Reteta brownie ciocolatos
Tip: Negresa se coace putin (cca. 20-30 de minute) la temperatura medie spre mica (170 C) Tava din reteta are 30 x 20 cm si am obtinut o brownie inalta de 4 cm (lucrand cu portie dubla de ingrediente). Daca lucrati cu o portie de ingrediente va iese o negresa inalta de 2 cm. Sau alegeti o tava mai mica – de 15 x 20 cm sau de 10 x 30 cm (forma de chec) – la aceste dimensiuni va iese inalta de 4 cm, ca si mie. Tineti cont ca daca stratul de aluat este mai subtire (tava prea mare) negresa va iesi uscata si va trebui redus mult de tot timpul de coacere – la max. 15 minute. Mai bine alegeti o forma mai mica si puneti aluatul in strat mai gros.
Pentru negresa (brownie)
4 oua intregi 300 g zahar tos ¼ lingurita de sare 250 g unt cu min 80% grasime 200g ciocolata amaruie (min 40% cacao) 200 g faina alba 200 g nuci tocate mare (sau amestec cu alune de padure)
Pentru crema: 150 g crema de branza natur (Philadelphia, Almette sau similar) 40 g unt moale 100 g zahar pudra vanilie (miezul de la ½ pastaie sau 1 plic zahar vanilat) coji confiate de portocala (optionale dar delicioase) Pentru decor 50 g ciocolata amaruie topita
Preparare Am pus cuptorul la incins la 170 C (treapta medie la cele cu gaz). Mi-am pregatit (cantarit) ingredientele pentru negresa. Am lucrat cu o ciocolata amaruie din Lidl (table de 200 g). Am rupt ciocolata bucatele si am asezat-o intr-un castron metalic impreuna cu untul. Am pus castronul pe baie de aburi (peste o alta cratita in care clocotea incet apa, fara sa-i atinga fundul) si am asteptat sa se topeasca untul cu ciocolata. Arata ciudat la inceput, ai senzatia ca se taie dar se drege singur pana la urma. Mixul de ciocolata topita cu unt devine lucios si omogen. Intre timp am spart ouale intregi in castronul mixerului si le-am batut bine impreuna cu putina sare si cu zaharul tos. Cand amestecul s-a deschis la culoare si a crescut in volum (a devenit spumos si aerat) am turnat in suvita subtire amestecul cald de unt si ciocolata topita. Am mixat in continuare pana am obtinut o masa omogena. Am adaugat acum nucile si alunele tocate (eu am pus si alune de padure, usor prajite) si am mixat scurt. Ultima adaugata este faina cernuta. Am mixat din nou. Am obtinut un aluat neted si fluid. Am tapetat tava (de 30 x 20 cm) cu hartie de copt si am turnat compozitia in ea. Atentie, negresa va creste la copt asa ca peretii tavii trebuie sa fie mai inalti! Am bagat negresa la cuptorul incins la 170 C pentru 25 de minute (daca faceti portie dubla, ca si mine, mariti timpul la 35-40 de minute). Ia uite ce frumos a crescut! La suprafata are o crusta frageda si neteda.
Observație: fiecare cuptor coace altfel așa ca acești timpi de coacere sunt orientativi. Puteți să-i prelungiți cu 5-10 minute dar riscați să obțineți o negresă uscată! Pont: scoateți tava din cuptor și tăiați o bucață de 5×5 cm chiar din mijlocul prăjiturii (așa fierbinte) și vedeți care e stadiul de coacere. Dacă e crudă puneți bucata la loc și mai dați negresa câteva minute la copt. Am lasat negresa la racorit in forma in care s-a copt. Nu se poate manevra cat este fierbinte pentru ca este extrem de frageda si se rupe. Bine, am taiat un capat ca sa vedem cum a iesit :). A doua zi am scos-o pe blatul de lucru (cu tot cu hartia de copt).
Am pus in bolul mixerului crema de branza (Philadelphia, Almette sau mai ieftina Cavabel din Lidl – foarte buna!) impreuna cu putin unt moale, zaharul pudra si vanilia si le-am amestecat bine pana sa format o crema onctuoasa. Am uns negresa cu aceasta crema vanilata si am bagat-o la frigider 30 de minute (ca sa se intareasca crema) – sau 5 minute la congelator. Intr-un mic vas de plastic am topit putina ciocolata pentru decor (la microunde, 30 de secunde – am amestecat si apoi alte 10 secunde). Am stropit negresa cu suvite de ciocolata topita (prelinse din lingurita). Deoarece prajitura a fost rece (din frigider) acestea au „incremenit” instantaneu.