b) Nichelarea lucioasa a cuprului. Nichelul se aplica direct, in scop protector
pieselor confectionate din cupru si aliaje ale acestuia. Metalele cum sunt fierul, aluminiul, staniul, se nicheleaza indirect, necesitand cuprarea intermediara. Nichelarea lucioasa a castigat o raspandire tot mai larga in industriile electrotehnica si constructoare de masini, nichelul prezentand o rezistenta ridicata la coroziune chimica, atmosferica (lipsita de SO2), duritate mare, precum si un efect estetic satisfacator. Exista situatii in practica galvanotehnica si galvanoplastica, cand sunt necesare depuneri de doua sau chiar trei straturi de nichel succesive. Astfel amintim “Nichel Duplex” si “Nichel Triplex”, la care prima depunere este mata, iar celelalte, semilucioasa si lucioasa.
Electrolitul, folosit ca sursa de ioni de Ni(II), prezinta doua variante: “Ni-S” si “NiC”, dupa cum predomina in concentratie sulfatul sau clorura de nichel. Compozitia celor doua variante de bai de nichelare lucioasa este: Componentul Sulfat de NiSO47H2O
Solutia “Ni-S” nichel 300 g/l
Solutia “Ni-C” 100 g/l 200 g/l
Clorura de NiCl26H2O
nichel
60 g/l 40 g/l 40 g/l 40-60
Acid boric H3BO3 40-60 Agent de “Cirazin” RSR
4-4,8
luciu 3-4,5
Temperatura (C)
2-8 A/dm2
2-10 A/dm2
pH Densitate catodica de curent Electrozii: anodul - nichel electrolitic de puritate 99,9 %; catodul - piesa de nichelat din cupru sau alama. Anodul din nichel se imbraca intr-un sac de material sintetic. Raportul dintre suprafata catodica/anodica = 1/1 sau 2/1. Pentru ambele tipuri de solutie de electrolit se recomanda agitarea mecanica a barei catodice. Timpul optim (minute) necesar obtinerii unei depuneri de 10 m, la diferite densitati de curent, este dat in tabelul:
Densitatea de 2 2 curent [A/dm ] Timpul optim de electroliza 30 [minute]
3
4
20
15
In general randamentul de curent al solutiilor “Ni-S” si “Ni-C” este cuprins intre 95 si 98 %.