nr. 4 september
2009
De nieuwe website is zoals iedereen heeft gezien gelanceerd. De komende tijd wordt er nog wel het één en ander aangepast en toegevoegd. In de planning zit nog een aparte inlogmogelijkheid voor leerkrachten, zodat je op een pagina terecht kunt met mededelingen en documenten (een soort mededelingenbord en een postvak). Later meer daarover. Binnenkort zal er een link verschijnen van Enormail, waar ouders zich voor de digitale Bijzonderheden kunnen aanmelden. Heb je in de tussentijd ideeën of suggesties ter verbetering, dat horen we graag!
Ter herinnering: We hebben afgesproken dat we vanaf groep 3/4 met Basisbits werken. Hieronder een lijstje met zaken die je nodig hebt om te kunnen beginnen:
•
Een werkboekje (een kopieerboekje dat in de handleiding zit)
•
Het wachtwoordoverzicht van de betreffende module (A voor groep 3/4, B voor groep 5/6 en C voor groep 7/8). Ook dit zit in de handleiding en het is handig dit in het werkboekje mee te kopiëren.
•
De leesbladen. Deze zijn te vinden in het medialokaal, samen met de handleiding, in het aanrechtkastje.
•
Een eenduidige benaming die door kinderen wordt gehanteerd als ze zich voor het eerst aanmelden bij het programma. Er wordt dan nl. om de groep gevraagd waar je in zit en om je naam. Met name de groep moet door alle leerlingen op dezelfde manier gespeld worden, want het LVS bij Basisbits splitst de leerlingen uit naar groepsbenaming. Dus iedereen zit in groep 6a, en niet in groep6a, of in Groep 6A. Eventueel kun je zelf alle leerlingen zelf invoeren, of dit door een leerling laten doen die daar trek in heeft.
•
Tip: Voordat je de leerlingen laat werken met dit programma is het handig om zelf testpiloot te zijn: start de software en doorloop een les, dan weet je precies waar leerlingen tegenaan kunnen lopen.
•
Wil je in het LVS van Basisbits aan de slag, lees dan de handleiding in de Algemene map>ICT>Basisbits
Ik ben op dinsdag in de middagpauze beschikbaar voor vragen omtrent ICT. Daarbuiten kun je me via de mail bereiken, ik probeer dan zo snel mogelijk de vragen te beantwoorden, maar zoveel mogelijk op dinsdag. De tweede helft van de dinsdag ben ik met de leerlingen bezig. Van 13.30 u. tot 14.30 u. met projecten, van 14.30 u. tot 15.30 u. is er inloopmogelijkheid voor alle leerlingen. Als blijkt dat dit te druk wordt, dan zal ik voor een rooster zorgen.
Ambrasoft maakt het Schoolpakket en Woordenstart. Voor Ambrasoft heb ik onlangs een vragenlijst rondgestuurd. Uit de beantwoording blijkt dat men het pakket graag gebruikt, en dat er nog vragen zijn rondom het exact instellen van de software, het organiseren van de beurtverdeling en de
‘LVS’-mogelijkheden van het programma. Een workshop georganiseerd door Ambrasoft hier op school behoort tot de opties. Voor Woordenstart geldt denk ik hetzelfde. Ik heb wat rondgevraagd en men is wel bekend met het bestaan van het programma, maar niet met alle mogelijkheden (inclusief de prentenboeken). Ook hier zou een workshop op zijn plaats zijn. In overleg met Eddy zal voor beide pakketten een workshop aangevraagd worden.
Er zijn steeds meer klassenwebsites. Een goede ontwikkeling ;) Let erop dat als je een websitemaker-site hebt, je een wachtwoord voor die site instelt. Dit hoeft alleen als je foto’s / video’s van kinderen plaatst. Heb je een Blogger-site (wordt steeds populairder hier op school), dan is het handig om je foto’s bij Photobucket.com onder te brengen en voor bezoekers van die foto’s een zgn. ‘guestpassword’ in te stellen. Bij Blogger kun je namelijk geen wachtwoord op je site zelf zetten. Meer hierover bij het eerste ICT-café in november, of eerder als er erg veel behoefte aan extra uitleg over de klassenwebsites is.
Aan een ieder het verzoek om voorzichtig met de koptelefoons om te gaan. In een half jaar tijd zijn we er op de een of andere manier het ongelooflijke aantal van 50 armer geworden!! Als je een nieuwe wilt, laat het even weten.
Het medialokaalrooster is klaar en rondgestuurd. Wil je er nog bij, laat het weten. Verder zijn de lege plekken natuurlijk altijd beschikbaar om ad hoc in te vullen.
Alle digiborden werken weer. Dit is allemaal handmatig geïnstalleerd, terwijl met Skool eigenlijk alles automatisch hoor te gaan. In oktober, zo heeft Skool, toegezegd, zal er een update van Skool komen waardoor de eerdere problemen met de digiborden tot de verleden tijd behoren. Voor alle digibordbezitters en geïnteresseerden: hier kun je je tools vinden:
(ctrl+klik) of http://zonnebloem.yurls.net/index.php?mod=yurlspage&pageId=53509
Aan het begin van het jaar is iedereen weer mailadressen aan het verzamelen. Bovendien zijn er nieuwe collega’s en stagiairs met hun eigen mailadressen. In de map Algemeen>ICT>Kenniskaarten ICT kun je een handleiding vinden om je distributielijsten op orde te krijgen.