Pericardial Tamponade

  • Uploaded by: yiğit çanga
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Pericardial Tamponade as PDF for free.

More details

  • Words: 544
  • Pages: 23
Pericardial Tamponad Dr.Yiğit Çanga

KARDİAK TAMPONAD Tamponad;artan intraperikardial

basıncın venöz dönüşü ve diastolik doluşu bozması,tüm kalp boşluklarını komprese etmesi ve kalbin kompansasyon mekanizmalarının yetersiz kalması sonucu ortaya çıkan hayatı tehdit eden ciddi bir tablodur.

PATOFİZYOLOJİ  Normalde 20-50 ml perikardial

sıvı bulunur.150-2000 ml arası sıvı tamponada neden olabilir.

Perikardın kompliyansı, sıvının

birikim hızı ve kalbin kompansasyon mekanizmaları tamponad kliniğinin oluşmasında rol oynayan unsurlardır. Yavaş gelişen geniş bir efüzyon iyi tolere edilirken,hızlı gelişen orta düzeyde bir efüzyon hemodinamik bozulmaya neden olabilir.

PATOFİZYOLOJİ  Tamponad fizyolojisinin oluşumu ile birlikte diastolik

doluşun bozulması CO’un azalmasına neden olur.  Devreye giren kompansasyon mekanizmaları (adrenerjik stimulasyon ve vagal çekilme) taşikardi,kontraksiyonlarda artış ve periferik vazokonstriksiyona neden olarak CO’un devamını sağlar.  Bu aşamada stroke volüm ve nabız basıncı azalmış,kalp hızı ve venöz basınçlar artmıştır.  Dekompansasyon CO azalır Hipoperfüzyonbulguları Kardiojenikşok Koroner perfüzyonbasıncı düşer İskemi CO azalır.

KLİNİK Dispne. Göğüs ağrısı.(oturur pozisyonda daha iyi

hissederler) Göğüste dolgunluk hissi. Disfaji Düşük CO bulguları.(Huzursuzluk,bilinç bulanıklığı,idrar çıkışında azalma,soğuk ekstremiteler,periferik siyanoz) Halsizlik,iştahsızlık,yorgunluk,ateş,öksürük.

FİZİK MUAYENE Klasik olarak taşikardik,hipotansif

ve taşipneiklerdir.Erken safhalarda kompansasyon mekanizmaları sayesinde tansiyonu normal sınırlarda olabilir. Azalmış kalp sesleri. Perikardial sürtünme sesi. Juguler venöz dolgunluk. Pulsus paradoxus.

PULSUS PARADOXUS Gerçekte bir paradoks

değildir.Normalde inspiryumla olan sistolik kan basıncı düşüşünün,10 mmhg üzerine çıkmasıdır.

PULSUS PARADOXUS

PULSUS PARADOXUS  İleri KOAH  KKY  Mitral Stenoz  Massive PE  Ciddi hipovolemik şok  Obesite  Ascit

Pulsus Paradoxusu maskeleyen  Hipotansiyon

 Pericardial adezyonlar  Aortik reg.  ASD  RVH

X inişi belirginleşir,Y inişi

kaybolur.

EKG

EKG Düşük voltaj QRS. Elektriksel

alternans (Perikardial sıvı içinde kalbin serbest olarak sallanması) Atrial aritmiler. PR depresyonu. Sinus taşikardisi.

TELE

EKO  Perikardial efüzyon.  Sağ ventrikül serbest duvarının

erken diastolik kollapsı.  Sağ atriumun geç diastolik kollapsı.  Kese içinde kalbin salınım hareketi.(swing)  Anormal ventriküler septal hareket.  Ventriküler genişliklerde anormal respiratuar değişim.  İVC pletore.  LA-LV kollaps.(Nadir ancak

EKO Ø RA diastolik kollaps; • Geç diyastolde başlar sistole uzanır. • Parast. kısa aks,subkostal ve apikal 4 boşluk. • Sens.yüksek, spes. % 82, PPV % 50 • Süresi arttıkca spesifitesi artar. • Tamponadın erken bulgusudur.Orta-geniş efüzyonlarda %30 görülebilir.

Ø RV erken diastolik kollaps;

EKO

• Sensitivite yüksek (postop hastalar hariç) • RV serbest duvarın diyastolde posterior veya içe doğru hareketi. • En sık RV serbest duvarı ve infindubulumda izlenir. • Parastr. Uzun ve kısa aks. • Zamanlama ve süresi için M-mod. • Klinik tamponad öncesi isole RV diyastolik kollaps izlenebilir.

EKO

DOPPLER  Normalde insp. ile  Mitral akımda %10

azalma  Triküspitkapakta %7 artma  Tamponad  İnspiryumlamitral akımda %25’den fazla azalma  Ekspiryumla trikuspidakımda %40’dan fazla azalma ile beraber hepatik ven ters akım.

PLETHORA VCI da plethora

(insp ile çap azalmasının <%50) %97 sens, %40 spes.

EKO Tamponad klinik bir tanıdır. Eko,tanıyı dışlamak açısından daha değerlidir. RA-RV boşluklarda kollaps olmaması tanıdan

büyük olasılıkla uzaklaştırır. Venöz doluş anormalliği saptanmamasıda olasılığı çok düşürür. İzole kollaps olması tamponad tanısı koydurmaz.

TEE ve KATETERİZASYON  Postop hastada hematom tesbiti için TEE  Hemodinami  RA, PCWP, PADP ve RV middiyastolik basınç eşitlenmesi (4-

5 mmHg) (15-20 mmHg)  Düşük doluş basıncında tamponad gelişirse düşük basınçlı tamponad (özellikle hemodiyaliz hastalarında)  Korunmuş x inişi ve azalmış/kaybolmuş y inişi  Perikardiyosentez  sonrası önce tüm basınçlar düşer, sonra y inişi izlenir  KB artar ve pulsus paradoksus kaybolur

TEDAVİ

Related Documents