SA NU UITAȚI DE OPIS!!
8. PROIECȚII FINANCIARE PRIVIND AFACEREA - Detalierea bugetului (prezentați cheltuielile în conformitate cu Anexa 1 – Bugetul planului de afaceri, cu menționarea tipului de cheltuială, a costului unitar și a numărului de unități necesare implementării planului de afaceri). - Justificarea cheltuielilor (explicați necesitatea fiecărui tip de cheltuială, al costului unitar și al numărului de unități, inclusiv prin atașarea de oferte de preț aferente acestora – cataloage/ website-uri, orice alte surse verificabile). - Fundamentarea prețurilor produselor / serviciilor/ lucrărilor care fac obiectul afacerii dvs. (prezentați prețurile și modul în care le-ați stabilit). - Prognoza veniturilor (estimarea veniturilor realizatedin vânzarea produselor/prestarea serviciilor/execuția de lucrări pe parcursul implementăriiplanului de afaceri). Prezentați într-un tabel: 1. Venituri din ajutorul de minimis / 2. Venituri din exploatare / 3. Total venituri =1+2.
- Prezentați măsurile de sustenabilitate financiară (descrieți sursele de finanțare necesare funcționării și dezvoltării afacerii dumneavoastră, după finalizarea finanțării nerambursabile – fonduri proprii, fonduri externe, etc.). - Prezentați măsurile de sustenabilitate instituțională (descrieți modul de funcționare și dezvoltare a afacerii dvs. după finalizarea finanțării nerambursabile – politica de prețuri, creșterea calității și cantității produselor/serviciilor /lucrărilor livrate, dezvoltarea de relații economice, parteneriate, etc.). - Prezentați măsurile de sustenabilitate a locurilor de muncă create (menționați perioada de menținere a acestora).
10. 1 Egalitate de șanse - prezentați modul în care firma dumneavoastră va asigura promovarea egalității de șanse (instrumente, resurse umane, materiale și financiare alocate). În implementarea planului de afaceri pentru evidențierea respectării principiului egalității de șanse se are în vedere faptul că, angajații reprezintă cea mai importantă resursă a firmei, motiv pentru care personalul firmei este format din angajați a căror selecție are la bază doar criteriile privind pregătirea profesională și acolo unde se impune, experiența anterioară. Egalitatea de șanse în procesul de achiziție Principiul egalității de șanse se are în vedere și se respectă, atât în faza de implementare a planului de afaceri, când se urmărește oferirea egalității de șanse tuturor potențialilor furnizori de servicii și bunuri și asigurarea neutralității bunurilor achiziționate, precum și în activitatea curentă. Astfel, se va asigura respectarea principiului nediscriminării și tratamentul egal în cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achiziție. Pentru asigurarea condițiilor manifestării concurenței reale, prin aplicarea nediscriminării și a unui tratament egal tuturor ofertanților, regulile, criteriile și cerințele specifice sunt identice și transparente pentru toți operatorii economici, tocmai pentru ca aceștia să beneficieze de șanse egale în ceea ce privește obținerea statutului de contractant.
Egalitatea de șanse în angajarea de nou personal În societatea noastră sunt respectate și încurajate nevoile salariaților de afirmare și dezvoltare profesională, aplicându-li-se un tratament egal acestora. Nivelul de salarizare va fi acordat în funcție de postul ocupat și de competențele deținute fără a se face discriminări în acest sens. Angajarea noului personal se va realiza în concordanța cu acest principiu: anunțul de angajare va fi dat în mai multe publicații locale (pentru a încuraja angajarea forței de muncă locale) și nu va conține elemente care să încalce principiul egalității de șanse și nediscriminării. 10.2 Dezvoltarea durabilă Angajamentul pentru Dezvoltare Durabilă reprezintă o politică de principii pentru societatea noastă și vizează 3 axe: protecția mediului, bunăstarea angajaților și a comunității locale. Suntem de părere ca trebuie să răspundem necesităților din prezent fără a afecta interesele și aspirațiile generațiilor viitoare. Credem în ideea de dezvoltare socială și căutăm să îmbunătățim condițiile de viață din zona unde ne desfășurăm activitatea. Creșterea economică sănătoasă, pe termen lung, nu poate fi realizată decât manifestând respect față de mediul înconjurător și față de drepturile tuturor părților interesate, cu precădere comunitățile locale și proprii noștrii salariați. 10.3 Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.
Rata Interna a Rentabilitatii cunoscută și sub acronimul IRR ( lb. engleză-Internal Rate of return) este rata de actualizare la care valoarea netă prezentă (valoarea actualizată) a unui flux de venituri sau cheltuieli (viitoare) este egală cu zero. Prin rentabilitate se înțelege nivelul câștigului asigurat de către o investiție, de exemplu rentabilitatea unui depozit va fi determinată de nivelul dobânzii acordate de bancă deponentului. Cea mai răspândită modalitate de redare a rentabilității este exprimarea procentuală, deoarece ne oferă o imagine comparabilă a rentabilității diferitelor instrumente de investiție. Între rentabilitate și risc există o legatură direct proporțională; cu cât riscul este mai mic, cu atât rentabilitatea investițiilor este mai redusă; cu cât riscurile sunt mai mari cu atât crește și rentabilitatea ce poate fi asigurată de o investiție. Conform valorii actualizate nete (VAN) o investiție este eficientă în cazul în care valoarea acestuia este pozitivă și cât mai mare. Cei doi indicatori VAN si IRR utilizați concomitent duc la o mai bună stabilire a deciziei investitorului decât utilizarea lor separată. Rata internă de rentabilitate este o rată care măsoară randamentul unei investiții, este un indicator de eficiență, de calitate. Valoarea netă actualizată este un indicator al valorii, al amplorii unei investiții. Rentabilitatea unei acțiuni este determinată de două componente ale câștigului : dividendul (cumpararea imediată după emisiunea acțiunii reprezintă dividendul net pe care îl aduce aceasta acțiune) și creșterea valorii de piață în raport cu prețul ei de achiziție, determinând o circulație bursieră mai mult sau mai puțin activă în funcție de câștigul prevăzut. IRR nu este folosită foarte frecvent în scopul evaluării a două proiecte care se exclud reciproc (pentru a se lua o decizie legată de investiția într-un proiect sau celalalt), ci mai degrabă este un instrument care ajuta la luarea unei hotărâri asupra unui proiect individual de investiții, care are potențial de creștere. Pentru a se putea evalua investițiile și rata internă de rentabilitate este nevoie de conceptul de flux de venituri. In teorie, orice investiție se poate exprima ca flux de venituri. Un flux de venituri se înșiră pe ani, luni, listând și sumele de bani generate de-a lungul timpului.
Fluxul de numerar este de obicei considerat a fi suma totală de numerar care este generată și primită de către o societate, împreună cu suma cheltuită pentru organizare. În general, urmărirea fluxului de numerar reprezintă înregistrarea imediată a tranzacțiilor într-un jurnal. Monitorizarea fluxului de numerar este considerată esențială pentru a avea o imagine exactă a stabilității financiare a afacerii. De multe ori, fluxul de numerar poate furniza informații ce pot fi utilizate pentru a îmbunătăți situația economică a business-ului. Un flux de numerar poate fi asociat cu funcționarea generală a companiei sau cu o anumita componentă sau un proiect al propriei afaceri. În cazul unui proiect special cum ar fi o campanie de marketing, urmărirea fluxului de numerar ar fi indicată. Simpla înregistrare a urmăririi va ajuta business-ul să determine dacă efortul generează profiturile prognozate de-a lungul timpului. În același timp, monitorizarea fluxului de numerar va ajuta compania să se asigure că proiectul nu depășește suma ce i-a fost alocată. Unul dintre obiectivele principale în orice fel de business este menținerea unui flux de numerar pozitiv. Acesta e în esența un statut în care încasările de numerar depășesc plățile de numerar în mod constant, pe parcursul unei anumite perioade. Producția de rutină a profitului net este considerată a fi un indicator de bază al sănătății financiare. De multe ori, monitorizarea fluxului financiar poate ajuta la identificarea posibilelor probleme care amenință transformarea fluxului de numerar pozitiv într-unul negativ, înainte ca aceasta sa aibă loc efectiv. Atunci cand o tendință negativă e izolată, pot fi luate măsuri pentru ajustarea cheltuielilor în scopul de a utiliza mai eficient veniturile ce intra în organizare și astfel menține businessul profitabil.
DE REȚINUT: Un flux sănătos de numerar reprezintă diferența dintre încasări și plăti sau banii care circulă înspre și dinspre organizație, intr-o perioadă de timp dată. Fluxul de numerar este de trei tipuri - din activitati operaționale, din finanțare și din investiții. Fluxul de numerar poate fi calculat pornind de la disponibilitățile de la începutul perioadei de referință, la care se adaugă încasările și se deduc plățile din acea perioadă. Antreprenorii trebuie sa țină cont de diferența importantă dintre profit și fluxul de numerar, deoarece aceștia se intreabă, de multe ori, "de ce nu am profit, căci eu am bani în bancă?". Antreprenorii trebuie sa se concentreze, prioritar, pe obținerea banilor lichizi, cash, și, apoi, pe profit, pentru că principala cauză a falimentului unei afaceri este lipsa banilor lichizi pentru continuarea activității.
REZULTATE La finalul activităților și al proiectului, tragi linie și numeri ce ai realizat. Acestea sunt rezultatele imediate . De exemplu, daca organizezi un atelier pe tema drepturilor omului, se presupune că cei care au participat la atelier au o mai bună înțelegere a problematicii, imediat după terminarea atelierului. La nivel de politici, de pildă, când oamenii își văd drepturile recunoscute prin lege. Rezultatele apar în urma realizarii unor activități din proiecte.
Exemplu în cazul nostru: - Firma înființată după cod CAEN eligibil; - Echipamentele nou achiziționate prin proiect; - Numărul de locuri (2 pers.) de muncă cu norma întreagă (8 ore) nou create în cadrul microîntreprinderii; - Venituri totale pe primele 12 luni în valoare de 32.110 lei, etc.