MATERIE.CORP. SUBSTANŢĂ.MATERIAL
Bine ai venit la o nouă întâlnire cu CHIMIA! Data trecută am discutat despre obiectul de studiu al chimiei:materia. Între timp te-ai mai acomodat cu noul an şcolar?Ai terminat de povestit tot ce ai făcut în vacanţă? Poţi chiar acum să revezi filmul vacanţei tale.Ce cuvinte ai putea folosi ca s-o descrii? (Soare,iarbă,bicicleta,cântece,prăjituri,bunica,discuţii cu prietenii,cadouri,tren,marea,poezii)
Care din exemplele date aparţin materiei şi care nu ? Găseşte şi tu alte exemple .Enumeră-le pe cele ce aparţin materiei
Este interesant de observat că lucrurile materiale (computerul,biscuiţii,uniforma,ghiozdanul,autobuzul şcolii)au existat mai întâi într-o formă imaterială în mintea unui om(inginer,proiectant) La fel este cu toată această lume,care a apărut din gândul lui Dumnezeu.
Dar cum ar fi ea fără lucrurile imateriale ca:trilurile păsărelelor, poeziile de dragoste,salutul spus domnilor profesori sau colegilor,povestirile vacanţei,etc?
Proprietăţile materiei Acestea ne vor ajuta să ştim ce aparţine materiei şi ce nu aparţine. 1. OCUPĂ UN SPAŢIU
Proprietăţile materiei
2.PREZINTĂ MASĂ PROPRIE
Proprietăţile materiei 3.NU DISPARE ŞI NICI NU SE CREEAZĂ. 4.ESTE ÎNTR-O CONTINUĂ MIŞCARE ŞI TRANSFORMARE.
Proprietăţile materiei
5.APARE SUB DIFERITE FORME CORPURI
ACTIVITĂŢI 1.Ai la dispoziţie:un creion,o balanţă tehnică,un cilindru gradat,un pahar cu apa. a)determină masa,volumul şi densitatea creionului. b)scrie transformările prin care s-a obţinut.Şi pe cele la care va fi supus. c)cum interpretăm proprietatea 3?A fost sau nu creat creionul?Va dispărea sau nu? 2.Subliniaţi corpurile din următoarele exemple: Carte,aer,poezie,pantofi,gânduri,catalog,apa din pahar
CLASIFICAREA MATERIEI
I.OMOGENĂ -compoziţie constantă -SUBSTANŢE: -SIMPLE:aur,hidrogen,sulf -COMPUSE:apă,dioxid de carbon
-SOLUŢII(amestecuri omogene):apă+zahăr,apă+oţet
II.ETEROGENĂ -compoziţie variabilă -MATERIALE:sticlă,beton,lemn -MIXTURI(amestecuri eterogene):apă cu pietriş,sifon
TEMĂ 1.Dă cinci exemple de corpuri din natură şi cinci exemple de corpuri din camera ta.Descrie modul cum au fost obţinute. 2.Subliniază corpurile cu o linie,substanţele cu două linii şi materialele cu o linie punctată : Apa din sticlă,fier,ceramică,clopot,un ban de aramă,ciment,oţet,versurile. 3.Subliniază cu o linie soluţiile şi cu două linii mixturile: Apă+sare de lămâie,apa+nisip,sirop+apă,apă de râu SUCCES !