Floris de Vijfde
Wie was Floris de Vijfde? De vader van Floris was de
machtige graaf Willem II. Graaf Willem II werd vermoord toen Floris nog maar anderhalf jaar oud was. Toen Floris 12 jaar oud was, was hij oud genoeg om zelf te regeren. Floris kon zichzelf toen voor het eerst officieel graaf van Holland noemen.
Floris werd de ‘god’ van de boeren Toen Floris de macht over nam, besloot hij eerst wraak te
nemen op de mannen die zijn vader hadden vermoord. Hij begon een oorlog tegen de Friezen. Het werd een enorme mislukking. De bevolking thuis was erg kwaad op Floris. Er kwam een opstand. Floris kwam met een oplossing voor de opstand. Hij gaf de boeren hun rechten waardoor ze beschermt waren tegen de edelen. Hierdoor werd hij door de edelen de ‘god’ van de boeren genoemd.
Filmpje van Floris de Vijfde
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040615_flor
Floris de ‘Leeuw’ Floris liet behalve het Muiderslot nog vijf andere kastelen
bouwen in West-Friesland. Van daaruit wilde hij de macht houden over de bevolking. Zulk soort kastelen noem je dwangburchten. Zijn plan lukte, want uiteindelijk veroverde hij Friesland toch. Graaf Floris de Vijfde voelde zich, net als zijn vader, een soort koning. Hij had de rechten in handen, zodat hij kon zien of iedereen zich wel aan de regels van het land hield.
Floris de ‘Leeuw’ Floris had een eigen munt als geld. Bij belangrijke wegen liet hij de mensen
tol betalen. Stukken land die nog van niemand waren, nam hij in. Floris kon alles doen wat hij wilde. Vandaar dat hij zich ook gedroeg als koning. Het familiewapen van Floris was een leeuw. Vandaar dat Floris de leeuw werd genoemd.
Vragen Floris de Vijfde Hoe oud was Floris toen zijn vader overleed? Werd Floris de nieuwe Graaf of Koning van Nederland? Hoe wordt Floris ook wel genoemd? Heeft Floris de eerste keer gewonnen of verloren tegen de
Friezen? Wat gebeurde er toen Floris verloor van de Friezen? Hoe werden die kastelen ook wel genoemd die Floris liet bouwen? Floris had zijn eigen munt en wat deed hij wel eens bij bepaalde wegen?