1. Schemele reţelelor electrice ale întreprinderii la tensiuni de 10 kV şi 0,4 kV. Aceste reţele se realizează în: - schemă radială; - schemă magistrală; - schemă mixtă; schemă în inel. Schema radială. Radială este denumită o atare reţea în care distribuţia energiei electrice spre un receptor sau un grup de receptoare se realizează printr-o linie separată care vine de la punctul de alimentare. În reţeaua radială de la instalaţia de distribuţie de joasă tensiune a postului de transformare se alimentează RE de puteri mari, sau dulapuri de distribuţie principale, de la care pot fi alimentate dulapuri de distribuţie secundare.
ID-0.4 kV
Schemele radiale pot fi cu o singură treaptă şi cu 2 trepte. Avantajele reţelelor radiale: - siguranţa sporită în AEE; - posibilitatea de automatizare şi comandă automată. Dezavantaje: - investiţii considerabile; - număr mare de aparate de comutaţie; - necesitatea unor panouri dezvoltate de joasă tensiune. Schema magistrală – e o reţea în lungul căreia în orişice nod pot fi conectate RE. Reţelele magistrale pot fi utilizate în următoarele cazuri: de alimentare a unei sarcine uniform repartizate pe suprafaţa secţiei; alimentarea unor RE care aparţin unui proces tehnologic, cînd deconectarea unui RE cere deconectarea şi a celorlalte; - în caz de alimentare a unor RE simetric amplasate în lungul secţiei pe o suprafaţă considerabilă.
PT
ID-0.4 kV
CBM
CBD CBD
Reţeaua magistrală poate fi realizată în formă de bloc transfmagistrală, în acest caz lipseşte panoul de distribuţie de joasă tensiune a PT. Schemele magistrale în raport cu cele radiale au avantaje si dezavantaje: -siguranţa redusă în alimentare; - curenţii de s.c. au valori mari; investiţii mici. Distribuţia în incinta întreprinderii la medie tensiune se realizează în scheme radiale sau cu linie principală. Schemele radiale se folosesc în cazul cînd PT sunt amplasate în diferite direcţii sau cînd sunt prezente cerinţe sporite faţă de fiabilitatea în alimentarea consumatorilor. Schemele radiale pot fi cu o treaptă sau cu 2 trepte. Schemele cu o treaptă se utilizează în cazul alimentării PT nemijlocit de la ID joasă tensiune a SPC sau a unui PDC. ID JT SPC
PT W
Schema dată se utilizează pentru alimentarea sarcinilor din categoriile II şi III. Dacă e necesar de a alimenta sarcini de cat. II şi I, totodată cat.I nu depăşeşte 25% din sarcina totală şi este posibilă alimentarea acestora de la PT învecinate poate fi folosită schema cu 2 cabluiri în paralel: W ID JT SPC
PT
Pentru alimentarea consumatorilor de cat. II şi I se utilizează deasemenea schemele cu 2 linii radiale:
PD
Schemele cu linii principale Pentru alimentarea sarcinilor de cat.III pot fi utilizate scheme cu o linie principală simplă fără rezervare:
În cazul alimentării sarcinilor de cat. II şi III se utilizează schema cu o linie principală simplă şi o rezervare printr+o linie principală comună, sau în buclă:
PT
PT
PT
PT
În cazul alimentării sarcinilor de cat. II şi în limitele a 15-20% sarcina de cat. I pentru posturi cu un singur transformator în situaţii cînd este posibilă rezervarea prin linii la 0,4 kV de la PT învecinate poate fi util schema:
Pentru sarcini de cat. III şi parţial II în situaţia cînd puterile transformatoarelor nu depăşesc 630 kVA se utilizează schema cu o linie principală simplă alimentată prin 2 capete: PT
PT
De regulă în regim normal se foloseşte una din surse. În caz cînd sursele sunt echivalente atunci magistrala se întrerupe într-un nod în care pot fi instalate separatoare sau întreruptoare.