Economie şi Ecologie.docx

  • Uploaded by: Luchian Adeline
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Economie şi Ecologie.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,278
  • Pages: 4
Economie şi Ecologie – paradigma secolului XXI 22 aprilie 2011 Comunicare la Conferinţa ştiinţifico-practică “Economia Mediului şi Dezvoltarea Durabilă”, consacrată Zilei Mondiale a Pămîntului, desfăşurată în incinta Academiei de Studii Economice, 21 aprilie, 2011.

“Realităţile care ne înconjoară ne demonstrează fără rezerve că umanitatea, civilizaţia noastră, a intrat într-un conflict direct cu natura, cu mediul înconjurător. Criza Ecologică dezlănţuită pune problema elaborării unei noi paradigme a existenţei noastre ca oameni. Cea mai aproape de realitate pare a fi paradigma economiei prin ecologie sau în altă formulă, sub aspect practic si realizabil – Dezvoltarea Durabilă. Aceste două formulări se întîlnesc în cîmpul informaţional al Economiei Mediului, domeniu care tinde să se generalizeze şi să se integreze în toate programele de guvernare ale societăţii.

Suntem convinşi că soluţia, poate fi găsită doar la intersecţia abordării economice a mediului şi abordării ecologice a economiei. Această stare de valori şi principii, ca să se traducă în viaţă, solicită din partea tuturor actorilor sociali un efort sustinut şi constant, aşa cum, societatea se găseşte de acum în criză de timp.

De-a lungul anilor, obiectivul principal al tuturor ţărilor lumii se reducea la realizarea unei creşteri economice şi asigurarea unui înalt nivel de viaţă. Problemele ecologice şi consecinţele acestora asupra dezvoltării socio-economice a ţărilor lumii nu reprezentau nici pe departe o preocupare. Toată atenţia era îndreptată spre descoperirea unor noi activităţi industriale, a unor noi teritorii de exploatare şi a tehnologiilor consumatoare de resurse, în primul rînd neregenerabile, care în final au înregistrat un impact puternic asupra factorilor de mediu şi asupra nivelului de sănătate a populaţiei. Toate aceste acţiuni, evident, au dus la formarea unor ţări înalt dezvoltate, dar imperfecte din punct de vedere al modelului economic utilizat. Este bine ştiut că pentru orice economie, în mod normal sunt înregistrate anumite limite de creştere, depăşirea cărora, la un moment dat, va întrerupe orice efort de dezvoltare, dacă nu acceptă schimbări de sistem.

Dezvoltarea economică desfăşurată pîna în deceniul 8 al secolului trecut, a supus mediul inconjurător unor riscuri majore, precum: - Epuizarea resurselor naturale neregenarbile şi în special a celor de origine fosilă; - Deteriorarea solului, erodarea acestuia şi extinderea deşertificării;

- Ameninţarea biodiversităţii planetare; - Poluarea apei şi aerului la nivelul întregii planete, în special în zonele puternic industrializate şi urbanizate; - Prezenţa unor afecţiuni patologice, ce influenţează imunitatea şi rezistenţa organismului uman, în special în zonele defavorizate; - Extinderea fenomenului de ploi acide cu consecinţe grave asupra ecosistemelor şi a populaţiei; - Efectul de seră şi impactul acesta asupra climei planetei.

Cauza dezechilibrelor om-natură, în această perioadă este determinată de aplicarea unor modele de creştere economică neeficiente, devoratoare de resurse, din moment ce nu au luat în consideraţie caracterul epuizabil şi limitat al resurselor utilizate în cantităţi enorme pentru satisfacerea cerinţelor şi necesităţilor societăţii, în lipsa constientizării importanţei păstrării unui mediu sănătos şi pentru generaţiile viitoare. Problema Dezvoltării Durabile, in sens orientativ, în raport cu cea a creşterii economice a fost pusă încă în 1970 de către Clubul de la Roma, în lucrarea “Limitele Creşterii”.

Din acest moment, se conştientizează ca concept că, mediul economic, mediul natural şi cel social, îmbinaţi raţional, sunt pilonii de bază a dezvoltării durabile. Fiecare societate trebuie să studieze capacitatea productivă a potenţialului său natural şi uman, după care, să decidă în mod corect alegerea acelui model socio-economic care v-a înregistra cel mai mic impact asupra dezvoltării societăţii în ansamblu. Dezvoltarea economică şi protecţia mediului sunt de cele mai multe ori contradictorii, odată ce orice activitate economică, într-o măsură mai mare sau mai mică, va genera un impact asupra factorilor de mediu si sănătăţii populaţiei.

Încetarea creşterii economice, nu este soluţia cea mai raţională, din moment ce între ţările lumii există discrepanţe în ce priveşte nivelul de dezvoltare economică, tehnologică, ştiinţifică, etc. Urmare acestei discrepanţe, observăm tendinţa tărilor dezvoltate de a amplasa investiţii de capital în ramurile nepoluante la ei acasă şi ramuri puternic poluante în ţările în curs de dezvoltare, fără eforturi deosebite de implementare a tehnologiilor curate. Tot aici trebuie de menţionat şi consumul unor cantităţi enorme de materii prime importate din ţările în curs de dezvoltare, preluate la preţuri drizorii. Evident, că pentru ţările în curs de dezvoltare, soluţia nu poate fi căutată în stoparea creşterii economice, dar în cautarea şi utilizarea unor instrumente economice şi politice, în primul rînd, eficiente pentru a pune de acord cerinţele obiective ale creşterii economice cu cele ale protecţiei mediului înconjurător, asigurînd astfel o alocare eficientă şi raţională a resurselor. Respectiv, cei care consumă resurse şi poluează mediul trebuie să suporte restricţii economice prin preţuri mai ridicate, prin taxe progresive şi alte instrumente, indiferent de unde vine investiţia şi unde ajunge.

Dacă nu va exista un sistem eficient de contabilizare a resurselor, deficitul ecologic, mai devreme sau mai tîrziu, v-a împinge această societate în criză. Deşi o categorie de ţări dispune de anumite rezerve ecologice, aceasta nu înseamna neaparat ca le şi gestionează corect. Aceasta o demonstrează creşterea amprentei ecologice pentru unele tari europene, in timp ce indicele dezvoltarii umane nu a urcat foarte mult.

Dezvoltarea sustenabila a tuturor tarilor lumii, presupune unirea eforturilor nu doar la nivel naţional dar şi la cel global în vederea stabilirii unui compromis a acestora faţă de capitalul natural şi modalităţile de exploatare a acestuia. Dar pînă atunci, trebuie să înţelegem că omul este cel care trebuie să-şi schimbe comportamentul faţă de mediu, devenind un protector al acestuia, şi după cum se afirmă să-şi găsească locul într-un sistem ecologic ciclic, care este capabil de reproducere continuă a formei materiale. Raţionamentele economice trebuie să rezulte în exploatarea tot mai redusă a unor substanţe utile şi cautarea unor noi resurse substituibile, regenerabile, care să poată satisface nevoile mereu în creştere a populaţiei. În cadrul acestui sistem este foarte importantă identificarea posibilităţilor de reciclare a deşeurilor care pot genera economii importante de energie si materie primă.

Un model economic sustenabil presupune aplicarea unor standarte ecologice şi de calitate racordate la cerinţele europene care au trecut examenul vremii, şi utilizarea în acelaşi timp a unor tehnologii de producţie modernizate ce oferă o serie de avantaje concurenţiale, atît pe piaţa naţională cît şi cea externă.

O soluţie optimală de remediere a situaţiei ar fi conlucrarea specialilştilor mediului şi economiştilor în scopul identificării mărimii costului de distrugere a climei, al ploilor acide şi al poluării aerului, asigurînd astfel restructurarea economiei globale în vederea restabilirii echilibrului între economie şi ecosistemul în care este amplasată.

Insă, situaţia creată de-a lungul anilor, dovedeşte lipsa unei motivaţii economice serioase, ce ar stimula utilizatorii de resurse naturale şi poluatorii de mediu în direcţia întreprinderii de acţiuni hotărîte de micşorare a nivelului de poluare şi de ecologizare a producţiei.

În acelaşi timp, situaţia se agravează mult deoarece avantajele ecologice nu sunt reflectate în beneficiile individuale ale poluatorilor, iar implementarea politicilor şi strategiilor ecologice ale întreprinderilor rezultă a fi mult prea costisitoare. După cum se vede, problema nu este mărimea costului suportat pentru realizarea acestei transformări, ci cît de mult ne va costa dacă nu reuşim să realizăm această transformare.

Obligaţi să efecientizam şi să raţionalizăm tranziţia ţării noastre la economia de piaţă, aş vrea să aduc în încheiere o expresie formulată de Oysten Dahle, şi care e bine să fie ştiută şi de politicienii noştri: “Socialismul a colapsat din cauza că nu a permis preţurilor să spună adevarul economic. Capitalismul poate colapsa din cauza că nu permite preţurilor să spună adevărul ecologic” – cîtă preîntîmpinare!

Deci, preţurile şi adevărul ecologic – deci, revenim la economie şi ecologie, deci am revenit la paradigma secolului XXI, care, din punct de vedere practic ar însemnă: Dezvoltare Durabilă sau Economizarea Mediului şi invers Ecologizarea Economiei.

Sper că impreuna v-om reuşi să ne apropiem de esenţa acestui obiectiv!”

Related Documents

Economie I
July 2020 31
Economie
November 2019 48
Economie
June 2020 29
Economie
November 2019 46
Economie
July 2020 32
Economie 2
November 2019 40

More Documents from ""

June 2020 7
Bibo No Aozora .pdf
December 2019 7
Seminar Case Study.docx
October 2019 12
Seminar Primark Case Study
October 2019 15
Proiect-de-marketing.docx
December 2019 15