cu pistolul nu trebuie sa se atinga de reazem . Pentru incercarea pistolului prin tragere se trage ,se trag consecutive 4 focuri ,ochind minutios si uniform .Dupa terminarea trageri se exameneaza panoul si dupa amplasarea gaurilor se determina gruparea lovituriulor pistolului si pozitia punctului mediu de lovire . Gruparea loviturilor pistolului se considera normala daca toate 4 gauri incap intro circumferita cu diametru de 15 cm . La gruparea satisfacatoare a lovituri comandantul determina punctul mediu de lovire si masoara marimea devieri acestuia de la punctul de referinta cu ajutorul riglei gradate .Pentru comoditatea masurari prin punctul de referinta se duc doua lini -verticala,orizontala. Determinind punctul de lovire ,comandantul masoara marimea devieri acestuia de la punctul de referinta .Punctul mediu de lovire nu trebuie sa devieze de la punctul de referinta mai mult de cit cu 5 cm in orice directie .Daca punctul mediu de lovire a deviat de la punctul de referinta mai mult de 5 cm ,atunci pistolul se tarnsmite tehnicianului armurier pentru deplasarea corespunzatoare sau schimbarea telului ;telul se schimba cu altul mai mic daca punctul mediu de lovire e mai sus de punctul de referinta telul se deplaseaza la stinga daca punctul mediu de lovire e mai in dreapta de punctul de referinta . Marimea inaltimei telului sau deplasarea lui in dreapta cu un mm schimba pozitia punctului mediu de lovire in directia corespunzatoare cu 19 cm . Dupa aducerea pistolului la bataia normala ,telul se fixaza cu ajutorul puncatatorului ,semnul vechi de pe tel se scoate ,iar in locul lui se face altul.