Monastirea Argesului.docx

  • Uploaded by: Ecaterina Mîța
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Monastirea Argesului.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 320
  • Pages: 2
Def:Balada este o specie a genului epic in versuri in care se prezinta o intamplare neobisnuita dintrecutul indepartat,sub forma unei actiuni simple,la care participa un numar mic de personaje prezentate in antiteza.Ca opera populara,balada are character anonim,oral,colectiv si sincretic. In functie de continut,baladele pot fi: -pastoresti(Miorita) -haiducesti(Toma Alimos) -vitejesti(Gruia lui Nova) -istorice(Constantin Brancoveanu) -care reflecta jertfa pt creatie. Baladele populare au construit o sursa de inspiratie pt autori culti (balada culta) :GeorgeCosbuc,Stefan Octavian Iosif,Radu Stanca. Alte trasaturi ale baladei: 1)actiunea este simpla,liniara,desfasuranduse pe momentele subiectului 2)timpul si spatial sunt nedeterminate 3)are un nr mic de personaje prezentate in antiteza 4)are formule specifice prin care se trece de la un episod la altul 5)reflecta comuniunea dintre om si natura(in conceptie populara omul isi traieste viata dupa ritmurilenaturii in mijlocul careia traieste).Pt omul din popor moartea nu este permanenta ci este doar unmoment din ciclul etern al vietii. 6) In multe privinte baladele se aseamana cu basmele populare:-personajul principal are puteri neobisnuite,iesite din comun-are ajutoare si adversari-apare animalul nazdravan/motivul animalului credincios-apare motivul cifrei 3-apare tema luptei dintre bine si rau,doar ca in balade,deobicei,desi invinge,este sacrificat -eroul baladei,asemeni lui fat-frumos nu are trasaturi fizice bine conturate ,el fiind un simbol al binelui (inconceptia populara binele se asociaza cu frumosul)

În baladã sunt prezentate mai multe motive :--motivul creaţiei--motivul surpãrii zidului-motivul jertfei pentru creaţie--motivul creãrii--motivul fântânii cu apa sãrata. Tema este construita dintr-un domeniu, o idee, o atitudine, un sentiment etc. în jurul carora se încheaga actiunea unei opere artistice.

Exemple: a iubirii, a naturii, a conditiei umane (viata, moartea, fericirea, suferinta, esecul existential), a destinului omului superior, a aspiratiei spre ideal, a creatiei si creatorului, a jertfei creatoare, tema timpului, a vârstelor (copilaria, adolescenta etc.), a raportului dintre om si Dumnezeu, a istoriei, a eroismului, a luptei (pentru libertate, pentru dreptate). Motivul literar consta într-un simbol, o idee, o imagine reluate sau subliniate cu insistenta si care contribuie la definirea mesajului unei opere.

Related Documents


More Documents from ""

Doc1.docx
November 2019 29
Tematica Curs.pptx
November 2019 36
November 2019 36
Inici
December 2019 40