גליון 19 פרשת האזינו שבת שובה תש"ע
גֹליון שבועי מאוצרותיהם שֹל רביה"ֱק רבי נחמן מברסֹלב ותֹלמיִדיו זיע"א
השיר האהוב על המלך שירתו עשתה לה כנפיים ,כל אנשי חצר המלוכה עמדו פעורי פה מול היצירות המופלאות שהלחין ,ויותר מכך מן התוכן העוצמתי שחרז בהן .מדי יום היה נעמדעם כינורו המיוחד מול המלך ופמלייתו ,ומפיק שירת נשמה מלווה בצלילים ענוגים שגרמו שכרון חושים לכל שומעיהם. לכולם ,מלבד למלך בעצמו ,שישב והביט נכחו כאשר דוק של עצב בעיניו. זה היה שקוף .משהו לא מוצא חן בעיני המלך. וייפה, המשורר ניסה את כוחו בכל דרך שהיא ,שיפר ָ אך דבר לא הועיל ,המלך המשיך להאזין כאשר ההתרגשות ממנו והלאה. עד לאותו יום מר ונמהר. המשורר הגיע באותו יום לחצר המלך ,לאחר ליל נדודים ,מרוגז קמעא .תוך כדי ההכנות לשירה השתבש משהו ,אחד המשרתים שהיה אמור להגיש לו את אחד הכלים התעצל ,ומשום כך לא היה יכול להתחיל בשירתו כמתוכנן .זעמו התפרץ ,הוא שכח היכן הוא עומד ,ופתח את פיו בגידופים .כאשר התפכח מכעסו ,כבר היה מאוחר מדי ,ההתפרצות הכל-כך לא מנומסת היוותה פגיעה גסה בכבוד המלך. המלך עדיין שותק ,אך האיש תופס בעצמו את חומרת המצב; הוא פגע במלך .כן, הוא האזרח העלוב העיז לזלזל בכבוד המלך הגדול. זה נגע ללבו ,ותוך כדי עמידתו שם פרץ בבכי מר ,התנפל לרגלי המלך וביקש סליחה .עיני כל השרים מופנות אל המלך ,והנה נהרה שפוכה על פניו" ,את המנגינה הזאת אני אוהב ,אוי ,היא נוגעת עד עמקי הנפש .עכשיו הוא משורר את השירה המתוקה ביותר מאז החל לשורר"! זה היה יותר ממוזר ,למה נהנה המלך דווקא מבכיו המר של המשורר?! מה יש ביללות אלו שאין בצלילים הרכים שאותם הוא מפיק כל הזמן באמנות נפלאה?! "תבינו" ,אומר המלך" ,השירים שלו אכן נפלאים, הביצועים מדהימים ,אך אני ביקשתי לשמוע בשירתו את ההכרה הפנימית שהוא עושה זאת לכבודי ,שהוא מכיר בכך שאני המלך .עד עתה לא שמעתי זאת ,הכל היה מן השפה ולחוץ .לעומת זאת ,הבכי הטהור הזה, שבו הוא הביע חרטה מעומק הלב על שפגע בכבודי, ביטא את ההכרה הפנימית הזאת שאני מלכו .זו הייתה
התחדשות בשבילי השירה הנעימה ביותר ששמעתי אי פעם מפי משורר זה" - - - יוצרו ולו אחד בהם -זה יום הכיפורים לסליחה" "ימים ָ )רש"י תהילים קלט טז( .מבין כל ימות השנה שיצר ה' הוא בחר לו יום אחד ומיוחד ,את יום הכיפורים .זהו היום שבו גוברים רחמיו באופן מופלא ,והוא חפץ להעניק מתנת חינם שאין דוגמתה" :סליחת העוונות"! כל תיאור יחוויר מול עוצמת המתנה הזאת .אם היינו מכירים בצרה הצרורה שגלומה בכל חטא ,היינו מעריכים מעט את שוויה האדיר של מתנה זו .אם היינו מאמינים ש"אילו היו מתקבצים עלי יחד כל הרוצחים והגזלנים והאכזרים שבעולם ,לא היו יכולים לעשות לי באלף שנים מה שאנוכי עשיתי לי בעצמי על ידי חטא ופגם אחד שחטאתי נגדך" )'ליקוטי תפלות' ח"א פא( ,כי אז היינו יודעים לשמוח ולעלוז בלי גבול על הצלה נפלאה זו ששמה יום הכיפורים. מה המיוחד באותו יום שפותח לנו את שערי הרחמים ,וכי אין ימים יפים יותר? האם הלימודים העמוקים בשאר הימים אינם יפים כדברי הסליחה הפשוטים שאנו אומרים ביום קדוש זה? מה מייחד את עבודת היום הזה שעל כן הוא כה חביב בעיני המלך? המלך אוהב דווקא את אותה תמימות ,כאשר האדם נעמד מולו ללא כל פיוט ושירה ,ובלי שום מושג איך לרצות את המלך על הפגיעה בכבודו ,והוא מצטער על כך באמת ,ומתוך כך הוא בוכה בכי טהור ,שהוא יקר בעיני ה' יותר מכל אותן השגות גבוהות ונפלאות שלא נבעו מן הלב. ביום קדוש זה ,הוא רוצה מאיתנו את אותה תמימות, שנשיב אל ליבנו את מה שאנו יודעים מכבר ,על גדולתו של מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא, ונתחיל לכאוב על כל מעשינו שאינם עולים בקנה אחד עם ידיעה זו. ביום הכיפורים נשליך את כל חוכמותינו המדומות ,לא נבקש להלך דווקא בגדולות ,נעמוד כתינוקות בוכיים ונבקש סליחה על כל הפגיעות בכבודו של המלך. תמימות חביבה זו תפתח לנו שער לחתימה טובה ומבורכת.
...ביום הכיפורים נשליך את כל חוכמותינו המדומות ,לא נבקש להלך דווקא בגדולות, נעמוד כתינוקות בוכיים ונבקש סליחה על כל הפגיעות בכבודו של המלך .תמימות חביבה זו תפתח לנו שער לחתימה טובה ומבורכת...
)על פי 'ליקוטי הלכות' יום כיפור ב(
[email protected]הפקה :נחום א .ברזעסקי עורך :נתן אנשין שמעון טייכנר. הרוחנית :הרב יו"ר הוועדה www.ladaat.net/gilionot.php להורדה השבוע פרשת גיליונות
עוד לא היה כבושם הזה! בשמחה רבה הננו לבשר לחסידי ברסלב בכל אתר ואתר ,שלאחר מאמצים מרובים עלה בידינו להקים את עמדת המחשב הראשונה להטענת שיעורים ,בה יוכל כל החפץ להתקרב לדרך רבנו הקדוש ,להרוות את צימאונו בדברים הנובאים מהנחל נובע מקור חכמה ,ולחדש כנשר נעוריו. העמדה הראשונה הוקמה במודיעין עילית )אחוזת ברכפלד( וניתן להטעין בה נגני MP3ממגוון השיעורים והשיחות הרחב שבידי מערכת 'אוצרות ברסלב'. בתוכניתנו להקים בעזרת ה' עוד ועוד מערכות כאלו בכל רחבי הארץ ,לכן אנו פונים בזאת לכל מי שרוצה להימנות בין מזכי הרבים בצורה חסרת תקדים זו -להנציח או להקדיש עמדות כאלה לזכות או לעילוי נשמת יקיריו - ליצור איתנו קשר במספר טלפון.057-3100646 : ניתן לחלק עלות של מערכת להטענת שיעורים ,בין כמה נדיבים. מקווים אנו שמערכת הטענת שיעורים זו תהווה פריצת דרך בתחום ההפצה ,ובכך נזכה להבטחת הנביא: "ומלאה הארץ דעה" ולקירוב הגאולה ,כמו שאמר רבינו הקדוש ,שכשיתפרסם ספרו בעולם ניתן יהיה לצפות למשיח!
יום בחוִדש
יום תשרי שבת ח א ט ב י ג יא ִד יב ה יג ו יד
ֹליֱקוטי מוהר"ן
ח"א צ. צ: צא. צא: צב. צב: צג.
חוֱק.
ֹליֱקוטי הֹלכות
ח"ח קט קי קיא קיב קיג קיד קטו
הֹלימוִד היומי
ֹליֱקוטי תפיֹלות
ח"א צט ק קא קב קג קד קה קו קז קח קט קי קיא קיב
הִדף היומי
ב"ב לו לז לח לט מ מא מב
יום שֹל הפצה לרפואת הילד
משה יעקב בן יונה יו"ֹל ע"י
תִ.ד 50617 .בית שמש טֹל' במשרִד 02-9993338 :פֱקס02-9926066 : ִדוא"ֹל
[email protected] :
ניתן ֹלֱקבֹל את הגֹליון מיִדי שבוע גם בִדוא"ֹל
ווי העמוִדים
עיונים ב'עמוִד היומי'
איך מספקים את הנפש?
"צריך כל אדם לרפאות נפשו ...וזה על ידי שמתייגע בתורה עד שזוכה לידע אותה ולהבינה ,כי ...יש... התרחקות שהוא התחלת התקרבות ,שיתאמץ להתקרב יותר ...שהוא בחינת לילה ...בחינת 'נפשי איויתיך בלילה' ...כי התורה נקראת אור שהיא היפך החושך".
דלעי באורייתא ומגמגם בה בגמגומא דלא ידע -כל מילה ומילה סלקא לעילא וקוב"ה חדי בהאי מילה" )= מי שלומד תורה ומגמגם בה בגימגום שאינו יודע -כל מלה עולה למעלה והקב"ה שמח באותה מילה(
אבל כשאדם מתייגע בתורה ומבין אותה ,הוא זוכה לחוכמתהתורה שממלאת את החיסרון של הנפש ומרפא אותה.
) 'ליקוטי מוהר"ן' ח"א עד(
הפתיחה של המאמר "צריך כל אדם לרפאות נפשו" מעוררת בודאי תמיהה אצל כל מעיין" :כל אדם"? "לרפא"? כולנו חולים?!
רבינו ,כדרכו ,אינו מסתפק במתן עצה ,אלא גם מסביר לנו את כל העניין לאורכו ולרוחבו .נשתדל גם אנו להבין מעט, במיוחד כשמדובר ברפואת הנפש שלנו.
כשרבינו אומר 'כל אדם' הוא מתכוון גם לצדיקים -איזו רפואה הם צריכים?
הקב"ה חפץ לקרב אותנו ולהשפיע לנו תמיד חסדים ,אבל כדי לקרב אדם צריך גם לרחק אותו לפעמים ,כדי שיתאמץ להתקרב יותר; כשמשפיעים לאדם חסד ,צריך גם לצמצם אותו לפעמים ,כי כשנותנים סעודה לאדם שבע אין זה חסד.
אכן ,באמת כך ,אולי לא כולנו מודעים לכך ,אבל נפשו של האדם מטבעה חסר לה תמיד ,היא כמהה כל הזמן לאיזה משהו נעלם שייתן לה אושר ,שלימות וסיפוק .כמו שכתוב "וגם הנפש לא ִת ָמלֵא" )קהלת ו ,ז( .יעיד על כך כל מי שניסה להטות אוזן לקולה של הנפש.
דבר זה הוטבע גם בבריאה ,שקודם כל יום חדש ,שבו מרעיף הקב"ה עלינו חסדים -כמו שכתוב "להגיד בבוקר חסדיך" – מוכרח לבוא לילה ,שאז יש רק להתחזק בציפייה אל האור ובאמונה שבוא יבוא – "ואמונתך בלילות".
יש המנסים להשקיט רעבון זה באמצעות סיפוק צרכי הגוף, ויש המתעלמים ממנו לגמרי ,אבל רבינו מגלה לנו מהו "המזון" שבכוחו להרגיע את הנפש המשתוקקת – חוכמת התורה ,וזאת " -על ידי שמתייגע בתורה עד שזוכה לידע אותה ולהבינה".
נפשו של האדם ,טיבעה כטבע הלילה ,שהוא זמן הצמצום והציפייה ,כמו שכתוב "נפשי איויתיך בלילה"; היא נבראה כך ,כדי שהיא תשתוקק באופן תמידי להדבק באור ה' יותר ויותר.
איננו באים ח"ו לזלזל בלימוד התורה אף בלי הבנה ,שגם הוא חשוב מאד -כמו שכתוב בזוהר )ויקרא דף פה ע"ב( "אית מאן
למדנו אפוא שהרעבון הזה של הנפש הוא רעבון לרוחניות. במה נשביע אותו? ודאי הוא שכל מצווה וכל מעשה טוב
מקרב אותנו לה' ומספק במידת מה את הרעבון הזה ,אבל לפעמים גם כשעובדים את ה' מרגישים שהעבודה לא מספקת את הנשמה באופן מושלם. רבינו מגלה לנו את הפיתרון לבעיה :לומדים תורה ביגיעה ,עד שזוכים להבין ולדעת אותה .כל אחד לפי מדרגתו ומצבו ,לפי האפשרות שיש לו לעסוק בתורה ,שישתדל להבין ,בבהירות ובאופן יסודי את אשר הוא לומד ,ולא ללמוד סתם ברפרוף ובערך. זאת משום שחוכמת התורה היא היא השפע הטוב שהקב"ה משפיע לעולם ואליו הנפש כמהה ,כמו שאמרו חז"ל "אין טוב אלא תורה" )אבות ו ,ג( .התורה היא האור המאיר כל יום מחדש ואשר אליו השתוקקו כל הלילה ,כמו שכתוב "וירא אלוקים את האור כי טוב" )בראשית א' ד'( וכמו שכתוב" :ותורה אור" )משלי ו ,כג(
וכן כתוב בזוהר הקדוש" :זכאין אינון דידעי אורחוי דאורייתא ...דאינון נטעין אילנא דחייא לעילא דכלא אסוותא" )= אשרי אלו
שיודעים דרכי התורה ...שהם נוטעים את עץ החיים שמעל לכל הרפואות(. כי ידיעת התורה היא התרופה לנפש ,והיא זו שמספקת באופן מלא את הצימאון שלה ,ועל ידה זוכה אדם להיות במצב של אור יום שבו שופע עליו אך טוב וחסד. "והאר" עינינו בתורתיך -תרתי משמע!
בעֱקבות הִדורות בחסיִדות
החסיד המופלא רבי אברהם שטרנהרץ נולד לאביו רבי נפתלי הירץ בן רבי שכנא בנו של מוהרנ"ת .כן היה נכד מוהרנ"ת מצד אמו ,שהיתה בתו של רבי נחמן מטשערין ,בנו של רבי הערש לייב ,בנו של רבי אהרן תלמיד רבינו. מנעוריו יקדה בקרבו אהבת התורה .בהגיע מועד נישואיו, בגיל שש עשרה ,נותרו לו מספר דפים לסיום הש"ס. המתינו לו אפוא עד שיסיימם ,ובו ביום נערכה חופתו. בצעירותו נסמך להוראה על ידי יותר ממאה רבנים, ביניהם כמה מגדולי הדור .מאוחר יותר שימש בדיינות בערים קרימנצ'וק ואומן. בהיותו בטשערין ,היה תקופה מסוימת מלמד דרדקי. באותם ימים נפלו רבים ברשת ההשכלה שראשיתה הייתה הפרדת דברי חז"ל מהתורה הקדושה .אחד מנגידי העיר פנה אליו בבקשה שילמד את בנו חומש ללא פירוש רש"י ומדרש ,והוא ישלם לו על כך טבין ותקילין. רבי אברהם ,שדברי סבו מוהרנ"ת על הסכנה האיומה הטמונה בשיטה זו חקוקים היו בעצמותיו ,דחה על אתר את ההצעה בשתי ידיים. הוא נתברך בזיכרון דקדושה ,והיה כלי מלא מכל מכמני התורה :נגלה ,דרש וסוד .את כל אלה היה מבאר על יסודות דברי רבינו ומוהרנ"ת ,שספריהם הקדושים היו שגורים על פיו ,וכשהיה לומד את דבריהם ברבים, כשעיניו עצומות ,היו השומעים חשים חיות עצומה שלא נמוגה זמן רב.
בנוסף ,ניחן בקול ערב ,ותפילותיו היו כבן המתחטא לפני אביו .בגיל עשרים ושתיים מינוהו סבו הרב מטשערין ורבי אברהם דב נכד רבינו לבעלי תפילה בקיבוץ בראש השנה באומן .בתפקיד נשגב זה שימש כחמישים שנה, ולאחר עלותו ארצה -עוד כעשרים שנה .תפילתו שהיתה בנעימות נפלאה ,מתובלת בדמעות רבות ,חדרה ללב שומעיה ,ולא מעט בעלי תשובה נעשו בזכותה. במשך ימי נעוריו זכה להסתופף רבות במחיצת תלמידי מוהרנ"ת המובהקים :סבו הרב מטשערין שממנו למד רובי תורותיו ,רבי נחמן מטולטשין ,רבי משה ברסלבר, רבי אפרים בן רבי נפתלי ,וכן דודי אביו – בני מוהרנ"ת. באותם ימים ,בצילם של אנשי אמונה ודעת אלו ,ניצתה שלהבת רבינו בלבו הטהור ,ולימים העלה על הכתב שיחות וסיפורים ששמע מפיהם על רבינו ותלמידיו בספרו "טובות זיכרונות" )אשר כעדותו בהקדמה הינו רק חלק קטן ממה ששמעו אוזניו(. החסיד הגדול רבי אברהם בן רבי נחמן מטולטשין נהג להתאכסן אצלו בכל פעם שבא לבקר בטשערין .באחד מביקוריו הראה לו את כתבי חידושיו על 'ליקוטי מוהר"ן' וביקש ממנו לחוות דעתו מה ראוי לבוא לדפוס .רבי אברהם שטרנהרץ סידר לו את חידושיו על התורות א' עד ח' ואותם הדפיס רבי אברהם בן רבי נחמן. למרות גדלותו בתורה ועבודת ה' ,לא חס על כבודו, ולאחר שנוסדה ישיבת 'אנשי מעמד' באומן ,על ידי רבי
ישראל קרדונר ,היה רבי אברהם הולך מדי יום שישי עם חברו רבי מרדכי שו"ב ,לאסוף צדקה עבור אנשי שלומינו העניים ,עד שרבים כינוהו "אברהם איש החסד". בחודש אדר תרצ"ו עלה להתיישב בארץ ישראל .בבואו הביא עמו את כל אוצרות הרוח וליבה את אישו של רבינו הקדוש וקירב מקורבים חדשים. ביום כ' באלול שנת תשט"ו ,השיב נשמתו הזכה ליוצרו. למרבה הפלא אחז בסדר לימודו ב'שולחן ערוך' בסימן צ"ג -כמניין שנותיו .בהלווייתו הניחו על ליבו ספר 'ליקוטי מוהר"ן' לאמר' :קיים ולימד זה מה שכתוב בזה'.
נֱקוִדה.
גם כשלעשות אי אפשר לרצות אפשר!)על פי שיחות הר"ן רס(
סיפורים מהווי החסיִדות
כל האבדות נמצאות אצל הצדיק... הגביר וולפסון נמנה עם נכבדי הקהל בלנינגרד .איש נשוא פנים ,בעל בעמיו ורחב-לב. כשבגר ישרוליק בנו בכורו החליט לשלוח אותו לקייב ללמוד בישיבה ,לקיים כפשוטו מאמר חז"ל" :הוֵי גולה למקום תורה". שלח הגביר את בנו לקייב ,והוא עצמו שב לעסקיו. ביום מן הימים הגיעה שמועה לאוזני וולפסון כי בנו מתרועע עם חברים לא מהוגנים והוא עצמו גם אינו מסולא בפז. השמועה על אודות בנו ציערה מאד את הגביר שקיווה לרוות ממנו נחת יהודית ,מה עוד שטיפין טיפין הגיעו שמועות קשות יותר :הבן עזב ,רחמנא לשזבן ,את הישיבה והתחבר לכנופיית נערים פוחזים וגנבים. שמועה אחרונה זו דיכדכה את וולפסון עד עמקי נפשו. הוא עזב את עסקיו ומיהר לנסוע לקייב לפגוש את בנו לתהות על קנקנו ולדבר על לבו דברי כיבושין .בלבו הרותח הכין מסכת דיבורים לדבר עמו כדי לעוררו על מצבו הנורא ולנסות להשיבו למוטב. בהגיעו לקייב עייף ומדוכדך ,פנה לחפש את בנו אבל שום עקבות לא הובילו אליו .בישיבה ידעו רק לציין שהוא נשר והתחבר לפוחזים; אי אלו גם ידעו להצביע
על מקומות מפגש של הכנופיה .אבל בנו של וולפסון שנודע לו על אביו המחפשו ,חשש מן הפגישה והסתתר "עד יעבור זעם" – עד שובו של אביו ללנינגרד. הגביר לא הסכים להרים ידיים למרות הקשיים והמשיך בחיפושים .עד שביום אחד פגש את עובד ה' הנודע ,רבי הירש לייב ליפל ונכנס עמו בשיחה .ר' הירש לייב שאל את וולפסון מדוע פניו רעים ,והגביר מצא אוזן קשבת לשפוך את מר לבו. ר' הירש לייב הקשיב למסכת הצער ,וכשכילה האב השבור את דבריו הנוקבים בתוספת אנחה השוברת חצי גופו של אדם ,נענה ואמר לו כדברים הבאים: אין לך כלל מה לדאוג! מובא בליקוטי מוהר"ן סימן קפ"ח כי כל האבידות נמצאות אצל הצדיק ,ומי שחפץ באבדתו יבוא אליו .לכן עצתי :אל תכלה זמנך בחיפושים עקרים ,היום הוא ראש חודש אלול ,יום מסוגל לישועה ,ולפי שנוסע אני לאומן ,בוא וסע עמי, להתפלל על ציונו הקדוש של אותו צדיק שגילה כי כל האבידות נמצאות אצלו ,ולבקש על שובו של בנך. כלום היתה לו לוולפסון הצעה אחרת? בשברון לבו קיבל מיד את העצה ונסע לאומן. כשהגיע וולפסון לציון נפתחו נחלי דמעותיו .הוא בכה והתחנן על שיבת בנו ,וגם הבטחה הבטיח שאם יזכהו
השבוע ֹלפני...
השבוע לפני 128שנה
ג' בתשרי ,שנת תרמ"ב – 'רשמים' מאומן. רבי נתן ב"ר יהודה מברסלב ,מתלמידיו המובהקים של מוהרנ"ת ,עלה לארץ ישראל בשלהי שנת תרל"ד ,וקבע את מגוריו בעיר טבריה .רוב חסידי ברסלב שעלו ארצה באותה תקופה ,התיישבו בצפת או בירושלים ,אולם ההשגחה העליונה הועידה את מקום מגוריו של ר' נתן דנן בריחוק מקום משאר אנ"ש ,וכך נוצר ברבות הימים אוסף נהדר של מכתבים מטבריה לצפת ,שפורסם מאוחר יותר בשם 'נתיב צדיק'. כשעלה ר' נתן ב"ר יהודה לארץ ,והחל לטעום מייסורי הקליטה ,כתב לידידיו" :אני מבין בדעתי שאין יכולים לטעום טעם ארץ ישראל עד שגוברים מקודם על האדם כמה ייסורים ,אך לה' הביטחון שבודאי יושיענו ויצילנו מכל הייסורים ,ויזכנו בזכות וכוח רבינו ז"ל ותלמידו הקדוש )– מוהרנ"ת( שיטעימנו עוד מקדושת ארץ הקודש". אך ככל שטעם ר' נתן יותר מקדושת הארץ ,כך הזדכך יותר בזיכוך אחר זיכוך .ייסורים רבים עברו עליו ,אך אלה לא הצליחו לדכא את שמחתו העצומה על שזכה בכפליים :להתקרב לרבינו ,ולגור בארץ הקודש .אולם ,כאשר הוקלו מעליו עול הייסורים ,ובידו ניתנה אפשרות לנסוע לאומן לקראת ראש השנה ,הייתה שמחתו מופלגת ביותר .מיד החל מתארגן למסע הארוך ,שחצה ימים וגבולות ,עד שהגיע לאומן הנכספת .מעניין ,כי למרות גילו המבוגר והשנים המועטות שחי בארץ )נפטר בכ"ו אדר תרמ"ד( ,הוא עשה את הדרך המפרכת לאומן במשך שלש פעמים! המסע הראשון שלו היה בשנת תרל"ו ,אז הצטרף אליו החסיד היקר ר' אייזיק'ל מבוקרשט .מסעו השני היה בשנת תרל"ט ,יחד עם תלמידו המובהק ר' נתן ְטרו ִֹב ֶיצר מצפת ,אליו הוא כותב מאוחר יותר" :ה' יתברך יעזור לנו שתתעורר בנו הנקודה אשר המשכנו עלינו בעת הקיבוץ הקדוש של רבינו ז"ל על ראש השנה ,ויפעלו בנו לזכות לתשובה שלימה" )'נתיב צדיק' מ(. המסע השלישי ,המתועד ביותר ,היה בשנת תרמ"א .מיד אחרי ל"ג בעומר שם פעמיו לכיוון ביירות הלבנונית ,ממנה הפליג לעיר הנמל ַגלַץ שברומניה ,שם חגג את חג השבועות .בתחילת אלול ,הוא מבשר לידידיו ,כי הוויזה המיוחלת לרוסיה הגיעה אליו רק כעת ,לאחר ציפייה ארוכה שכזאת... למחרת ראש השנה מתאר ר' נתן ב"ר יהודה בהתרגשות" :ברוך ה' היה לנו ראש השנה טוב מאד ,וברוך ה' היה קיבוץ גדול עד מאד; וצעקות ושוועות ואנחות והרהורי תשובה היו על ציון רבינו ז"ל הרבה ,ובוודאי עלו השמימה ,ורבינו ז"ל יבנה מהם בנינים ,בנינים נפלאים ונוראים ) -על פי 'חיי מוהר"ן' רצג( .וקשרתי אתכם בתוך הקיבוץ הקדוש ,כי יודע אני רצונכם גם כן להיות שם ,ובקשתי הרבה בעדכם .ומעתה תבקשו על ראש השנה ,וגם אני מבקש מה' יתברך מצום גדליה על ראש השנה להבא ,כי זה עיקר תקוותנו וחיותנו לנצח" )'נתיב צדיק' פב(.
הקב"ה והוא ישוב אליו ,יבוא עמו להתפלל עם חסידי ברסלב בקיבוץ של ראש השנה. כשסיים להתפלל חזר הגביר לקייב כאשר תקווה מפעמת בלבו למצוא את בנו. עודו הולך ברחוב ,עדיין לא הספיק לתכנן את מהלכיו הבאים ,שמע קול בכייני זועק אליו: "אבא ,אבא ,כל כך שמח אני לראותך ,כל כך התגעגעתי אליך!" - - - הגביר המופתע מצא עצמו עומד מול ישרוליק בנו העומד לפניו כנוע ושפל .הוא חיבק אותו באהבה ודמעותיהם התערבו. "חפץ אני ,בני ,לנסוע עמך לאומן ,לקיבוץ של ראש השנה" – אמר וולפסון לבנו תוך שהוא מנגב דמעותיו וחיוך קורן מאיר את פניו – "כי למדתי להכיר את הישועות שאפשר לפעול באומן בזכותו של אותו צדיק". הבן שלבו הפך מלב אבן ללב בשר ,הסכים עם אביו, ושניהם שהו באומן בראש השנה.
וולפסון ובנו התקרבו לחסידות והשתדלו להיטיב עם אנ"ש העניים. בשנות הרעב הנוראות שלאחר מכן ,לא שרר בלנינגרד רעב כמו באוקראינה .או אז מצא וולפסון זמן מתאים לגמול חסד עם אנ"ש באומן .הוא שלח אליהם חבילות מזון ובגדים שהאירו עיניהם והחיו את נפשם.
ֹלחיִדוִדא
חיִדון השבוע ֹלצעירים
חידה מס'
23
עקב ימי ראש השנה הק' שעברו עלינו לטובה בצילו של רבינו הקדוש זיע"א, אנו מפרסמים שוב את חידה מס' 23 מהשבוע שעבר:
מַהם השינויים בין פרק הודו לה' שב'תיקון הכללי', לבין אותו פרק שנאמר בתפילת שחרית? לתשובות -התקשרו למערכת הממוחשבת 'אוצרות ברסלב' .02-99-50000לאחר בחירת שפה ,הקישו 1-9-2-1והשאירו הודעה עם שם ,כתובת ומס' טלפון. בין הפותרים נכונה עד יום שני בשעה 12בלילה ,תיערך הגרלה על זכות קניה בסך .₪ 50
מסיֹלות
מאורות
ֹליבון המסיֹלות בעבוִדת ה'
צוהר ֹלפרשת השבוע
ָבל ְולֹא ָחכָם )דברים לב ,ו(" .עמא דקבילו אורייתא ולא ַעם נ ָ חכימו" )אונקלוס(.
שאלה:
מה הם דרכי התשובה לפי תורת רבינו הקדוש?
תשובת הרב יהודה צבי שפירא:
)'ליקוטי מוהר"ן' ח"א קכג(
ְשמֹן" "כי ֵחלֶק ה' ַע ּמוֹ ....י ְִמ ָצ ֵאה ּו ְּב ֶארֶץ ִמ ְד ָּבר ו ְּבתֹה ּו ְילֵל יִׁ ִּ )שם לב ט-י(
בכל יהודי ,אפילו ברשע גמור ,יש נקודות טובות ,כי בלי ספק עשה אי-פעם איזה מעשה טוב .אמנם גם המעשה הטוב ההוא איננו מושלם ,כי הוא נעשה מתוך גאווה או מידות רעות אחרות ,אך אף על פי כן ,בוודאי יש במעשה ההוא איזו נקודה טובה ,כי בכל יהודי ,בלי יוצא מן הכלל ,יש ניצוץ של קדושה השואף להתגלות. הצדיקים הגדולים מחפשים את הנקודות הטובות הללו ,ובכוחן הם מחזירים את עם ישראל בתשובה ,כי הנקודות הטובות הללו חשובות ויקרות מאוד, והן מחוברות עם הקדוש ברוך הוא ,כי כל הטוב בא רק ממנו .אלא שהנקודות האלה רדומות ,והצדיקים מקלפים את הרע שחופה עליהן ומעוררים אותן ,ואז הטוב מתגבר והם חוזרים בתשובה. זה הפירוש של הפסוק "כי חלק ה' עמו" – הנקודות הטובות ,שהן כביכול חלק של ה' שיש לו בעמו; "ימצאהו בארץ מדבר ובתוהו ילל ישימון" – הצדיקים מוצאים את הטוב הזה גם בלב לבו של מדבר שממה רוחני ,ועל ידי זה ישיבו את כל עם ישראל לה' ,כמו שכתוב בשירת האזינו ,שלמרות כי "אנכי הסתר תשכח מפי זרעו" אסתיר פני ...על כל הרעה אשר עשה" ,בכל זאת" :לא ָ )דברים לא יח ,כא(. )'ליקוטי הלכות' השכמת הבוקר א ,ח(
אוצרות ברסלב לשמיעת שיעורים בשפות שונות 02-9950000 ............................................ בארה"ב (1)718-8552121 ......................................................................................... מוקד הישועות העברת בקשות לקברו של רבי נחמן מברסלב באומן 1-800-255-522.............................
התאחדות הבחורים דחסידי ברסלב בארץ הקודש
מיִדעון
בדברי רבינו הקדושים מוצאים אנו פרטים רבים בדרכי התשובה ,אשר רובם ככולם משולבים ביסודות התשובה המבוארים בדברי חז"ל ,ראשונים ואחרונים; וכשיחתו הקדושה" :אני קנקנן חדש מלא ישן" .רבינו מדבר על אותם יסודות תשובה מוכרים מהספרים הקדושים ,אך הוא יוצק אותם בכלים חדשים .בכלים של התחזקות. וכך הם דברי רבינו ב'ליקוטי מוהר"ן' חלק א' תורה ו' – התורה של ימי אלול: "כשרוצה אדם לילך בדרכי התשובה -צריך להיות בקי בהלכה )כלומר :בהליכה; איך ללכת( וצריך שיהיה לו שני בקיאות ,היינו בקי ברצוא ובקי בשוב ...היינו מי שרוצה לשוב להשי"ת ,צריך לחגור מתניו ,שיחזק עצמו בדרכי ה' תמיד ,בין בעליה בין בירידה ,שהם בבחינת 'אם אסק שמים אתה ואציעה שאול הנך'". כלומר ,על השב בתשובה לדעת כי הדרך לתשובה איננה חלקה ,והיא כוללת עליות וירידות, כל הזמן .לפיכך אל לו להיבהל משום ירידה ,תלולה ככל שתהיה ,ואל לו להסתנוור משום עליה ,רמה ככל שתהיה .עליו להיות בקי היטב בדרכי התשובה -איך לעלות בהן ,ובעיקר איך להתחזק בעת ירידה מהן... "...וכאשר נראה ונודע לכל מביט ומסתכל בספריו הקדושים ,שאף על פי שמרבה לדבר מכל המידות טובות וישרות ,אבל עיקר ורוב דבריו יסובבו על עניין התחזקות -לחזק ולאמץ כל הנחשלים והעייפים והיגעים ,אשר עמלק רודף אחריהם ,לבל יתייאשו עצמם מן הרחמים ,כי הוא יתברך -חנון ורב לסלוח" ,דברי רבי אברהם ב"ר נחמן )כוכבי אור ,חכמה ותבונה(. בהמשך מוסיף רבי אברהם פרט מעניין מ"צוואת" רבינו הקדוש לפני הסתלקותו" :וכאשר נשמע ונראה גם בעת יציאת נשמתו הקדושה ,שעד הנשימה האחרונה כָפל ושילש' :חנון המרבה לסלוח' פעמים אין מספר" - - - לאמור ,שההתחזקות ,נקודת התקווה ,העוצמה של 'חנון המרבה לסלוח' -עליהן סובבים והולכים רוב דבריו של רבינו הקדוש אל החפצים להיכנס לשערי התשובה. רבינו לא החמיר בתנאי התשובה" .יש להקל אופן התשובה על החוטאים" – היה ר' לוי יצחק בנדר מצטט בשיעוריו מדברי רבינו בספר המידות" .רבינו רוצה להקל מעלינו את דרך התשובה ,להמעיט מהייסורים והזיכוכים שהשב בתשובה עובר אותם .הרי העניק לנו דרך תשובה כה קלה ,כה פשוטה ,עצות שכל אחד יכול להיאחז בהן!" "כי מרחמיו ינהגם ,היינו מי שהוא רחמן הוא יכול להיות מנהיג" ,המשיך ר' לוי יצחק לתבל בנועם שיחתו את דבר התשובה על פי תורה ז' בליקוטי מוהר"ן ח"ב" :כי עיקר הרחמנות הוא, כשישראל עם קדוש נופלים בעוונות רח"ל ,כי זהו הרחמנות הגדול מכל מיני רחמנות ...וזה עיקר הרחמנות -לרחם על ישראל עם קדוש ,להוציאם מהמשאוי הכבד של עוונות". זה עיקר תפקידו של החוזר בתשובה -להתחזק ולדון את עצמו לכף זכות .כמו שכתב מוהרנ"ת ב'ליקוטי הלכות'" :מי שהוא במדריגה התחתונה -צריך דווקא למצוא זכות בעצמו, כדי של יפול לגמרי ח"ו .וזה עיקר טהרתו ותשובתו" )השכמת הבוקר א ,יב(. לעתים קרובות צריך השב בתשובה להזכיר לעצמו ,כי עצם העובדה שהוא רוצה לחזור בתשובה ,מהווה מקור להתחזקות ,כי "אפילו אם האדם הוא כמו שהוא ,כל זמן שעדיין הוא זוכר את ה' יתברך ויש לו רצון לשוב אליו יתברך -בודאי סוף כל סוף יזכה לתשובה בלי ספק" )שם ערב ג ,ד(. יחד עם זאת יש לזכור ,שדיבורי ההתחזקות אינם באים לגרוע או להמעיט מאימת הדין" .גם דגי הים רועדים בליל 'כל נדרי' מאימת יום הדין" -שח הרה"ק מבארדיטשוב" .אם כן ,כמה כבר צריכים לרעוד כשאין רועדים" -הפטיר מוהרנ"ת. אחוז בזה וגם מזה אל תנח ידך!
צריך לעבוד את ה' בתמימות ,ולא להתחכם ,כי מי שרוצה להתחכם ,יגיע לטעויות גדולות ולאפיקורסות ,ולא יועילו לו כל ההוכחות והמופתים. כי גם בזמן קבלת התורה היו לאנשים חוכמות גדולות של עבודה זרה וכדומה, ואם עם ישראל היה רוצה להתחכם ,לא היו מועילים לו כל האותות והמופתים שעשה משה רבינו .אולם ,עם ישראל הבין היכן האמת והחליט להתעלם מכל החוכמות ולהאמין בה' ובמשה עבדו ולקבל את התורה. כך הוא הסבר הפסוק "עם נבל ולא חכם" ותרגומו "עמא דקבילו אורייתא ולא חכימו" -העם שקיבל את התורה ולא התחכם .נבל -ראשי תיבות למד בית נתיבות שמהן בנויה התורה .עם נבל -עם ישראל קיבל את התורה בזכות "ולא חכם" -שהלך בתמימות ולא התחכם.
אגף שיבוץ בישיבות 02-9928999 ..................................................................
חנות ספרים ברסלב מא"ש 110ירושלים 02-6286823 ..................................................................
חדר ספרי ברסלב אלשיך 5בני ברק 052-7653662 .................................................................. הרב דוד קרמר-מוהל מוסמך מוהל בית החולים "ביקור חולים" בעמח"ס "מסורת הברית"052-7656777............................................................
מבצע 'סיפורים ירושלמיים' כל כרך 33ש"ח בלבד 057-3122065 ......................................................
גיליונות פרשת השבוע להורדה www.ladaat.net/gilionot.php
בעֱקבות הביֱקוש הרב
ניתן ֹלהשיג את המגזין המיוחִד
"אוצרות ראש השנה" בחנויות ברסֹלב ִדֹלהֹלן:
ירושֹלים: חנות ברסֹלב רח' מא"ש 110 חנות ספרים "עין יעֱקב" ,שוֱק מא"ש בני ברֱק: חִדר ספרי ברסֹלב ,רח' אֹלשיך 5 בית שמש: ספרי ברסֹלב ,ביה"כ נחֹלת חן מחיר הגֹליון 1 :ש"ח .ניתן ֹלֱקבֹל את הגֹליון גם בִדוא"ֹל המערכת
[email protected] :
בעת צרה ,בשעת מצוֱקה. גם בעת שמחה ובכֹל זמן
מוֱקִד הישועות
1-800-255-522 24שעות ביממה
ֹלהעברת בֱקשות ֹלתפיֹלה וֹלהִדֹלֱקת נר בֱקברו שֹל רבי נחמן מברסֹלב באומן ֹל י ש ו ע ה ו ה צ ֹל ח ה ֹ ,ל ר ו ו ח ו פ ר נ ס ה ֹ ,ל ר פ ו א ה ֹ ,ל מ ֱק ש ה ֹל י ֹל ִד ֹ ,ל נ ח ת ו ש מ ח ת ח י י ם
ש ע ר ב ר ס ל ב -ה ש ע ר ל ח ס י ד ו ת ב ר ס ל ב w w w. b r e s l e v. o r g