עקרונות השיווק המודרני שלבים בתהליך השיווק )1ניתוח סביבת המיקרו -הכרת הפירמה ,מתחרים ,תלות בספקים ,תלות במפיצים .המטרה היא להכיר את השוק בכללותו. )2ניתוח סביבת המאקרו -הכרת הסביבה הפוליטית ,הטכנולוגית ,הכלכלית ,חברתית. )3מחקרי שוק -הכרת הלקוח /הצרכן ,השוק אליו פונה החברה החברה ספציפית ,הצורך במוצר (.אייך יוצרים את ההשפעות החיצוניות) )4חקר התנהגות צרכים -הכרת הצרכן -זיהוי האופן שבו מתנהג לפי הקניה ,בזמן הקניה ,לאחר הקניה.שינויים שעושים מלחיצים את הלקוח -שינוי בהרחבת המותג או צמצומו. יש להקפיד שסעיפים 3ו 4מתאמים -הצורך ואופן התנהגות מתואמים. )5שלב האסטרטגיה -האופן שבו אנו מתכננים להוציא פעולה שיווקית לטובת מכירת מוצר והשגת נאמנות. )6שלב הטקטיקה -הטקטיקה נותנת ביטוי לארבעת המשתנים של השיווק 4המ' – 4P -מוצר ,מחיר ,מקום, מסחור . product, price, place, promotion-חייבים להמשיך לבצע בקרה בכדי לראות שעדיין עונים לצורך של הלקוח. כל תפיסת השיווק הנה לפי הצרכן המערבי :פתוח ,בעל תעוזה ,בעל יכולות כלכליות .הכל מתחיל ומסתובב סביב הלקוח. צרכן> תהליך שיווק ( תהליך מתוכנן) > יצרן שיווק מורכב מארבעה מושגים שונים: א .צורך -חסך ,מחסור ,הבדל בין מצוי לרצוי .צורך אנושי הוא מצב של חוסר בסיפוק בסיסי כשלהוא .אנשים זקוקים למזון ,לביגוד ,למחסה ,לביטחון ,לשייכות ולהערכה .צרכים אלו אינם נוצרים בידי החברה או בידי משווקים .הם מתקיימים במרקם הביולוגיה האנושית עצמה ובגורם האנושי. ב .רצון -המענה לצורך .תשוקות לסיפוקים ייחודים של צרכנים .המון האנושי מתעצב ומשתנה על ידי כוחות מוסדיים חברתיים וסביבתיים. ג .תועלות -ערך ד .ביקוש-רצון למוצר ייחודי הנתמך ביכולת ובמוכנות לקנות אותן .רצון נהפך לביקוש כאשר הם ניתמך בכוח קניה. תועלות תועלת צורה -איך הוא ניראה ,נוחות לאחיזה לאכילה ,לשימוש ,לפתיחה תועלות המקום -קרבה של סניף ,מיקום בחנות ,על המדף זמינות למוצר ,בזמן שנוח ללקוח תועלות זמן - תועלות מידע -צריך לספק לצרכן מידע החשוב ללקוח ,בטחון תועלות הבעלות -אביזרים נלווים המוסיפים ללקוח תחושת בעלות ביקוש ציר הביקוש נע בין ביקוש יתר לביקוש שלילי ביקוש שלילי -ישנם מוצרים שהצרכן לא מעוניין לקנות (אמצעי מניעה במצרים) ביקוש אפס- ביקוש מלא -מותגים מובילים ,לאן לאן לעלות,צריך לשמור כל הזמן לא לרדת .לדוגמה אלעל. ביקוש יתר -מוצרים שצרכן מעוניין לקנות יותר מידי או באופן שיסכן אותו .לדוגמה :בירה,חשמל ,מים. צורך +רצון כל מהות השיווק מבוססת על "כל צורך אפשר לענות ע"י מספר רצונות”. צורך – רעב. רצון -פיצה /המבורגר /פלאפל. תועלות -מהיר ,זמין ,טעים ,זול. ביקוש – "דומינוס פיצה". מי שמצליח להטמיע יותר תועלות במוצר יגרום ללקוח לצרוך את המוצר שלו.
ההבדל בין איש מכירות פרסום ושיווק: איש מכירות -מוכרן -תפקידו מוגדר בחברה כצריך למכור ,לעתים משמש באיש שירות ,הדרכה ,גביה ,הוא החוליה המקשרת בין העסק לשטח .לעתים יכול לאתר צרכים אצל לקוחות. איש שיווק -משווק -צריך לבצע את כל הפעילות המקדימות לפני המכירה “ ,להכשיר את הקרקע “. איש פרסום -פרסומאי -תפקידו לקחת את האסטרטגיה השיווקית (תיק השיווק) ולהמיר אותה באסטרטגיה פרסומית – מסר. פעילות שיווק מוצלחת מבטיחה קניה חוזרת וכשהיא ממש מוצלחת -נאמנות לקוחbrand loyalty: בכדי להבטיח את זה צריכים לבצע /לבנות תהליך מושכל. גישות בשיווק .1גישת היצור -מזלזלת לגמרי בלקוח ,הייצור הוא בהתאם ליכולות החברה -הלקוח יקנה בכל מקרה .מאפיין מדינות מתפתחות -עולם שלישי ,עניות ,מדינות סגורות מונופוליסטיות ,הכל נשלט ע”י גורם אחד ,העדפה למוצרים שזמינות גבוהה ועלותם נמוכה .התרכזות בהשגת יעילות יצור המוצר והפצה רחבה .ביקוש עולה על היצע. זה מה שהלקוח מכיר וזה מה שהוא יקנה .אין לו יכולת ללמוד. .2גישת המוצר -החברה מייצרת בהתאם ליכולתה וההון הנדרשים לשיווק מוצרים איכותיים ,מאפיין מדינות מפותחות הצרכן מבין באיכות ,גם במחיר יקר ,מבטיח נאמנות .השקעת משאבים בשיפור מוצרים .הלקוח אוהב שמפנקים אותו ( וולבו ,סאבב) סכנה :התעלמות מרצון הצרכן. .3גישת המכירות – המוצר אינו מבוקש ע"י הצרכניים ,השענות על אנשי המכירות ועל טכניות מכירה מתוחכמות ( יחידות נופש ,טפוואר -מוציאים את המוצר מהמקום הטבעי שלו) .הנחת היסוד הצרכן אדיש או מתנגד .המטרה היא למכור ולא שביעות רצון הלקוח .התמקדות במוכרן בשיטת המכירה. .4גישת השיווק השיווק המודרני – התגבשה בשנות החמישים .יצור מוצר שהצרכניים מעוניינים בו .מתן מענה לצרכיי הלקוח .מיקוד בצורכי הלקוח .נשענת על 4יסודות :שוק מטרה ,צורכי לקוח שיווק משולב, רווחיות .שווקים מוגדרים היטב .משלבת פעילות על הלקוחות; יצור רווחיות וסיפק רצון הלקוחות .ממוקד שוק מטרה ,הבנת רצון הלקוחות בכל שלב. .5גישת הלקוח -נותנת מענה לצרכים של הצרכן בודד או פלח צרכנים מצומצם .בדר"כ לפלח צרכניים עשיר עם נאמנות מוחלטת .בנית מוצר ע"פ"י דרישת הלקוח הספציפי (יצור בושם ספציפי). .6גישת השיווק החברתי – המתקדמת ביותר ,פניה לפלח שוק התחשבות בחברה ובאידאולוגיה החברתית שלו. נוצרה מתוך לחץ חברתי על החברות .נותן תועלות חברתיות( .מקדולנדס עברה לבריא יותר ,בודי שופ אינו מנוסה על חיות)
ניתוח סביבתי שיווקי • •
סביבות השיווק מנותחות בשתי רמות; מיקרו -ניתוח סביבה קרובה על פי מודל פורטר Porter מאקרו -ניתוח סביבה שיווקית רחוקה על פי מודל פאסט Pest ניתוח סביבה שיווקית קרובה – מודל חמשת הכוחות
.1עוצמת התחרות בענף פורטר טוען שמאחורי עוצמת התחרות בענף מסתתרים שני שחקנים ,השחקן הראשי הוא הפירמה והשני הם המתחרים הישירים. מתחרה ישיר -מתחרה באותה קטגוריה ובאותה נישה; קוקה קולה ופפסי קולה -ענף :משקאות קלים ,נישה: קולה. מבנה החברה -בעלים ,נסחרת ,בעלות מדינה ,היררכית. גישת החברה לעסקים -ישנן שתי גישות מרכזיות :א) בניית מותגים -מאפיינת חברות גרמניות ויפניות. ב) רכישת מותגים –מאפיינת חברות אמריקאיות ובריטיות D&G .יקנו את המכונה המשוכללת ביותר. טיב עובד מעביד -חוזים ,וועד ,שביתות .יכולת כלכליות של החברה – עמידות כלכליות של החברה ,חומרי גלם ,מדענים ,תקציבי פיתוח.
.2ספקים /מפיצים ספקים:חברות שמוכרות לפירמה חומרי גלם .עם כמה ספקים הפירמה עובדת האם הספק הוא משווק בלעדי? יצרן? למי מהם יש כוח מיקוח? לחברה או לספק /מפיץ? מי תלוי במי? האם יש בלעדיות לחברה?ככול שעובדים עם יותר ספקים /מפיצים כוח המיקוח של החברה עולה. היכולות הכלכליות של הספק – לוודא שהוא יהיה קיים. מידת התמחויותיו של הספק – חשיבות לבחור את הספק הנכון. מפיץ – אם מותג החברה חזק החברה בעמדת מיקוח .אם המותג חלש המפיץ בעמדת מיקוח. .3הלקוח עד כמה הלקוח קריטי לחברה? מהו כוח המיקוח שלו? מהיא עוצמת הלקוח הבודד מהם יחסי עלות תועלת בין החברה ללקוח הבודד? סוג הלקוח :לקוח פרטי -קונה לשימושו האישי .מוסדי -מוסדות אולמות אירועים .תעשייתי -מנצל את המוצר לטובת יצור מוצר אחר החברה היא הספק שלו .ממשלתי -שירותי ממשלה .בינלאומי -כל אחד מאלה רק בחו"ל עבור כל לקוח נידרש להגדיר את הצרכים והרצונות שלו. .4מוצרים משלימים חברה שמייצרת מוצר המשלים למוצרי החברה ,עלול לייצר גם את מוצר החברה כמוצר נוסף .וולמרט שיווקו בקיט בטריות של דורסל ופנס של חברה אחרת .דורסל קנו חברה שמייצרת פנסים והחלו להתחרות בחברות המייצרות פנסים. .5מתחרים חדשים מתחרה לא ישיר פועל באותה קטגוריה אך לא באותה נישה .כגון; מים מינרלים לקולה. את הניתוח צריך לבצע על המתחרים הישירים ,העקיפים ,על הספק ועל המפיץ וזאת לגלות בדיוק מרבי מי מאיים עלי כחברה. ניתוח סביבה שיווקית רחוקה
.1סביבה פוליטית הגבלים עסקיים -האם יש חוקים ,האם אנו מונופול. הגנת הסביבה -קסטרו והפרוות. סחר חוץ -במידה ורוצים לעשות עסקים בינלאומיים. יציבות שלטונית -מצמצם את האי וודאות -מתחיל מהלך והוא לא ניתקע כיון שמערכת הפוליטית עסוקה בנושאים אחרים. קבוצות בעלי עניין -כגון חברת חשמל שמפעילה לוביסטים בכנסת. .2סביבה כלכלית תעסוקה בשוק -כשיש אבטלה אנשים מצמצמים את הקניות שלהם. מבנה השוק – האם השוק מונופוליסטי 2-5חברות שמנהלות את השוק .קרטל -,בנקים שמעלים ריביות .כיש תחרות יש יותר אפשרויות .כיש משטר מונרכיסטי אז השלטון ייתן מונופול למקורבים .אינפלציה -עלית מחירים. רמת חיים -ככל שרמת החיים גבוהה יותר הבזבוז גבוה יותר. .3סביבה חברתית ערכי תרבות בסיסיים-שפה אחת למשל בישראל כולם מדברים עברית ,משרתים בצבא ,הישגיים ,תמיכת משפחה. תרבויות משנה – עדות מגזרים כגון החרדים ,הערבים מעמד חברתי -אנשים בארץ רוצים לחיות את החיים“ ,שופוני אנס" סמלי סטטוס חשובים. אידאולוגיה – רק כחול לבן ,החרמת מוצרים מהשטחים. עניין\ השקפת חיים – למה הצרכן מתחבר.
.4סביבה טכנולוגית חדשנות -בישראל סתגלנות גבוהה מאוד על פי מודל הפעפוע שעשה קולטר ישראל היא מספר אחת בסתגלנות
(מספר 2יפן). מחקר ופיתוח (מו"פ) – היטק גבוה. תגליות /המצאות -בישראל כמות ההמצאות הגבוהה ביותר לאלף איש.
מחקר שיווקי נושא המחקר הוא מובנה מתחילים במחקרי גישוש ולאחר שמסיימים עוברים למחקר מקיף. בהתחלה בודקים הנושא ניבדק ע"י גורם אחר .מתחילים עם מקורות פנימיים ואח"כ עוברים למקורות חיצוניים. מקורות פנימיים -מתחילים עם סקירה במקורות הפנימיים בחברה ,בודקים האם אחת המחלקות האחרות ביצעה מחקר שקשור וניתן לקחת נתונים. מקורות חיצוניים – הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ,בנק ישראל. (השקף עובר לפי עובר לפי החשיבות) רק אם אין מידע או שהוא אינו מספק אנו נדרשים לבצע מחקר. המידע מתחלק לשניים: א) מידע סובייקטיבי -מבוסס על תחושות – יכול הגיע ממקורות חיצוניים ופנימיים ב) מידע אובייקטיבי -נמצא בעיקר במקורות חיצוניים והסבירות למצוא אותו במקורות פנימיים הוא נמוך. שלבים בביצוע מחקר שוק 1הגדרת הבעיה מחייב להגדיר את שאלת המחקר :יושבים עם איש העסקים ומנסים למצוא איזה מידע חסר לו -מהיא שאלת המחקר .שאלת המחקר חייבת להיות מדויקת וקשה מאוד להגדיר אותה .ע"פ"י צ'רצ'ל שהגדיר את המודל כשמגדרים את הבעיה נכון מגיעים לחצי מהפתרון. 2הגדרת יעדי המחקר המטרה בשלב זה הוא להפעיל מנגנון שיבדוק את אמיתות שאלת המחקר .מחלקים את השאלה לשלבים ובוחנים כל חלק ממנה בנפרד. 2.1שאלות המחקר -הוספת שאלות משנה הנגזרות משאלת המחקר. 2.2השארות המחקר -על כל שאלה מנסחים לפחות שתי השערות (הנחות) המבוססות על מידע חיצוני ופנימי. 2.3גבולות המחקר -הצבת גבולות על מנת למנוע פיזור. 3תכנון המחקר ועיצובו לשלב זה שתי מטרות ,זה הוא השלב הזהיר ביותר: 3.1להפעיל מנגנון שני (ואחרון) בכדי להפעיל את שאלת המחקר. 3.2אם קיבלנו תשובה חיובית לשאלה אמיתות שאלת המחקר ואם השאלה מתאימה לאני מאמין של החברה .אנו בעצם מעצבים את היסודות של המחקר המקיף. 3.1בכדי לבצע את המנגנון עלינו לבצע מחקרי גישוש. מחקרי גישוש:מנגנון ,כלי שבאמצעותם אני מבטיחים את אמיתות שאלת המחקר .ישנם שלושה סוגים של מחקרי גישוש הסדר הוא מובנה בכדי להגיע ל – 100%מידע. )1ראיון מומחים -חשיפה בפני קשת של תחומים ונושאים בתחום – 50% הסיכום מובנה כך שאלה ראשונה X :ענה כן Y ,ענה לא Nענתה כן וכו' %Qהנשאלים ענו כן. )2ראיון עומק -בחינת סוגיות חדשות שטרם זכו למענה או שעלו עם ראיונות המומחים – .70% בוחרים מתוך המומחים רק את הרהוטים והמובילים )3קבוצות מיקוד – לקבוצות מיקוד ישנם כללים – לוקחים לקוחות פוטנציאלים בלבד .עד 10בקבוצה.זמן 45 דקות עד שעה וחצי .מינימום 4קבוצות מיקוד (בארץ בד"כ שניים) .הדינמיקה הקבוצתית מנוהלת ע"י פסיכולוג שיווקי .מחיר .1,500-1,800$ לאחר ביצוע מחקרי הגישוש יש לנסח מחדש (אם צריך) את שאלת המחקר ולחזור שוב על שלב .2 3.2מסגרת הדגימה -קובעים את מסגרת הדגימה ברמה של ב 6אספקטים: .1גאוגרפי -עד רמת השכונות.
.2סוג הלקוח -פרטי מוסדי ,עד הפרט הקטן ביותר ,זרם חסידי ,ליטאי. .3דמוגרפי -מין ,גיל ,השכלה ,הכנסה. .4פסיכוגרפי – עמדות ,עניין ,ערכים ,תחביבים,ניתוח אופי. .5התנהגותי – אופי הקניה;יוקרה ,מוצרים גינרים( ,זול פה ,ברכת רחל) .6תועלתי -מדוע קונים; לנקר עיניים ,כי צריך ,פונקציונלי ,פסיכולוגי חברתי. 3.3שיטת המדגם -ישנן שתי אפשרויות: .1מדגם אקראי – מדגם הסתברותי -לכל אחד מהנדגמים יש סיכוי ידוע ושווה ליטול חלק במדגם (פחות שכיח בעולם העסקיים) .2מדגם לא אקראי – מדגם נוחות -אנחנו דוגמים את אלו שהכי נוח להגיע אליהם או שבטוח ישתפו פעולה . 3.4גודל המדגם – (לפי השקף) תלוי זמן ,כסף ונגישות .ככול שיש יותר נדגמים כך אחוז הסטייה.
עד שלב זה עברו כשלושה שבועות ולכן לפני התחלת המדגם עצמו בודקים האם יש מידע או מחקר חדש (כגון הלמ"ס) או נתונים משיניים -ישנם אנשי עסקיים /חברות שחוקרים נושא מסוים ומוכרים את הדוחות (נילסן במזון) ואם לא מוצאים אז עוברים למחקר עצמו. 4ביצוע המחקר יציאה לשטח והתחלת המחקר. שיטות לביצוע המחקר: תצפית -צפייה בעסק /לקוח ,למידה תוך התבוננות“ ,לחוש" את האווירה. תצפית מבנית – שאלון מוכן מראש ,מה בודקים ע"פ מדדים ברורים. תצפית – לא מובנית – הסרטת התצפית ,ניתוח אח"כ על ידי הפסיכולוג השיווקי -יותר שכיח. סקר /ראיון – מתחלק ל 4סוגים: א .פנים מול פנים :איש מקצוע שמדבר עם הלקוח ,שואל שאלות ומסמן בשאלון .היתרון הוא שאיש מקצוע "מרגיש" את רצינות הנבדק -עד 3עמודים. ב .טלפון -שאלון מובנה כמו קודם רק בטלפון“ :אין תחושה ,לא מרגישים את הלקוח". ג .דואר -שאלון דרך הדואר – לא יודעים מי ענה ,לא בטוח ,לא בטוח שיענה .אם שולחים בדואר אחוז התגובה .2%אם מבטיחים מתנה אם יחזירו התגובה .3% ד .אינטרנט -כלי נהדר , B2Bאך זוועתי עם ללקוחות B2Cלא אמין. ניסוי – לתת ללקוח לבדיקה ואח"כ משפרים לפי המשוב הראשון .מעבדה – הנדגמים יודעים יודעים שהם חלק מהניסוי .שטח – הנדגם לא יודע שהוא חלק מהניסוי. 5עיבוד נתונים שלב טכני לחלוטין -הזנת הנתונים וניתוחם. 6מסכנות והמלצות לאחר קבלת המתונים מתקבלות המסכנות בנוגע לשאלת המחקר האם כדאי לפתח את המוצר. במידה והמסכנה היא שיש צורך וסיכוי ההמלצות צריכות להיות שיווקיות אופרטיביות; לתת מענה ל 4 המשתנים של השיווק – 4Pמוצר ,מחיר ,מקום מסחור. מוצר -מה יכלול המוצר. מחיר -איזה מחיר נדרוש עבורו. מקום -איכן ,שטח מדף ,פיזור. מסחור – איך לפרסם.
התנהגות צרכנים מודל התנהגות הצרכן גירויים זיהוי הגירויים שצריך להפעיל הלקוח הגירויים לשני סוגים: גירויים שיווקים – תלויים בשליטת המשווק צריכים להחיל 4פרמטרים – 4P מוצר -עיצוב ,צבע ,פרופורציות ,גודל ,אחריות. מחיר -תשלומים ,מחיר גבוה מעיד על איכות .זול -עממי. מקום -נגישות ,מיקום בחנות ,זמינות המוצר ,שילוט ,חניה ,ממוזג. מסחור -פרסום ,מבצע ,דיוור ישיר ,מכירה אישית. גירויים חיצוניים -אינם בשליטת המשווק -פוליטיים ,כלכליים ,תרבותיים .אומנם אינם בשליטת המשווק אך עליו להכין להם תכנית מגירה. קופסה שחורה א .תהליך ההחלטה של הצרכן -מושפע מחינוך ,מהסביבה ,מערכים והשקפת עולם .מהיר החלטה .מתלבט ב .מאפייני הקניה. תגובת הצרכן א .בחירת המוצר – האם הצרכן קונה את המוצר ב .בחירת המותג – האם קנו את המותג שלי .השקענו בפרסומות והצרכן קנה את המוצר אבל האם הוא קנה את המוצר שלי ? ג .בחירת הסוחר -המשווק מרוויח מכל סוחר סכום אחר ולכן יעדיף סוחר בו הרווח יותר גדול. ד .תזמון הרכישה -העדפה למכירה בצמוד להשקה לאחר מכן המחירים יורדים. ה .היקף הרכישה – העדפה שיקנו מספר מוצרים. התגובה הרצויה היא התאמה מלאה לרצון ויעדים של החברה ולתגובת הצרכן. מדוע צרכנים קונים
מודל הצרכים של מסלאו מסלאו טען שמעבר מצורך לצורך הוא לאחר שמימשנו את הצרכים הקודמים לו. בסיסיים ביטחון חברתיים הערכה מימוש עצמי. חברת וולוו יצרה דגמים על פי המודל של מסלאו כך מתוך הנחה כי ניתן להתאים מוצר לכל צורך ואין חובה למלא צורך אחד בכדי לעבור לשני: בסיסיים – לאדם מוגבל הצורך הבסיסי הוא ניידות -וולוו לקחו את כל הפרמטרים הדרושים לרכב עבור מוגבלים .ענו על הצורך המיוחד הזה. ביטחון – לאנשים מבוגרים יש צורך לרכב שנותן תחושת ביטחון עם יציבות גבוהה -וולוו יצרו רכב כבד ואיטי יותר "שיושב " טוב על הכביש ושיווקו אותו לזקנים. חברתיים -וולוו יצרו רכב שמשדר תמית של מצליחנות - .במקרה זה הם לא הצליחו והדגם נכשל. הערכה – וולוו יצרו רכב יקר יותר רכב שמדר סמל סטטוס. מימוש עצמי -וולבו יצרו את הדגם של – 4*4מימוש עצמי ,אוטופי. בכדי ליישם את מודל מסלאו בשיווק וולוו פיתחה דגם של שאלות: 1איזה צורך (מתוך הצרכים שמסלאו הגדיר) הצרכן מבקש לספק? צריך להתביית על הצורך 2כמה חשוב לצרכן לספק את הצורך הזה? שאלון .1-10
3כמה הצרכן יהיה מוכן לשלם עבור סיפוק הצורך הזה? עונים על שלושת השאלות הללו באמצעות קבוצות מיקוד רק אם קיבלנו תשובות מוגדרות וברורות נדע מה הצרכן שלנו צריך ורוצה. צריך לוודא שהמוצר שלנו עונה במדויק על הצורך שהלקוח הגדיר במידה ולא או שלא נייצר/נייבא או שנבצע התאמות.
מי קונה? מי הצרכן? ישנה חלוקה בסיסית: צרכן סופי -רוכש מוצרים לשימושו האישית או לצרכיי בני ביתו - .מושפע ממספר גירויים. צרכן מוסדי – תעשייה ,חב' מסחריות ,ממשלתי ,מוסדות ללא כוונות רווח וכו' -מושפע מאיכות /מחיר לכל אחד מהם יש צרכים אחרים למשל לתעשייה לא צריך להיות דגש על העיצוב במיוחד הם המוצר הוא חומר גלם להכנת מוצר אחר קמח לעשיית לחם. מודל אדיג'ס אדיקס קבע כי על שצריך מי היא היחידה הצרכנית המחליטה לבדוק מי הם הגורמים שמשפיעים על הקניה על הקונה. מודל היחידה הצרכנית המחליטה יוזם הקניה :צריך ליצור גירוים מתאימים ליוזם הקניה המשפיע“ :מומחה" ,איש הדעה בנושא ,חבר מבין המחליט :מי שיחליט בפועל האם לבצע את הקניה הקונה בפועל :זה שבפועל יבצע את הקניה ,צריך לייצר סביבה תומכת לקנית המוצר. המשתמש :מי שישתמש בפועל במצגת יש דוגמה לקניית מחשב -דוגמה נוספת: • • • • •
נעלי ספורט היוזם :הילד המשפיע :החברים על היוזם ,המאמן על ההורים. המחליט :ההורים הקונה בפועל :ההורה – צריך שהמוכר גם יתמוך במותג שהילד בחר שייתן חיזוקים לקניה ולא יפנה למותג נוספים. המשתמש :הילד ,צריך שהסביבה המשפיעה על הילד החברים יתמכו בקניה בכדי שיהיה לקוח חוזר. חברים -פרסומות שפונות לילדים מראים תמיד קבוצות של ילדים כיצד קונים שילוב של שני מודלים :גורמי ההתערבות במוצר יחד עם על מודל תפיסת הסיכון. מודל תפיסת הסיכון :אחד המודלים החשובים ביותר בשיווק כיוון שהוא נוגע בדיוק רב מדוע הצרכן בוחר לקנות מוצר כזה או אחר. על המשווק להיות בחשש תמיד כיוון שכך הוא תמיד הצרכן :הוא ישאל מדוע לקנות האם נכון שקניתי האם הזה שווה את המחיר ועל המשווק לתת לזה מענה תמידי .הלקוח תמיד יחפש מה לא טוב .על המשווק צריך תמיד לנתח ממה הלקוח לא יהיה מרוצה ולמה הוא מצפה ולתת מענה. קיימים 6סוגים של סיכונים מודל המעורבות :אין אמצע או פלוס או מינוס איך המודלים משתלבים: רמת מעורבות נמוכה מול גבוהה תלוי רמת כל סיכון: תפיסת הסיכון מעורבות נמוכה מחברת פשוטה רמת מעורבות נמוכה כי אין סיכון בריאותי או בטיחותי
סיכון בטיחותי או בריאותי האם המוצר בטוח, האם הוא בריא
רמת מעורבות גבוהה תנור רמת מעורבות גבוהה יש סיכונים בטיחותיים
סיכון של ביצוע ירוד רמת מעורבות נמוכה אין הבדל כ"כ איכות ,תוצאות בין האיכותיות ו או התוצאות סיכון כלכלי מחיר נמוך – אין סיכון כמה כסף אני מסכן בקניה זו וההשלכות ,האם ניתן להשיג בפחות – אם כן הצרכן ירגיש פרייר משך המחויבות לא מצפים ל"אריכות ימים" כמה זמן הלקוח מצפה שמוצר יחזיק ,האם הקשר טווח קצר או ארוך סיכון חברתי אין חשיבות מה יגידו השכנים סיכון פסיכולוגי אין חשיבות האישיות של המוצר חייבת להיות תואמת את האישיות של הצרכן ואיך שהוא רואה את עצמו
רמת מעורבות גבוהה האיכות חשובה מאוד ,הביצועים מחיר גבוה יש סיכון
מצפים ל"אריכות ימים"
חשיבות גבוהה מותגים נחשבים המילה האחרונה בשוק וכו' תנור אופים מקצועי החדשנות וכו'
על איש השיווק לדעת מהם הסיכונים הרלוונטיים למוצר שלנו ולאיזה סיכון יש לנו מענה ואת זה להבליט ואיזה לא. דוגמה נוספת אלעל: סיכון הבטיחות /בריאות – הבטיחות הוא נושא חזק והיא תדגיש את זה לופטנזה לא .אייר קנדה החלה להתייחס לבריאות – כיסאות עם מנגנונים להזרמת דם. ביצועים – נק' חלשה של אלעל .לופטנזה תדגיש נקודה חזקה. סיכון כלכלי -ישנן חברות זולות יותר באל על -אבל אלעל משדרת שזה שווה בגלל הביטחון. משך המחויבות – שתי החברות עובדות על זה – מועדון הנוסע המתמיד. חברתית – אלעל – לוקלי מקומי ,לופטנזה -הקשרים גלובליים. הנק' הפסיכולוגית חזקה ביותר – לדבר עברית עם הדיילת ,תחושת הכחול לבן ,תחובת בית“ ,זה שלי". בצורה קיצונית ניתן להגיד כי במוצר עם רמת מעורבות נמוכה תוצר של רמת סיכון נמוכה השקעת המשווק תהייה באריזה ,המחיר יהיה נמוך ,ההפצה רחבה והפרסום יפנה להמונים ויכלול דוגמיות ,פרסים. לעומת זאת במוצר עם רמת מעורבות שתוצר של סיכונים רבים ההשקעה תהייה באיכות המוצר ,המחירים גבוהים ,ההפצה בלעדית ,הפרסום יתמקד בתדמית ,וייתן תקופת ניסיון. מתי קונים על פי מודל רוג'רס ישנן 5קבוצות של צרכנים :מודל הסיגול /הפעפוע בעיקרון כל אחד מאיתנו הוא אחד משתייך לאחת מהקבוצות הכל תלוי מוצר חדשניים ()2.5% עבורם המוצר הוא סיפוק צרכים בסיסיים ,הרפתקנים,פריקים ברמה גבוהה של הבנה ,מקצועיים לנושא ,זול להגיע אליהם ,אפילו הם יגיעו אליך ,מומחים ,הפניה אליהם היא בדיוור ישיר ,עיתונות מקצועית ,הזמנות לאירועים .נאמנות גובהה. מסגלים מקדימים ()13.5 צורך חברתי ,הערכה מימוש עצמי ,הם קבוצת התייחסות של שאר הקבוצות (הם משווים את עצמם לקבוצה זו ורוצים להיות חלק ממנה) מלבד החדשניים .מנהיגי דעה ,אנשי סגנון חיים ,מודל חיקוי מונעים ע"י פוזה רושם טלנטים ,סלב. רוב מקדים ()34% צורך בסיסי ביטחון הקבוצה הכי חשובה משפיעה על הרוב המאחר -,שקולים ,בודקים שואלים מומחים ,רואים עיתונים .בקבוצה הזו וברוב האחר מושקע הכסף הגדול ע"י פרסום המוני לזו. הרוב המאחר ()34%
ניזונים מחברים ,ספקנים צריך לפנות אליהם בשפה פשוטה ,אמינה ,עניינית ,כנה .לא קוראת עיתונים לא שומעת רדיו .מושפעים מניסיון החברים .פרסום בטלוויזיה :ג' יפית ,ערוץ הקניות מאחרים ()16% שמרנים ,על פי רוב שמרניים ,סוציו אקונומי נמוך ,מגיעים אליהם דרך הילדים לא יוזמים .פרסום דיור ישיר. השפעת קבוצות הצרכניים אחת על השנייה: מסגלים מקדמים > רוב מקדים > רוב מאחר > מאחרים תאוריית הדיסוננס הקוגניטיבי כל המודלים שהוצגו עד כה טיפלו במודל הקופסה השחורה של הצרכן לפני בעת הקניה עצמה .התאוריה הזו מטפלת בתגובת הצרכן לאחר הקניה .מטרת המשווק היא להבטיח נאמנות ולכן הוא צריך לטפל גם במצב שלאחר הקניה .צריך לנצח את המתחרים בנקודה זו -לתת תגובה לכל מכה שהמתחרה יעלה .המשווק צריך לצאת מתוך נק' מוצא כי כל דבר שהוא יעשה הלקוח לא יהיה שבע רצון ומטרתו להוריד את אי שביעות הרצון. תאוריית הדיסוננס הקוגניטיבי – אי התאמה הכרתית עם הקניה. על המשווק לחזק את הצרכן על הבחירה במוצר שלו. כל פעם שיש לצרכן דיסוננס הוא מחפש חיזוקים .את החיזוקים הוא מקבל מ 4המעגלים החברתיים שלו: )1המעגל החברתי הראשון -אנחנו עצמנו – מה אנחנו חושבים על הקניה לאחריה. )2בן הזוג /משפחה קרובה. )3קבוצת ההשתייכות -החברים ,לימודים ,עבודה ,תיכון ,קבוצות תוכן. )4קבוצת התייחסות – קבוצה אחת שנמצאת מעלינו בכל פרמטר; יותר משכילה ,יותר עמידה המודל לחיקוי שלנו. במוצרים בעלי מעורבות גבוהה ישנה מכרעת לקונסוננס ,לחיזוקים שנקבל על הקניה. על המשווק לדאוג שכול פעם שלצרכן יש דיסוננס יהיה לו קונסוננס באחד מהמעלים החברתיים הדגמת התיאורית על פי החדרת מיצובישי לארץ היועץ השיווקי המליץ על שני דגמים: אחד בקבוצות היפניות הזולות ,רמת איכות פחותה אך מעל כל המותגים בקבוצה אחד בקבוצה של הרכבים האיכותיים והיקרים אם היו הולכים רק על הדגם הזול הצרכן לא היה משתכנע כיוון שיש לו כבר כאלו שהוא מכיר .אם היו הולכים רק על האיכותית אז הצרכן היה אומר בשביל סכום כזה אני אשקיע ברכב על שם מוכר וסמל סטטוס ולא כזה שאיש אינו מכיר. השלבים: לפני שהתחילו מנהלי המוסכים עברו הכשרה של חודש ביפן .לייצר מערכת שכולה עומדת מאחורי המסר. )1טיזר ראשון מגרה; “מיצובישי כבר כאן". )2טיזר שני; “התאגיד היפני הגדול ביפן כבר כאן עם דגמים חדשים" – מסר של הטיזרים הללו הם לא עוד סתם רכב יפני אלא רכב עם אבא ואימא תאגיד גדול! )3פרסום ממוקד מותג -דגם "גאלאנט" שייך לקבוצה האיכותית היקרה -מי שקנה את הרכב קיבל שעון וטלוויזיה – הם היו בארץ שנתנו מתנה על קניה -מייצר באזזזז .כמו כן היו הראשונים שמכרו את הרכבים מאובזרים באופן מלא )4קידום מכירות – הציגו את הרכב בקניונים ובשדה התעופה )5מערכת תומכת 3 -שנות אחריות -מסר :אנו עומדים מאחורי המוצר שלנו כאיכותי )6הזמנה למוסך – אחרי חודש הגיעו לקונים ברכות הביתה והזמנה למוסך לראות את השירות +שידרוג - “הקניה הזולה ביותר אם תמצא יותר זול נחזיר לך את הכסף .לתקופה ההיא היה מדובר בחידוש בו צא אחרי 4שעות (בזמן ההחדרה רכב היה מבלה בממוצע כ 4ימים במוסך) יושבים באולם צפייה ורואים את הנעשה מקבלים קפה המוסכניקים בסרבלים נקיים – סטנדרט חדש לחלוטין. )7פרסום תומך 10 -אלף איש לא טועים. מדוע זה מתאים לתיאוריה – המשווק בנה כאן מערכת תומכת שלא היה כאן לפני :בכדי שהצרכן וסביבתו לא "יזלזלו" בקניה נתן לצרכן קונסוננס לכל דיסונננס. מי /מה זה מיצובישי – תאגיד ענק מיפן. הם לא שווים – יש את הדגם האיכותי היקר כסמל סטטוס – יש את המתנות ,יש את הסטנדרטים החדשים של
השירות והמוסכים – מתייחסים לקונה כמלך.
אסטרטגיה שיווקית מהי אסטרטגיה שיווקית? בכדי שהחברה תצליח היא חייבת לקבוע אסטרטגיה וטקטיקה זה נגזר ממטרות ויעדים. מטרה -דרך שכתובה בצורה כללית לתווך זמן ארוך .נקודת ההתייחסות שלי. בכדי להשיג את המטרות צריך לפרוט את את זה ליעדים הם אינם כתובים במטרות הם אינם כללים יעד הוא לטווח קצר והוא כמותי .היעדים מפרטים את הדרך להשיג את המטרות. האסטרטגיה השיווקית – הדרך זה דפקטו בכדי לעמוד ביעדים ובמטרה :סדר יום. האסטרטגיה מתייחסת ועוסקת בשלוש נקודות; )1היכן להתחרות – הגדרת פלחי השוק )2כיצד להתחרות -השגת יתרון תחרותי )3מתי להתחרות -זמני השקה ,יציאה ,פרסום מודל SWOT מודל עסקי אנשי שיווק עושים בו שימוש רק כאשר הם עומדים מפני החלטות הרות גורל .מבצעים הערכת כוללת של נקודות :חוזקות ,חולשות ,הזדמנויות ,איומים. •הדוגמה בשקף זה של טרה לפני קבלת הצעה מאחת מרשתות השיווק ליצר עבורם מותג פרטי. במקרה זה טרה ניתחה את ההצעה לפי מודל SWOT •מותג פרטי PL -מוצר שמיוצר רק עבור רשת מסוימת .קצת פחות איכותי נושא את שם הרשת ,אריזה זולה יותר, שטחי מדף עדיפים. ניתוח הסביבה החיצוניות: הזדמנויות ואיומים על העסק או כמו כמקרה של טרה קבלת הצעה עסקית איומים :אתגר או מגמה שלילית ,אשר בהעדר פעולה שיווקית הגנתית עלולה לפגוע בעסק .במקרה של טרה עם תום החוזה יורעו תנאי העסקה. הזדמנויות :תחום צורך של קונים שבו החברה להשיג רווחים .במקרה של טרה הכנסה קבועה. ניתוח הסביבה הפנימית: בודקים את הכישורים השיווקים ,הפיננסים ,כושר היצור והארגון של החברה ומדרגים חוזקות:במקרה של טרה עמדו לרשותה וותק גבוהה מערך הפצה מובנה וכו' חולשות :תקציבי שיווקים דלים וכו'.
מודל BCG מודל תיק המוצרים מטרת המודל :מספק כלים למשווק לטובת הקצאת משאבים נכונה בין כל המוצרים של חברה מסוימת. אופן ניתוח המודל: .1זיהוי מיקומם של מוצרים השונים על פני המודל -מיפוי מוצרים .2איתור הבעיות השיווקיות של המוצרים בהתאם למיקומם במודל .3בניית אסטרטגיה שיווקית מתאימה לכל מוצר ומוצר בהתאם למיקומו במודל
יש להכיר את מיקום המוצרים ומידת הצלחתם ולפי זה לתאים את אסטרטגית השיווק. עושים פעם בשנה. שלב -1מיפוי מוצרים המודל מורכב משני ממדים: § נתח שוק יחסי -האופן שבו היצרן רואה את עקומת ההיצע -כמה כדי לי להציע .מתאימים את כמות היצור לכמות הביקוש המוערכת. § שיעור צמיחת השוק -עקומת הביקוש – כמה הצרכן קונה היחסים בין שני הממדים יוצרים 4מצבים שונים ו 9סוגים של מוצרים גבוה סימני שאלה ו
כוכבים
ר ת ו
ק
כלבים נמוך נתח שוק יחסי גבוה
מיקום סימני שאלה ()2 ,1
כוכבים ()3,4
פרות חולבות ()8 ,6 ,5 כלבים )(7,9
פרות חולבות
נמוך
אסטרטגיה שיווקית בעיה שיווקית מאפייני המיקום מאפייני המוצר דורש השקעה רבה הקצאת משאבים לטובת מוצרים הפועלים מוצר בשלב ההשקה, חדשני ,מיצרים מעט (לא בשווקים עתירי צמיחה כדי להביאו לשלב הפצה ומסחור נאותים הבא ובעלי נתח שוק יחסי לוקחים סיכונים) צריך להשקיע נמוך בעל פוטנציאל גבוה – משאבים רבים בגלל החדשנות יש לטובת הפצה פוטנציאל לקנות ממנו ומסחור עד להגעת הרבה לשלב הכוכבים. כל מוצר שיוצא לשוק הוא סימן שאלה לא יודעים אם יצליח או לא מחייב הוצאה של הקצאת משאבים לטובת מוצר מצליח ,תפס את מוצרים המובילים סכומי כסף גבוהים הפיכתו למותג השוק ,יש ביקוש ואנשים בשוק עתיר צמיחה בכדי לבסס אותו מתלהבים בשוק להביא אותו לשלב המותג ,בנית האישיות (לא עושים לפני מכיוון שצריך לפני ליצר עניין) אסטרטגיית הרחבת קו מחייב שמירת מוצרים בעלי שיעור מוצר שמכניס באופן גידול נמוך ובעלי נתח מעמדו של המותג והרחבת מותג קבוע הכנסה גבוהה כמותג מוביל בשוק שוק גדול וקבועה יציבות ,לקוחות נאמנים (מילקי ,קוטג') הקטנת הפעילות של מוצרים בעלי נתח שוק נדרש לאזן את מוצרים שאיבדו את הפסדיו של המותג המותג או חיסולו העוצמה שלהם מייצרים נמוך בשווקים דלי הכושל מעט ,איבדו את הביקוש צמיחה
תשעת סוגי מצבים למוצר: מצב >>> 1המוצר מגיע לשוק. במידה והמוצר כושל מוציאים אותו מהשוק .במידה והוא מעורר עניין הוא סוג 2 מצב >>> 2המוצר נכנס לשוק כמוצר חדשני ומעורר עניין.
(בתחום המזון 5%מהמוצרים לא עוברים לשלב )2 מצב >>> 3המוצר ממריא הוא להיט מצב >>> 4המוצר ממשיך לככב דלתא קטנה ,קצב ההצטרפות קטן מצב >>> 5מוצר נימצא במצב יציב של מכירות ,לא מושפע משינויים מצב >>> 6הרחבת קו ו או מותג – טעם נוסף ,צבע נוסף סוג נוסף וכו' או קטגוריה נוספת. מצב >>> 7חל שינוי כל שהוא שהשפיע על מכירות/המיתוג של המוצר אם מצליחים להתאושש אזי זה מצב 8אם לא אזי זה מצב >>> 9מחסלים את המוצר בתיק מוצרים מאוזן ישנם 20% :סימני שאלה 20% ,כוכבים 60% ,פרות חולבות ששת המשתנים והיסודות של האסטרטגיה השיווקית (בנויה כסנדוויץ') )1פלח שוק – קהל מטרה )2מוצר )3מחיר )4מקום )5מסחור )6תדמית /זהות החברה ראשית מגדירים מהו קהל המטרה /קהל היעד משתנים 4 ,2-5ה ממים ,הינם ניגזרת של קהל המטרה מוודאים שזה מתאים /שומר על תדמית החברה ,כל המסרים שבונים מתאימים למסר של החברה לתדמית החברה. האסטרטגיה של קוקה קולה "קהל הלקוחות שלנו הם צעירים ,ברחבי העולם השותים משקה מרענן המשווק באריזות שונות ,במחירים תחרותיים ,בכל נקודת ממכירה אפשרית ( 5דקות מהלקוח) תוך קידום מכירות מסיבי ושמירה על שם החברה כחדשנית צעירה וגלובלית" )1קהל מטרה – צעירים )2מוצר – משקה מרענן )3מחיר -מחירים תחרותיים )4מקום – 5דקות מהלקוח ,כל נקודת מכירה אפשרית )5מסחור – קידום מכירות ,כפר המוזיקה )6תדמית – שם החברה קוקה קולה הוקמה בשנת 1886הגדולה שלהם שהמותג ניראה כל הזמן כאילו הם הכי חדשים בשוק. המתחרים רציניים של ק"ק הם RCקולה. קהל היעד שלהם גילאים ,25-30של פפסי 12 קהל המטרה תהליך הגדרה של קהל מטרה מתחלק ל 3שלבים
פילוח שוק
מיצוב שוק
כיסוי שוק
פילוח שוק הגדרת קהל המטרה באופן הכי מדויק שיש זיהוי ובנית דיוקנאות של קבוצות קונים נפרדת ,העשויים לחייב מוצרים או תמהילי שוק נפרדים יש מספר רב של לקוחות :נשואים ,רווקים,גרושים ,ילדים. דוגמה:בפרסומות של קוקה קולה מראים רק צעירים נזהה את הקבוצות של אותן אוכלוסיות שאליהם ניתן להגיע וכל אחד מהם ניבנה תמהילי שוק שונים ()4P
● ● ●
דרישות לפילוח שוק יעיל פלח שוק מדיד -מספר הלקוחות הפוטנציאלי (למשל דרך הלמ"ס) מכומת מדיד פלח שוק ריווחי -צריך שייתן רווח פלח שוק נגיש – האם ניתן להגיע לשוק (עבור עלית סוריה הוא שוק מצוין אך לא נגיש)
בסיסים לפילוח שוקי צרכנים על פי מחקרי השוק ●
● ● ● ● ●
מאפייני פילוח בסיס פילוח גבולות פוליטים ,אזורי סחר ,צורת התישבות ,אקלים גאוגרפי דוגמא :קוקה קולה:בחוף המזרחי פירסומות של יאפיס .בחוף המערבי -וניס ביץ ,בחור ובחורה ,גלשן .במיד ווסט – חוואי על קומביין .הפרסומת ברכבת עם הכרטיסן ההודי נבנתה כך שתהיה גלובלית ושודרה בכל העולם צרכני ,תעשייתי , B2B ,מוסדי סוג הלקוח גיל ,מין ,דת ,מקצוע ,השכלה ,שלב בחיים, דמוגרפי אישיות,ערכים ,משפחתי ,עניין ,פעולות ,תכונות, פסיכוגראפי הרגלי שימוש ורכישה (לפני ,בזמן ואחרי הקניה) נאמנות למותגים, התנהגותי תועלת מעשית ,פסיכולוגית ,וחברתית תועלתי דוגמה: חברת קמורה רצתה לשווק מודל חדש של BMW גאוגרפי :אזורי יוקרה בארץ סוג לקוח :צרכני דמוגרפי :השכלה גבוהה התנהגותי :אוהב יוקרה תועלת :חברתי (“שופוני אננס") תחילה פנו לרשימת 100האנשים העשירים בארץ אח"כ פנו למועדון הגולף בקסריה ולרשימת האנשים שהביאו התעניינות רצינית בפרוייקט המרינה ( שהיה אז בשלב הקמה) יצרו פרופיל קהל מטרה :לקוחות באזורי יוקרה בארץ פרטיים ,בני +45זכרים ,בעלי תואר שני ומעלה. כל האנשים שחזרו בכל הרשימות שלחו הזמנה לסוף שבוע זוגי סגור בהשתתפות כל הזמרים הכי גדולים שיש בארץ .בכניסה למלון עמד הרכב ללא פרטים 50% .מאלו שהגיעו לסופ"ש הטריחו את עצמם לקמור בת"א לשאול על הרכב. פילוח שוק ממוחשב -כל קניה שנעשית בכ"א נתוני המכירה עוברים לגוף מסוים בארץ יש 6חברות כאלו :מסמנים את הנק' הרלוונטיות בפרופיל והתוכנה מציגה רמה של 3צבעים: אדום -אזור חם ירוק – פושר צהוב -מוותר עושים זום אין לאזורים האדומים וניתן לראות גם ברמת רחובות קיטלוג לצבעים. הכי מתקדמים בנושא הנם הבריטים ואחריהם האמריקאים כיסוי שוק כיסוי שוק אחיד מדינה עניה ,התיחסות אחידה לגברים ונשים -לא שווה לחלק את המדינה לפלחים כיוון שממילא לאוכלוסיה אין כסף ,מוצר שמתאים לכולם. מספר פלחים:פניה לכל השוק דרך הצעת מוצר אחד סוג חברה :מונופול יתרןן :חיסכון בעליות חיסרון :אי פניה לפלחים רבים כיסוי שוק מבודל כל פלח יש 6פרמטרים שונים
מספר פלחים :שלושה פלחים ומעלה סוג חברה :חברות גדולות ומבוססות יתרון :נאמנות חיסרון :עלויות גבוהות יותר כיסוי שוק מרוכז חברות מתחילות משתמשות בזה – מתחילים בקטן ואז מתקדמים או עבור פינת האלפיון העליון. מספר פלחים :פלח אחד או שניים סוג חברה :חברות בעלות משאבים מוגבלים או בעלות התמחות יוצאת דופן יתרון :נאמנות חסרון :סיכון רב בשל התמקדות גישות ליישום שיווק מבודל אנו רוצים להגיע אל הלקוח כיצד מגיעים באופן המיטבי? קימות שתי טכניקות: )1לוקחים בדיוק אותו אותו מוצר ,לא נוגעים בו בכלל הדבר היחידי שעושים נותנים לו שם אחר או משנים את האריזה משווקים באופן שונה על ידי שינוי בשלושת ה Pהאחרים; מחיר ,הפצה ,מסחור .חייבים לייצר הבחנה הפלחים השונים. )2בונים מראש את כל ה 4P -באופן שונה דוגמה טיסה: גישה : 1כולם על אותה טיסה באותה מחלקה ,לקוח אחד הגיע דרך סוכנות,אחר דרך הדקה ה ,90 -ואחר דרך מרכז ההזמנות של של אלעל :אותו מוצר ,מחיר הפצה ומסחור שונים. גישה : 2מחלקה עיסקית :כל 4Pשונים על השיווק לתת מענה והצדקה לשוני מיצוב שוק האופן שבו המוצר ניתפס במוחו של הצרכן פעם בחודש מנהל המותג מבצע מפה תפיסתית שמים את החברה בצד ושואלים מה השוק חושב עלי. מורכב משני צירים:איכות ומחיר אלו האלמנטים הכי חשובים בתפיסת המיצוב של הצרכן את המותג "אני משווה בין איכות ומחיר" )1ממקמים את כל המותגים המתחרים :מבקשים מכ 100לקוחות פונטנציאלים לדרג את מותג Xמ1-10 - באיכות ,ומ 1-10במחיר -כך רואים איך המתחרים נתפסים )2איכן נימצא המותג שלי ביחס למתחרים )3בודקים את הפער בין המקום הנוכחי שלי לבין המקום שרציתי להיות פה )4אם יש פער צריך לבצע שינוי ולבצע תהליכים שיעלו את המותג למקום שרציתי להיות פה :פרה חולבת, הרחבת קו או מותג. ישנם 3אזורים :העניים ,הבינוניים והעל אם המותג באזור העל הוא מתחרה מול כל מותגי העל באותה קטגוריה כנל' בבינוניים מאוד קשה לעבור מאזור לאזור אבסולוט וודקה הצליחו וחזרו אחורה. בכדי לשנות צריך לטפל ב 4P -ביחד מוצר: מגוון מוצרים איכות עיצוב ואריזה מיתוג שירותים
ארבעת ה Pבתמהיל השיווק מקום מחיר ערוצי הפצה מחיר מחירון מיקום הנחות מלאי תנאי אשראי תקופת תשלומים שינוע
מסחור פרסום קידום מכירות יחסי ציבור מכירה אישית
מדיניות מוצרים מוצר מוצר הוא כל דבר שניתן להציעו לשוק לשם תשומת לב ,רכישה ,שימוש ,או צריכה ,אשר עשוי לספק רצון ,או צורך. כל דבר שעונה לצורך והצרכן מוכן לשלם עבורו ישנם 5סוגים שונים: )1סחורות/חפצים :בגד ,מזון ,רכב )2שירותים :מלון ,בנק ,ביטוח ,לימודים )3רעיונות :רעיון חברתי; נעמ"ת ,אקי"ם ,ליכוד )4מקומות/אתרים :ים המלח ,אילת ,ניו-יורק )5אנשים :פוליטיקאים ,אמני פופ הכי קל לשווק חפץ כיוון שהוא מוחשי אח"כ מקומות /אנשים אח"כ שירותים הכי קשה לשווק רעיונות במיוחד כאלו שהצרכן לא שש לשמוע :הפסקת עישון למוצרי צריכה 3ממדים: .1תכונות :הספקט פיזיקאלי של המוצר ,נפח ,צורה ,עיצוב ,אריזה .2תועלות :מה הצרכן מקבל מהמוצר .כל שינוי בתכונות המוצר משפיע מיד על ממד זה .3מערכת תומכת :התוכנית שעוזרת לנו להגיע אל הלקוח ולהביא אותו אל המוצר. הדגש אף פעם לא צריך להיות על התכונות אל עם כן החברה מובילה בנושא למרות שרוב החברות משקיעות כאן. המערכת התומכת נשענת בעיקר על הגורם האנושי .חייבים לעבוד על המערכת התומכת והיא קשה מאוד להעתקה. מוצרי צריכה מתחלקים ל: 3 - )1נוחות -נוח לקנות, )2חיפוש -לא קונים כל יום ,מחפשים ,משקיעים )3מוצרי יחוד -הגשמה עצמית
מוצרי צריכה
מוצרי נוחות
מוצרי חיפוש*
מוצרי יחוד
מאפיינים
תדירות רכישה גבוהה אין השקעת זמן ומאמץ בהשוואה ובקניה דיסוננס קטן מעורבות נמוכה
מעורבות גבוהה סיכון גבוהה מחפשים משווים מחירים הצרכן משווה ומחפש תועלות
דוגמאות
עיתון ,לחם ,סוללות ,בירה
בגדים ,רהיטים ,דירה,
מעורבות וסיכון גבוהים מאוד בעלי הזדהות מותג מיוחדת מחייב השקעת מאמץ מיוחד כדי לרוכשם מכוניות יוקרה ,אספנות
אסטרטגיה שיווקית
מחיר נמוך הפצה רחבה פרסום המוני
מחיר גבוה הפצה מצומצמת פרסום תדמיתי "סוני זה כל השוני"
מחיר גבוה במיוחד הפצה אקסלוסיבית פרסום יוקרתי מצומצם
*מוצרי חיפוש מתחלקים לשניים: מוצרי חיפוש הומוגנים ומוצרי חיפוש הטרוגנים: הומוגני - :הבדל בתכונות קטן ואז הצרכן יסתכל על המחיר הטרוגני -הבדל גדול בתכונות
לשיווק יש אפשרות לקחת כל מוצר ולהגדירו את סוג המוצר באמצעות המיתוג דוגמא :בושם באופן עקרוני בושם הוא מוצר חיפוש אך פנינה רוזונבלום הפכה אותו במותג שלה למוצר נוחות כשניקנה בושם של CKהוא חיפוש כשניקנה של לואי ויטון אז הוא יחוד הטעות הכי קטנה יכולה לפגוע במותג והוא יסווג אחרת (קלווין קליין היה יחוד והפך חיפוש) מוצרים תעשייתיים מוצרים הנרכשים בידי יחידים וארגונים לצורך עיבוד נוסף או לשימוש בניהול העסק. נדרשים לעסקים תעשייתיים .לפני 15שנה חברות החלו לשווק בצורה מקצועית ורק אז הם הבינו שניתן לשווק את המוצרים שלהם גם לצרכן הרגיל .כגון הפקס כשהתחיל הוא היה עבור התעשייה והיום הוא זמין ופשוט לכל צרכן .היום כמעט כל חברה תעשייתיית פתחה מחלקה לצרכנות פרטית. יש מוצרים שתמיד יהיה תעשייתים כגון קומביין ויש כאלו שמתחילים להיות צרכניים :מכשירים למדידת לחץ דם ,הליכונים -מחייב את היצרן לשני ליינים. שירותים מסך כל המוצרים שיש בשוק 80%הם מוצרים שירותים ישנם 5סוגים של שירותים הסיווג מתבצע ע"י היחס בין המוצר למערכת התומכת 95%)1מוצר 5%מערכת תומכת -תרופה 80%)2מוצר 20%מערכת תומכת – רכב 20%)3מוצר 80%מערכת תומכת – טיסה ,סלולר ,מסעדה ,השכרת רכב 5%)4מוצר 95%מערכת תומכת – פסיכולוג מורכבות ניהול השירות •עמידה בלחצים המופעלים מצג גורמים שונים -טעות אחת הופכת את כל החויה •ידע ומקצועיות של נ ותני השירות -חייבת להיות סופר מקצועית •אדיבות ויחס אנושי •יכולות הטמעה של ערכים קימים וביקר חדשים צרכן כשהוא מקבל שירות הוא כל הזמן משווה ולמתחרים תמהיל המוצרים סך כל המוצרים שהחברה מייצרת ו או משווקת בניהול תמהיל מוצרים צריך לסווג לפי מודל BCG המנהל הכי תותח ינהל את הפרות החולבות כשמחלקים לסוגי מוצרים צריך גם מנהל מותג תמהיל מוצרים מורכב מ 4 -ממדים: רוחב -מגוון הקטגוריות שאני נימצא בהם ממד שני -אורך הקו /המבחר שיש לי בכל קטגוריה ממד שלישי -עומק – מספר הפרטים מאחורי כל מותג ומותג
ממד רביעי -עיקביות /אחידות – באיזה רמה בכלל הם קשורים זה לזה.
צריך 3פונקציות לנהל את כל התמהיל האחראי על ממד הרוחב ועל האחידות יהיה סמנכ"ל השיווק או מנהל השיווק הוא אחראי על מנהלי המוצר או המותג כל אחד מהכפופים צריך להגיש לו :הכנסות ,הוצאות ,שווי על פי מודל BCGהוא יחלק את תקציב מנהל מוצר – 50%איש עיסקי 50%איש שיווק מנהל קטגוריה -מנהל את קו המוצרים ע"פ הקו המגביל אצל המתחרים. מנהל מותג -יותר איש שיווק וממנהל -אחראי על כל הפרטים :סידור על המדף ,מחיר ,פרסום. 2%מהמוצרים בעולם הם מוצרים כל השאר הם מותגים ניהול מותג בודד מודל מחזור חיי מוצר )PLC (product life cycle הנחות היסוד: )1למוצרים יש אורך חיים מוגבל )2מכירות מוצר עוברות דרך שלבים ברורים שכל אחד מהם מציג אתגרים ,הזדמנויות ובעיות למשווק )3רווחים עולים ויורדים בשלבים שונים במחזור חיים של מוצר )4כל אחד מהשלבים מחייב אסטרטגיה שיווקית שונה. המשך במצגת דוגמאות לסוגים שונים של מחזור חיים: צמיחה לאורך זמן :בנקים,קוסמטיקה ,שלמה ארצי. שיגעון חולף :שלב ההצגה והצמיחה :פוגים ,קלפים של שחקנים .האחיות פיק. עונתי :קרמבו ,צביקה פיק. 98%מהמוצרים ממותגים. מחזור החיים שלנו הוא של מותג ,מחזור חיים של מותג קצר יותר ממוצר. לכן יש לנהל מותגBrande >blc . עולם המיתוג השאלה היא איזה תוית יש על התפוח המשווק רוצה להגיע לכל צרכן בצורה הטובה ביותר ולכן הוא מדביק לו אישיות – תג .מרכיבים שמאפשרים לנו לאפיין אותו ,לזהות אותו בנקל .להבדיל אותו מאותו מוצר של משווק אחר .ממשהוא אנונימי הוא הופך להיות מזוהה. ישנם שלושה גורמים שמוצר יחדול להיות מלהיות מוצר ויתחיל להיות מותג. )1שם – החל במותג שעוזר לנו לבטא. )2סמל המותג -לזהות אותו -עובדים על החושים .צריכים לדבר על הסמל .ניתן לזהות אותו (קוקה קולה- הטיפוגרפיה היא סמל עולמי לא משנה באיזה שפה זה כתוב נזהה מיד שמדובר בקוקה קולה) )3סימון מותג -בכדי להגן ,בכדי שלא יעתיקו אותו רושמים אותו אצל רשם המותגים והסימנים (ישנם 5 בחינות – מבחן המילים הגינריות ® -רשום ™ -התחלת רישום.
.1 .1.1 .1.2 .1.3 .2 .2.1
איך בונים אסטרטגיה מיתוג נכונה ישנן 7אסטרטגיות מיתוג שונות מתוכן נדבר על 2 פטרון המותג מתחלק ל 3אופציות: מותג יצרן – מותג לאומי -מותגים מתאפיניים באיכות גבוהה .מחירים גבוהים ופרסום מסיבי. מותג מפיץ – כגון לייף של סופר פארם ( )PLבדרכ איכות ממוצעת ,מחיר נמוך ,פרסום מצומצם .יתרון – הפצה, חשיפה ,הכרה. מותג מעורב – קו אחד תחת היצרן וחלק תחת המפיץ. שם מותג החברה מאפשרת מותגים אינדיבידואלים .לכל מותג יש את היחודיות שלו .כל אחד מהם הוא בעל שם אחר שפונה לקהל אחר.
.2.2 .2.3
המוצר הוא תחת שם המותג הכללי -גישה כלכלית ביותר ,לא צריך למסחר מוצר חדש רק מיידעים שיש כזה. סכנה – במידה וכישלון יכול להשפיע על יתר המוצרים שם מותג מעורב – משייכים את המותג הפרטי ל"משפחה"
מדיניות מחירים שיקולי המחרה מאפייני שוק :מי הלקוח ע"פ הלקוח ע"פ קובעים איך המחיר ההתחלתי. מעמד החברה :חברה יוזמת תקבע מחיר גבוה ,חברה מובלת מחיר ממוצע מבנה הענף :שיש תחרות בריאה מחירים מתונים. תמהיל מוצרים: תמהיל עקבי – מחיר ממוצע PILOT - .סקווש תמהיל לא עקבי – מחירים שונים .שעון סיקו – ישנם שעונים ברמה ממוצעת וישנם במחירים גבוהים שלב עקומת דעיכת המוצר אורך צינור השיווק :ככול שיש יותר גורמים המחיר יותר גבוהה. תהליך המחרה מהיא האוריינטציות האג'נדה העסקית השיווקית שלי > קביעת מחיר > ביקורת – האם המחיר שקבעתי מתאים למדיניות החברה > .טקטיקת המחרה. ישם 3סוגים של מטרות רווחים השוני נובע מגודל הפירמה וטווח הזמן. חברות גדולות מסתכלות על טווח זמן ארוך .הן בעלי גב כלכלי חזק. חברות בינוניות מסתכלות על טוח זמן של כ 3שנים. חברות קטנות מסתכלות בטווח של שנה. חברה גדולה שמה לעצמה כמטרה או טווח ארוך או טווח בינוני תקבע את המחיר לפי השוק שלה. חברה בינונית – הקו המניע שלה הוא למכור כמה שיותר מהר אפילו במחירי הפסד וזאת בכדי להשיג שטחי מדף דוגמה :עוגיות עבדי חברה קטנה מטרתה לשרוד – המחיר יהיה הגיוני ובהתאם לשוק. איך בונים שיטת המחרה: – COST PRICE)1עלות %+רווח .ניתן לפספס למעלה – יקר מידי ,או נמוך מידי – ניתן לדרוש יותר. )2ניתוח ביקוש – ע"פ קבוצות המיקוד – כמה ישלמו עבור המוצר. חברות גדולות ע"פ אוריינטציית רווחים ילכו על שיטת המחרה .1+2 בעלי אוריינטציות מכירות יבחרו בשיטה 1בסיס +רווחים( .אין להם כסף וזמן לתמוך בשיטה )2 )3המחרת חיקוי – כדי לאמץ את השיטה אני מחכה את המתחרים אבל אסור לשכוח שמה שמחזיר את העליות זו שיטה 1 עכשיו צריך לבדוק שזה מתאים לחברה. מדיניות מחיר אחיד מול מחיר משתנה. מחיר אחיד – יש חברות בהם תפיסת המוצר ושיווקית חברתית מייצרות את המוצר הכי איכותי שניתן ליצר. חברות שנוקטות אחת משתי הגישות הללו תנקוט במחיר אחיד זארה .חשוב לי מה חושבים גם הלקוחות הקיימים וגם הפוטנציאלים.
מדיניות המחרת מחירים כשבאים לתמחר מוצר בודד כגון מכונת כביסה בודדת ,שקית ביסלי בודדת,לא ניתן להתעלם משאר המותגים בשוק וכן לא ניתן להתעלם מתמהיל המוצרים ברשותך. כסופר פארם החלו לשווק את מוצרי לייף הם לקחו מוצרים בעלי רמת סיכון נמוכה כגון צמר גפן ,פלסתרים מים
מינרלים ותמחרו אותם במחיר נמוך יחסית למותגים .הצרכן למד להכיר דרכם את המותג "לייף" ואז כשהלכו לשווק מוצרים בעלי סיכון גבוה כגון תוספי מזון וויטמינים הצרכן כבר הכיר את המותג והם יכלו לקבוע עבורם מחירים גבוהים. טקטיקות המחרה: המחרה פסיכולוגית: א) המחרה כביטוי לאיכות -מחקרים הוכיחו שהצרכן תופס מחיר גבוה כביטוי לאיכות .כשאתה רוצה לשווק את עצמך כאיכותי עליך לקבוע מחיר גבוה .במידה ותוריד את המחיר המוצר יחשב בהכרח כפחות איכותי וכאחד ש"ירד ברמה". ב) המחרה במספרים לא עגולים -באופן פסיכולוגי לחלוטין צרכן תופס מחיר של 9.99כ 9 -ש"ח. המחרה קידום מכירות: א) המחרת מנהיג – מפרסמים למוצר אחד שהוא "מנהיג" מחיר הצרכן יגיע בעקבותיו לחנות ואז יקנה מוצרים נוספים .דוגמה :צומת ספרים מפרסמים בסופ”ש "ציפורים מתות בסתר" ב – XXש"ח הצרכן יגיע לצומת ספרים לקנות את הספר או כשהשתכנע שזו דוגמה למחירים דומים ואז יקנה ספרים נוספים. ב) המחרת פיתיון – מפרסמים מחיר של מוצר אחד כזול במיוחד כשצרכן מגיע לחנות משכנעים אותו לקנות מוצר אחר .דוגמה :מפרסמים ג'ינס ב 99 -ש"ח הג'ינס הוא משנים קודמות,אתה מגיע לחנות ואז המוכר משכנע אותך לקנות דגם חדש יותר במחיר גבוה יותר. ג) – every day low priceכל יום מחיר זול אחר -החנות מודיעה ללא פרסום מוקדם כי בשעה הקרובה יש X% הנחה על כל המוצרים במחלקה מסוימת .המטרה היא שהצרכן יגיע כל יום לחנות ויבדוק על מה יש הנחה בהפתעה .נעשה במשביר בהום סנטר. המחרה טור מחירים: היבואן מיבוא סחורה על פי משקל .הוא מתמחר אותו מוצר במחירים שונים של החידות יכול להיות צבע. דוגמה :מייבאים חולצות במשקל את החולצות השחורות יקבעו מחיר גבוה יותר מאשר מחיר הוורדות. המחרה גריפה: מתמקדים מראש בחדשנים ( )2.5%ובמסגלים מקדימים ( )13%וקובעים מחיר גבוה מאוד מעל השוק. הקבוצות הללו מוכנות לשלם הרבה בשביל להיות ראשונים. חוקרים קבעו שבכדי שהטכניקה הזו תועיל צריך קידום מכירות בדוגמת מתנה. המתנה היא תועלת אישית שנותנת לקונים להם ערך מוסף לקניה כגון שייכות לסגנון חיים .דוגמה :מוכרים רכב יוקרתי ונותנים במתנה קורס לנהיגת שטח. קונים מוצרים של אסתי לאודר ומקבלים קיט מוצרים “ :את רוצה להיות יפה? את צריכה את כל המוצרים המשלימים". יתרון – מממצא את הלקוחות שמוכנים לשלם מחיר מלא ויקר -גריפה “ -גורפים את השמנת" חסרון – מזמין תחרות. המחרת חדירה: מנסים להשיג שטח מדפים גדול ככל האפשר באמצעות מחיר זול יחסית לשוק. חסרונות – מרגע שקובעים מחיר זול קשה מאוד לעלות למחיר גובה יותר.
נושא 8מדיניות הפצה אסטרטגית הפצה נשענת על 3יסודות. )1אורך צינור ההפצה – על המשווק לדעת בדיוק מהוא אורך הצינור ההפצה – אורך הצינור נקבע ע"י מספר הגורמים/המתווכים שנמצאים בין היצרן לצרכן. )2היקף צינור ההפצה – מה ההיקף צינור ההפצה – לא רק מספר הגורמים אלא מה "הרוחב" שלהם .אם הקמעונאי שלי הוא מגה – כמה חנויות מגה יש באיזה פיזור הם בארץ. )3אסטרטגית דחיפה מול אסטרטגית משיכה – אם הצרכן דורש את המוצר יותר קל לשווק – חלומו של כל משווק כי כך התלות במפיץ קטנה יותר( .המשולש -פורטאר) תפקידם של גורמי הביניים לתווך בפערים הקיימים בין היצרן לצרכן.
פערי התיווך )1גאוגרפי )2זמן )3מידע – דו כיווני -המפיץ יעביר מסרים מהיצרן לצרכן והפוך מהצרכן ליצרן (תלונות) )4מגוון – מה לייצר ומה לא – עוזר לקבוע את תמהיל המוצרים של היצרן. דוגמה :נייקי מייצרים נעלי פולו – מגה לא יקנו כיוון שבארץ אין ביקוש. למה צריכים את גורמי הביניים – חיסכון בעליות. בקלין וסטיגלר – כלכלנים בתחום ההפצה בדקו כל אחד בנפרד והגיעו למסכנה כי במידה ויצרן רוצה לעבוד ללא מפיצים עליו למכור ב 5 -שנים הראשונות פי 3עד פי 4בכדי להרוויח את אותו רווח שהיה מגיע עם מפיץ. (עלויות הפצה ,הובלה ,אחסון שמירה וכו') איך בכול זאת? אופציה – 1מגדילים את מגוון המוצרים אופציה – 2מגדילים את כמות השווקים (חול) אורך צינור ההפצה •
•
(מלא במצגת) סוגים שונים של צינור הפצה: נתיב הפצה ישיר/קצר יצרן > צרכן בדר"כ אופייני לשני סוגי מוצרים : .1מוצרי תעשייה מורכבים טכנולוגית – מוצרים מאוד יקרים ,הצרכן דורש תמיכה והדרכה אנשי מכירות צריכים להיות מאוד מקצועיים מכירים את המוצר לעומק טכנולוגית .ההפצה ישירה בכדי לא ליצור קונפליקטים אצל המפיץ וכן לקצר את זמן התגובה מהיצרן לצרכן .דוגמאות נוספות במצגת .ערוץ הקניות גם נחשב לחד כיוון שרוב העשייה נופל על היצרן. .2שירותים מצויים /שירותים נייחים – אין צורך בהתמחות ללקוחות קל להגיע .כדוגמת מסעדות נתיב הפצה עקיף יש 3סוגים לנתיב הפצה עקיף – סוג ההפצה ניקבע לפי אופי המוצר. חד שלבי - יצרן >קמעונאי > צרכן. אופייני בעיקר לתחום האפנה. דו שלבי - יצרן > סיטונאי > קמעונאי > צרכן. הסיטונאי עובד עם מספר רב של קמעונאים. דוגמאות – מזון ,ולא מזון – סבון תלת שלבי - יצרן >יבואן > סיטונאי > קמעונאי > צרכן. המדינה קבעה שמוצרי חוץ חייבים ביבואן מורשה. תרגיל :שיווק אלפא רומאו באיטליה – מוצר אסקלוסיבי אלפא רומאו ירצו שליטה מלאה ולכן נתיב השיווק יהיה חד שלבי/ישיר – סוכנויות מעטות שאלפא רומאו הקימו. במידה ויצרו לשווק בישראל חד שלבי– יבואן בלעדי שיהיה גם הקמעונאי( .כלומר לא אם אחד החוליות זה יבואן זה יהיה תלת. מסדה – דו שלבי – יצרן > יבואן> קמעונאי> יצרן
•
נתיב הפצה הפוך יצרן < צרכן כגון מחזור . TRADE IN ,צינור הפצה מאוד יקר :פרסום שמידע כי ניתן לבצע . TRADE INצריך לטפל במוצרים המוחזרים ,לאחסן ,לטפל ואז למכור .מיצובישי עשתה זאת בכדי להחזיר את הרכב לכביש.
•
נתיב הפצה מקביל נעשה בכדי להבטיח כיסוי שוק מרבי .בונים מספר נתיבי הפצה בכדי להגיע לסוגים שונים של לקוחות(נייקי – אתר בו ניתן לעצב לבד את הנעל ,חנויות נושא NIKE TWOTומגה) או ו לאותו לקוח במספר אופנים שונים (קוקה קולה :חנויות ,מסעדה – עקיפים .מכונות שתייה – ישיר) נתיב הפצה מגביל מנהלים כל נתיב בנפרד וכל ה 4P -יהיו שונים .כל אחד מנתיבים הללו ינוהל באופן עצמאי.
סיטונאות פעילות של גוף עסקי מטרתו להעביר סחורה מיצרן לקמעוני מגוון עצום של גופים .לפעמים עושים את כל התפקידים ולעתים רק על חלק. .1 .2 .3 .4 .5 .6 .7
תפקיד הסיטונאי מכירה וקד"ם -מאתר את היצרן – מציעים את עצמם ליצרן,מבצע בפועל קד"ם ,משכנע את הקמעונאי שזו הסחורה עבורו מגוון -אומרים ליצרן מה כדי ליצר ומה לא אחסון – יקר מאוד – היצרן מעביר את הסחורה ליצרן והוא זה שמאחסן עבורם. הובלה – יקרה מאוד – משאיות ,ספינה ,מטוסים מימון – במידה ולקמעונאי אין אפשרות לממן כרגע את הסחורה כרגע הוא נותן לו אשראי יתכן מצב בהם יתנו אשראי גם ליצרן. מידע – דו כיווני שירותי ניהול וייעוץ – כגון תכנון מדף. סוגי סיטונאים :בשקף סוגי קמעונאים: קמעונאי הם כל אלו שמעבירים את הסחורה לצרכן קמעונאות חנות: חנויות מתמחות – זו חנות כמו כלי זמר ,כיתן ,זארה ,קו מוצרים מצומצם ,אבל העומק של המוצרים רחב מאוד. הייחודיות בשירות במקצועיות של העובדים .השוק הולך לעבר חנויות מתמחות. חנויות כל בו – מניעות את העולם -מתחלקים לסוגים רבים .בעלי כללים רבים -קומת כניסה תמיד תכשיטים ובשמים ,מספר רב של קומות -שירות ברמה גבוהה ( בארץ לא הצליח בגלל השירות) .בשנת 95ספגו מכה מחנויות מתמחות –חנויות הכול בו היו מעוצבות ומיועדות עבור נשים בנות 40פלוס ,עקרות בית ששלטו בהכל. "העולם שייך לצעירים" שם הכסף הכסף הגדול .חנויות הכל בו בכדי להערך בנו קומפלקס של באר ,מוזיקה ובגדים לצעירים. סופרמרקטים – ניבנו בכדי לאפשר ללקוח לשרת את עמנו –בעבר השוק התחלק 58%מכולות 14%סופר. ביום הסופרים באירופה עומדים 74% מבנים גדולים מאוד – בהתחלה התעסקו במזון היום עיקר הפריטים הם לא מזון .מכיון שעיקר הרווחים הוא מהמותג פרטי .כיום סופרמרקטים מכיל כ 154 -אלף פריטים,לעומת 30אלף פריטים במכולות. מכולות רשתות הוזלה – כגון הכל בדולר ,מוצרים מאוד זולים מגוון רחב מאוד של מוצרים לא איכותיים אין שירות, הקהל מתחלק ל 30% – 3עשירים 30%עניים ו 30%מעמד ביניים. חנויות מפעל – בעיקר תדמיות – מחיר גבוה יותר קניונים – מרכז קניות גדול – צריך להיות במקום בו אפנה בו זמנית לקהל גדול .צריך לתכנן בצורה מושכלת, בכניסה חניות מרכזיות שתאפשר זרימה מקצה לקצה ,כגון אופנה .כל חנות נמדדת על פי השפעתה על חנות אחרת .הכל שעות פתיחה ,מזגן ניקבע ע"י הנהלת הקניון שמקבלת חלק מהפדיון .כיום יש קניוני ענק הנמצאים בין ערים כגון פאור -סנטר ,אוטלט. קניונים והאוטלטים יוצרים חווית קניה. זכיינות 70%-הצלחה החלה למעלה ממאה חמישים שנים. בעבר יצרנים מכרו זכיינות .כיום בעיקר קמעונאים עוסקים בזכיינות. מזכה – המקור הם רוצים להתפרס או בצורה מקומית או עולמית. קבלת דמי זיכיון אחוז מהפדיון – הכסף הגדול 2-5% התחייבות הזכיין לרכוש סחורה מהמזכה בלבד.
הזכיין שם /מוניטין שמבטיח לקוחות הדרכה, פרסום, מבנה ,עיצוב מגביל את התחרות – לא יתנו לכל אחד לפתוח חנות בקניון. תורת המינוף – פלנוגרמה – בשקף. אסטרטגיות היקף הפצה -בשקף. אסטרטגיית דחיפה לעומת אסטרטגיית משיכה דחיפה – בה היצרן יש לו בעיה חייב להסתייע בגורמי הביניים עד הלקוח – מוצר בתחילת דרכו ,לפני דעיכה יתגמל אותם על פי המכירות ללקוחות :בונוסים עמלות אנשי מכירות מטעמו .לחץ על הצרכן .במעמד התשלום הקופאי מציע ללקוח לקנות מוצרים בהנחה .ואז הדרישה באה מהיצרן ליצר עוד. משיכה – היצרן יודע שהוא חזק יוצא עם מוצר מוביל ופונה לצרכן ישירות – פרסום – נוצר גירוי אצל הלקוח. והוא מחפש את המוצר – יופלה. בדר"כ כלל זה שילוב של השניים. בשלב הבגרות 60%דחיפה וההפך. מוצר בשלב ההצגה – 70%משיכה (מרבית התקציב ילך על פרסום) שלב דעיכה – 95%דחיפה 5%משיכה – אגוזי. ההבדל היכן אתה משקיע את התקציב בגורמי הביניים או בפרסום.
תורת המסחור מורכבת מ – 4פרסום ,קד"מ ,מכירה אישית ,יח"צ. כל אחד מזה זו תורה בפני עצמה. תהליך התקשורת לא משנה המסר – חשוב תהליך התקשורת. שולח -יצרן מקבל – לקוח ההצפנה – הגוף הנכון שיצפין את המסר ,שיטמיע את המסר. לא בהכרח שהמסר עבר נכון – שהפינוח עבר נכון ,שהלקוח קיבל נכון את המסר. לכן חייבים מיד לקבל משוב לתקן את המסר. חסם נוסף – רעש בתקשורת – יכול להיות מגוון. פרסומת זה 15אלף דולר .וחייבים שמסר יעבור. מצבי נכונות הקונה (שקף חסר) מודעות – ידע -אהדה -העדפה – שכנוע – רכישה. להעביר מסר זה דבר מורכב - חייבים לעבור 5שלבים: חסם ראשון – מודעות – הפעולה חייבת להביא למצב שהצרכן מודע למוצר – לחבר לקשר את שם המותג (נייקי, איטונג) עם קטגורית המותג (נעליים ,חומרי איטום) .רמה שלישית ומעלה( .יש )5 ידע – מה הם בפועל אמרו לי – מה רצו להגיד לי ,במה המותג מבודל ממותגים אחרים אהדה – הלקוח מגלה קווים חיובים כלפי המותג ,אין לו אנטי, העדפה – המסר יביא את הלקוח ששלי טוב יותר מהאחר -יתרון יחסי על מותגים אחרים באותה קטגוריה. שכנוע – יכולת המסר לממש קניה -האם בפועל המסר הביא את הלקוח לקנות את המוצר. דוגמה :המבוגר על גחלים של מקדולנדס – הודי שהולך על גחלים :יש למקדולנדס המבוגר שנצלה על גחלים.
פרסום מה זה ואיך בפועל בונים אותו: כל צורה של הצגה וקידום לא אישיים רעיון ,סחורה או שירות שממן /משלם עבורה. יותר ויותר חברות העבירו את התקציב מפרסום לקד"מ. יתרונות: יוצר מודעות גבוהה וחשיפה עצומה. חסרונות: עליות גבוהות – בארץ רק 3%מיצרנים יכולים לפרסם במדיה היקרה (רשת ב' ,טלוויזיה,ידיעות) 15אלף דולר רעשים תקשורתיים -זיפזופים אי מוחשיות – חלוקת עיתון מסוג גלובס במשך 3שבועות חינם תתן אפקט טוב יותר מאשר פרסומת אחת בטלוויזיה. אי אמינות – פרסומות סובלות מאי אמינות.