Minicercetarae.docx

  • Uploaded by: Zaharia Marcela
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Minicercetarae.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 2,724
  • Pages: 23
Universitatea de Stat ”B.P.Hasdeu” din Cahul Facultatea de Științe Umaniste și Pedagogice Specialitatea: Psihopedagogie și Pedagogie social

Minicercetare Disciplina:

SOCIOLOGIA FAMILIEI

Cercetător: Zaharia Maria Verificat:Vrabie Silvia Lector universitar

CAHUL 2017

Cuprins : 1. Test ”Scala de determinare a satisfacției maritale”. 2. Test ” Scala de măsurare a conlictului marital”. Kansas Marital Coflict scale (KMCS). 3. Test ” Scala de măsurare a comportamentelor de coping la familiile cu ambii soții angajați”. Dual Employed Coping Scale (DECS) 4. Conluzii, recomandări, sugestii ( cu privire la elaborarea acestei minicercetări pentru cursul ” Sociologia Familiei”).

Interpretarea testului ” Scala de determinare a satisfacției maritale„ Acest test l-am aplicat cuplului Terman M. și V., aceștia profesiază ca constructor civil și în teleradiocomunicații , au vârstele cuprinse între 30 și 35 ani și sunt parinții a unui copil în vârstă de 7 ani. Făcând analiza testului: Scala de determinare a satisfacției maritale a lui V.- am determinat că acesta a acumulat 42 puncte la satisfacția în cuplu, la înțelegerea în cuplu a acumulat 22 puncte, la coeziunea în cuplu a acumulat 15 puncte iar la exprimarea afectivă a acumulat 5 puncte. După aceste rezultate putem spune că în acest cuplu predomină satisfacția maritală,predomină gradul de acord al partenerilor asupra mai multor domenii, au o relație bună bazată pe comunicare.

Interpretarea testului ”Scala Kansas de măsurare a conflitului marital”

Acest test l-am aplicat cuplului Terman M. și V., aceștia profesiază ca constructor civil și în teleradiocomunicații , au vârstele cuprinse între 30 și 35 ani și sunt parinții a unui copil în vârstă de 7 ani. Realizând interpretarea acestui test din perspectiva lui V. am determinat că în această familie predomină conflicte scăzute. De fiecare dată fiecare din ei se ascultă reciproc. După orice discuție în dezacord asupra unei probleme importante soții nu țin furie, amărăciune sau supărare. Sunt ambii disponibili să facă compromisuri cu scopul de a rezolva neînțelegerile.

Interpretarea testului ”Scala de măsurare a comportamentelor de coping la familiile cu ambii soți angajați”

Acest test l-am aplicat cuplului Terman M. și V., aceștia profesiază ca constructor civil și în teleradiocomunicații , au vârstele cuprinse între 30 și 35 ani și sunt parinții a unui copil în vârstă de 7 ani. La acest test masculul din familie a acumulat 212 puncte.Acesta este de părerea ca au mai mult de cîștigat din punct de vedere financiar dacă lucrează amândoi. Își determină copilul sa-și ajute părinții la treburile casnice. V. planifică special o perioadă de timp pentru întreaga familie, planificând diverse activități famliale pe care să le facă împreună ceea ce îi uneste mai mult și îi face o familie fericită. Acesta afirmă că ambii se ocupă de responsabilitățile casnice unul pentru celălalt, atunci când unul dintre ei are un program de muncă prelungit.

Interpretarea testului ” Scala de determinare a satisfacției maritale„ Acest test l-am aplicat cuplului Terman M. și V., aceștia profesiază ca constructor civil și în teleradiocomunicații , au vârstele cuprinse între 30 și 35 ani și sunt parinții a unui copil în vârstă de 7 ani. Făcând analiza testului: Scala de determinare a satisfacției maritale a lui M.- am determinat că aceast a acumulat 37 puncte la satisfacția în cuplu, la înțelegerea în cuplu a acumulat 15 puncte, la coeziunea în cuplu a acumulat 32 puncte iar la exprimarea afectivă a acumulat 4 puncte. După analiza rezultatelor a lui M. putem spune că în acest cuplu predomină satisfacția maritală,predomină gradul de acord al partenerilor asupra mai multor domenii, au o relație bună bazată pe comunicare și înțelegere.

Interpretarea testului ”Scala Kansas de măsurare a conflitului marital”

Acest test l-am aplicat cuplului Terman M. și V., aceștia profesiază ca constructor civil și în teleradiocomunicații , au vârstele cuprinse între 30 și 35 ani și sunt parinții a unui copil în vârstă de 7 ani. Realizând interpretarea acestui test din perspectiva lui M. am determinat că în această familie predomină conflicte scăzute. De fiecare dată fiecare din ei se ascultă reciproc. După orice discuție în dezacord asupra unei probleme importante soții nu țin furie, amărăciune sau supărare. Sunt ambii disponibili să facă compromisuri cu scopul de a rezolva neînțelegerile. Sunt ambii capabili să se apropie unul de altul pentru a lua o soluție accesibilă.

Interpretarea testului ”Scala de măsurare a comportamentelor de coping la familiile cu ambii soți angajați”

Acest test l-am aplicat cuplului Terman M. și V., aceștia profesiază ca constructor civil și în teleradiocomunicații , au vârstele cuprinse între 30 și 35 ani și sunt parinții a unui copil în vârstă de 7 ani. La acest test masculul din familie a acumulat 171 puncte.Aceasta este de părerea ca au mai mult de cîștigat din punct de vedere financiar dacă lucrează amândoi. Încurajează copii să se ajute reciproc când este posibil. Planifică din timp pentru ca schimbările majore de acasă să nu afecteze cerințele de serviciu. Stabilește un program dinainte , de exemplu, cine duce copilul la grădiniță, doctor și alte activități.

Interpretarea testului ” Scala de determinare a satisfacției maritale„ Acest test l-am aplicat cuplului Surdu M. și A., aceștia profesiază ca profesoară de limba străină și constructor , au vârstele cuprinse între 36 și 39 ani și sunt parinții a doi copii în vârstă de 7 ani și respectiv 12ani. Făcând analiza testului: Scala de determinare a satisfacției maritale a lui M.am determinat că aceasta a acumulat 37 puncte la satisfacția în cuplu, la înțelegerea în cuplu a acumulat 17 puncte, la coeziunea în cuplu a acumulat 32 puncte iar la exprimarea afectivă a acumulat 4 puncte. După aceste rezultate putem spune că în acest cuplu predomină satisfacția maritală,predomină gradul de acord al partenerilor asupra mai multor domenii.

Interpretarea testului ”Scala Kansas de măsurare a conflitului marital”

Acest test l-am aplicat cuplului Surdu M. și A., aceștia profesiază ca profesoară de limba străină și constructor , au vârstele cuprinse între 36 și 39 ani și sunt parinții a doi copii în vârstă de 7 ani și respectiv 12ani. Realizând interpretarea acestui test din perspectiva lui M. am determinat că în această familie predomină conflicte scăzute. De fiecare dată când se iscă un conflict din punctul de vedere a soției, rar sunt capabili să rezolve problema complet printr-un compromis care să fie bun pentru amândoi. De multe ori soțul acesteia o învinovățește pentru toate sentimentele de frustrare, iritare ca și când ar fi doar vina acesteiea și a lui deloc.

Interpretarea testului ”Scala de măsurare a comportamentelor de coping la familiile cu ambii soți angajați”

Acest test l-am aplicat cuplului Surdu M. și A., aceștia profesiază ca profesoară de limba străină și constructor , au vârstele cuprinse între 36 și 39 ani și sunt parinții a doi copii în vârstă de 7 ani și respectiv 12ani. La acest test M. a acumulat 199 puncte.Aceasta este de părerea ca au mai mult de cîștigat din punct de vedere financiar dacă lucrează amândoi. Încurajează copii să se ajute reciproc când este posibil. Planifică din timp pentru ca schimbările majore de acasă să nu afecteze cerințele de serviciu. Ignoră comentariile despre cum ” ar trebui” să ne comportăm ca bărbați sau femei.

Interpretarea testului ” Scala de determinare a satisfacției maritale„ Acest test l-am aplicat cuplului Surdu M. și A., aceștia profesiază ca profesoară de limba străină și constructor , au vârstele cuprinse între 36 și 39 ani și sunt parinții a doi copii în vârstă de 7 ani și respectiv 12ani. Făcând analiza testului: Scala de determinare a satisfacției maritale a lui A.- am determinat că aceasta a acumulat 42 puncte la satisfacția în cuplu, la înțelegerea în cuplu a acumulat 20 puncte, la coeziunea în cuplu a acumulat 33 puncte iar la exprimarea afectivă a acumulat 4 puncte. În acest cuplu am determinat că predomină o relație caldă, partenerii nu duc lipsă de comunicare și nici de afecțiune.

Interpretarea testului ”Scala Kansas de măsurare a conflitului marital”

Acest test l-am aplicat cuplului Surdu M. și A., aceștia profesiază ca profesoară de limba străină și constructor , au vârstele cuprinse între 36 și 39 ani și sunt parinții a doi copii în vârstă de 7 ani și respectiv 12ani Făcînd analiza testului completat de A. am determinat că în acest cuplu predomină conflicte la un nivel scăzut deoarece având un dezacordsunt disponibili fiecare din ei să asculte ce au de comunicat partenerul lui. Sunt ambii capabili să exprime ce simte celălat despre problemă. Sunt ambii disponibili să facă compromisuri cu scopul de a rezolva problema.

Interpretarea testului ”Scala de măsurare a comportamentelor de coping la familiile cu ambii soți angajați”

Acest test l-am aplicat cuplului Surdu M. și A., aceștia profesiază ca profesoară de limba străină și constructor , au vârstele cuprinse între 36 și 39 ani și sunt parinții a doi copii în vârstă de 7 ani și respectiv 12ani. Realizând interpretarea testului am determinat că A. a acumulat 183 de puncte. Acesta la fel ca și soția lui este de părerea că au mai mult de câștigat din punct de vedere finaciar dacă lucrează amândoi. A. trece cu vederea dificultățile și se focalizează asupra lucrurilor bune din stilul lor de viață. Încearcă să cât mai flexibil pentru a se adapta la nevoile sau evenimentele speciale. Elimină anuite activități munca voluntară de la serviciu pentru a fi alături de familie.

Interpretarea testului ” Scala de determinare a satisfacției maritale„

Acest test l-am aplicat cuplului Șumca A. și D., aceștia profesiază ca profesoară de arta plastică și poștaș auto , au vârstele cuprinse între 23 și 27 ani și sunt parinții a unui băiețel în vârstă de 1 anișor. La acest test A. a acumulat 41 puncte la satisfacția maritală, 12 puncte – înțelegerea în cuplu, 26 puncte- coeziua în cuplu și 3 puncte pentreu exprimarea afectivă. Am determinat că în acest cuplu predomină o realație bună, chiar dacă în unele cazuri sunt mici dezbateri sau neînțelegeri, cu toate acestea gradul de acord al soților cu privire la mai multe domenii sunt pozitive.

Interpretarea testului ”Scala Kansas de măsurare a conflitului marital”

Acest test l-am aplicat cuplului Șumca A. și D., aceștia profesiază ca profesoară de arta plastică și poștaș auto , au vârstele cuprinse între 23 și 27 ani și sunt parinții a unui băiețel în vârstă de 1 anișor. Analizând testul KMCS am determinat că în acest cuplu există un nivel mai ridicat de conflicte, poate unul din motivele principale este descris ca diferințe de opinii sau din cauza că sunt o familie tânără, căsătoriți abia de 2 ani. Cu toate că există acest nivel ridicat de conflict predomină discuțiile, ceea ce deja este un pas spre bine, deoarece, unde este comunicare acolo se vor găsi și soluții de rezolvare.

Interpretarea testului ”Scala de măsurare a comportamentelor de coping la familiile cu ambii soți angajați” Acest test l-am aplicat cuplului Șumca A. și D., aceștia profesiază ca profesoară de arta plastică și poștaș auto , au vârstele cuprinse între 23 și 27 ani și sunt parinții a unui băiețel în vârstă de 1 anișor. La testu DECS A. a acumulat 143 puncte. Acesta nu se implică activ în viața de familie, nu planifică anumite activități familiale unde ar putea să petreacă timp frumos alături de cei dragi. Fiecare din soți nu sunt receptivi și nu se ocupă de responsabilitățile casnice unul pentru celălalt, atuci când unul dintre ei au un program de lucru prelungit.

Interpretarea testului ” Scala de determinare a satisfacției maritale„

Acest test l-am aplicat cuplului Șumca A. și D., aceștia profesiază ca profesoară de arta plastică și poștaș auto , au vârstele cuprinse între 23 și 27 ani și sunt parinții a unui băiețel în vârstă de 1 anișor. Realizând analiza testului am determinat că satisfacția maritală a lui D. este 39 puncte, satisfacția în cuplu – 15 puncte, coeziunea în cuplu-28 puncte iar exprimarea afectivă- 4 puncte. Chiar dacă în unele domenii parerile nu le coincid, de multe ori gasesc numitor comun pentru orice situație.

Interpretarea testului ”Scala Kansas de măsurare a conflitului marital”

Acest test l-am aplicat cuplului Șumca A. și D., aceștia profesiază ca profesoară de arta plastică și poștaș auto , au vârstele cuprinse între 23 și 27 ani și sunt parinții a unui băiețel în vârstă de 1 anișor. Analizând testul KMCS am determinat că în acest cuplu există un nivel mai ridicat de conflicte, poate unul din motivele principale este traversarea soților printr-o etapă mai complicată din viața lor sau din cauza că sunt o familie tânără, căsătoriți abia de 2 ani. Pînă la urmă dacă se ceartă cu cineva înseamnă că amîndurora le pasă de conservarea relaţiei. Dacă nu le-ar păsa unul de celălalt, atunci s-ar ignora reciproc și ar pleca.

Interpretarea testului ”Scala de măsurare a comportamentelor de coping la familiile cu ambii soți angajați”

Acest test l-am aplicat cuplului Șumca A. și D., aceștia profesiază ca profesoară de arta plastică și poștaș auto , au vârstele cuprinse între 23 și 27 ani și sunt parinții a unui băiețel în vârstă de 1 anișor. La testu DECS D. a acumulat 204 puncte. D. crede că au mai mut de câștigat din punct de vedere financiar dacă lucrează ambii, iar A. nu este deacord cu acest fapt. În acest cuplu soția este receptivă și îsi ajută soțul cu unele responsabilități casnice , când el are un program de lucru prelungit, ceea ce din păcate nu este evident la soț, acesta nu se implică în activitățile soției chiar dacă aceasta se reține la serviciu. În acest cuplu soția este mult mai receptivă la nevoile cuplului, se implică mai activ , ceea ce nu pot spune despre soț.

Concluzii: Scopul acestei minicercetări, efectuate în cadrul cursului ”Sociologia Familiei”, este pentru a determina și pentru a ne fac cunoscuți cu unele aspecte ale relațiilor de cuplu în familie. Această minicercetare ma ajutat sa determin unele probleme și cauze ale acestor probleme care împedică desfășurarea relațiilor familiale intr-un mediu favorabil. Aceste probleme nu sunt atât de grave, ele sunt caracterizate de conflicte de scurta durată. La unele cupluri se găsesc soluții de rezolvare, la alte acestea se sfârșesc făra ca părțile să gasească aceste soluții. Experţii sugerează că evitarea conflictelor poate fi o metodă bună pentru cuplurile cu zeci de ani de relaţie în spate și, deci, care au trecut prin multe dispute, deoarece îi ajută să se concentreze pe aspectele pozitive. Cu toate acestea, strategia nu ajută la rezolvarea problemelor de cuplu și poate fi nocivă pentru cuplurile tinere. Am determinat că în cupluri este această înțelegere și coeziune, partenerii știu să își exprime sentimentele afective, de aici putem spune că în cupluri predomină satisfacția maritală. Ambii parteneri în parte trebuie să aiba grijă de relație dar și de proprile lor nevoi astfel încât să își mențină indentitatea și să nu fie produsul la ceea ce dorește să aibă celălalt.

Recomandări: Unele cupluri aleg să evite pe cât posibil stresul certurilor prin ignorarea completă a situaţiei și schimbarea subiectului de discuţie. Această strategie este cel mai frecvent întâlnită în cazul cuplurilor care sunt împreună de foarte mult timp. S-ar putea ca și vârsta, și durata căsniciei să joace un rol în creșterea gradului de evitare. Evitarea conflictelor poate fi o metodă bună pentru cuplurile cu zeci de ani de relaţie în spate și, deci, care au trecut prin multe dispute, deoarece îi ajută să se concentreze pe aspectele pozitive. Cu toate acestea, strategia nu ajută la rezolvarea problemelor de cuplu și poate fi nocivă pentru cuplurile tinere. Partenerul de cuplu trebuie să fie cel mai bun prieten cu care să poți discuta practice orice, să vă facă plăcerea să petreceți multe ore împreună și cu care să te simți în largul tău.

Sugestii: Succesul vieții în doi depinde desigur de feelul în care partenerul vibrează și răspinde la emoțiile celuilalt, dar și de felul în care partenerii comunică între ei, de calitatea comunicării. Indiferent de istoricul partenerilor, relația care îi unește este așa cum și-o modelează amândoi și, dacă, atunci când suntem îndrăgostiți ne așteptăm ca partenerul să ne citească gândurile, să știe tot fără ca noi să spunem ceva atunci când nu se întîmplă sau mu poate să o facă avem tendința să dăm vina pe partener că nu ne mai iubește sau că relația s-a răcit. Cheia unei relații stabile în cuplu o reprezintă comunicarea. Tandrețea este o altă forma de comunicare, nonverbală, ce vine să întărească comunicarea în cuplu- e ca o rază de soare care topește gheața.

More Documents from "Zaharia Marcela"